«

»

ARG a organizat evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2022 

Share

 

In perioada 4-6 noiembrie 2022, Asociatia Romana a Geosinteticelor a organizat la Sohodol, Bran, jud. Brasov, evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2022. Dedicat in special studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, workshopul a avut numarul de participanti limitat la posibilitatile de cazare. Din totalul de 59 de participanti, 38 au fost studenti din 5 centre universitare din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.

Programul stiintific a cuprins 3 sesiuni si un total de 11 prezentari sustinute de cadre didactice din 4 centre universitare din tara si specialisti de la companii producatoare, distribuitoare si utilizatoare de materiale geosintetice.

Cele 3 sesiuni de prezentari au fost completate de concursuri antrenante, la finalul carora s-a stabilit topul echipelor castigatoare, care au avut raspunsurile cele mai apropiate de experimentele practice efectuate.

 

Asociatia Romana a Geosinteticelor s-a fondat (sub denumirea de Asociatia Romana a Geotextilelor si Geosinteticelor) in urma sedintei de constituire din data de 11 decembrie 1990. De la 1 ianuarie 1996 a devenit membra a Societatii Internationale a Geosinteticelor (International Geosynthetics Society), Romania fiind astfel prima tara din Europa de est afiliata, si a 13-a la nivel mondial. Inscrierea in Asociatia Romana a Geosinteticelor aduce automat statutul de membru al International Geosynthetics Society (IGS). Astazi, IGS numara 45 de grupuri nationale sau regionale.

GeoSint a fost denumirea Simpozionului National de Geosintetice, organizat de Asociatia Romana a Geosinteticelor in 3 editii: 1998, 2002 si 2007, ultima dintre ele nefiind sub nicio forma o editie nationala, ci una cu o numeroasa prezenta de personalitati cu renume mondial: prof. Jean-Pierre Giroud, prof. Alan McGown, prof. Georg Heerten, prof. Karl Josef Witt, prof. Horst Duellmann, dr. ing. Dimiter Alexiew, ing. Eugène Timmermans, ing. Chris Jenner.

 

Evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice vine dupa o perioada foarte lunga in care Asociatia Romana a Geosinteticelor nu a fost activa pentru membrii sai, desi a avut actiuni care au vizat institutii si a pastrat legatura cu IGS si reprezentarea in societatea internationala. Din acest motiv, organizarea Workshop GeoSint `22 s-a facut cu foarte multe necunoscute privind participantii.

Multumita sponsorilor – Inoveco, Maccaferri si Viacon -, studentii, masteranzii si doctoranzii au achitat doar o taxa modica de participare. De altfel, trebuie spus ca aderarea la ARG, si implicit IGS, a tinerilor inscrisi la o forma de invatamant este gratuita. Cei 38 de studenti care au participat la eveniment au provenit din 5 centre universitare, respectiv: Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Politehnica Timisoara, USAMV – Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului din Bucuresti si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi.

Vineri, 4 noiembrie 2022, subsemnatul, conf. dr. ing. Ernest Olinic, a marcat debutul evenimentului cu o scurta introducere in universul materialelor geosintetice si al asociatiilor profesionale care promoveaza utilizarea corecta a acestora. Tot vineri au fost prezentate si concursurile programate sa se desfasoare in zilele urmatoare.

Lucrarile din cea de-a doua zi, 5 noiembrie, au fost structurate in doua sesiuni. In prima dintre acestea au prezentat ing. Petrica Pinzaru, ing. Ionel Davidescu si sef lucr. dr. ing. Florin Bejan. A doua sesiune a fost dedicata masivelor de pamant armat si a cuprins alte 3 prezentari, sustinute de sef lucr. dr. ing. Oana Elena Colt, prof. dr. ing. Manole Serbulea si ing. George Alexandru. Ziua a continuat cu formarea a 8 echipe, fiecare condusa de un cadru didactic sau un practician, si desfasurarea primelor concursuri care au vizat frecarea la interfata a materialelor geosintetice (geomembrana lisa / geotextil netesut, geomembrana rugoasa / nisip si geogrila / nisip).

Duminica, 6 noiembrie, vorbitori au fost sef lucr. dr. ing. Tatiana Olinic, drd. ing. Andor Csongor Nagy, drd. ing. Cristian Stefan Barbu si subsemnatul. Colegul nostru, drd. ing. Andor Csongor Nagy, a prezentat lucrarea pentru care a primit IGS Student Award, acordat de IGS si pentru care a fost nominalizat de ARG, premiu care i-a permis participarea la EuroGeo7 – Al 7-lea Congres European de Geosintetice, desfasurat la Varsovia in perioada 4-7 septembrie 2022. Drd. ing. Cristian Stefan Barbu a prezentat lucrarea pentru care a primit premiul ARG pentru studenti, masteranzi si doctoranzi care, de asemenea, a constat intr-o bursa de participare la acelasi congres. Ziua a continuat cu ultimele concursuri, de estimare a debitului printr-un orificiu intr-o geomembrana si intr-un geocompozit bentonitc, si cu desemnarea castigatorilor:

Locul 3: Echipa 4 – sef lucr. Tatiana Olinic, Adelina-Felicitas Varga, Melania Pirvanescu, Renate Larisa Tepele, Daniela Motoc, Alexandru-Gabriel Boboc, Evelina Uncan

Locul 2: Echipa 3 – sef lucr. Ioan Boti, Delia Stefan, Bianca-Mihaela Purisel, Cosmin Rosu, Teona Badiu, Denisa Pasca

Locul 1: Echipa 6 – sef lucr. Oana Elena Colt, Florin Georgian Ghita, Kevin Dewald, Miruna Gabriela Petrariu, Rares-Cosmin Nicoara, Alexandru Constantin, Anita Daliana Barbulet

 

Premiile au fost simbolice, membrii echipelor castigatoare primind cate un tricou personalizat de ARG; pentru locul 1 s-a acordat si un premiu in bani.

La inceputul evenimentului, toti cei prezenti au fost invitati sa raspunda la cateva intrebari despre tipurile si functiile materialelor geosintetice. Aceleasi intrebari le-au fost adresate si la finalul evenimentului. Raspunsurile au fost prezentate si analizate in paralel, rezultand o crestere semnificativa a corectitudinii raspunsurilor dupa aproape 3 zile in care au fost prezentate aceste materiale.

Toti participantii la Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice precum si membrii ARG au primit materialul rezultat in urma evenimentului – un document consistent, de 411 pagini, cuprinzand toate prezentarile, concursurile, chestionarul completat la inceput si la final, fotografii.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Romana a Geosinteticelor cu sprijinul urmatoarelor cadre didactice din Universitatea Tehnica de Constructii: conf. Ernest Olinic, sef lucr. Daniel Manoli, asist. George Pantel, si USAMV – Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria mediului din Bucuresti: sef lucr. Tatiana Olinic.

Prin prezenta, calitatea lucrarilor sustinute si implicarea tuturor participantilor, evenimentul, aflat la prima editie, a depasit orice asteptari!

 

Asociatia Romana a Geosinteticelor va organiza Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice si in anul 2023, dar va propune si alte evenimente pentru anul viitor: IGS Educate the Educator, IGS Ambassador si altele. Detalii despre acestea puteti gasi pe facebook.com/geosint.ro si – in curand – pe pagina geosint.ro.

 

 

Autor:

conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC- presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor, director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 132-133

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/29/arg-a-organizat-evenimentul-workshop-geosint-atelierul-de-geosintetice-2022/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.