Conform statisticilor, in fiecare an, se produc in jur de 6 miliarde de metri cubi de beton, la nivel mondial, betonul fiind, dupa apa, cea mai folosita substanta de pe Pamant. Cu o vechime apreciabila in domeniul constructiilor, betonul ramane si astazi cel mai popular material in santierele din Romania.
In luna ianuarie 2023, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a publicat in Monitorul Oficial ordinul care aproba reglementarea tehnica Normativ privind producerea si executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat – Partea 1: Producerea betonului, indicativ NE 012/1 elaborat in anul 2022.
In acest context, ASRO, prin Editura Standardizarea, a lansat publicatia Ghid practic de evaluare a rezistentei si durabilitatii betonului in conformitate cu noile reglementari nationale si internationale, lucrare in doua volume, avandu-i ca autori pe prof. dr. ing. Dan Paul Georgescu si dr. fiz. Adelina Carmen Apostu.
Astfel, dupa 15 ani de la aparitia primei editii a NE 012/1-2007 (Ordinul MDLPA nr. 577/2008), piata constructiilor beneficiaza de un nou document care reglementeaza producerea betonului, NE 012/1 elaborat in 2022, in fapt, o revizuire a NE 012/1-2007, realizata de catre o echipa de specialisti din care au facut parte atat domnul prof. dr. ing. Dan Paul Georgescu, in dubla calitate – elaborator si coordonator, cat si doamna dr. fiz. Adelina Carmen Apostu.
In plus, ASRO a publicat, in toamna anului trecut, versiunea in limba romana a standardului SR EN 206+A2:2021 – Beton. Specificatie, performanta, productie si conformitate, document fara de care nu poate fi aplicat normativul NE 012/1.
Cele trei noi documente, volumul I al cartii publicate de domnul Dan Paul Georgescu si doamna Adelina Carmen Apostu, Normativul MDLPA NE 012/1 elaborat in 2022 si respectiv versiunea romana a standardului SR EN 206+A2:2021 se constituie intr-un instrument unitar, necesar specialistilor implicati in domeniul constructiilor din beton armat, atat din punct de vedere al interpretarii si aplicarii corecte a reglementarilor, cat si al fundamentarii stiintifice a regulilor prezentate.
Cartea reprezinta liantul dintre normativ, standarde, rezultatele cercetarii din domeniu si pune la dispozitia cititorului-specialist experienta autorilor, facilitand intelegerea si aplicarea reglementarilor tehnice.
Volumul I – EVALUAREA REZISTENTEI SI DURABILITATII BETONULUI IN LABORATOR prezinta fundamentele teoretice si principiile care stau la baza aplicarii unor metode moderne de proiectare a compozitiei betonului si a durabilitatii sale. In carte se exemplifica modul practic de aplicare a unor criterii de conformitate legate de evaluarea unor caracteristici ale betonului, pe baza regulilor descrise in standardul SR EN 206+A2:2021, si se prezinta exemple de aplicare a unor metode performante de evaluare si clasificare a durabilitatii in conformitate cu Normativul NE 012/1 elaborat in 2022. Volumul are 179 de pagini.
Volumul II – EVALUAREA REZISTENTEI BETONULUI IN-SITU prezinta evaluarea rezistentei betonului din cladirile existente si evaluarea clasei de rezistenta la compresiune a unui beton recent livrat pentru o constructie noua. Acest volum are un caracter puternic aplicativ, bazat insa pe fundamente teoretice si pe analiza principalelor tendinte internationale in domeniu. In acest volum se dau numeroase exemple de aplicare a regulilor prezentate in standarde si reglementari nationale si internationale, si in special in standardul european in vigoare privind evaluarea in-situ a rezistentei la compresiune a betonului din constructii existente, SR EN 13791. Volumul are 196 de pagini.
Lucrarea trebuie citita impreuna cu standardele si normativele la care se face referire in ea, cel putin, relatia intre acestea si carte fiind directa si practic indisolubila. Pe de alta parte, avem convingerea ca multi dintre utilizatorii acestor standarde si normative, avand o arie larga de aplicare, vor descoperi necesitatea si utilitatea acestor volume.
Cele doua volume pot fi comandate din magazinul online ASRO la pretul de 218 lei, iar la orice comanda beneficiati de o reducere de 15% la versiunea romana a standardului SR EN 206+A2:2021.
Despre ASRO
ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.
Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.
Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.
Contact:
Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 30
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns