«

»

SRGF: Despre formarea profesionala, sustenabilitate si primul webinar bilateral cu Franta pe tema investigarii geotehnice

Share

Fara a limita insa discutia de fata la acestea, intrucat activitatea Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii este caracterizata, in ultimii ani, cu precadere, de un dinamism remarcabil in numeroase directii ce tin de ingineria geotehnica, dar motivati tocmai de acest dinamism concretizat in numeroase evenimente de specialitate si intalniri, am invitat-o pe prof. dr. ing. Loretta Batali ca, in calitate de presedinte, sa ne rezume agenda de toamna a SRGF, ceea ce ne-a adus o serie de noutati, ajutandu-ne sa punem in contextul potrivit contributia ingineriei geotehnice in abordarea problemelor cu care se confrunta societatea prezentului sub aspectul schimbarilor climatice, al crizelor precum cea energetica si al atingerii sustenabilitatii (aceasta din urma, mai ales – sustenabilitatea – fiind intr-un stadiu incipient al implementarii in tara noastra). O contributie inca insuficient constientizata, la noi. Pentru ca societatea in ansamblul ei sa inteleaga, concret, cu ce solutii vine ingineria geotehnica si sa se raporteze la specialistul in geotehnica ca la unul dintre cei mai in masura sa dea aceste solutii fezabile pentru un mediu construit sustenabil, pentru ca inclusiv beneficiarii sa inteleaga cat de important este rolul acestei etape in economia proiectului, pe langa o crestere a vizibilitatii profesiei este important sa intelegem CUM sunt formati practicienii din domeniu, cat de la curent sunt cu noutatile, cat de bine ancorata este geotehnica din Romania in contextul european si international (vorbim, dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, de un domeniu de activitate matur si sprijinit constant sa evolueze, cu rezultate si recunoastere internationala). Deci care sunt noutatile din agenda SRGF, in luna noiembrie si pe termen scurt?

 

Revista Constructiilor: Pentru ca, recent, a debutat anul universitar 2022-2023, si cunoscand implicarea constanta a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii in procesul educational la nivel academic, va propunem sa facem din educatie una dintre temele predilecte ale discutiei din acest numar. Si primul punct de atins in aceasta directie ar putea fi seminarul international „Geotechnical Engineering Solutions for a Sustainable World”. Despre ce este vorba?

Loretta Batali: Intr-adevar, SRGF se implica in procesul educational, in mod special la nivel academic, dar nu numai. Consideram importanta implicarea noastra, adica a companiilor membre, in formarea viitorilor specialisti din domeniu.

In ceea ce priveste seminarul international „Geotechnical Engineering Solutions for a Sustainable World”, acesta este organizat de catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Filiala Cluj a SRGF.

Evenimentul se adreseaza membrilor Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, mediului academic, reprezentantilor din mediul socio-economic si tuturor celor interesati de solutii de ultima generatie pentru sustenabilitate in constructii si isi propune sa abordeze subiecte actuale din ingineria geotehnica cu scopul de a evidentia importanta ingineriei geotehnice in abordarea problemelor actuale cu care se confrunta societatea in legatura cu schimbarile climatice, energie si sustenabilitate.

Seminarul beneficiaza de prezenta vice-presedintelui ISSMGE (International Society for Soil Mechanics and Geotechnical Engineering) pentru Europa, prof. Lyesse Laloui, de la EPFL Lausanne (Institutul Politehnic din Elvetia), un nume important in domeniul structurilor geotermale, al geotehnicii mediului in general, care va sustine o conferinta despre modificarea proprietatilor pamantului in functie de necesitati prin metode biologice si geochimice.

Trebuie spus ca in Romania aceste preocupari legate in general de sustenabilitate sunt intr-un stadiu relativ incipient, atat la nivel de cercetari, cat si la nivelul implementarii, de aceea consideram necesara informarea, diseminarea de cunostinte in acest sens.

 

Revista Constructiilor: Ramanand in zona aceasta a sustenabilitatii, „Smart exploitation of the renewable energy situated under our cities”, un alt seminar international organizat la Cluj, in luna iunie, de data aceasta, a fost si cadrul intalnirii membrilor SRGF cu vicepresedintele ISSMGE pentru Europa, prof. Lyesse Laloui. Ce idei noi s-au conturat? Cat de accesibila ne este aceasta energie, si cu ce costuri? Concorda abordarile in aceasta directie la nivel international?

Loretta Batali: Da, in luna iunie, dna sef lucrari Iulia Prodan, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a organizat acest seminar international pe tema energiilor regenerabile, la care au participat si membri ai SRGF, care s-au intalnit si discutat si cu vicepresedintele ISSMGE pentru Europa.

Atunci cand ne referim la nevoia de a crea un mediu construit sustenabil, este nevoie de un efort comun, multidisciplinar, in care specialisti din domenii diferite sa lucreze impreuna. Crearea a cat mai multe surse locale de energie regenerabila este absolut necesara, mai ales in conditiile crizei energetice pe care o traim. Astfel, este important a se cunoaste si implementa si alte solutii pe langa cele legate de energia solara (panouri fotovoltaice). In acest context, energia geotermala este un tip de energie regenerabila care poate fi exploatata oriunde, indiferent de locatie sau anotimp, direct de la pamant. O zona inovatoare a energiei geotermale o reprezinta fundatiile cladirilor generatoare de energie verde (structurile geo-energetice). Solutia structurilor geoenergetice este una foarte usor de aplicat si totodata sustenabila si din punct de vedere al implementarii. Costurile de implementare a unei fundatii generatoare de energie verde sunt cu doar 5-10% mai mari fata de cele pentru o fundatie clasica. Solutia structurilor geoenergetice este una care se utilizeaza peste tot in lume. In Europa, tarile aflate in topul implementarii acestor solutii sunt Marea Britanie, Germania, Elvetia. Cele mai cunoscute sunt fundatiile pe piloti geotermali (activati geotermal) sau peretii mulati geotermali, dar mai recent s-au pus la punct si solutii bazate pe tuneluri geotermale sau panouri geotermale, care au fost prezentate de prof. Lyesse Laloui in cadrul seminarului.

 

Revista Constructiilor: Cum poate fi stimulat lucrul colaborativ prin platforme educationale?

Loretta Batali: Platformele educationale au luat un avant deosebit in ultimii 2 ani, cand pandemia ne-a obligat sa realizam educatie online, dar ele existau deja de mult timp si erau si utilizate. Cred ca era prin 2004 sau 2005 cand, in calitatea pe care o detineam la acel moment, de responsabil cu activitatile francofone din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, am organizat impreuna cu Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) un curs de Moodle, o platforma de e-learning si blended learning. Iar in 2010 – 2013 am fost responsabil din partea UTCB in proiectul DidaTec, condus de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, proiect care, printre alte obiective, si-a propus formarea cadrelor didactice in vederea extinderii si utilizarii cu succes a tehnicilor de predare-invatare avand la baza suportul oferit de TIC si de instrumentele integrate suport de management al activitatii educationale, si castigarea de expertiza in conducerea de cursuri/training-uri pe platforme educationale de tip e-learning pentru cursuri in domeniul tehnic. In cadrul celor 2 proiecte mentionate, la care eu personal am participat nemijlocit, s-au format o seama de cadre didactice in domeniul educatiei la distanta sau mixte, ceea ce, cred eu, a permis adaptarea noastra foarte rapida la ceea ce s-a intamplat in martie 2020.

Esenta acestor platforme educationale nu este doar de a pune la dispozitie un instrument care sa permita predarea unui curs sau gestiunea administrativa electronica a studentilor / cursantilor, ci suportul in ceea ce priveste modul de predare, regandirea cursurilor pentru sistemul acesta de predare, prin implicarea cursantilor, colaborarea intre ei si cu formatorul etc. In aceasta privinta mai sunt pasi de facut.

SRGF organizeaza cursuri de formare de mai multi ani, care erau in format fizic, dar din 2021 am trecut la sistemul online, initial fortati de pandemie, acum pentru ca este cerut un astfel de mod de predare, care ajunge la un grup-tinta mai mare, inclusiv care nu se gaseste in acelasi oras.

SRGF a beneficiat, in acest sens, inca de dinainte de pandemie, de suportul tehnic oferit de partenerul  nostru educational, ALLBIM NET, care ne-a pus la dispozitie platforma sa pentru gestionarea webinariilor si cursurilor.

 

Revista Constructiilor: Revenind un pic la relatia SRGF cu ISSMGE, mai ales ca de curand a avut loc intalnirea boardului ISSMGE, si ceva mai devreme, anul acesta, Societatea a adoptat o noua structura de lucru din care faceti parte, ce actiuni comune se prefigureaza pentru viitor?

Loretta Batali: Intr-adevar, cu ocazia alegerii noului presedinte al ISSMGE, in persoana dr. Marc Ballouz, au avut loc modificari in boardul ISSMGE, dar si in structura generala de lucru. Trebuie spus ca in jurul boardului exista o serie de comitete numite Board Level Committees, care lucreaza sub coordonarea boardului.

Astfel, in prezent, aceste Board Level Committee sunt cele din figura de mai jos.

Ca structura generala nu sunt modificari majore, ci doar unele persoane care prezideaza aceste grupuri au fost modificate, inclusiv eu, care am primit sarcina de a ma ocupa de comitetul care acorda premiile ISSMGE. Se doreste o activitate mai dinamica, in special in cazul unora dintre comitete si sunt cateva initiative care merita mentionate.

Geo-engineers without borders este un comitet nou, prezidat de prof. Pierre Delage (Franta), care isi propune formarea unui task force de experti internationali care sa poata interveni in cazul unor catastrofe sau accidente geotehnice, in special in tari care nu dispun de specialisti in domeniul respectiv.

In cadrul comitetului Awards, pe care il prezidez, se va infiinta un nou premiu dedicat personalitatilor mai putin cunoscute la nivel international, dar care au avut o influenta majora asupra ingineriei geotehnice dintr-o tara.

O alta noutate sunt Interactive Technical Talks (ITT) (https:// www.issmge.org/news/issmge-interactive-technical-talks-a-new-educational-initiative-by-the-president-of-issmge), o serie de discutii purtate de presedintele ISSMGE, pe cate un subiect, impreuna cu tineri ingineri din acel domeniu. Primul ITT a fost despre iazurile de decantare din industria miniera, iar al doilea, care este in pregatire, va fi despre geotehnica mediului (organizat impreuna cu TC 215 al ISSMGE).

Prima intalnire a boardului extins al ISSMGE (inclusiv presedintii de comitete BLC) a avut loc la Londra, pe 4 septembrie 2022.

O alta noutate este modul in care noul presedinte va comunica cu membrii ISSMGE, prin rapoarte video lunare, o modalitate informala, mai atractiva pentru tinerii membri si nu numai, decat clasicele rapoarte scrise.

De exemplu, puteti urmari raportul pentru luna iunie 2022 aici: https://www.youtube.com/ watch?v=FGZLafq77Ow.

Pe plan european, noul vicepresedinte, prof. Lyesse Laloui, are proiecte si initiative noi, propunandu-si sa creeze o retea puternica la nivel european, sa accentueze imaginea comunitatii noastre in ceea ce priveste contributia domeniului la cerintele societale ale momentului. Astfel, a creat un Grup de Suport European, din care face parte si colega noastra, sef lucr. dr. ing. Iulia Prodan (UTCN), care are urmatoarele obiective:

 • Suport pentru industria geotehnica europeana;
 • Conexiunea cu zona mediteraneeana si din Orientul Mijlociu pentru diseminarea tehnologiilor europene;
 • Suport pentru inovare si pentru crearea unui cadru pentru accelerarea transferului tehnologic;
 • Suport pentru forumuri de cercetare si educatie continua la nivel european;
 • Crearea de canale de comunicare la nivel european pentru comunitatea geotehnica.

Pe 23 noiembrie 2022 va avea loc la Lausanne prima intalnire anuala a societatilor europene membre ale ISSMGE, la care voi participa in numele SRGF.

Daca tot vorbim de international, SRGF doreste sa isi extinda vizibilitatea la acest nivel prin relatii bilaterale mai stranse si actiuni organizate in comun cu alte societati membre. Astfel, am avut discutii cu Societatea din Ungaria, cea din Franta (CFMS), dar si cu cele din Polonia si din Grecia pentru a organiza activitati comune. In mai 2022 am participat, impreuna cu presedintele Filialei Bucuresti, ing. Lóránd Sata, la cea de-a XXVII-a Sesiune Memoriala Széchy Károly, la Budapesta, la invitatia Societatii Maghiare. Primul webinar bilateral cu Franta va avea loc pe 14 martie 2023 pe subiectul investigarii geotehnice, acesta fiind un anunt in premiera, intrucat decizia privind evenimentul s-a luat cu doar cateva zile in urma. Alte actiuni sunt in curs de planificare, si le vom anunta de indata ce vor fi stabilite.

 

Revista Constructiilor: Dar pe plan intern, cu membrii colectivi SRGF?

Loretta Batali: In cadrul SRGF incercam sa intelegem mai bine nevoile celor 30 de membri colectivi pe care ii avem, companii din domeniu care ne stau alaturi in activitatile noastre. Am avut de curand o intalnire cu acestia, prima, de altfel, special dedicata lor, in care ne-am prezentat activitatile (mai ales ca sunt si cativa membri noi) trecute, prezente si viitoare si am facut propuneri de activitati care sa fie desfasurate impreuna cu membrii colectivi. Dintre actiunile deja planificate in viitorul foarte apropiat si care se bazeaza pe implicarea companiilor din domeniu, cea mai importanta este cea de-a 17-a Conferinta Dunareana – Europeana de Inginerie Geotehnica (17DECGE – https://17decge.ro/), care va avea loc intre 7 si 9 iunie 2023, la Bucuresti, si care va cuprinde si o expozitie tehnica.

In urma discutiilor avute am stabilit sa existe cate o intalnire semestriala care sa fie dedicata unei tematici de interes pentru companiile ce activeaza in domeniu, unele tematici fiind propuse in cadrul prezentarii ce a avut loc (SSM, accidente, platforme de lucru, bune practici, aspecte contractuale etc.), altele putand fi propuse de membrii colectivi. Un prim astfel de seminar va fi programat in februarie – martie 2023. De asemenea, am stabilit impreuna actiuni de sustinere a punctelor de vedere comune ale profesiei fata de autoritati, o chestiune pe care o realizam la nivelul SRGF, dar inca sunt doleante ale domeniului care nu ajung sa fie cunoscute.

Si, pentru ca tot vorbim despre educatie in acest interviu, membrii colectivi au fost informati despre introducerea din acest an universitar a activitatii de practica in cadrul masteratelor de Inginerie Geotehnica, activitate care presupune sprijinul si implicarea companiilor. Mai trebuie mentionat ca in  acest an am incheiat protocoale de colaborare intre SRGF si universitatile majore din domeniu.

O alta activitate realizata in domeniul educatiei este si Tabara de geotehnica, organizata in acest an de Filiala Timisoara, la Valea lui Liman, care a beneficiat la aceasta editie de o participare numeroasa din partea studentilor, unii dintre ei fiind selectionati in urma unor concursuri locale, ca de exemplu Concursul Pack organizat de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi impreuna cu Filiala Iasi a SRGF, cu sprijinul companiilor din domeniu.

 

Revista Constructiilor: Forma finala a Normativului privind proiectarea geotehnica a fundatiilor pe piloti, indicativ NP 123-2022 (recent publicata in Monitorul Oficial) este ceea ce trebuie? Au fost preluate in ea toate observatiile si sugestiile facute de catre SRGF?

Loretta Batali: Revizia 2022 a NP 123 a fost una punctuala, care a vizat corectarea sau clarificarea unor aspecte, ca de exemplu valoarea coeficientului partial aplicat rezistentei la tractiune a pilotilor in metoda de proiectare prescriptiva sau clarificarea coeficientilor aplicati pentru diferitele metode de proiectare (pe baza incercarilor asupra pamanturilor, pe baza incarcarilor de proba sau prescriptiva).

Membrii SRGF au mai propus si introducerea coeficientilor pentru anumite tehnologii de executie, care lipsesc in prezent, dar la nivel national lipseste o baza de date care sa permita justificarea unor astfel de valori, ca atare este nevoie de implicarea companiilor din domeniu in realizarea acesteia si justificarea valorilor propuse. Iar SRGF se va implica in realizarea acestei baze de date.

Daca tot vorbim despre aceasta actiune de revizuire a reglementarilor tehnice, despre care am prezentat pe larg in numarul din iulie 2022, as vrea sa informez despre faptul ca SRGF formeaza in prezent un grup de lucru extins pentru elaborarea Ghidului privind investigarea geotehnica, incercari pe structuri geotehnice si monitorizare geotehnica, care a fost propus de SRGF in cadrul consultarilor cu MDLPA. Acesta va fi realizat de specialistii SRGF si va fi apoi predat MDLPA.

 

Revista Constructiilor: Ar mai ramane de bifat ceva ce Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii sau dumneavoastra, personal, ca presedinte SRGF, v-ati fi dorit sa realizati in 2022? Sau, la ceasul bilantului, se va dovedi ca anul acesta a fost unul pe deplin satisfacator?

Loretta Batali: Exista intotdeauna loc de mai bine si de mai mult, dar sa nu uitam ca activitatile din cadrul SRGF sunt unele voluntare, toti cei implicati in conducerea executiva au un alt loc de munca full time, deci incercam sa facem maximum posibil in conditiile date.

Ca atare, exista actiuni incepute si inca nefinalizate sau care au ramas deocamdata la stadiul de intentie. Multe actiuni se dovedesc mai laborioase decat s-a prevazut, altele nu au putut fi finalizate din cauza altor chestiuni care au aparut intre timp si care au necesitat atentia noastra. Una dintre aceste actiuni, inceputa din vremea precedentului board, este modificarea statutului SRGF, la care tot lucram, dar care nu este inca finalizata. O alta chestiune ramasa doar la stadiul de discutie este revitalizarea Revistei Romane de Geotehnica si Fundatii.

In ciuda acestor neimpliniri, cred ca bilantul anului 2022 este unul cu adevarat pozitiv:

 • O noua runda de formare profesionala organizata impreuna cu UTCB, 6 cursuri complet noi, la care s-au inscris in total 218 cursanti, desfasurata in perioada iulie – noiembrie 2022;
 • O analiza extinsa a sistemului de reglementari tehnice din domeniu, propuneri de revizuire, implicare in revizia NP 074 si NP 123;
 • Demararea elaborarii Ghidului de investigare geotehnica;
 • Organizarea 17DECGE – https://17decge.ro/;
 • Organizarea seminarului international „Geotechnical Engineering Solutions for a Sustainable World”, Cluj-Napoca, 9 – 10 noiembrie 2022 – Filiala Cluj;
 • Discutii bilaterale cu societati profesionale din alte tari, participare la conferinta Széchy de la Budapesta, organizarea unui prim webinar cu CFMS Franta in martie 2023;
 • Organizarea activitatii cu membrii colectivi;
 • Organizarea Taberei de geotehnica, iulie 2022, Filiala Timisoara;
 • Organizarea concursului studentesc Pack – Filiala Iasi;
 • Reprezentare internationala la nivel de board ISSMGE si la prima reuniune anuala de la Lausanne;
 • Reprezentare nationala la nivelul MDLPA (Comitetul Tehnic de coordonare generala, Comitetul tehnic Alunecari de teren, Comisia centrala Af);
 • Reprezentare nationala la activitatile CEN TC 250/SC 7 – revizia Eurocodului 7;
 • Un nou website – https://srgf.ro/

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/srgf-despre-formarea-profesionala-sustenabilitate-si-primul-webinar-bilateral-cu-franta-pe-tema-investigarii-geotehnice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.