«

»

ASRO: Securitatea la incendiu si standardizarea

Share

 

In ultimii ani, la nivel european s-a constatat o evolutie semnificativa in domeniul securitatii la incendiu, datorata progreselor considerabile in materie de proiectare in ingineria securitatii la incendiu, dar si aplicarii solutiilor, regulamentelor, strategiilor si standardelor destinate combaterii incendiilor. Potrivit datelor publicate in ghidul EU Fire SafetyGuide, elaborat in cadrul Modern Building Alliance, numarul deceselor din Europa cauzate de incendii a scazut cu 65% in ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, securitatea la incendiu a cladirilor, a utilizatorilor acestora si a mediului inconjurator ramane in continuare o problema fundamentala a societatii.

 

In contextul dezvoltarilor imobiliare actuale – cladiri inteligente, cladiri unicat etc. – cerintele de securitate la incendiu se modifica si trebuie sa se modifice continuu. Este necesara o actualizare permanenta a conceptiei de proiectare si exploatare: proiectare pe baza ingineriei securitatii la incendiu, proiectare bazata pe evaluarea riscului de incendiu, o proiectare prescriptiva (de tip P 118/1) actualizata la noile cerinte europene.

 

Ingineria securitatii la incendiu permite solutii adecvate in situatiile particulare in care solutiile prescriptive nu sunt aplicabile. De asemenea, standardele specifice ingineriei securitatii la incendiu ofera solutii pentru modelarea unor fenomene ale incendiului si adoptarea unor solutii eficiente pentru protectia utilizatorilor, de exemplu pentru evacuarea persoanelor.

 

Pentru o securitate la incendiu eficienta, se impune integrarea riscului de incendiu in managementul general al riscului pentru cladirea respectiva. De exemplu, luarea in considerare a unei analize a riscului si din punctul de vedere al standardului SR EN ISO 22301 – Securitate si rezilienta. Sisteme de management al continuitatii activitatii. Cerinte, care prezinta principiile pentru asigurarea continuitatii activitatii, in conditiile vulnerabilitatilor crescute ale sistemelor informatice / electrice la atacuri informatice (pentru cladirile inte ligente, dar nu numai) sau ale esecului furnizarii utili tatilor (energie electrica, gaze, apa etc.).

 

Pentru aplicarea acestor standarde este necesara elaborarea unor normative specifice, care sa asigure cadrul legal de aplicare a modalitatilor de proiectare actuale si din ce in ce mai des utilizate pe plan european si mondial.

 

Conform reglementarilor europene, New Approach si The New Legislative Framework, directivele si regulamentele includ cerintele esentiale ale produselor din domeniul lor, care asigura utilizarea acestora fara riscuri. Armonizarea legislativa se limiteaza numai la cerintele esentiale de securitate ale produselor, cerinte vizand protectia sanatatii, a mediului, securitatea muncii si a persoanelor, pe care acestea trebuie sa le satisfaca pentru a beneficia de libera circulatie in cadrul UE.

 

Organizatiile europene de standardizare (CEN, CENELEC) primesc mandat din partea Comisiei Europene pentru a furniza producatorilor un set de specificatii tehnice in conformitate cu cerintele esentiale definite in directive, prin elaborarea de standarde europene armonizate. Produsele fabricate in conformitate cu standardele armonizate beneficiaza de prezumtia de conformitate cu cerintele esentiale corespunzatoare.

 

Spre deosebire de toate celelalte directive si regulamente, Regulamentul 305/2011 pentru produse pentru constructii defineste cerintele fundamentale aplicabile constructiilor, printre care si securitatea la incendiu, care asigura conformitatea constructiei atat in ansamblu, cat si pe parti separate, cu utilizarea preconizata, tinand seama mai ales de sanatatea si securitatea persoanelor implicate, de-a lungul intregului ciclu de viata al constructiilor.

 

Ca urmare, pentru proiectanti, arhitecti, constructori, utilizatori, personalul organismelor notificate, specialistii autoritatilor de reglementare, cunoasterea detaliata si intelegerea corespunzatoare a standardelor europene de produs nu este numai foarte utila, ci si obligatorie, pentru a putea identifica toate caracteristicile tehnice ale produsului analizat.

 

Totodata, cunoasterea prevederilor standardelor armonizate permite analiza in cunostinta de cauza a documentelor de conformitate prezentate pe piata de fabricanti, distribuitori, importatori sau reprezentanti autorizati.

 

Participarea la activitatile de standardizare relevante in cadrul comitetelor tehnice ASRO asigura, in plus, o informare prompta despre tendintele luate in considerare in cadrul noilor editii ale standardelor, care pot fi avute in vedere, pe de o parte, in elaborarea unor actualizari ale reglementarilor si, pe de alta parte, in pregatirea de productie sau de proiectare a constructiilor viitoare, dar si pentru pregatirea personalului fata de cerintele viitoarelor standarde.

 

O lista a standardelor din domeniu poate fi consultata la adresa https://www.asro.ro/pcontent/uploads/2022/11/Lista-standarde-securitatea-la-incendiu.pdf

 

La ceasul bilantului, vrem sa le multumim tuturor colaboratorilor, partenerilor si clientilor nostri pentru sprijinul acordat, pentru intelegere si pentru toata activitatea desfasurata in anul 2021.

De asemenea, ASRO ureaza tuturor cititorilor Revistei Constructiilor un An Nou fericit, multa sanatate si multe realizari pe plan profesional! Va multumim ca sunteti alaturi de noi si va asiguram ca va vom tine la curent cu cele mai proaspete informatii din domeniul standardizarii si in anul 2023.

La multi ani!

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale. 

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

 Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

  

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag.44-45

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/29/asro-securitatea-la-incendiu-si-standardizarea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>