«

»

INOVECO: Geotextilele netesute – din fibre virgine sau din fibre reciclate?

Share

 

Sunt geotextilele fabricate din fibre reciclate alegerea corecta pentru a fi utilizate intr-un proiect?

Avand in vedere ca sunt produse din materiale reciclate, se spune uneori ca geotextilele netesute fabricate din fibre reciclate sunt produse „verzi‟ sau ecologice si ca sunt ieftine. Daca privim situatia in ansamblu si luam in considerare intregul proiect, aceste argumente nu sunt justificate. In cele ce urmeaza, sunt analizate trei aspecte importante care demonstreaza contrariul.

 

  1. Durata de viata

Durata de viata declarata a geotextilelor netesute realizate din fibre reciclate este limitata la 5 ani, in timp ce geotextilele netesute realizate din fibre virgine au o durata de viata de pana la 100 de ani. Aceste perioade sunt determinate in conformitate cu regulile marcajului CE pentru geotextile. Numarul de ani declarat le ofera utilizatorilor indicatii clare referitoare la perioada in care materialul isi va indeplini corect functiile pentru care a fost specificat in proiect. Acest lucru inseamna ca geotextilul din material virgin are o durata de viata de cel putin 20 ori mai mare decat materialul reciclat, care trebuie inlocuit dupa 5 ani.

Inlocuirea la 5 ani presupune o cantitate mare de lucrari de constructii asociate cu impact negativ din punct de vedere economic, social si asupra mediului inconjurator.

 

  1. Performante diferite

Geotextilele netesute din fibre reciclate au performante (caracteristici tehnice) net inferioare celor ale geotex-tilelor realizate din fibre virgine. Performantele scazute se datoreaza materialelor provenite din surse diferite, cu caracteristici diferite, la care se adauga si degrada­rea polimerului in urma procesului de reciclare. Acesti factori combinati conduc la performante semnificativ mai scazute.

Cand se compara geotextile cu aceeasi masa pe unitatea de suprafata, diferenta de calitate este evidenta. In tabelul 1 sunt prezentate cateva caracteristici pentru 3 tipuri de geotextile cu aceeasi masa pe unitatea de suprafata. Se poate vedea ca materialul realizat din fibre virgine este de peste 10 ori mai rezistent. Acest lucru inseamna ca, pentru a obtine o rezistenta egala la tractiune, un geotextil netesut din fibre reciclate ar trebui sa fie fabricat din 10.000 g/mp, fata de un geotextil netesut din fibre virgine, fabricat din 1.000 g/mp.

Este evident ca nu se poate vorbi de „produse verzi‟ sau sustenabilitate atunci cand este necesar de 10 ori mai mult material intr­un proiect.

 

  1. Impactul asupra transportului

Asa cum este descris mai sus, sunt necesare mase mai mari pe unitatea de suprafata in cazul utilizarii geotextilelor din materiale reciclate. Acest lucru are un impact semnificativ asupra transportului de geotextile catre santiere precum si asupra cantitatii transportate – mp/ camion, cantitate mult mai mica pentru geotextilele din materiale reciclate. Acest fapt are ca rezultat costuri financiare mai mari si impact crescut asupra mediului inconjurator, impact dat de un numar mai mare de camioane necesare pentru transport.

Fig. 1: Geotextile netesute din fibre virgine  I Fig. 2: Geotextile netesute din fibre reciclate

 

 

Tabelul 1: comparatie geotextile cu aceeasi masa / unitatea de suprafata

 

  Tipptex® H-PROTEC 1000 (PP

virgina)

Geotextil 1 netesut, reciclat (PP) Geotextil 2 netesut, reciclat (PP)
Masa pe unitate de suprafata

(EN ISO 9864)

 

1.000 g/mp

 

1.000 g/mp

 

1.000 g/mp

Rezistenta la tractiune (MD/CMD)

(EN ISO 10319)

 

75 kN/m

 

10­12 kN/m

 

7­10 kN/m

 

CBR (EN ISO 12236)

 

13 kN

 

2 kN

 

1 kN

Durata de viata (EN 13249;

Anexa B)

 

100 ani

 

5 ani

 

5 ani

 

Concluzii

  1. La o prima vedere, geotextilele fabricate din materiale reciclate pot parea o solutie „verde‟ si sustenabila dar, daca analizam in detaliu proprietatile materialelor si evaluam situatia in ansamblu, devine clar faptul ca un geotextil realizat din fibre virgine reprezinta solutia sustenabila. Acest geotextil ofera cele mai bune performante raportate la masa pe unitatea de suprafata si poate fi utilizat in constructii cu durata mare de viata.
  2. Chiar daca geotextilele netesute realizate din materiale reciclate sunt cel mai adesea ieftine, in final, utilizarea unui astfel de produs va creste costurile totale ale constructiei din cauza performantelor scazute, duratei reduse de viata si impactului asupra costurilor de transport. Astfel, daca vom compara costurile totale si nu doar preturile pe mp, devine clar ca geotextilele fabri­cate din fibre virgine reprezinta cea mai economica si cea mai buna solutie.

 

Fig. 3: Instalare geotextile netesute

 

Informatia din acest articol reflecta cunostintele disponibile la momentul publicarii. Documentul poate fi modificat ca urmare a noilor evolutii si constatari. Aceeasi rezerva se aplica si proprietatilor descrise in tabelul 1. Nu se asuma nicio raspundere pentru utilizarea produselor sau informatiilor.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 4-5

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/02/14/inoveco-expert-geotextilele-netesute-din-fibre-virgine-sau-din-fibre-reciclate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.