Constructiile moderne pun mare accent pe eficienta energetica, preocuparile legate de mediu, pe capacitatea de a realiza viziuni arhitecturale indraznete si pe un nivel ridicat de protectie impotriva incendiilor. Astazi va povestim cum alegerea tamplariei pentru ferestre si usi poate creste siguranta la incendiu a cladirii.
Cele mai mari provocari – la dezvoltarea sistemelor de protectie impotriva incendiilor – constau in cresterea capacitatii structurale a cladirilor, rezistentei la foc si a gamei de umpluturi, feroneriei si accesoriilor care pot fi utilizate. Optimizarea procesului de productie (inclusiv a timpului si a intensitatii muncii) joaca si ea un rol extrem de important in acest proces, intrucat are ca rezultat o mai mare disponibilitate dar si un pret mai mic al produselor pe piata.
In cazul ferestrelor si usilor din aluminiu, solutiile moderne fac posibila combinarea avantajelor unui sistem clasic de ferestre si usi cu proprietatile peretilor despartitori ignifugi. O amenajare realizata in acest mod poate indeplini toate cerintele reglementarilor si standardelor actuale privind siguranta la incendiu a cladirilor.
VINARSTVI Lahofer, Dobsice, Republica Ceha.
Sisteme utilizate: MB‐78EI, MB‐SR50N, MB‐104 Passive
Profile cu izolatie termica
Peretii despartitori, usile antifoc si ferestrele cu profile izolate termic sunt o solutie populara. Insertiile termice fac ca un astfel de sistem sa poata fi utilizat atat ca o partitie interna, cat si externa. Profilele sunt de obicei construite simetric, astfel incat rezistenta la foc sa fie identica, indiferent de partea pe care se produce incendiul. Aceasta solutie este una optima si in ceea ce priveste productia de profile, prelucrarea ulterioara si asamblarea.
Un bun exemplu este sistemul de pereti despartitori si usi ignifuge ALUPROF MB-78EI. Profilele sale au 3 camere, iar cea din mijloc este izolata termic. In sistem pot fi utilizate doua variante de insertii de protectie impotriva incendiilor, si anume tip GKF sau CI, care, in functie de dispunerea si numarul de camere in care sunt utilizate, duc la obtinerea unor clase de la EI15 pana la EI90. Structura permite realizarea de usi si pereti de mari dimensiuni si ofera o mare flexibilitate in ceea ce priveste accesoriile care pot fi montate, inclusiv feroneria, inchiderea si broastele automate pentru usi. Ofera, de asemenea, o gama larga de grosimi ale pachetului de sticla, care variaza intre 8 si 65 mm. Poate incorpora atat geamuri simple ignifuge, cat si geamuri duble cu izolatie termica. In plus, sistemul ingaduie renuntarea la profilele verticale tip montant dintre geamuri, pentru a se obtine efectul vizual atractiv al asa-numitilor pereti fara sprosuri.
Sistemul MB-78EI sta si la baza altor structuri de protectie impotriva incendiilor ale producatorului:
- usi glisante automate MB-78EI DPA in clasele EI15 si EI30;
- partitii MB-118EI cu rezistenta la foc din clasa EI120. Structura se bazeaza pe un sistem de profile cu cinci camere, fiecare camera fiind umpluta cu o insertie ignifuga.
Tamplarie din aluminiu pentru ferestre si usi
Aluminiul este un material din ce in ce mai utilizat in constructiile moderne. Aceasta se datoreaza in primul rand proprietatilor sale: rezistenta, plasticitate si durabilitate. Un alt avantaj important este rezistenta sa ridicata la foc – in functie de cerinte, aceasta poate varia de la clasa EI15 pana la EI120 pentru structurile verticale.
Revenind la combinarea avantajelor unui sistem clasic de ferestre si usi cu proprietatile peretilor despartitori ignifugi, un exemplu relevant il constituie sistemul de ferestre, usi si pereti MB-86EI. Sunt utilizate, in acest sistem, 3 foi de geam care pot avea o grosime de pana la 70 mm la ferestre si de pana la 61 mm la usi. Ferestrele din sistemul MB-86EI pot fi fixe sau cu deschidere spre interior, in timp ce usile tehnice pot fi deschise atat spre exterior, cat si spre interior. O constructie realizata in sistemul MB-86EI indeplineste toate cerintele reglementarilor si standardelor actuale privind siguranta la incendiu a cladirilor.
Posibilitatea de a combina solutii diferite
O caracteristica a produselor ALUPROF este posibilitatea imbinarii mentinand in acelasi timp clasa corespunzatoare de rezistenta la foc. De exemplu, usile sistemului MB-78EI pot fi incorporate in pereti despartitori MB-118EI, in timp ce ferestrele MB-86EI – intr-un sistem de fatada MB-SR50N EI. Aceasta solutie imbunatateste si mai mult siguranta la incendiu si permite, de asemenea, ca forma si functia structurilor de siguranta la incendiu sa fie adaptate cu precizie la cerintele unui proiect specific.
Let’s build a better future
Ferestrele si usile din aluminiu pot creste in mod eficient nivelul de protectie la incendiu intr-o cladire. Aluminiul este un metal care se topeste la temperaturi de peste 600°C, ceea ce face ca rezistenta sa la foc sa nu poata fi atinsa de alte materiale.
Utilizarea aluminiului in constructii face posibila construirea de cladiri sigure, ecologice si eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce ii determina pe arhitecti, investitori si instalatori deopotriva sa il considere ca fiind directia viitorului.
Cu doar cateva saptamani in urma, liderii mondiali din industria aluminiului (Alcoa Corporation si Rio Tinto Aluminium) au anuntat inca o oportunitate incredibila oferita de acest material. Ei bine, a fost dezvoltat un proces revolutionar de fabricare a aluminiului care produce oxigen si elimina toate emisiile de gaze cu efect de sera din procesul traditional de topire.
Pentru ALUPROF, orientarea catre neutralitatea climatica, reducerea amprentei de carbon, dar si modelarea viitorului prin actiuni constiente si promovarea solutiilor ecologice in constructii sunt, pe langa domeniul principal de activitate, activitati prioritare.
„Putem spune fara ezitare ca ALUPROF nu doar se inscrie in unele dintre cele mai importante tendinte din domeniul constructiilor durabile, ci in primul rand le conduce” – a declarat Tomasz Grela, Presedintele Consiliului de Administratie al ALUPROF SA, intr-un interviu pentru cel mai recent numar al revistei Builder Polska, continuand: „Noi conducem directia de dezvoltare viitoare in arhitectura si constructii. Fabricate in mare parte din aluminiu reciclat, produsele noastre sunt utilizate in unele dintre cele mai prestigioase proiecte investitionale din Europa si din intreaga lume”.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 48-49
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns