«

»

UGR: Impresii de la a VII-a editie a Conferintei Tinerilor Geodezi organizata de catre FIG Young Surveyors Network in Varsovia, Polonia, avand ca tema voluntariatul

Share

Conferinta Tinerilor Geodezi, organizata de catre FIG Young Surveyors Network in perioada 9 – 10 septembrie 2022, a reprezentat un preambul in deschiderea Congresului cu numarul XXVII al Federatiei Internationate a Geodezilor, care a avut loc in perioada 11 – 15 septembrie in Varsovia, Polonia, si s-a desfasurat pe parcursul a doua zile pline de activitati si prelegeri dedicate exclusiv tinerilor geodezi cu varsta de pana la 35 de ani.

La Conferinta Tinerilor Geodezi s-au reunit participanti din peste 20 de tari, respectiv 4 continente, care impartasesc aceleasi valori si aspiratii in ceea ce priveste profesia pe care o au.

 

Ceremonia de deschidere a evenimentului s-a bucurat de prezenta unor invitati de renume din partea Federatiei Internationale a Geodezilor, in deschidere luand cuvantul doamna Diane Dumashie, la acel moment vicepresedinte FIG, ulterior alegerilor din Congres devenind presedinte al federatiei, Krzysztof Bakula – co-director al Congresului al XXVII-lea al FIG, John Hohol – presedinte al Fundatiei FIG, Kwabena Obeng Asiama, Ferah Koksal si Wioleta Krupowicz din partea FIG Young Surveyors Network.

Prima zi a Conferintei a continuat cu prezentarea temei de baza, unde principalii vorbitori s-au axat pe descrierea voluntariatului in viziunea organizatiei pentru viitor si pe modul in care tinerii geodezi, prin munca depusa de ei, contribuie la binele societatii. Una dintre cele mai impresionante prezentari a fost cea a tanarului geodez Kumbirai Matingo din Zimbabwe, care a reusit impreuna cu colegii lui sa creeze un hub dedicat centralizarii tuturor informatiilor legate de COVID-19 din Zimbabwe, acesta devenind ulterior o platforma folosita de factorii de decizie in gestionarea pandemiei.

Tinerii geodezi au avut ocazia sa vada si sa inteleaga modul de organizare a profesiei lor in Statele Unite ale Americii, prin expunerea sustinuta de Jacob Hecks, repezentand The Young Surveyors North American Network, respectiv in Africa, prin prezentarea sustinuta de catre Shirley Chapunza, din partea The Young Surveyors African Network.

Sesiunea dedicata construirii relatiilor si a securizarii viitorului tinerilor geodezi s-a bucurat de discutii constructive si a ajutat participantii sa inteleaga cum se pot implica in voluntariat, respectiv ce beneficii pot sa aiba facand parte din programe de mentorat. Claire Buxton, coordonatorul programului VCSP – Volunteer Community Surveyor Program, a prezentat in debutul sesiunii programul si perspectivele de dezvoltare a acestuia.

Deoarece distractia si voia buna nu puteau lipsi, sub coordonarea lui Craig Hill, vicepresedinte Marketing&servicii, Leica Geosystems, tinerii geodezi au avut ocazia sa se intreaca in masurarea unor puncte utilizand revolutionarul sistem smart Leica AP20 AutoPole pentru statii totale, care permite masurarea cu o rapiditate crescuta a punctelor de detaliu, nemaifiind necesara verticalizarea cu acuratete a prismei.

Pentru ca ziua nu se putea termina fara un moment de socializare mai putin formal, tinerii geodezi au luat parte la o memorabila degustare de vodca in Muzeul Polonez al Vodcii, unde au avut ocazia sa schimbe opinii cu vorbitorii din cadrul evenimentului si au fost oferite premiile pentru cei mai buni concurenti la Leica AP20 AutoPole Competition.

A doua zi a evenimentului a debutat prin abordarea unui subiect de mare interes, si anume preocuparea pentru viitorul organizatiei.

In cadrul sesiunii s-au cautat raspusuri la intrebari precum: Cum trebuie sa evoluam ca organizatie? Cum putem sa fim receptivi la schimbarile profesiei noastre si cum putem sa ramanem relevanti?, incheierea acestei sesiuni avand ca element principal planificarea #TolnfinityAndBeyond, prin care s-au prezentat pasii de urmat pentru dezvoltarea organizatiei.

La mijlocul zilei a doua, participantii au fost invitati sa ia parte la un dans caritabil sustinut de catre Trimble si condus de Ansamblul de Muzica si Dans al Universitatii Tehnologice din Varsovia. Avand in vedere ca evenimentul a fost unul caritabil, toate sumele stranse au fost directionale catre FIG YSN’s Volunteer Community Surveyor Program si FIG Foundation.

Ultima activitate din cadrul Conferintei Tinerilor Geodezi organizata de catre FIG Young Surveyors Network s-a desfasurat in minunata imprejurime a Palatului din Wilanów, unde participantii impartiti in echipe s-au intrecut intr-un joc concentrat pe rezolvarea unui geo-puzzle, utilizand harti, busole, repere si cunostinte locale despre imprejurimi.

Comisia de Tineret a Uniunii Nationale a Geodezilor a fost reprezentata la Conferinta Tinerilor Geodezi organizata de catre FIG Young Surveyors Network de catre presedintele Comisiei, laroslav Zifceac, vicepresedintele Mircea Nap si de foarte energica Anca Pavaloiu, care in trecut a fost beneficiara unui grant oferit de catre FIG Foundation, astfel avand ocazia sa participe la evenimentul 6th Young Surveyors European Meeting (6YSEM) tinut in orasul Porto, Portugalia, in anul 2019.

„Avand in vedere faptul ca pentru mine a fost prima data cand am avut ocazia sa particip la acest eveniment, considerat cel mai mare din domeniu la nivel international, experienta a fost unica si de neuitat, absolut toate aspectele congresului fiind la superlativ. Recomand cu caldura tuturor colegilor nostri participarea la editiile viitoare ale acestui eveniment.” (Mircea Nap)

„Pentru mine a fost o experienta unica datorita faptului ca am reusit sa cunosc tineri din toata lumea. Am avut ocazia sa iau parte la sesiuni si workshopuri foarte interactive, in care am reusit sa facem schimb de experienta. Anul acesta s-au acordat mai multe burse Young Surveyor Foundation care au facilitat prezenta mai multor tineri geodezi la acest eveniment. Recomand tuturor colegilor care doresc sa participe la un astfel de eveniment sa aplice pentru astfel de burse.” (Anca Pavaloiu)

Membrii Comisiei de Tineret a UGR si-au luat la revedere de la colegii lor, cu promisiunea de a se vedea si in viitor, inaintandu-le astfel si invitatia de a lua parte la Saptamana Geodeziei Romanesti care va avea loc in perioada 15 – 19 noiembrie la lasi, si care va include si Simpozionul International GEOMAT, organizat de catre Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din lasi.

 

laroslav Zifceac –
Presedinte Comisia de Tineret a UGR

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/ugr-impresii-de-la-a-vii-a-editie-a-conferintei-tinerilor-geodezi-organizata-de-catre-fig-young-surveyors-network-in-varsovia-polonia-avand-ca-tema-voluntariatul/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.