Anul 1997 poate fi considerat un moment de cotitura in evolutia sectorului de constructii din Romania. Inspirandu-se din modele europene cu eficienta si functionalitate deja dovedite, in 1997 lua nastere, in baza Legii nr. 215, Casa Sociala a Constructorilor (CSC). De la acel punct, prin actiuni constante si cu vasta acoperire a domeniului, CSC a devenit unul dintre garantii normalitatii in activitatea de constructii, fie ca vorbim despre stabilizarea fortei de munca la angajatori pe tot parcursul anului, fie ca privim din perspectiva formarii profesionale, sau din cea a importului de modele de bune practici in relatia angajator-angajat si in dialogul social.
Un an de cotitura a fost si 2022 – sub spectrul unui razboi la granite si al crizei generalizate, care a atins energie, materiale si servicii, forta de munca si nivelul de viata in general, Romania, Europa, lumea intreaga isi cauta inca parghiile de echilibru. Cu date care indica un trend ascendent al economiei, Romania isi poate securiza sectorul constructiilor si cu ajutorul CSC, devenit, intre timp, un partener matur, cu experienta si chiar capabil sa exporte know-how. Despre cate putin din fiecare – istorie si prezent, valori si actiuni, despre ce se poate face chiar si cand pare ca nu mai e nimic de facut vorbim, pe final de an, cu dl Cristian Stefanescu, director general CSC.
Revista Constructiilor: Va definiti ca „singura organizatie paritara de protectie sociala din Europa Centrala si de Est, creata dupa modelul institutiilor paritare din alte state membre ale Uniunii Europene” – organizatie care, iata, a ajuns la borna de 25 de ani de activitate. Ce energii (si ce actori) au stat la baza deciziei de a o crea?
Cristian Stefanescu: Conditiile climatice specifice Romaniei, precum si cerintele tehnice de calitate si siguranta ale constructiilor, coroborate cu necesitatea asigurarii stabilitatii fortei de munca si rezolvarii conflictelor sociale existente in activitatea de constructii, au impus adoptarea unei legi organice speciale, care sa reglementeze si sa asigure plata drepturilor salariale ale personalului firmelor de constructii, in cazul intreruperii activitatii din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
Astfel, ca urmare a dialogului si efortului comun depus de partenerii sociali din sectorul de constructii (patronatele si sindicate reprezentative), impreuna cu ministerele semnatare ale notei de fundamentare a proiectului de lege (Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale) si cu avizul Ministerului Justitiei, Parlamentul Romaniei a aprobat in 1997 Legea nr. 215 privind infiintarea si functionarea Casei Sociale a Constructorilor (CSC).
Modelul CSC, trebuie sa recunoastem, a fost unul de inspiratie europeana, deci nu putem revendica originalitatea infaptuirii lui, ci doar luciditatea de a-l aplica, adaptandu-l realitatilor romanesti.
Casa Sociala a Constructorilor este, din anul 2007, membra a Asociatiei Europene a Institutiilor Paritare de Protectie Sociala (AEIP), colaborand cu institutii paritare similare din Uniunea Europeana, cum ar fi Cassa Edile Italia, cea mai apropiata ca structura si functionare de CSC (alte exemple de case regionale din Italia avem la Roma, Milano, Venetia, Padova, Torino etc.). Entitati similare straine sunt FSE – FBZ – Fonds de Securite d’Existance des Ouvriers de la Construction din Belgia, Soka-Bau Germania, Fundacion Laboral de la Construccion in Spania etc.
Revista Constructiilor: Sa ne reamintim: ce inseamna, concret, CSC? Ce viziune, ce misiune si ce valori va definesc, si care a fost parcursul organizatiei pana la momentul actual?
Cristian Stefanescu: Casa Sociala a Constructorilor (CSC) este o organizatie nonprofit, autonoma, cu personalitate juridica si care functioneaza in baza Statutului aprobat de Adunarea Generala a Reprezentantilor, cu participarea egala si libera a federatiilor sindicale si federatiilor patronale reprezentative la nivel de sector de constructii si/sau producere a materialelor de constructii din Romania.
CSC are ca obiect de activitate urmatoarele: a) asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, respectiv 01 noiembrie – 31 martie; b) asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii din cauza starii de urgenta decretate si a starii de alerta instituite la nivel national; c) formarea profesionala continua a salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii.
