STANDARDELE ELECTRICE si INVESTITIA IN SECURITATE
In noiembrie 2021, Romania suferea al patrulea incendiu major de spital din cauza pandemiei si al treilea din acel an. Scurtcircuitul care a provocat, probabil, incendiul in spitalul din Bucuresti si care a ucis 12 persoane a pornit de la un sistem electric vechi de cca. 40-50 de ani, inadecvat nevoilor moderne de energie – impuse de echipamentele medicale actuale dintr-un spital aglomerat. Doi pacienti varstnici au devenit a 13-a si a 14-a victima a unui sistem de sanatate care a subfinantat sever siguranta infrastructurii sale fizice. Asistenta medicala moderna are nevoie de standarde si norme moderne de incendiu si pentru instalatiile electrice. (Anuarul NFPA 2021)
In calitate de membru al NFPA, am prezentat acestui for ‐ anul trecut ‐ un punct de vedere exhaustiv asupra starii securitatii la incendiu din Romania. Materialul meu a reprezentat o analiza ampla (noutate pentru NFPA), a situatiei acestui domeniu in Romania ‐ tara care nu se afla, de obicei, in zona de interes a organizatiei. Drept urmare (sau nu), in RAPORTUL pe 2021, pentru prima oara, Romania apare si ea pe lista NFPA a analizei dezastrelor globale provocate de incendii, cu un „studiu de caz” aplicat incendiilor din spitale.
Acest „new entry” se datoreaza recentei largiri a unghiului de focalizare al NFPA asupra a noi zone globale, relevante pentru filozofia americana de securitate la incendiu. Modul de abordare american l-am prezentat si la noi, intr-un articol precedent din Revista Constructiilor (decembrie 2021) si, de acum inainte – ca membru cu state ceva mai vechi al NFPA – imi voi face o datorie de onoare sa le prezint – periodic – si colegilor mei de breasla din Romania ideile si conceptele acestei prestigioase organzatii. Sunt convins ca filozofia NFPA – rezultat a peste 100 de ani de experienta la scara mondiala – va constitui un ajutor si un punct relevant de comparatie, in analiza situatiilor similare din Romania.
In cel mai recent Raport anual al sau – cel din 2021 – organizatia americana subliniaza din nou ca: Decesele, accidentarile si pagubele cauzate de incendii pot fi neasteptate, dar ele nu apar intamplator. Ele sunt, intotdeauna, rezultatul unor slabiciuni ale ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii al comunitatii unde acestea au loc.
Aceasta abordare consecventa confirma, inca o data, validitatea si viabilitatea in viata practica a viziunii NFPA asupra organizarii securitatii la incendiu intr-un domeniu dat – oricat de intins ar fi acesta – intrucat cele 8 componente ale Ecosistemului de siguranta la incendiu acopera perfect toate tipurile posibile de activitati umane susceptibile de a fi sursa unor incendii.
O dovada suplimentara asupra pemanentei preocupari a NFPA de a raspunde problemelor actuale ale domeniului incendiilor este si includerea in raportul din 2021, a unei informari / atentionari asupra unui subiect care nu a suscitat pana acum atentia organelor de reglementare de la noi: pericolul de incendiu pe care il reprezinta bicicletele si trotinetele electrice (vehiculele electrice, in general). Bateriile cu litiu-ion asigura sursa de energie a nenumarate echipamente (pe langa bicicletele si trotinetele electrice, ele fiind utilizate si la telefoane mobile inteligente, laptopuri, tigari electronice, alarme de fum la incendiu, jucarii si chiar automobile). Toate aceste echipamente pot produce incendii sau explozii.
In prezent, bicicletele si trotinetele electrice au devenit si in Romania un subiect de actualitate. Prezente in numar din ce in ce mai mare pe strazile oraselor, ele reprezinta – dincolo de atractia unui nou mod de deplasare si de fenomenul de „imitare” a tot ce este nou in Occident – un subiect mai popular ca niciodata. Aceste dispozitive le ofera calatorilor un mod mai ieftin si mai ecologic de a se deplasa. Dar, in spatele acestuia si necunoscuta pentru multi utilizatori, se ascunde o realitate dura: acumulatorii care alimenteaza bicicletele si trotinetele electrice pot lua foc si pot chiar provoca explozii!
Putina lume stie ca aceste „mijloace de deplasare” au aparut inca de la sfarsitul anilor 1800, insa design-ul si vanzarea lor au devenit populare abia in ultimii ani. Acum, marile orase (ex: New York-ul si, mai recent – mai timid, chiar si Bucurestiul) au parte de mase din ce in ce mai compacte de utilizatori ai unor asemenea vehicule iar raspandirea lor rapida obliga primariile acestor orase sa ia masuri corespunzatoare (la noi – deocamdata – doar de trafic!). NFPA a lansat insa deja multe tiparituri specializate, emisiuni radio si spoturi video privind riscurile de incendiu pe care le implica aceste e-mijloace de transport (sunt cunoscute deja incendiile care au avut loc la masinile electrice aflate in circulatie!), in conformitate cu punctul 8 al Ecosistemului propus de organizatie.
Sa lamurim, pentru inceput, cateva lucruri:
Pot lua foc bicicletele electrice?
Cand bateriile litiu-ion se defecteaza, se supraincalzesc, iau foc si chiar pot exploda. Cand apare focul, ele ard cu o temperatura foarte mare si stingerea acestora poate pune pompierii in dificultate (in absenta unui instructaj si echipament speciale). Incendiile la aceste baterii au fost asociate cu echipamente defecte de incarcare, proceduri incorecte de incarcare si circuite electrice supraincarcate (in sectiunea sa electrica, Jurnalul NFPA are deja un blog specializat asupra acestui subiect).
Cat de des apar aceste incendii?
Cata vreme nu exista inca statistici nationale (americane – NA) sau internationale despre cat de des iau foc aceste echipamente, inca nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare. Totusi, ele apar cu o oarecare regularitate si numarul acestor incidente creste mereu. Astfel, Departamentul de pompieri al orasului New York (FDNY) a raportat peste 130 de asemenea incendii pana in 2022, care au cauzat 5 morti si zeci de raniti. In 2019, primul an in care FDNY a inceput sa monitorizeze incendiile la biciclete si trotinete electrice, au fost inregistrate doar 13.
Cum pot fi in siguranta?
Exista cateva cai de a reduce riscurile de aparitie a incendiilor produse la bicicletele si trotinetele electrice:
- Daca doriti sa cumparati un asemenea vehicul, cumparati numai unul testat de laboratoarele autorizate in acest scop si marcat in consecinta;
- Daca deja detineti sau folositi un asemenea echipament, nu continuati sa incarcati bateria dupa ce aceasta este plina (full) si utilizati numai echipamentele originale de incarcare;
- Opriti imediat incarcarea daca bateria indica semne de defectiune (ex: degaja un miros neobisnuit sau isi schimba culoarea);
- Daca se impune repararea vehiculului si/sau a echipamentului de incarcare, apelați pentru aceasta doar la personal calificat.
NFPA a pus la dispozitia utilizatorilor o serie de materiale informative. Avand in vedere ca la noi asemenea materiale nu exista inca, recomand utilizarea acestor documentatii (in masura aplicabilitatii lor). Doua fise generale (despre bateriile cu litiu-ion si despre trotinetele electrice) sunt prezentate in cele ce urmeaza (vezi pdf).
Cateva dintre urmarile incendiilor produse de bateriile/acumulatorii litiu-ion utilizate pe bicicletele si trotinetele electrice (preluare NFPA) au fost prezentate si in acest material. De altfel, aceste noi provocari vor defini un capitol special in viitoarele reglementari ale NFPA.
In final, vreau sa reamintesc cateva dintre principiile fundamentale ale NFPA, componente ale Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii. Acesta este un cadru care identifica componentele care trebuie sa conlucreze pentru a minimiza riscul si pentru a ajuta la prevenirea pierderilor, ranirilor si deceselor cauzate de incendiu, pericole electrice si alte pericole.
Exista opt componente-cheie ale Ecosistemului, si acestea sunt:
- Responsabilitatea guvernamentala;
- Dezvoltarea si utilizarea codurilor curente;
- Standardele la care se face referire;
- Investitii in siguranta;
- Forta de munca calificata;
- Respectarea normelor;
- Pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta;
- Un public informat.
Ca in cazul oricarui ecosistem, componentele Ecosistemului NFPA de securitate la incendiu si siguranta a vietii sunt interdependente. Atunci cand lucreaza impreuna, sistemul ii poate proteja pe toti. Daca oricare componenta lipseste sau cedeaza, sistemul se poate prabusi, conducand adesea la o tragedie. Aproape intotdeauna putem trasa cauzele incidentelor si tragediilor din care rezulta raniri pana la defectarea uneia sau mai multor componente.
Preluarea si aplicarea si in Romania a acestui Ecosistem de securitate la incendiu si siguranta a vietii ar insemna un mare si decisiv pas inainte, pe calea coagularii unei doctrine nationale (romanesti), care sa contribuie major – apoi – la organizarea unei politici nationale moderne si eficiente de securitate la incendiu. Iata cateva dintre concluziile acestui Ecosistem NFPA. Judecati-le, va rog, in comparatie cu situatia actuala de la noi (lipsa unei politici clare, coerente si eficiente in acest domeniu de securitate nationala)!
- Siguranta nu tine de noroc. Este efortul comun de cunoastere, pregatire, supraveghere si vigilenta. Acest efort comun necesita conlucrarea puternica si fiabila a tuturor celor opt componente ale Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii. Slabiciunea uneia sau a mai multor componente creeaza conditii care atrag riscul.
- Investitia in siguranta: aceasta ar trebui sa fie prioritatea tuturor. Cu totii trebuie sa avem un interes legitim legat de siguranta publicului si sa lucram impreuna pentru a aloca resurse in scopul reducerii pierderilor cauzate de incendiu si pericolele aferente. Daca deciziile se bazeaza exclusiv pe castiguri financiare, pot aparea tragedii.
- Muncitorii slab pregatiti pot reprezenta un pericol pentru ei insisi si pot crea pericole pentru ceilalti. Chiar daca greselile lor nu sunt mortale, ele pot fi destul de costisitoare.
- Este nevoie de o forta de munca calificata pentru a se putea asigura ca cele mai actuale coduri sunt aplicate corect pentru a reduce riscul de ranire, pierdere si deces pentru muncitori si publicul larg. Cu totii trebuie sa sprijinim formarea continua si dezvoltarea profesionala a fortei de munca proprii si sa incurajam oamenii sa lucreze in domeniul securitatii la incendiu si al sigurantei vietii.
- Indiferent daca o cladire are o vechime de sute de ani sau este noua, codurile actuale o pot feri de incendiu.
- Ignorarea unui standard de referinta poate costa vieti, bani si incredere.
- Existenta sprinklerelor reprezinta diferenta dintre un incident minor si un infern major.
- Fara instituirea de sisteme care sa asigure ca cladirile respecta codurile inca de la inceput si care sa continue sa se conformeze cerintelor codurilor pe intreaga durata de exploatare a acestora, vor aparea in mod regulat decese si raniri cauzate de incendii.
- Avand in vedere pericolele specifice cu care se confrunta spitalele, cat si incapacitatea multora de acolo de a se autoevacua, supravegherea continua a respectarii normativelor este esentiala.
- Pregatirea pentru situatii de urgenta – de la intelegerea pericolelor pana la asigurarea faptului ca serviciile de urgenta pot raspunde la solicitare – salveaza vieti.
- Pentru a ajuta publicul sa joace un rol mai bun in asigurarea propriei protectii, profesionistii din domeniul sigurantei ar trebui sa profite de orice ocazie pentru a-l educa.
NOTA: In acest articol s-au folosit materiele disponibile in publicatiile NFPA.
Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU, vicepresedinte ASI – Asociatia pentru Securitate la Incendiu, membru NFPA
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 50-52, 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns