«

»

UGR: A III-a editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, intalnirea anului pentru comunitatea geodezica din Romania

Share

 

In perioada 15-19 noiembrie, Municipiul Iasi a gazduit cea de-a treia editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, cel mai important eveniment al comunitatii geodezice din tara noastra. Organizata de Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), manifestarea a reunit peste 200 de profesionisti din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei si din domenii apropiate, dar si reprezentanti ai administratiei publice locale si nationale, Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Consiliului Judetean Iasi, precum si ai Federatiei Internationale a Geodezilor, respectiv Consiliului European al Geodezilor. Punctul de atractie l-a reprezentat Simpozionul International GEOMAT, tema principala a dezbaterilor fiind „Managementul datelor geospatiale pentru mediul construit”.

 

Prioritati UGR: Legea geodezului, protocoale cu alte organizatii profesionale si o filiala in Republica Moldova

 

Reusita evenimentului a fost mai mult decat evidenta. Prezenta in numar mare a reprezentantilor mediului privat, relatarile mass-media si, mai ales, proiectele programate pentru urmatorul an stau marturie. „Editia din acest an a Saptamanii Geodeziei Romanesti va ramane in memoria tuturor participantilor. Plecam de la Iasi cu idei noi, cu mult entuziasm, dar si cu bazele unor proiecte concrete. Consiliul National al Uniunii Geodezilor din Romania a trasat obiectivele pentru urmatorul an. Printre acestea se numara continuarea demersurilor pentru realizarea si promulgarea Legii geodezului, act esential pentru breasla noastra. Totodata, dorim sa semnam protocoale de colaborare cu Agentia Nationala de Cadastru, proiect la care mai avem doar de dezbatut punctele componente, respectiv cu Uniunea Notarilor Publici, Ordinul Arhitectilor si Asociatia Registratorilor, organizatii cu care avem foarte multe legaturi profesionale. Nu in ultimul rand, am decis sa deschidem o filiala a Uniunii Geodezilor in Republica Moldova, la Chisinau, lucru care a devenit posibil datorita modificarii statutului Uniunii Geodezilor la ultima Adunare Generala. Inginerii geodezi din Moldova vor fi membri cu drepturi depline: vom avea contact direct si permanent cu ei, le vom prezenta tot ce gandim, ii vom integra in cadrul proiectelor noastre si ii vom chema la toate manifestarile pe care le vom organiza”, a declarat ing. Mircea Afrasinei, presedintele UGR.

Un puternic mesaj de incurajare a venit din partea lui Ionut-Cristian Savoiu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Acesta a adaugat insa ca lipsa inginerilor geodezi este o problema reala, care afecteaza inclusiv proiectele desfasurate de Guvern. „Ii felicit pe colegii de la Uniunea Geodezilor si de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”  pentru ca reusesc sa permanentizeze acest eveniment, pe care Iasiul il merita din plin. Reusim sa punem la aceeasi masa reprezentanti ai autoritatilor, din mediul privat si mediul universitar, precum si specialistii din mai multe domenii, accentul fiind pus pe ingineria geodezica. Pregatirea si derularea proiectelor de investitii in infrastructura mare nu se pot face fara specialistul geodez. Inca de la faza de proiectare, el este primul in zona de studiu si pregateste toata baza de date necesara. Dupa obtinerea avizelor si a autorizatiei de construire, urmeaza construirea propriu-zisa, la care aportul inginerului geodez este esential pentru trasare si urmarirea lucrarilor de santier”, a afirmat fostul presedinte UGR.

 

Programul National de Cadastru si Carte Funciara, cu bune si cu rele

 

Printre principalele teme de dezbatere a fost cea privind Programul National de Cadastru si Carte Funciara, programul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara de intabulare a tuturor imobilelor de pe teritoriul tarii. „Romanii ar trebui sa stie ca, in momentul in care localitatea lor este inclusa in Programul National de Cadastru si Carte Funciara, trebuie sa se duca in mod regulat la primarie si sa se intereseze de stadiul lucrarilor. Fara o cooperare intre cetatean, prestator, primarie si oficiul de cadastru, lucrarea s-ar putea sa nu iasa foarte bine, cel mai afectat fiind cetateanul. Rugamintea noastra, a specialistilor, este ca persoanele care observa ca nu s-au facut masuratori, ca nu li s-au corectat actele sau ca nu au fost prezente la afisare sa mearga la primarie sau la prestator si sa se intereseze. Ulterior, este mult mai greu sa se remedieze anumite erori. Marile probleme sunt in special la cei care nu locuiesc in respectivele localitati. Sunt persoane care locuiesc in marile orase, nu mai au legaturi foarte stranse cu cei din mediul rural, dar au terenuri acolo. Administratiile publice locale ar trebui sa ii anunte pe acesti oameni, dar, din diferite motive, acest lucru nu se intampla intotdeauna si ei pot afla foarte tarziu, existand chiar riscul pierderii bunurilor”, a declarat prof. dr. ing. Cornel Paunescu, presedinte onorifc al Uniunii Geodezilor din Romania.

Modul de desfasurare a proiectului a fost criticat de catre unii dintre participanti, acestia semnaland motivele reticentei firmelor de profil de a participa la licitatiile organizate in acest sens.

 

Geodezii moldoveni, prezenti in numar mare la Iasi

 

Cea mai numeroasa delegatie prezenta la editia din acest an a fost cea din Republica Moldova – o delegatie formata din membri ai mediului universitar si antreprenori. „La Facultatea Constructii, Geodezie si Cadastru din cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei avem un program de studii de licenta in inginerie geodezica si cadastru. In plus, prin absorbtia Universitatii Agrare din Moldova, si specialitatea Cadastru si organizarea teritoriului a devenit materie la facultatea noastra. Cele doua programe de studii de licenta ajuta la intarirea comunitatii profesionale si a comunitatii academice din Republica Moldova. Totodata, avem parteneriate foarte stranse cu Universitatile Tehnice din Iasi si Bucuresti. Asteptam rezultatele semnarii unor acorduri cu Uniunea Europeana privind mobilitatea academica, prin care studentii romani si moldoveni vor avea posibilitatea de a studia in alta tara timp de un semestru sau chiar de un an. Si profesorii vor putea veni pentru cateva zile pentru training-uri la universitatile partenere”, a completat conf. univ. dr. Livia Nistor – Lopatenco, decanul Facultatii de Constructii, Geodezie si Cadastru din cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei.

Un punct de atractie al Saptamanii Geodeziei de la Iasi l-a constituit expozitia tehnica, unde firmele partenere in organizarea evenimentului au prezentat ultimele noutati in ceea ce priveste tehnologia folosita in domeniu.

Viitorii ingineri geodezi, studenti ai facultatilor de profil din tara, au participat la concursul „Mapathon”, in care s-au intrecut in realizarea planului cadastral preliminar pentru o zona de intravilan (concurs coordonat de cadrele didactice Loredana Crenganis, Iaroslav Zifceac si Vlad Paunescu).

Conferinta Nationala a UGR, cele patru mese rotunde organizate in cadrul evenimentului, dar si sesiunile – cea plenara si cele tehnice – au mentinut la un nivel ridicat interesul celor peste 200 de participanti, pe tot parcursul celor 3 zile de desfasurare.

Saptamana Geodeziei Romanesti si Simpozionul International GEOMAT au fost evenimente incluse in programul manifestarilor dedicate Zilelor TUIASI 2022, ocazie cu care s-a marcat si implinirea a 85 de ani de la intemeierea Scolii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi.

 

Conducerea Uniunii Geodezilor din Romania le multumeste tuturor celor care au contribuit la succesul evenimentului de la Iasi, cat si tuturor celor care au fost si in 2022 alaturi de uniune: membri, sponsori, participanti, parteneri.

Sarbatori cu bucurie si un 2023 plin de realizari si succese!

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 118-119

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/29/ugr-a-iii-a-editie-a-saptamanii-geodeziei-romanesti-intalnirea-anului-pentru-comunitatea-geodezica-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.