Vom incheia anul 2022 cu 994,6 km de autostrada si drum expres aflati in exploatare, iar pentru o retea decenta (chiar daca nu completa), mai avem nevoie de aproximativ 2.000. In urmatorii 10 ani TREBUIE sa construim MACAR 900 kilometri. Aceasta este realitatea asupra careia ne avertizeaza reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura, lasandu-ne insa speranta ca acest lucru nu este imposibil, chiar tinand cont de poticnelile autoritatilor, birocratie, provocarile tehnice si riscurile la trecerile Carpatilor si de ritmul de lucru uneori prea relaxat al unor antreprenori generali.
Concret, avem 941,58 kilometri de autostrada si 39,85 km de drum expres in exploatare, carora li se adauga inca 13,17 km din A1 Sibiu-Boita, a caror inaugurare nu are motive sa fie amanata.
Din cei 2.000 ramasi, sunt in derulare contracte de lucrari pe 451 kilometri de autostrada si drum expres, cu o valoare totala actualizata de aproape 5,9 miliarde euro si 11 antreprenori generali (asocieri). Cel mai costisitor proiect este lotul 3 Sibiu-Pitesti (37 km, 1,08 miliarde euro), urmat de vecinul de la nord (31,33 km, 863 milioane euro). Tabelul 1 ilustreaza clar si cuprinzator situatia la zi de pe toate sectiunile de autostrada si drum expres care au contract de (proiectare si) executie, inclusiv o estimare realist-optimista a datei de inaugurare.
In ce priveste antreprenorii, liderul clasamentului este grupul UMB (169 km cu 1,74 miliarde euro), urmat de WeBuild (68 km cu 1,43 miliarde euro) si Mapa-Cengiz (31,33 km cu 863 milioane euro) care-si impart 69% din valoarea totala a proiectelor.
Rezumand, primii si ultimii kilometri de autostrada din 2022 sunt (aproape) gata. La 30.11.2022, cu stratul de uzura complet asternut, peste care se aplicau deja marcajele rutiere, cu parapetele de protectie si panourile fonoabsorbante in curs de instalare si punand la punct ultimele detalii in zona nodurilor Selimbar si Boita, Porr se apropia rapid de deschiderea celor 13,17 km ai lotului A1 Sibiu-Boita, estimata in data de 15 decembrie.
Din pacate, 2022 va ramane in istorie tot ca un an mediocru la numarul de kilometri de autostrada si drum expres inaugurati: 53, in jurul mediei multianuale obisnuite, cumulati din 2 proiecte, respectiv DEx12 Bals-Slatina (40 km deja in circulatie) si Sibiu-Boita (cei 13,17 km pomeniti mai sus) – dupa cum arata la inceputul lui septembrie Asociatia Pro Infrastructura. Tocmai de aceea, este nevoie sa constientizam urmatoarele: finalul de sezon si iesirea din iarna sunt decisive pentru felul in care vor evolua marile proiecte de infrastructura rutiera, si ACUM e timpul sa se ia masurile critice necesare pentru a transforma 2023 in anul record pe care ni-l dorim cu totii.
Intr-un scenariu ultra-optimist, 2023 ne-ar aduce un total de putin peste 167 kilometri de autostrada si drum expres dati in trafic, ceea ce ar constitui un record absolut pentru tara noastra (dupa 10 ani de la ultima depasire a bornei de 80 km noi intr-un an). La o privire realistă, 30 + 18 km nu mai au aproape nicio șansă de finalizare anul viitor. Totul depinde demodul in care autoritatile inteleg sa ia urgent deciziile potrivite, sa rezolve birocratia, sa deblocheze santierele si sa nu lase antreprenorii sa traga de contracte. In caz contrar, in 2023 vom ramane doar cu loturile sigure – A0 Sud A2-DN6, DEx12 Slatina-Colonesti si A3 Nusfalau-Suplacu de Barcau, totalizand 78,53 km, ceea ce ar fi totusi peste medie.
La acel moment (septembrie 2022), situatia pe fiecare proiect cu sanse de a fi gata in 2023 era urmatoarea:
Autostrada A0. Pe sud, pe loturile 1 (16,93 km) si 2 (16,3 km), scadente in 2023, constructorul avansa intr-un ritm decent, dandu-ne sperante ca vom circula intre DN6 si A2 cel mai tarziu la sfarsitul toamnei viitoare. Pe nord, lotul 2 are termen 2024, dar antreprenorul (UMB) are forta de a livra in 2023 sectiunea DN1-A3 (aproximativ 10 km), daca si CNAIR ii cere asta.
Autostrada A3. Sectorul Nadaselu-Zimbor (30,06 km) avea din ce in ce mai putine sanse sa fie dat in trafic anul viitor, intrucat CNAIR nu aprobase inca cele doua modificari de solutii tehnice la Nadaselu si Topa Mica, fiecare zi de indecizie si tergiversare amanand deschiderea, tot mai improbabilă. La 3 luni distanță, improbabilul se cam transformă în imposibil. Mai departe, pe tronsonul Zimbor-Poarta Salajului, inaugurarea inainte de termen, in 2023, este practic imposibila.
Certa in 2023 este inaugurarea unei sectiuni de 13,55 km intre Nusfalau si Suplacu de Barcau, probabil in luna mai, insa, fara stabilirea solutiei de conectare de la Port (in sarcina CNAIR), lotul nu va fi functional.
Drumurile Expres. Tronsonul 3 al DEx12 Craiova-Pitesti, intre Slatina Nord-Est si Colonesti (31,75 km) era (si ramane) aproape o certitudine pentru 2023. Ba chiar, cu multa determinare din partea constructorului (UMB) si cu eforturi din partea CNAIR si institutiilor responsabile in directia rezolvarii birocratiei, putem visa si la segmentul Colonesti-Albota (circa 18 km).
Din pacate, pe DEx12 Craiova-Bals (17,7 km) italienii de la Tirrena Scavi au depasit cu mult termenul contractual. La fel, acum, la 3 luni distanță de evaluarea din septembrie, când încă speram să-și revină, rezilierea contractului este o certitudine. Ca și cei 17,7 km mai puțin în 2023.
In nord-vest, pe drumul de legatura dintre Autostrada A3 si Centura Oradea, austriecii de la Strabag fac o demonstratie de forta si au sanse foarte bune sa deschida cei aproximativ 13 km de drum expres veritabil spre finalul anului 2023, inainte de termen.
Vesti bune vin dinspre A1. Din monitorizarile recente reiese ca lucrarile pe sectiunea 5 Sibiu-Pitesti sunt acum in grafic, iar ritmul ar putea fi chiar accelerat, dupa o perioada de progres redus in teren pentru care s-a invocat inclusiv o ordonanta abrogata referitoare la obligatia intocmirii documentatiei pentru relocarile de utilitati care, spune constructorul, i s-ar aplica si ar pasa responsabilitatea la stat. Pana la lamurirea problemei in instanta, cert e ca in mijlocul autostrazii troneaza stalpi LEA. In octombrie, CNAIR a raportat un stadiu fizic oficial de 23,70% la un an dupa emiterea ordinului de incepere lucrari din 01.09.2021. In prezent, s-a ajuns la 26-28%. Fara a-i scuza, API aminteste ca lotul nu este usor: are peste 30 de km si, desi nu traverseaza un relief accidentat, traseul croseteaza prin zone mlastinoase si/sau inundabile pe langa acumularile de pe Arges. Asta se traduce in terasamente (ramblee) foarte inalte, podete fara numar si peste 5 kilometri de poduri si viaducte pe autostrada (fara a socoti pasajele peste A1 si pe cele din nodurile rutiere). Insa si termenul de executie este unul generos, de 4 ani, asa ca constructorul nu are voie sa nu-l respecte. Una peste alta, un an mediocru pe acest santier, dar cu speranta ca 2023 ii va da un impuls constructorului, mai ales in perspectiva startului pe Sectiunea 3 Sibiu-Pitesti, cel mai mare contract pe care CNAIR l-a atribuit prin licitatie in istoria sa: 5,32 miliarde lei pentru 37,4 km. CNAIR promite ca emite ordinul de incepere in februarie 2023, antreprenorul avand la dispozitie 12 luni de proiectare si 45 de executie. Cert este ca italienii de la WeBuild au mult de tras pe cei aproape 68 de kilometri de pe coloana vertebrala a infrastructurii rutiere din Romania, dar nu le este imposibil sa-si respecte obligatiile contractuale.
Pe Sectiunea 4 a Autostrazii Sibiu-Pitesti, un „ciot” de 9,86 kilometri intre Tigveni si Curtea de Arges, cu un relief mai dificil, traseul incluzand Tunelul Momaia lung de 1,35 km, a inceput organizarea de santier, constructorului (PORR) aprobandu-i-se proiectul pentru obtinerea autorizatiei de construire (PAC). Lucrarile ar trebui sa inceapa in primavara, avand termen de executie 44 luni.
Si totusi, cine marcheaza borna de 1.000 km?
Odata cu deschiderea lotului A1 Sibiu-Boita ajungem, asa cum spuneam, la 994,6 kilometri de autostrada si drum expres aflati in exploatare. Reprezentantii API ar paria pe turcii de la Nurol, care au avut permanent un ritm decent de executie, ceea ce le-ar permite sa dea in circulatie cei 13,55 kilometri din AutostradaTransilvania intre Nusfalau si Suplacu de Barcau prin luna mai 2023, daca vor avea noroc de vreme buna. Termenul contractual de finalizare, februarie 2023, probabil va fi extins. Pe de alta parte, este pertinent si scenariul in care Alsim Alarko se va grabi sa deschida aproximativ 10 kilometri pe A0 Sud intre DN5 si DN6 tot in aceeasi perioada. Sau vor decide, cu largul concurs al CNAIR, ca o inaugurare partiala este incomoda si se vor multumi sa termine toti cei 16,3 km ai lotului 2 din noua centura a Capitalei la sfarsitul verii sau chiar prin toamna lui 2023.
Oricum ar fi, repetam si subliniem ca soarta marilor proiecte rutiere aflate in executie se decide ACUM, depinzand de deciziile si masurile care se vor lua (sau nu) pentru a transforma (sau nu) 2023 in anul record pe care-l asteptam de cel putin un deceniu.
Pentru informații la zi și monitorizari, ramaneti conectati la www.proinfrastructura.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 112,114
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns