Asistenta sociala si resursele umane au in comun Oamenii, explica directorul de resurse umane de la CONEST, Mariana Stefan. Povesteste ca o realitate crunta a pietei de forta de munca din domeniul constructiilor este lipsa unor noi specialisti in meserii cautate, precum: sudor, fierar, betonist, zidar, dar ii asteapta la CONEST pe tinerii care vor o cariera in acest domeniu.
In anul 2008 obtine Licenta in Asistenta Sociala la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. De la aceeasi institutie de invatamant superior obtine titlul de master supervizare si planificare sociala. Primii pasi pe piata profesionala i-a facut la Onitrade si, in acelasi timp, ca voluntar la Centrul Diecezan Caritas. Din 2011 face parte din echipa CONEST si a parcurs toate treptele ierarhiei pana la functia de director resurse umane. Nu a renuntat la actiunile umanitare.
Pentru ca am sansa de a lucra intr-o companie romaneasca, vreau sa cred ca influentez pozitiv curajul tinerilor, curajul oamenilor, de a ramane acasa, in Romania mea, in Romania ta, a celor care impreuna o facem frumoasa! Grija companiei CONEST de a construi o Romanie mai buna si de a oferi locuri de munca pentru 500 de oameni ma face partasa la acest proiect de suflet pe care il ducem impreuna, cu mandrie, mai departe.
Dintotdeauna resursa umana a fost motorul companiilor, exact cum spune o vorba din batrani: toate lucrurile se fac cu oameni. Cum nici o masina nu porneste fara motor, nici compania nu ar exista fara aceasta resursa: Oamenii.
In contextul actual, raportat la industria constructiilor si nu doar, principalele provocari sunt in zona de recrutare si selectie personal, pentru a reintregi echipe, a pune oamenii potriviti la locul potrivit, a crea contexte de invatare prin oportunitati de mentorat si a schimba sau educa mentalitati.
Auzim atat de des in ultimii ani de criza fortei de munca, o criza reala pe care CONEST a abordat-o foarte serios, sens in care a initiat proiecte ce vin atat in sprijinul viitorului angajat, mediului universitar, pietei muncii, cat si al comunitatii, prin investitiile actuale si viitoare ale companiei.
Din nevoia continua de a creste viitori specialisti in domeniu, avand in vedere parteneriatul CONEST – institutii de invatamant liceal si universitar (Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iasi, Liceul Tehnologic de Transporturi si de Constructii Iasi, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi), am realizat un context favorabil invatarii continue. In decursul ultimilor 2 ani, am initiat proiecte dedicate elevilor si studentilor din domeniul tehnic.
Oferind oportunitati de practica, CONEST a schimbat conceptul practicii obligatorii intr-unul de mentorat platit, in urma unei evaluari atente a activitatii de practica a fiecarui beneficiar, proiect concretizat intr-un program continuu de crestere a viitorilor ingineri/specialisti in constructii.
Raportat la meserii pe cale de disparitie in sectorul constructiilor si atat de putin dorite de tineri, precum sudor, electrician in constructii, fierar betonist, solutia parea a fi invatamantul dual, concept strans legat de optiunea tinerilor de a viza astfel de meserii. Avem si meserii ce au fost inlocuite de altele (mecanic agricol, lacatus mecanic – acum masinist la masini pentru terasamente), de aici si calea reconversiei profesionale. Nu este un lucru rau, atata timp cat angajatul se concentreaza pe o anumita linie de reconversie si este adaptabil pietei. Noi, ca angajator, ofeim cadrul perfect pentru a dobandi noi abilitati sub atenta supervizare a expertilor.
Care sunt tendintele in piata din punct de vedere al resursei umane?
Transparentizarea salariilor, procese de recrutare adaptate (contexte relaxate de interviu, ascultarea mai atenta a potentialului angajat), digitalizarea proceselor de HR si nu numai, investitii mai consistente in formarea angajatilor, fluctuatii mai mari de personal, o noua tendinta: salariul cu plata la cerere, cresterea numarului de angajati straini, dezvoltarea abilitatilor de leadership in randul managerilor.
Primim foarte des intrebarea: cum reuseste CONEST sa isi pastreze resursa umana?
Nu este simplu, dar nici imposibil: privim in realitate, suntem conectati in permanenta la nevoile angajatilor, ne adaptam constant stilul de management si nu neglijam nevoile de baza ale fiecarui om – angajat. De 5 ani am marit echipa cu cetateni non-UE (Vietnam, Sri Lanka, in 2022 – Nepal), angajati permanenti ai companiei, pe care, zicem noi, prin vocea lor, ca i-am integrat in echipe de lucru si au devenit specialisti pe meserii deficitare precum: faiantar, dulgher, sudor, fierar betonist.
Teama multora este de a nu fi inlocuiti de roboti. Este aceasta teama una reala sau e doar un prim pas spre libertatea omului de a face ceea ce-i place si doar ce ii dicteaza nevoile sa faca?
As vrea sa vad partea buna a lucrurilor: digitalizarea vine in sprijinul nostru, dar masinile nu vor avea niciodata caracteristicile oamenilor. Ofera libertate, dar si teama, teama de necunoscut si de evolutia necunoscutului. Poate ca si noi am ajutat aceasta inlocuire prin prisma interesului scazut fata de anumite joburi. In constructii, nu putem decat sa ne bucuram de evolutia tehnologiei si a utilajelor de lucru, eficientizand procese si dand nastere la noi meserii in piata.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 16-17
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns