«

»

AUSTROTHERM si-a consolidat pozitia de lider in Romania si pentru viitor

Share

 

Cu o istorie de peste 23 de ani in productia locala de polistiren, Austrotherm este unanim recunoscut ca lider in domeniul termoizolatiilor ecologice in Europa Centrala si de Est. Grupul, cu origini in Austria, a inceput sa dezvolte piata romaneasca inca din 1999 cu o fabrica EPS in Bucuresti, debutand astfel pe o piata emergenta care, cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori, ofera si in prezent potential de crestere. In 2006, a urmat deschiderea celei de-a doua fabrici de EPS Austrotherm la Horia, in nord-estul Romaniei. In 2008, aici a inceput si productia de Austrotherm XPS. Cu aceste facilitati de productie EPS si XPS din Bucuresti si Horia, jud. Neamt, Austrotherm era deja foarte bine pozitionat, dar a continuat sa se adapteze la nevoile pietei prin noi planuri de dezvoltare si investitii.

„Sa nu uitam ca Romania a reabilitat mai putin de 15% din totalul de cladiri ce necesita astfel de interventii. Exista un potential mare de dezvoltare, exista motivatie, trebuie doar sa analizam care ar fi proiectele de care trebuie sa ne ocupam la nivel administrativ, pentru a avea beneficii pe plan national. Noi, la Austrotherm, ne continuam cu incredere drumul, facem investitii in linii performante, deschidem unitati de productie si incercam sa ne pregatim pentru o conjunctura mai buna”, spune Roxana Ghioca, director general Austrotherm Romania.

 

 „Odata cu adoptarea nZEB, in Romania au fost actualizate si rezistentele termice minime corectate pentru elementele de anvelopa. Cele mai importante modificari includ prevederea unei rezistente termice minime a peretilor exteriori (partea opa-ca) de 4 mpK/W si a planseelor peste ultimul nivel (terase sau poduri) de 6,67 mpK/W. Se acorda o atentie deosebita termoizolarii, intrucat aceasta este cea mai importanta masura pe care o putem lua pentru a obtine o cladire eficienta din punct de vedere energetic”, completeaza Laurentiu Istrate, administrator Austrotherm Romania.

 

Din 21 octombrie 2022, grupul Austrotherm si-a consolidat pozitia in Romania prin achizitionarea integrala a producatorului local al marcii Zentyss. Locatia din Arad va fi integrata in familia Austrotherm cu intreaga forta de munca. Achizitia sporeste securitatea aprovizionarii si diversifica gama de produse pentru clientii din Romania si din tarile invecinate. Pozitionarea buna a Aradului face posibila optimizarea rutelor de transport catre clienti, avand ca efect o reducere masiva a emisiilor de CO2.

 

Producatorul brandului de polistiren extrudat Zentyss si Austrotherm Romania sunt perfect complementare. Pozitia noastra de lider in domeniul XPS in Romania este acum consolidata. Ne bucuram in mod deosebit sa le uram bun venit in echipa colegilor noi care decid sa-si continue activitatea integrati in grupul Austrotherm. Ne asteptam la o perioada de tranzit de la cultura organizationala veche la cultura organizationala Austrotherm. Cu siguranta vor urma saptamani in care fiecare dintre noi va trebui sa ne adaptam stilul de lucru, vom fi insa flexibili si deschisi pentru a ajusta aceasta integrare. Pachetul de management va fi asigurat de aceeasi echipa care coordoneaza si Austrotherm Romania si sunt sigura ca alaturi de noi, si alaturi de noii colegi, specialistii nostri din domenii precum productie, tehnic, marketing, IT si Hr vor face ca acest proces sa fie unul scurt si corect, cu beneficii pentru toti cei implicati, fie ei colegi noi sau vechi. Prima noastra sarcina va fi sa castigam increderea fiecarui angajat. Am dori apoi sa valorificam impreuna sinergiile existente si sa imbunatatim serviciile atat pentru clientii interni – colegii nostri – cat si pentru clientii externi – partenerii nostri.

 

In 21 noiembrie 2022, am inaugurat cea de-a treia fabrica de termoizolatii la Calan, in apropiere de orasul Deva. Fabrica Austrotherm EPS produce pentru piata din Romania. Cu aceasta noua unitate, Austrotherm este acum in masura sa livreze in vestul Romaniei polistiren expandat ecologic intr-un timp mai scurt si intr-un mod mai eficient din punct de vedere energetic. Instalatia de productie de ultima generatie este proiectata pentru a fabrica atat polistiren exapandat alb Austrotherm, cat si Austrotherm EPS-PLUS „gri”, grafitat, care ofera o izolare si mai buna. Cladirea de 3.800 m² include spatii de productie, depozite si birouri. 15 noi angajati si-au gasit un loc de munca la Calan. Costurile de investitie pentru proiectul Greenfield se ridica la aproximativ 6 milioane de euro, iar proiectul a fost coordonat exclusiv de specialistii locali ai companiei.

Noua fabrica din Transilvania completeaza in mod optim capacitatile de productie polistiren expandat pe care Austrotherm le are in sud (Bucuresti) si nord-est (Horia). Evident ca avem in vedere optimizarea si ordonarea proceselor. Timpul de livrare pentru clienti va scadea considerabil de acum incolo. Ne concentram acum in mod clar pe rute de livrare mai scurte si pe o mai mare flexibilitate pentru clientii nostri. Capacitatea de depozitare ne permite, de asemenea, sa oferim livrari combinate de materiale izolante EPS si XPS, dar si alte materiale ce fac parte din sistemul ETICS Austrotherm – EPS 80 Ethalon.

Unitatea de productie de la Calan se aliniaza nevoilor in crestere pentru materiale termoizolante de calitate recunoscuta, evident ca si in Romania, cum de altfel se poate sesiza in Europa si in afara granitelor ei. Cresterea dinamica a preturilor la energie este un motiv puternic pentru a ne reorienta catre izolarea performanta a spatiilor locative, industriale, logistice, office. Utilizarea unui polistiren dovedit a fi conform standardelor nZEB reduce considerabil costurile de incalzire. Polistirenul expandat grafitat ofera in plus, la aceeasi grosime a placii, 25% mai mult confort atat pentru izolarea fatadei cat si pentru izolarea acoperisului.

 

O companie ca Austrotherm este orientata catre rezultate pe termen lung, de aceea, asa cum se poate vedea, chiar si in anii complicati si cu evolutie incerta grupul a ales sa sustina echipa din Romania si sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor de productie, in tehnologizare pentru liniile deja existente, in achizitionarea unor jucatori importanti pe piata locala. Evident, acest 2022 se termina pe fondul unor noi incertitudini legate de energie, cost si disponibilitate, de evolutia situatiei geopolitice de la granita, iar perspectiva anului 2023 este legata si ea de cateva aspecte sumbre: cresterea dobanzilor, scaderea posibilitatilor de asumare a creditelor, scaderea masiva a puterii de cumparare, cresterea galopanta a inflatiei.

Un alt aspect important cu care ne confruntam este legat de viteza cu care legislatia privind taxele este modificata, fapt ce ne pune in imposibilitatea unor predictii si a unor asumari corecte pentru termen scurt, mediu sau lung.

Cresterea dobanzilor, inflatia care diminueaza puterea de cumparare, dar  si cresterea costurilor de construire se adauga la incertitudinile care afecteaza perspectivele pe termen scurt. Cu toate acestea, primele noua luni ale anului au adus o crestere a volumului de constructii rezidentiale cu circa 5%, pe cand valoarea acestor lucrari a crescut cu peste 30%, ceea ce ilustreaza cre sterea costurilor pe acest segment. Un alt aspect important de urmarit vizeaza modificarile legislative pe partea de taxe, in special avand in vedere situatia fiscala dificila cu care se confrunta statul roman. Impozitele pe proprietati urmeaza sa creasca de la 1 ianuarie 2023, in timp ce legislatia privind TVA-ul se modifica pentru a deveni mai putin favorabila achizitionarii de proprietati rezidentiale, iar aceasta va avea, de asemenea, un impact negativ asupra vanzarilor de locuinte.

 

Despre Austrotherm In anul financiar 2021, Grupul Austrotherm a obtinut o cifra de afaceri de 517 milioane € si avea la 31.12.2021 un numar de 1.200 angajati. Grupul Austrotherm, care este detinut de o familie din Austria, are in prezent un total de 25 de unitati de productie de materiale izolante in 12 tari. Pe langa sediul central din Wopfing si fabricile din Pinkafeld si Purbach, pionierul izolatiilor este reprezentat de companii din Romania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Germania, Croatia, Polonia, Serbia, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria si Turcia. Grupul Austrotherm este o companie a Schmid Industrieholding, care a generat o cifra de afaceri de 2,2 miliarde de euro cu 6.600 de angajati la 31 decembrie 2021.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 38-39

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/31/austrotherm-si-a-consolidat-pozitia-de-lider-in-romania-si-pentru-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>