«

»

FPSC: Constructiile – motorul cresterii economice. Retrospectiva 2022

Share

 

La inceputul anului 2022, multiplele crize internationale si conflictul regional conduceau catre un an extrem de dificil. In Uniunea Europeana si in tara noastra se discuta tot mai mult si cu argumente serioase despre recesiune. Criza energetica si inflatia galopanta afectau profund productia nationala si piata unica europeana. In acelasi context dificil, constructiile nu au avut un inceput de an favorabil.

Piata constructiilor si investitiile nu evoluau conform potentialului, iar costurile se majorau de la o luna la alta. Pe acest fond, FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII a decis sa se implice, aducand la masa discutiilor cu reprezentantii Guvernului atat realitatea pietei nationale si europene, cat si propuneri de masuri cu rezultate anticipate pentru sector dar si, implicit, cu impact pozitiv asupra intregii economii romanesti. Practic, piata constructiilor nu se mai putea autoregla; erau necesare masuri ferme, reglementari legislative care aduceau cu ele atat costuri suplimentare cat si munca in plus din partea autoritatilor contractante (stabilirea restului de executat, intocmirea de noi acte aditionale, asigurarea bugetelor etc.). Nu mai existau decat doua optiuni: ori situatia era lasata sa evolueze in directia prabusirii sectorului, si odata cu constructiile se prabusea mare parte din economie, ori erau acceptate aceste masuri chiar daca ele presupuneau eforturi in plus, dar se schimba directia de evolutie a sistemului investitional.

Incet, dar sigur, politicile guvernamentale de sprijin dar si soliditatea si profitabilitatea societatilor romanesti de constructii au schimbat situatia. Constructiile au devenit, pana la finalul anului 2022, activitatea locomotiva a economiei romanesti.

 

  1. Constructiile in primul semestru din 2022

Anul 2022 a reprezentat un an de referinta pentru constructorii romani. In conditii extrem de dificile, cu deosebire in primele luni din 2022, sectorul si­a demonstrat competitivitatea si capacitatea de a face fata socurilor.

In primele luni din 2022 a fost vorba despre socuri generate de majorarea exagerata a costurilor. In luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, preturile productiei industriale erau mai mari cu 51,7%, si acestea nu puteau fi acoperite de constructori. In cazul materialelor de constructii propriu­zise, cresterea a fost de aproape 30%. Avand in vedere aprovizionarile anterioare si stocurile (mai ales in zona dezvoltarilor imobiliare), dar si increderea ca dupa aparitia OG 15/2021 decidentii politici vor continua adaptarea legislatiei la noile conditii, discutiile si masurile luate pe plan european ca urmare a efectelor razboiului din Ucraina, a fost posibil ca volumul lucrarilor de constructii sa creasca, totusi, in primul trimestru, cu 6,5%. Majorarea de volum s­a regasit, in exclusivitate, la construirea de cladiri rezidentiale si nerezidentiale. Finantarile publice tarzii si procedurile greoaie de licitare au facut ca activitatea de constructii ingineresti (civile) sa se reduca, in primul trimestru, cu 7%.

Al doilea trimestru a fost o perioada de expectativa, cu o usoara decelerare, pe fondul asteptarilor privind reglementarea si aplicarea ajustarilor de preturi la contractele publice. Aplicarea OUG 47/aprilie 2022 si a OUG 64/mai 2022 au insemnat o racordare la realitate, chiar daca nu in totalitate, dar care a implicat o inertie de cateva luni pentru implementare. Chiar si in aceste conditii, in aceasta perioada, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat dinamici pozitive.

Ca urmare, dinamica volumului lucrarilor de constructii s­a injumatatit, ajungand la doar 3,2% dupa primele 5 luni din 2022. Constructiile ingineresti si­au mentinut declinul, la 7% in primele 5 luni fata de aceeasi perioada din anul 2021 si la 4,7% la sfarsitul primului semestru.

Al doilea trimestru a insemnat totodata si o diminuare semnificativa a profitabilitatii si implicit a valorii adaugate brute create in acest sector. In conditiile unei cresteri economice de 5,3% in al doilea trimestru, valoarea adaugata bruta din constructii (salarii si profit) s­a majorat cu doar 1,7% fata de trimestrul II 2021.

 

  1. Expansiunea constructiilor in al doilea semestru din 2022

Incertitudinile cu privire la politicile de sprijinire a constructiilor, politici sustinute de FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETĂTILOR DIN CONSTRUCTII, au disparut. Din luna august au inceput sa se semneze acte aditionale pentru actualizarea preturilor. Tot la inceputul semestrului al doilea a existat certitudinea ca schema de ajutor de stat pentru angajatii din constructii se va mentine.

Toate acestea au constituit premise pentru expansiunea constructiilor, care au devenit cel mai important factor de stimulare a cresterii economice. Raspunsul constructiilor la varful de lucrari a fost excelent. Acest sector a devenit singura activitate producatoare de bunuri care a sustinut cresterea produsului intern brut. Fara rezultatele din al doilea semestru, era posibil ca economia romaneasca sa intre in recesiune.

Deja in luna august 2022, volumul lucrarilor de constructii inregistra o dinamica de 2 cifre, respectiv 15,7% fata de august 2021. In luna septembrie, aceeasi dinamica a urcat la 26,4%, iar in luna octombrie la 34,3%. Ca medie, se poate aprecia ca, in semestrul al doilea,volumul lucrarilor de constructii s­a majorat cu circa 25% fata de al doilea semestru din anul 2021.

Situatia s­a schimbat fundamental si in ce priveste valoarea adaugata bruta din sector. In timp ce agricultura s­a redus in trimestrul III 2022 cu 15%, iar industria cu 3,5%, valoarea adaugata bruta din constructii s­a majorat cu 11%, ducand cresterea produsului intern brut la 3,8%.

 

Cu toate acestea, situatia din constructii continua sa ramana pe un semnal de „atentie!”.

Incertitudinile se mentin. Anul 2023 se poate transforma intr­un an de criza, daca absorbtia fondurilor prevazute in PNRR si a celor europene nu va fi la nivelul asteptat. Aceasta pentru ca:

  • inflatia, scaderea puterii de cumparare si conditiile vitrege de creditare au afectat sectorul rezidential; expansiunea constructiilor nu se mai bazeaza pe acest subsector; din noiembrie, volumul de constructii rezidentiale stagneaza la nivelul anului anterior;
  • ajustarea costurilor din constructii este inca sub nivelul preturilor materialelor de constructii; indicii globali de preturi au fost in al treilea trimestru din 2020 de 16,5% la produsul intern brut, de 41,6% in industrie si de doar 8,4% la valoarea adaugata bruta din constructii;
  • criza de resurse de munca se mentine; recordurile din al doilea semestru s­au bazat aproape in exclusivitate pe cresterea productivitatii.

 

Autor:

Adriana IFTIME – director general FPSC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 8-9

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/02/14/fpsc-constructiile-motorul-cresterii-economice-retrospectiva-2022/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.