Asadar, CSC constituie, gestioneaza si administreaza un fond special pentru protectia salariatilor firmelor membre ale organizatiei, in perioada intreruperii activitatii din cauzele prezentate anterior.
Fondul de protectie sociala asigura angajatilor cu contract individual de munca din activitatea de constructii, o indemnizatie reprezentand o suma impozabila, al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut. Perioada de acordare a indemnizatiei, care este asimilata veniturilor salariale, nu poate fi mai mare de 120 de zile in intervalul 01 noiembrie – 31 martie, dar se extinde de drept pe durata starii de urgenta sau de alerta. VIZIUNEA NOASTRA: siguranta pentru constructorii si producatorii de materiale de constructii din Romania
MISIUNEA NOASTRA: calitate si stabilitate in constructii, prin intermediul indemnizatiei de protectie sociala, asigurand astfel:
- Muncitori calificati pe durata desfasurarii proiectului pentru beneficiarul lucrarii;
- Pastrarea angajatilor pentru constructor;
- Un loc de munca durabil pentru angajati.
VALORILE NOASTRE:
- Incredere
Inca din 1998 suntem alaturi de membrii organizatiei si ii sprijinim pentru a asigura continuitate si echilibru in constructii.
- Stabilitate
Au trecut 25 de ani de cand am luat decizia sa venim in sprijinul sectorului de constructii, iar din 1998 pana acum nu am renuntat la crezul nostru.
- Responsabilitate
Suntem o organizatie responsabila fata de sectorul constructiilor, asigurandu-i echilibru si continuitate.
- Respect
Respect pentru parteneri, pentru angajati si pentru beneficiari. Ducem la bun sfarsit toate initiativele lansate de noi si ne respectam promisiunile fata de parteneri.
CSC este un deschizator de drumuri in zona de servicii sociale, venind atat in beneficiul companiilor cat si al angajatilor.
Revista Constructiilor: Acum, ca am creat premisele discutiei, si pentru ca ne apropiem de finalul unui an foarte dificil pentru sectorul dumneavoastra de competenta si pentru societate in ansamblul ei, cum rezuma CSC activitatea in constructii in 2022?
Cristian Stefanescu: A fost un an dificil, dar totusi un an de relansare a unei activitati firesti, desfasurate prin relationarea fizica directa. Sectorul de constructii sufera, la fel ca toate celelalte categorii economice si sociale, de efectele generate de inflatie si in special de majorarea preturilor la materiale, energie si combustibil. Toti colegii nostri constructori transmit aceste semnale si in actualele conditii parteneriatul cu CSC este cu atat mai mult o solutie, care contribuie la continuarea activitatii firmelor cat si la pastrarea fortei de munca. Prin contributia salariatilor, a companiilor, a investitorilor si prin eforturile partenerilor sociali, respectiv ale patronatelor si sindicatelor reprezentative in acest domeniu de activitate, vom reusi impreuna sa ne adaptam provocarilor care stau in fata sectorul de constructii, dintre care enumeram:
- integrarea tehnologiei – proiectele in constructii vor sta tot mai mult sub semnul tehnologiei moderne – softuri de management;
- noua viziune de dezvoltare conceptuala, tehnologica si de standardizare BIM (Building Information Modeling). Este un proces de generare si gestionare a reprezentarilor pe calculator ale proiectelor inainte de a fi construite. La nivel global, exista deja tendinta ca BIM sa devina un standard international;
- tehnologia verde in constructii ca modalitate de a construi proiecte intr-un mod ecologic si eficient din punct de vedere al utilizarii resurselor;
- lipsa acuta a fortei de munca specializate.
Revista Constructiilor: Au modificat ele major dinamica obisnuita la nivelul fortei de munca din sector?
Cristian Stefanescu: Acest sector a avut o dinamica negativa constanta a fortei de munca. In urma masurilor de a creste salariul minim in acest sector de activitate, initiate de partenerii sociali reprezentativi in urma cu cca 3 ani, se intrezareau schimbari care, in mod realist, dadeau speranta diminuarii acestui exod de forta de munca, in special forta de munca bine calificata. Din cauza inflatiei si a cresterilor de preturi, costul vietii a crescut foarte mult si nu mai putem privi la fel de optimisti viitorul apropiat nici din perspectiva diminuarii acestui deficit de forta de munca. Partenerii sociali care administreaza Casa Sociala a Constructorilor, respectiv Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) si Federatia Generala a Sindicatelor Familia (FGS Familia), sunt preocupati de crearea unui cadru legal care sa dea acces tuturor salariatilor la formare profesionala continua, in vederea adaptarii acestora la provocarile tehnologice din activitatea de constructii.
Revista Constructiilor: Se poate vorbi si de… beneficii ale actualei perioade de criza? Siliti fiind sa ne adaptam, am castigat ceva?
Cristian Stefanescu: Referitor la „beneficiile” de care CSC a avut parte, am putea aminti modificarea Legii 215 in cursul anului 2020 ca masura venita in sprijinul salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii, in contextul generat de raspandirea COVID-19.
Astfel, obiectul de activitate a fost extins incat sa acopere asigurarea protectiei salariatilor mentionati, nu numai in perioada intreruperii activitatii din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, dar si in perioada intreruperii activitatii ca urmare a starii de urgenta decretate la nivel national.
De asemenea, potrivit noii reglementari, Casa Sociala a Constructorilor are ca obiect de activitate si formarea profesionala continua a salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii.
In realizarea acestui obiect de activitate, Casa Sociala a Constructorilor constituie, gestioneaza si administreaza fondul pentru formarea profesionala a salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii si stabileste conditiile in care are loc formarea profesionala a salariatilor membrilor Casei Sociale a Constructorilor.
Revista Constructiilor: Cum se oglindeste situatia in activitatea Casei Sociale? Pe partea de protectie sociala, care a fost evolutia in 2022 (numar de membri si comportamentul acestora, numar de indemnizatii ce se vor acorda, valoare etc.) – raportata la anii anteriori?
Cristian Stefanescu: Referitor la anul 2022, estimam acordarea unui numar de 20.000 de indemnizatii, in valoare de 40.000.000 lei. Aceasta evaluare poate suferi modificari in functie de conditiile meteorologice in perioada noiembrie – martie cat si de necesarul de protectie solicitat de companiile membre CSC.
Revista Constructiilor: Ce impact financiar a avut (la nivelul Casei Sociale a Constructorilor) prelungirea perioadei de protectie in urma decretarii starii de urgenta si a starii de alerta la nivel national, la inceputul pandemiei? Sau, altfel spus, care a fost costul cu care CSC a contribuit la tinerea pe linia de plutire a sectorului constructiilor (si implicit a sectoarelor asociate) intr-una dintre cele mai dificile perioade?
Cristian Stefanescu: Desigur, extinderea perioadei de acordare a indemnizatiei de protectie sociala si pe intreaga perioada a starii de urgenta sau de alerta a avut o consecinta benefica pentru constructori, in sensul posibilitatii de accesare a fondului de protectie pe parcursul intregului an in 2020 si 2021 si nu doar in perioada de iarna. Aportul nostru in sustinerea sectorului de constructii, doar in perioada de pandemie COVID-19, a constat in acordarea unui numar de aproximativ 14.000 de indemnizatii de protectie a caror valoare se ridica la suma de 23.000.000 lei. Drept consecinta, efortul financiar suportat de companiile de constructii pentru mentinerea si fidelizarea fortei de munca a fost redus datorita beneficiilor parteneriatului acestora cu CSC. Astfel misiunea noastra „Din grija pentru constructori” a fost indeplinita!
Revista Constructiilor: Exista ceva (solutii, mecanisme), in experienta institutiilor similare CSC din alte state ale Uniunii Europene, ce ar fi benefic si ati dori sa aplicati si in Romania?
Cristian Stefanescu: Am afirmat deja ca suntem un model propriu, romanesc, adaptat unor solutii de inspiratie europeana. In domeniul dialogului social omenirea a facut pasi importanti si Romania trebuie sa tina pasul. Nu s-au putut prelua integral, de la inceput, toate mecanismele de dialog social exprimate fie in servicii de suport social, fie in servicii financiare, fie in servicii de sanatate si securitate in munca. Sunt multe mecanisme care pot fi preluate si adaptate realitatilor romanesti, dar aceasta se poate face doar in masura in care statul roman, institutiile sociale si politice, precum si partenerii de dialog social din tara noastra vor avea maturitatea si capabilitatea sa le implementeze in asa fel incat sa diversificam obiectul de activitate al CSC, in sprijinul constructorilor, cu mai multe beneficii decat cele existente azi. Un prim pas a fost facut prin introducerea mecanismului de formare profesionala. In mod sigur vor urma si alti pasi la vremea potrivita.
Revista Constructiilor: In urma modificarii Legii nr. 215/1997, din 2020, formarea profesionala s-a adaugat si ea la obiectul de activitate al CSC, implicand insa unele dificultati neintuite de legiuitor. In ce stadiu este implementarea acestei activitati, care ar fi partenerii identificati (ex. institutii de invatamant, clustere de inovare – in speta TEC) si care sunt posibilele surse de finantare?
Cristian Stefanescu: Completarea obiectului de activitate al CSC (prin modificarile aduse Legii nr. 215/1997) prin OUG 32/2020 cu activitati de protectie sociala prin formare profesionala a nascut foarte multe oportunitati pentru membrii CSC, dar si multe provocari din perspectiva organizatorica. Provocarile vizeaza in primul rand faptul ca, extinzand obiectul de activitate al CSC, legiuitorul nu a prevazut in mod explicit si sursele de finantare a acestei noi activitati, motiv pentru care este necesara o noua interventie de completare a legii, concomitent cu efortul de identificare a solutiilor existente fie cu mijloace financiare proprii ale CSC, fie prin accesarea de fonduri europene.
In scopul operationalizarii si dezvoltarii formarii profesionale continue a salariatilor, s-au reluat demersurile catre Guvernul Romaniei / Ministerul Muncii, in vederea modificarii Legii 215/1997, astfel incat fondul de protectie sociala sa poata fi utilizat si la formarea profesionala. In acest sens, sprijinul partenerilor sociali din constructii – FPSC si respectiv FGS – este solutia viabila in realizarea acestui demers.
CSC s-a alaturat Asociatiei Clusterului Technology Enabled Construction (TEC), persoana juridica de drept privat, in 2020, pentru a sustine transformarea digitala in domeniul constructiilor, managementul inteligent in constructii, de la proiectare la exploatare (BIM), tranzitia catre BIM ca standard in constructii, precum si cresterea nivelului de tehnologizare si automatizare in constructii, adoptarea de tehnologii avansate si folosirea de materiale inteligente, toate acestea implicand activitati de formare si calificare profesionala care asigura cresterea calitatii personalului din sector si vizibilitatea CSC in cadrul acestuia.
In structura clusterului, CSC este membru din 2021, in Grupul de lucru „Formare Profesionala”, care are ca principal obiectiv dezvoltarea de programe de formare pentru competente digitale in sectorul de constructii, inclusiv prin accesarea de fonduri europene.
Obiectivul CSC, ca membru fondator al clusterului TEC, este sa faciliteze pentru membrii CSC cresterea competitivitatii in industria constructiilor prin inovare si transformare digitala.
Revista Constructiilor: Ce activitati si proiecte ati derulat / derulati anul acesta prin Fundatia Casa de Meserii a Constructorilor (ID Cards in constructii, parteneriatul cu Clusterul Pro-nZEB etc.)?
Cristian Stefanescu: In anul 2021, CMC a sprijinit partenerii sociali FPSC si FGS Familia la implementarea proiectului „ID Cards for Decent Work in construction” (ID CARDS – Munca decenta in sectorul constructii), proiect scris de fundatie pentru partenerii sociali reprezentativi din sectorul de constructii. Proiectul este finantat din fondurile norvegiene si este implementat de partenerii: FGS Familia, FPSC si Fellesforbundet.
Proiectul are drept scop elaborarea unei politici publice pentru introducerea unui card de identitate (fizic sau virtual) pentru toti lucratorii din sectorul de constructii din Romania. Aceasta masura este deja implementata in mai multe tari europene ca mijloc de contracarare a fenomenului muncii fara forme legale si a concurentei neloiale intre firmele din sector.
CMC este membru al Clusterului Pro-nZEB, asociatie non-profit, infiintata la inceputul anului 2016, cu scopul de a promova conceptul de cladire cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) in Romania, in vederea reducerii pana la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de utilizarea cladirilor, urmarindu-se dezvoltarea cercetarii orientate catre piata in domeniul cladirilor eficiente energetic din Romania. Din Cluster fac parte companii, asociatii si organizatii patronale, institute de cercetare si administratie locala.
Revista Constructiilor: V-am ruga sa prezentati mai pe larg doua dintre punctele din agenda recenta a CSC: proiectul EMEcs – Mediul de piata european in sectorul constructiilor. Consolidarea liberei circulatii a lucratorilor detasati in UE, pe de o parte, iar pe de alta parte, recenta serie de seminarii de la Chisinau, unde Casa Sociala a Constructorilor a dat un exemplu concret de bune practici care sa inspire constituirea Casei Sociale a Constructorilor din Republica Moldova.
Cristian Stefanescu: Bunele practici ale partenerilor sociali din sectorul constructiilor din Romania si Republica Moldova – aceasta a fost tematica seminariilor realizate in perioada 19 – 21 septembrie 2022 la Institutul Muncii din Chisinau, Republica Moldova, unde Casa Sociala a Constructorilor (CSC) a fost invitata sa participe in calitatea sa de organizatie paritara, cu scopul de a constitui un exemplu concret de bune practici care sa stea la baza argumentelor de sustinere a proiectului de constituire a Casei Sociale a Constructorilor din Republica Moldova.
La seminarii au fost prezenti si au participat activ si partenerii sociali patronali, Federatia Patronatului din Constructii din Republica Moldova, respectiv Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii din Romania, parteneri care colaboreaza in a sustine initiativa de constituire a Casei Sociale a Constructorilor din Republica Moldova.
Un demers de o importanta deosebita la care a participat delegatia romana a fost vizita de lucru a reprezentantilor partenerilor sociali, sindicali si patronali, ai constructorilor din Romania si din Republica Moldova la Parlamentul Republicii Moldova, unde s-a analizat si sustinut Proiectul de Lege Casa Sociala a Constructorilor din Republica Moldova.
Din grija pentru constructorii detasati transnational in constructii, ne-am implicat, ca partener asociat, in proiectul EMEcs, desfasurat in perioada 2021 – 2022. Proiectul are ca scop intelegerea modului in care lucratorii detasati din constructii au fost afectati de masurile introduse in statele membre pentru combaterea pandemiei de COVID-19 si a felului in care lucratorii pot fi mai bine protejati in viitor in circumstante similare. Mai precis, in urma unui chestionar comun, raportul pleaca de la informatiile privind masurile de restrictionare a liberei circulatii a lucratorilor si a productiei, pentru a detalia: impactul real al pandemiei asupra detasarii conform cifrelor si dovezilor disponibile; problemele intampinate de companiile implicate in detasare; problemele intalnite de lucratorii detasati; dovezi ale focarelor de COVID-19 in santiere, inclusiv informatii aferente privind zonele geografice afectate si implicarea muncitori detasati.
Revista Constructiilor: Pentru a concluziona, cele de mai sus definindu-va ca partener solid, cu larga experienta si stabilitate financiara pentru jucatorii din sectorul constructiilor si de producere a materialelor de constructii: ce beneficii are un membru? Si care / cat de rapid este procesul de aderare?
Cristian Stefanescu: Plecand de la valorile care ne ghideaza activitatea zilnica si care reprezinta motivele pentru care ne dedicam unei viziuni si unei misiuni si de la obiectul de activitate, Casa Sociala a Constructorilor propune tuturor firmelor de constructii din Romania un parteneriat bazat pe o fundatie financiara puternica si stabila, pe incredere, responsabilitate si respect.
La intrebarea „De ce sa devin membru al CSC?”, raspunsul nostru este: Pentru a beneficia, intre altele, de:
- economii financiare la plata fondului necesar indemnizatiei de protectie sociala, pe perioada intreruperii activitatii. Accesarea contributiei beneficiarilor lucrarilor de constructii – cota de 0,5% din devizul de lucrari de constructii si montaj, cu corespondent in devizul general – se poate realiza exclusiv prin intermediul CSC si doar in scopul prevazut de Legea 215/1997;
- fidelizarea fortei de munca calificate;
- finantarea formarii profesionale continue a salariatilor proprii;
- oportunitatea de a fi parte a unei organizatii profesionale puternice, afiliata la AEIP – Asociatia Europeana a Institutiilor Paritare;
- lobby pentru probleme de interes social, prin intermediul partenerilor sociali reprezentativi la nivel de sector, care gestioneaza activitatea CSC;
- acces la informatii actualizate de interes din si despre sectorul de constructii.
In ce priveste procesul de aderare: e foarte simplu, nu este nevoie decat sa isi doreasca sa devina membri si sa trimita o cerere de aderare pe care o gasesc pe site-ul nostru: https:// www.casoc.ro/ro/, dupa aceasta colegii nostri le acorda indrumare in tot ce au de facut pentru a beneficia de parteneriatul cu CSC.
Suntem cei care ofera UN ACOPERIS PENTRU TOTI CONSTRUCTORII ROMANIEI!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 22-25
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns