De mai mult timp, una dintre cele mai puternice tendinte in arhitectura contemporana este reprezentata de geamurile de mari dimensiuni, capabile sa le ofere utilizatorilor cladirii un contact cat mai intens cu natura. Cum pot fi insa utilizate acestea in constructiile durabile, pentru a indeplini dublul deziderat de a aduce utilizatorii in contact cu mediul inconjurator si a avea, in acelasi timp, grija de acesta?
Cladire de birouri Smartware CLT, Saldabagiu de Munte, Romania. Sisteme aplicate: MB-EXPO, MB-86 Aero. Proiect: Madalina Mihalceanu, VERTICAL STUDIO
Geamurile mari si impactul lor asupra confortului
Tendinta arhitecturala actuala de a folosi geamuri de mari dimensiuni atat in cladirile rezidentiale, cat si in cele comerciale, isi are originea in dorinta omului modern de a avea contact cu natura, lumina si spatiul.
Geamurile panoramice ofera un contact extins cu natura, acces la lumina naturala pe tot parcursul zilei, o perspectiva nelimitata si senzatia de spatiu. Acest lucru, la randul sau, se traduce prin mai putina oboseala la locul de munca, o recuperare mai usoara a vederii, reducerea nivelului de stres, adica, in general, o mai buna stare de confort si de sanatate efecte confirmate de numeroase cercetari stiintifice. Persoanele care lucreaza in camere vitrate dorm mai bine, sunt mai putin predispuse sa sufere de tulburari de somn si tind sa fie mai active din punct de vedere fizic in timpul zilei.
Circle Wood House, Izabelin, Polonia. Sisteme aplicate: MB-SR50N, MB-77HS. Proiect: Przemek Olczyk, Mobius Architekci
Ferestrele si usile panoramice in raport cu consumul de energie
Constructia durabila nu inseamna doar proiectarea in asa fel incat sa avem grija cat mai bine de acel „wellbeing” al utilizatorilor unui spatiu, ci mai ales reducerea la minimum a impactului negativ al unei cladiri asupra mediului. Folosirea ferestrelor panoramice realizeaza aceasta in mai multe moduri, prin:
- Amplasarea adecvata a suprafetelor vitrate in ansamblul cladirii,
- Utilizarea de parasolare pentru a proteja impotriva caldurii excesive,
- Reciclarea eficienta a vitrarilor,
- Utilizarea de ferestre cu izolatie termica ridicata.
Ferestre cu expunere sudica
Geamurile de mari dimensiuni sunt utilizate in principal pe partea sudica, permitand captarea energiei solare in lunile de iarna si incalzirea suplimentara a incaperilor. Acesta este un mod foarte eficient de a creste temperatura intro cladire, practic fara niciun cost. De asemenea, expunerea sudica asigura o buna iluminare naturala a camerelor in timpul zilei.
În timpul verii, datorita solutiilor moderne de umbrire, precum rolete textile sau jaluzele venetiene, putem controla in mod eficient cantitatea de caldura care intra in incapere. Exemple excelente in acest sens sunt sistemele de protectie solara Skyroll ALUPROF. Acestea reduc la minimum efectul de orbire, fara a bloca lumina naturala.
Materiale de constructii ecologice
Acest concept se traduce prin folosirea de materiale care utilizeaza o cantitate redusa de energie in procesul de productie si care pot fi reciclate. Ferestrele si usile panoramice din aluminiu se potrivesc perfect acestei nevoi, spune Hubert Nuckowski, director general ALUPROF SYSTEM ROMÂNIA SRL, explicand ca atat sticla, cat si aluminiul pot fi reciclate aproape la nesfarsit. În timpul reciclarii aluminiului economisim aproximativ 95% din energia necesara pentru a produce aluminiu primar. Care este rezultatul? 8 tone de CO2 mai putin pentru fiecare kilogram de aluminiu.
Alegerea solutiilor tehnologice adecvate
Suprafetele vitrate mari pot fi calde? Din punct de vedere istoric, a existat intr-adevar o problema in ceea ce priveste obtinerea unor coeficienti de transfer termic adecvati pentru ferestre. Geamurile mari insemnau pierderi mari de caldura. Astazi, din fericire, aceasta problema nu mai exista, iar dovada poate fi gasita in sistemul MB-79N SI de la ALUPROF, cu profile echipate cu insertii izolatoare si o garnitura centrala speciala, avand un coeficient de izolare termica Uw de la 0,64 W/(m²K), Uf de la 0,83 W/(m²K ) – explica directorul general ALUPROF.
Atunci cand proiectam structuri panoramice eficiente din punct de vedere energetic, nu este lipsit de importanta nici faptul ca tehnologia moderna ne permite sa cream structuri de mari dimensiuni – subliniaza Hubert Nuckowski. Un exemplu este sistemul ALUPROF MB-Skyline Type R de usi glisante pentru terasa cu cadru ascuns, cu o masa maxima a canatului de pana la 1.200 kg. Acestea utilizeaza profile cu 3 camere, construite din doua profile de aluminiu si o insertie termica. Solutia asigura astfel o izolare termica Uw de 0,85 W/(m²K) . Confortul termic este, de asemenea, imbunatatit prin pachetele cu geamuri triple cu grosime intre 52 si 60 mm.
Let’s build a better future
Moderna, cu stil, aproape de natura si ecologica asa arata proiectarea de ferestre si usi panoramice din aluminiu. Eficienta solutiei alese este la fel de importanta, deoarece o buna etanseitate la aer si o izolare termica ridicata – ca cele oferite de structurile de tamplarie ALUPROF inseamna costuri la energie reduse, cu un impact important atat pentru utilizatorul cladirii, cat si pentru natura, de care trebuie sa avem grija cu totii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 46-47
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns