«

»

Autorizatia de securitate la incendiu versus „negatia ISU”

Share

„Nimic prea mult (Μηδέν αγάν)”, celebra deviza inscrisa pe frontonul sanctuarului din cetatea Delphi, transmitea lumii necesitatea cumpatarii si a echilibrului in tot si in toate. Trecand de la universul intelepciunii la universul birocratiei zilelor noastre, vedem cum echilibrul si cumpatarea, in tot si in toate, par sa intre din ce in ce mai hotarat intr-o zona definita ca „nimic nu-i mult”. Astfel, mai nou, constatam ca a aparut, de ceva timp, o noua „stea” in galaxia fara de sfarsit a hartiilor pe care este bine sa le ai, ca sa primesti acorduri, avize sau autorizatii de la autoritati. Numele acestui „new entry” este „Negatia de la ISU”. In cazul in care ai „Negatie ISU”, te poti simti mult mai linistit, deoarece nimeni nu o sa vina sa te avertizeze ca aveai nevoie de autorizatie de securitate la incendiu. Și aici vreau – foarte clar – sa ma refer exact la situatia in care proprietarii de cladiri primesc solicitari sa prezinte aceasta „Negatie ISU” de la tot felul de functionari ai statului care dau acorduri si avize in baza carora societatile comerciale primesc drep tul de a desfasura activitati in cladirile respective.

Deci, in acest moment, in cazul in care nu te incadrezi in situatia in care esti obligat, conform legislatiei in vigoare, sa obtii autorizatia de securitate la incendiu, ti se poate solicita sa obtii o „Negatie de la ISU”, …„ca sa fie bine…”.

 Pe aceasta cale, doresc sa-i informez pe toti cei care cer acesta „Negatie de la ISU” ca acest document, inventat de homo birocratis, care nu intelege sa citeasca legea si sa ceara numai ce aceasta impune, nu face decat sa demonstreze ca nivelul sau de pregatire este destul de redus, raportat la raspunderea pe care o are.

Daca societatea va merge in regres, fara sa inteleaga ca minima propedeutica a sigurantei si a legislatiei din domeniu este necesar a-i fi transmisa fiecarui membru din societate, cu scopul ca acesta sa o inteleaga si sa o aplice in litera si in spirit, practic se va impiedica dezvoltarea societatii pe acest domeniu. In plus, lipsa unor cunostinte necesare pentru desfa surarea activitatii nu va face decat sa suprasolicite activitatea reprezentantilor unor alte institutii, ca de exemplu pe angajatii ISU, care se vad obligati sa raspunda cererilor venite din partea diversilor cetateni pe aceasta tema. Și astfel activitatea se complica, desi raspunsul poate fi gasit in lege. Daca legea este citita, desigur.

Este mult mai simplu pentru toti sa fie citit cadrul legal, care sta publicat inclusiv pe site-urile inspectoratelor pentru situatii de urgenta din Bucuresti si din tara. In Ordinul MAI 129 din 25 august 2016, completat de curand cu Ordinul nr. 66/2020, care aproba normele metodologice privind avizarea si autorizarea de securitate la incendiu si protectie civila, sunt descrise detaliat categoriile de construc tii si instalatii pentru care este necesar sa se obtina avizul, respectiv autorizatia de securitate la in cendiu. „Negatia de la ISU” nu este un document prevazut in lege.

Și pentru ca am inceput cu un citat filozofic acest articol, la final doresc sa amintesc ceea ce spunea o personalitate de marca a domeniului stiintific, dar si al filosofiei, Blaise Pascal, despre om, si anume: „Omul este o medie intre tot si nimic”. Deci… unde ne aflam?

 

Autor:

drd. ing. Catalin OPRITA – specialist verificator de proiecte pentru constructii, atestat MDLPA, pentru cerinta Cc – securitatea la incendiu a constructiilor

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/29/autorizatia-de-securitate-la-incendiu-versus-negatia-isu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.