«

»

Clusterul pRO-nZEB: 2022 – o retrospectiva in proiecte

Share

 

Clusterul pRO-nZEB este o asociatie non-profit, infiintata in anul 2016 cu scopul de a promova conceptul de cladire cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) in Romania, in vederea reducerii pana la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de utilizarea cladirilor, urmarind, printre altele, dezvoltarea cercetarii orientate catre piata in domeniul cladirilor eficiente energetic din Romania.

2022 a fost un an plin pentru Clusterul pRO-nZEB, demarand cu evenimentul de lansare a sucursalei pRO-nZEB din Moldova şi alegerea preşedintelui acesteia in persoana domnului ing. Lucian Nica; continuand cu organizarea Saptamanilor nZEB din Brasov (mai 2022), Iaşi (iulie 2022, in colaborare cu sucursala pRO-nZEB Moldova), Cluj-Napoca (noiembrie 2022, in colaborare cu echipa Şoflete.ro) şi a schimburilor de experienta in cadrul programului ClusterXchange implementat prin proiectul SMART4NZEB; şi incheind cu lansarea BUS4RoBOOST, cel mai recent proiect din portofoliul Clusterului pRO-nZEB.

Peste 15 noi membri s-au alaturat organizatiei in acest an, aspect ce subliniaza importanta sprijinirii colaborarii intre actorii-cheie din piata constructiilor, fie ca vorbim despre organizatii de cercetare-dezvoltare si de invatamant reprezentative, autoritati publice, asociatii profesionale sau alte organizatii avand rol de catalizator, in scopul crearii si perfectionarii relatiilor de colaborare pentru dezvoltarea si implementarea conceptului nZEB in Romania.

 

BUS4RoBOOST – BUILD UP Skills pentru sustinerea renovarii pe termen lung a fondului de cladiri in Romania

Scopul proiectului BUS4RoBOOST este de a elabora o strategie si o foaie de parcurs reinnoite pentru calificarile in sectorul constructiilor, adaptate cerintelor de eficienta energetica si digitalizare, care sa sustina schimbarea paradigmei pentru atingerea tintelor asumate de Romania pentru 2030 si 2050 printr-un proces eficient si fiabil de renovare a fondului de cladiri ca parte a obiectivelor nationale de dezvoltare durabila. Acest deziderat este fezabil, mai ales pe baza lectiilor invatate in etapele anterioare, prin asigurarea disponibilitatii fortei de munca calificate necesare, o problema europeana critica in zilele noastre.

 

 

Astfel, proiectul vizeaza relansarea Platformei Nationale de Calificare (PNC), revizuirea Analizei Stadiului Actual (SQA) si a Foii de parcurs nationale dezvoltate in cadrul proiectului BUILD UP Skills Romania (ROBUST), pentru a asigura alinierea la tintele UE 2030. Proiectul va aborda nevoile de calificare pentru sectorul constructiilor si va evalua eficacitatea implementarii Primei Foi de Parcurs Nationale, in vederea actualizarii strategiei nationale, incluzand si cartografierea nevoilor de competente si BUILD UP Skills pentru sustinerea renovarii pe termen lung a fondului de cladiri in Romania (BUS4RoBOOST), alaturi de recomandari pentru certificare, calificare/instruire atat a lucratorilor in constructii cat si a specialistilor din Romania pentru a reflecta noile nevoi de calificare.

Pe baza consultarii si implicarii active a actorilor-cheie, se prevede ca foaia de parcurs nationala actualizata sa fie aprobata de autoritatile si partile interesate relevante, cu angajamentul de a realiza si implementa strategia propusa.

Proiectul BUS4RoBOOST se deruleaza in perioada noiembrie 2022 – aprilie 2024 si este finantat prin programul LIFE al Uniunii Europene – Contract de Finantare nr. 101076873 – mai multe informatii gasiti pe paginile www.pro-nzeb.ro si www.buildupskills.ro.

 

CONGREGATE

Obiectivul principal al proiectului CONGREGATE este acela de a sprijini implementarea strategiilor nationale de renovare pe termen lung in Bulgaria, Romania si Croatia si de a motiva municipalitatile din Bulgaria, Republica Ceha si Grecia sa dezvolte parteneriate public-private pentru a creste astfel contributia energiei din surse regenerabile la nivel local.

Principalele criterii care vor defini obiectivul general sunt dezvoltarea de modele nationale de comunicare sistematica pe mai multe niveluri si o campanie de stimulare a implicarii diferitilor actori publici si privati in sprijinul renovarii cladirilor, impreuna cu elaborarea unei serii de recomandari de politici si a unor studii de fezabilitate in vederea crearii cooperativelor de energie din surse regenerabile in fiecare tara partenera la proiect.

Proiectul CONGREGATE este finantat prin Initiativa Europeana a Climei (EUKI) a Ministerului Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii si Siguranta Nucleara (BMU). Obiectivul general al EUKI este de a incuraja cooperarea in domeniul climei in cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera – mai multe informatii gasiti pe pagina www.pro-nzeb.ro.

 

SMAFIN – Finantarea inteligenta a proiectelor de eficienta energetica prin continuitatea dialogului si a colaborarii intre partile interesate

Finantat in cadrul Programului Orizont 2020 al Uniunii Europene, proiectul SMAFIN are ca obiectiv principal conectarea constructiva a finantarii inteligente cu proiecte de eficienta energetica cu implicarea sectoarelor guvernamental, financiar, al mediului de afaceri si a celui academic.

Conceptul SMAFIN se bazeaza pe crearea unor forumuri permanente de discutii pe teme de investitii in eficienta energetica in cladiri, infrastructura, industrie si IMM-uri pentru a promova fertilizarea incrucisata intre partile interesate cheie. Existenta forumurilor contribuie la crearea terenului prosper pentru un dialog constructiv, extinderea celor mai bune practici existente la nivel national si european si dezvoltarea in continuare a masurilor de politica energetica, cu accent pe crearea de noi initiative de piata. Avand ca punct de plecare Forumurile de investitii in energie dura bila (SEIF) organizate in perioada 2018-2019 de catre Comisia Europeana, activitatea proiectului SMAFIN se concentreaza pe crearea si implementarea unei metodologii complete pentru organizarea de mese rotunde in cele patru tari participante – Bulgaria, Croatia, Grecia si Romania. SMAFIN isi propune sa organizeze, in fiecare tara participanta, 3 mese rotunde nationale axate pe investitii in eficienta energetica si 6 intalniri ale grupului de lucru pe durata proiectului.

Toate informatiile relevante, mesajele-cheie si concluziile celei de-a doua editii a mesei rotunde SMAFIN in Romania, cu tema Solutii de finantare pentru cresterea sustenabila a eficientei energetice in cladiri si industrie, desfasurata pe 12 aprilie 2022, sunt sintetizate in fisele informative disponibile la www.smafin.eu/project/results-of-the-2nd-romanian-round-table/.

Întalnirile grupului de lucru SMAFIN vor continua in perioada urmatoare, pregatind urmatoarea runda de mese rotunde, care va avea loc in data de 4 aprilie 2023.

Mai multe informatii despre proiect sunt disponibile in numarul din noiembrie 2022 al Revistei Constructiilor, pe www.smafin.eu si pe pagina www.pro-nzeb.ro.

 

nZEB Ready – Pregatirea pietei pentru implementarea conceptului nZEB

Un proiect relevant pentru piata constructiilor din Romania este nZEB Ready, proiect finantat prin Programul Orizont 2020 al Comisiei Europene si implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Portugalia si Romania. Echipa nZEB Ready din Romania este formata din INCD URBAN-INCERC, UTCB si Clusterul pRO-nZEB, actori importanti in domeniul mediului construit.

Scopul proiectului nZEB Ready este de a impulsiona piata raspunzand la 3 intrebari-cheie: De ce nZEB?; Cine poate furniza nZEB?; si Cum se ajunge la nZEB?, proiectul venind in intampinarea problemelor legate de lipsa de constientizare, lipsa de profesionisti calificati si lipsa instrumentelor necesare implementarii.

nZEB Ready isi propune sa sprijine cresterea gradului de pregatire a pietei pentru o punere in aplicare eficienta a conceptului nZEB si sa stimuleze cererea de competente esentiale in domeniul eficientei energetice, prin:

  • abordarea principalelor obstacole si nevoi identificate in procesul existent al punerii in aplicare a nZEB;
  • crearea unor mecanisme de sprijin si stimularea dezvoltarii cadrelor de competente prin intermediul unui nou sistem de formare si certificare in materie de recunoastere reciproca in piata pentru implementarea nZEB, care va facilita modificarile legislative necesare, respectiv
  • dezvoltarea si promovarea instrumentelor necesare, indrumare personalizata si suport practic pentru a implica utilizatorii finali si alte categorii-cheie, cu scopul de a se integra eficient intr-o piata nZEB

Pietei ii lipsesc piese importante din puzzle-ul nZEB, cum ar fi profesionisti calificati in constructii sau instrumente de implementare, pe tot parcursul lantului valoric de proiectare, operare si intretinere a cladirii.

Mai multe informatii sunt disponibile in numarul din decembrie 2021 al Revistei Constructiilor, pe www.nzebready.eu si pe pagina www.pro-nzeb.ro.

 

nZEB Roadshow 

Proiectul nZEB Roadshow are ca scop stimularea cererii de personal calificat in domeniul constructiilor si promovarea pe plan local si regional a bunelor practici in materie de cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB).

Activitatile Caravanei nZEB se adreseaza mai multor categorii si grupuri de interese precum arhitecti, ingineri, auditori, ONG-uri, universitati, asociatii profesionale, producatori si distribuitori, administratie publica (centrala si locala), constructori, provocand la un dialog constructiv si de actualitate toate partile interesate in implementarea conceptului nZEB. Este un eveniment cu intrare libera pentru toti cei care vor sa afle cum pot construi mai bine, mai eficient, cum pot reduce costurile energetice sau cum se pot alatura profesionistilor in domeniu.

Ultima saptamana nZEB a anului 2022 a fost cea de la Cluj-Napoca, unde Clusterul pRO-nZEB, alaturi de echipa Șoflete, a reusit sa organizeze un eveniment la o scara cu mult mai larga, cu activitati extrem de diverse – workshop-uri si conferinte alaturi de arhitecti si specialisti din domeniul constructiilor, o expozitie de materiale si solutii nZEB cu peste 40 de expozanti, prezentari ale partenerilor, machete construite live, precum si consultatii pe proiect si vizite pe 5 santiere ale unor cladiri eficiente energetic din zona Cluj.

Scopul Caravanei este de a informa, de a oferi consultanta, de a prezenta solutii eficiente pentru atingerea standardului nZEB.

Urmatoarea editie a Caravanei nZEB va avea loc la Timisoara, in luna mai 2023.

Despre Caravana nZEB v-am povestit pe larg in numerele din august 2021 si august 2022 ale Revistei Constructiilor. Detalii despre aceasta initiativa gasiti si pe www.pro-nzeb.ro/proiect/the-nzeb-roadshow/ sau pe pagina www.facebook.com/ClusterPronZEB , precum si pe soflete.ro/nzeb-roadshow-cluj/.

 

Proiectele The nZEB Roadshow, SMAFIN, nZEB Ready au primit finantare din partea Programului Uniunii Europene pentru cercetare si inovare Orizont 2020 in temeiul acordurilor de grant nr. 892378, 955857 si 101033733.

 

Întreaga responsabilitate pentru continutul acestui material revine autorilor. Acesta nu reprezinta in mod obligatoriu po- zitia Uniunii Europene. Nici CINEA si nici Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru orice utilizare care poate fi facuta din informatiile continute in acest material.

 

Autori:

arh. Sonia-Iulia RAETCHI, dr. ing. Horia PETRAN

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 48, 50

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/02/14/clusterul-pro-nzeb-2022-o-retrospectiva-in-proiecte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.