«

»

GORDIAS: Scanarea 3D si aplicarea tehnologiei in proiectarea structurilor

Share

 

 

Fondata in anul 2003, organizatia GORDIAS si-a fixat ca obiectiv activitatea de consultanta in domeniul managementului de proiecte şi dezvoltarii afacerilor in domenii conexe constructiilor metalice.

Anul 2006 a marcat debutul companiei şi in activitatea de proiectare, GORDIAS devenind astfel un furnizor important de solutii integrate in domeniul constructiilor metalice.

Pentru a ne imbunatati in mod continuu serviciile si a furniza excelenta in tot ceea ce intreprindem, in 2008 am decis sa dedicam o parte din resursele noastre cercetarilor – cu ajutorul metodelor stiintifice ingineresti – pe subiecte selectate din activitatea curenta. A furniza excelenta implica si utilizarea tehnologiilor de top in activitatea noastra. Scanarea 3D este o tehnologie importanta in procesul de digitalizare a constructiilor existente si exploatam aceasta tehnologie atat in proiectarea structurilor noi, cat si la evaluarea si expertizarea structurilor existente.

  

Principiul care sta la baza tehnologiei de scanare 3D este unul simplu: un fascicul laser este proiectat pe un punct al unei suprafete, dintr-o pozitie fixa, distanta dintre ele, impreuna cu unghiurile orizontale si verticale, fiind masurate si stocate. Cu ajutorul a cateva mii de inregistrari se creeaza norul de puncte, interceptate din diferite pozitii din jurul obiectului analizat, iar pe baza acestuia se poate obtine un model virtual tridimensional al obiectului vizat, model ce poate fi incarcat, prelucrat si analizat cu usurinta pe un computer. Modelul 3D astfel creat surprinde starea obiectului  cu dimensiunile exacte la momentul scanarii si poate fi vizualizat impreuna cu obiectele ce urmeaza a fi proiectate.

 

In cadrul unuia dintre proiectele noastre de interventie, a fost proiectata o structura de scari exterioare pentru Cetatea Bologa, monument istoric localizat in judetul Cluj. Marea provocare a constat in trasarea si pozitionarea corecta a structurii si conectarea acesteia la zidul si turnul neuniform al cetatii, prin folosirea ancorelor chimice. Structura de sustinere a scarii a devenit mana curenta, care putea fi rezemata pe fundatii noi din beton in trei puncte. Treptele sunt sustinute pe o latura de aceasta structura iar pe cealalta latura, de zidul cetatii, printr-o placa de legatura care urmareste conturul zidului, fixata de acesta prin ancore chimice la distante de aproximativ 700 mm. Pozitionarea corecta a fost posibila prin utilizarea unei scanari 3D a zonei inconjuratoare. Structura a fost modelata si pozitionata in scanarea 3D, ceea ce a dus la exactitate si rapiditate atat in modelare – parte din activitatea de proiectare, cat si in fabricarea si montajul structurii proiectate. Foto 1 si 2 arata amprenta digitala a locului unde a fost prevazuta scara de acces si rezultatul final dupa executia structurii conform modelului BIM.

 

Exista o multitudine de posibilitati de utilizare a scanarii 3D in activitatea cotidiana de inginerie structurala. Masurarea exacta a deformatiilor produse in elementul structural poate ajuta la definirea mai aproape de realitate a incarcarilor aplicate, sau a distributiei acestora pe structura. Compararea modelelor create cu amprenta digitala scanata poate ajuta la interpretarea si mai buna intelegere a implicatiilor erorilor de executie in ceea ce priveste efectele parazitare cauzate de aceste erori. Daca forma reala scanata se foloseste in analizele numerice, se pot obtine efectele imperfectiunilor geometrice – de altfel foarte importante pentru studiul specimenelor testate in conditii de laborator in activitatea de cercetare. Abordarea bazata pe deformata obtinuta cu ajutorul scanarii 3D ne aduce la un pas de a procesa si a obtine o imagine colorata cu punctele de tensiuni interioare maxime inregistrate in materialul structurilor analizate, obiectiv principal in identificarea defectelor structurale.

 

Misiunea noastra este sa ne ajutam clientii atat in dezvoltarea unui spirit competitiv etic şi realizarea de investitii mai performante gratie experientei noastre profesionale, cat şi in asigurarea unor modalitati de lucru eficiente prin dezvoltarea si implementarea tehnologilor performante, care permit obtinerea unei game largi de solutii structurale ingineresti.

 

Tensiunile interioare maxime inregistrate in materialul structurilor analizate – spre exemplu – sunt invizibile ochiului uman. Noi le transformam in informatie perceptibila pentru clientii si partenerii nostri.

Serviciile oferite de noi sunt intangibile, dar rezultatele produse speram sa aduca un plus de caldura si bucurie in inimile tuturor celor care au apelat la experienta noastra.

 

Sarbatori fericite si multe bucurii alaturi de cei dragi! Va multumim ca ne-ati fost alaturi in toate proiectele dezvoltate si ne dorim sa ne reintalnim cu bine in 2023!

 

Autor:

conf. dr. ing. Zsolt Nagy, director GORDIAS SRL

 

  

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 86-87

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/30/gordias-scanarea-3d-si-aplicarea-tehnologiei-in-proiectarea-structurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>