In dimineata unei zile reci dar senine din noiembrie 2006, cu 16 ani, deci, in urma, PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII – PSC si PATRONATUL PRODUCATORILOR DE TAMPLARIE TERMOIZOLANTA – PPTT, in aroma unei cafele aburinde, aveau sa puna bazele (evident, prin reprezentantii lor de la acea vreme) unei noi structuri asociative, care urma sa se numeasca FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII. Cele doua patronate erau foarte tinere, in plina dezvoltare si cu multa speranta ca existenta lor le va fi de mult ajutor firmelor cu activitate in constructii, bulversate, la acel moment, de schimbarea de regim social si de faptul ca vor trebui sa aiba un nou comportament intr-o piata libera.
Pe fondul unui decalaj intre avantul mediului de afaceri, cu dorinta sa de dezvoltare, si inertia masinariei anchilozate a autoritatii statului, caracterizata de o capacitate redusa de adaptare la noile reguli de piata, se simtea acut nevoia unei organizatii mai puternice, care sa poata avea un dialog cu autoritatile statului, dialog prin care sa se rezolve noile probleme ce apareau atat din cauza revolutiei tehnice cat si sub presiunea unor conditii concurentiale cu care tanarul intreprinzator roman nu era obisnuit.
Mesajele celor doua entitati – „Impreuna pentru valorile breslei” si „Produse de calitate, oameni calificati” trebuiau sa convearga sub umbrela unuia mai generos, mai cuprinzator. Asa a aparut ideea ca „Orice putere este slaba daca nu este unita”.
De la idee pana la fapte au trecut doar cateva luni. La jumatatea anului 2007, noua entitate era deja in activitate, cu scopul asigurarii reprezentarii unitare a societatilor de constructii, sustinerii si apararii intereselor economice, juridice si sociale ale membrilor sai in relatie cu terti, imbunatatirii cadrului legislativ aplicabil, realizarii de schimburi de informatii si experienta, intaririi relatiilor cu organizatii profesionale nationale si internationale, si – nu in ultimul rand – al promovarii concurentei loiale, a imaginii constructorilor si a rolului lor in societate.
Munca a fost anevoioasa, cu fonduri modeste, cu usile institutiilor de stat deschise pe jumatate si apoi trantite in fata, cu satisfactia autoritatilor ca formal au mimat dialogul social, cu nemultumiri din partea membrilor care doreau rezultate mai vizibile si in pas cu nevoile pietei etc..
Nevoia de reprezentare a adus alaturi de cei doi membri fondatori ai tinerei federatii noi membri care au extins lista domeniilor de activitate:
- Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice – UNRMI
- Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metale – ARDIMET
- Patronatul Drumarilor din Romania – PDR
Incepand cu octombrie 2015, FPSC devine organizatie reprezentativa la nivel de sector de activitate Constructii Civile si Industriale in Romania, iar din anul 2019 este reprezentativa si pe sectorul de activitate Industria sticlei si a ceramicii fine. Industria materialelor de constructii – fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
La 15 ani de la infiintare, FPSC are ca membri peste 600 de firme din domeniul constructiilor si din randul producatorilor de materiale de constructii, care insumeaza peste 62.000 de angajati. In federatie isi gasesc locul atat firme foarte mari, recunoscute pe piata europeana, cat si firme mai mici care contribuie la activitatea sectorului.
An de an, cu eforturi dar si cu perseverenta, cu responsabilitate si speranta, federatia a castigat mici „batalii” in arena dialogului social, si-a consolidat pozitia si respectul de care se bucura in breasla. Determinarea FPSC de a pune pe masa decidentilor politici probleme si propuneri indraznete dar corecte de rezolvare a unor probleme grave ale sectorului, precum criza de forta de munca si pericolul inghetarii activitatii din santiere, a convins Guvernul sa intervina in 2018 si sa ia masuri legislative pentru corectarea situatiei.
Semnarea ACORDULUI de la Alba Iulia, dintre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, la sfarsitul lunii noiembrie, acord prin care „se declara sectorul constructiilor sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pe urmatorii 10 ani incepand cu 01.01.2019”, urmata de masuri legislative prin care se stabileau un salariu minim pe sector de 3.000 lei si facilitati fiscale pe salariile din constructii, a constituit salvarea investitiilor din Romania in acel moment, determinand o cotitura a intergului proces investitional. Faptul ca deciziile au fost corecte s-a masurat apoi in cifre: doar in 2019 a crescut volumul de incasari la bugetul de stat cu peste 12 procente, ceea ce inseamna o reducere corespunzatoare a muncii nedeclarate, a crescut numarul de angajati – din 2018 pana in 2022 – cu peste 50%, au fost finalizate investitii amenintate de esec etc..
Eforturile executivului federatiei au fost in permanenta concentrate pe diminuarea turbulentelor din piata generate de pandemie, criza preturilor la materialele de constructii, criza preturilor la energie, razboiul din Ucraina, probleme pentru a caror rezolvare FPSC, cu experienta firmelor pe care le reprezinta, a putut sa propuna masuri realiste de rezolvare.
Dupa 15 ani de activitate, vorbim despre o organizatie matura, respectata in piata si despre un partener de dialog solid, atat in relatia cu autoritatile cat si cu sindicatele si alte entitati asociative.
Ne propunem sa continuam trendul de dezvoltare chiar daca drumul este sinuos, uneori cu obstacole mai greu de trecut, ne dorim o familie a breslei pentru ca „orice putere este slaba daca nu este unita”.
Sa marcam deci aceasta borna simbolica, de 15 ani, printr-un „La multi ani frumosi, FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII”, intrucat constructorii (proiectanti, executanti, producatori) sunt cei care dau o identitate oricarei urbe si fauresc imaginea de tara, dand astfel si masura nivelului de trai si de civilizatie al unui popor!
Autor:
Adriana IFTIME – director general FPSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 30, 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns