«

»

INTERVIUL EDITIEI februarie 2023: Elementele prefabricate din beton sunt o solutie precisa, rapida si eficienta, strict urmarita calitativ

Share

Intre particularitatile sectorului constructiilor din Romania, una mai putin fericita (si greu de inteles) este slaba utilizare a elementelor prefabricate din beton pe segmentul proiectelor rezidentiale. In ciuda faptului ca producatorii romani au capacitatea de a livra astfel de prefabricate prompt, la standarde de calitate internationale si in cantitatile necesare in piata – asa cum de altfel o dovedesc constant in proiectele de infrastructura si logistice – proiectantii par sa fi renuntat la solutiile prefabricate in rezidential, dupa perioada comunista, in favoarea unor variante constructive adesea nu la fel de performante. In incercarea de a corecta aceasta tendinta paguboasa si in evident contrast cu directiile la nivel international, in urma cu 8 ani principalii producatori de prefabricate din beton din Romania si-au unit fortele in Asociatia Producatorilor de Prefabricate din Beton (PREFBETON), pentru a aborda promovarea produselor din beton prefabricat nu doar dintr-o perspectiva apropiata, economica, ci si sub aspect stiintific, tehnic si de standardizare prin dezvoltarea si incurajarea cooperarii intre specialistii din tara si din strainatate, si prin participarea la elaborarea si imbunatatirea cadrului legislativ specific sectorului de constructii in particular si mediului de afaceri in general. Despre contributiile PREFBETON in aceste directii, asa cum s-au concretizat ele prin activitatea de zi cu zi a Asociatiei si prin conferinta de specialitate Solutii prefabricate din beton – ajunsa anul acesta la cea de-a cincea editie, ne povesteste dl Gabriel Colobatiu, presedinte PREFBETON.

Gabriel Colobatiu, presedinte PREFBETON

 

Revista Constructiilor: PREFBETON a luat nastere in 2016 cu principalul scop de a reprezenta si a sustine interesele producatorilor de prefabricate din beton din Romania in relatia cu autoritatile, organizatiile si asociatiile din sectorul constructiilor. Cum estimati rezultatele asociatiei in aceasta directie, pana acum?

 

Gabriel Colobatiu: Asociatia s-a infiintat cu scopul principal de a promova solutiile prefabricate din beton in constructii. Toate actiunile noastre fac acest lucru. Organizam anual o Conferinta, la care invitam specialisti din proiectare, arhitecti, constructori, dezvoltatori, tocmai cu scopul de a promova prefabricatele din beton, solutii noi pe plan intern si extern precum si domeniile in care se folosesc acestea. In relatiile cu autoritatile, pot spune ca suntem prezenti in comisiile de dialog de la ministerele Dezvoltarii, Economiei, Muncii, Finantelor, prin PATROMAT (Federatia Patronala din Industria Materialelor de Constructii din Romania), organizatie patronala din care facem parte, sau prin CONPIROM (Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania).

 

Revista Constructiilor: Care a fost dinamica la nivelul producatorilor de prefabricate in acesti 8 ani? A crescut numarul acestora, s-a diminuat, s-au specializat pe anumite paliere…? Este realist sa ne referim la acest sector ca la unul asezat, sau ca la unul care inca isi cauta echilibrul si directiile?

 

Gabriel Colobatiu: Numarul producatorilor de prefabricate a crescut si este in crestere si in continuare. In ultimii ani, firme de constructii si-au dezvoltat si isi dezvolta facilitati proprii de productie a prefabricatelor din beton, atat pentru structuri de hale cat si pentru infrastructura rutiera si feroviara. In PREFBETON sunt principalii producatori de prefabricate, care se regasesc in top 10 producatori pe piata interna. Sectorul este in continuare dinamic. Acest trend al firmelor de constructii de a-si deschide facilitati de productie prefabricate din beton se pastreaza in continuare, astfel putem spune ca sectorul este in continuare in dezvoltare.

 

Revista Constructiilor: In statisticile pe care le-ati facut publice in anii trecuti, Romania se situeaza mult sub media europeana in ce priveste cantitatea de prefabricate folosita in constructii. Care sunt cauzele? Pe langa nivelul redus al investitiilor in proiectele publice, se poate vorbi si despre mentalitate? Si, daca da, cum credeti ca poate fi aceasta modificata?

 

Gabriel Colobatiu: Principala cauza a cantitatii scazute de prefabricate din beton utilizate in Romania este lipsa prefabricatelor din beton in constructiile rezidentiale din Romania. La noi nu se folosesc prefabricate din mai multe motive: vechea „mostenire” a epocii comuniste, cand toate blocurile de locuinte din toate cartierele tarii se construiau cu prefabricate din beton. Clar, aici este vorba despre mentalitate. In secolul XXI sunt alte materiale, alte tehnologii, alte imbinari, alte termoizolatii, calitatea prefabricatelor din beton este mult mai buna ca in trecut. Dar totusi nu se folosesc. Ca sunt scumpe, ca avem seisme (de parca pana acum nu aveam), ca e mai ieftin monolitul etc. Tot felul de motive.

Alt motiv al consumului redus de prefabricate pe cap de locuitor este nivelul scazut al investitiilor publice. Scoli, camine studentesti, gradinite, spitale – toate, in Europa, se construiesc cu prefabricate din beton.

 

Revista Constructiilor: Fondurile disponibile prin PNRR si Programul National de Investitii Anghel Saligny au generat o crestere vizibila a cererii de elemente prefabricate? (Daca nu, care ar fi explicatia?)

 

Gabriel Colobatiu: Da, se constata o crestere, deocamdata doar pe infrastructura rutiera. Sunt pornite mai multe lucrari de autostrazi, drumuri expres si centuri ocolitoare. Dar construirea de spitale nu s-a demarat. Pe segmentul de aductiuni de apa si sisteme de canalizari nu s-au demarat multe lucrari noi. Asa ca este posibil ca in anul acesta si in anii viitori sa continue sa creasca cererea de prefabricate din beton.

 

Revista Constructiilor: Cum se adapteaza membrii PREFBETON la astfel de solicitari, au capacitatea tehnica de a creste/diversifica productia daca piata o cere?

 

Gabriel Colobatiu: Sunt convins ca membrii PREFBETON au capacitatea de a se adapta daca apar noi cerinte pe piata. In acest sens, multi si-au achizitionat matrite si echipamente pentru producerea prefabricatelor pentru infrastructura rutiera, odata cu cresterea cererii in acest sens.

 

Revista Constructiilor: Sa recapitulam cele mai importante avantaje pe care le ofera prefabricatele, raportat la nevoile sectorului constructiilor in Romania, venind din lipsa fortei de munca, riscul seismic, gradul redus de dezvoltare a infrastructurii etc.

 

Gabriel Colobatiu: Dintre avantajele prefabricatelor din beton, putem aminti in primul rand trasabilitatea lor. Toate prefabricatele din beton produse in fabrici sunt strict urmarite calitativ si sunt produse certificate de catre organisme acreditate in acest domeniu. Fiecare fabrica are un Sistem de Management al Calitatii Integrat, fiecare element fiind certificat. Apoi, viteza de executie este un alt avantaj. Elementele prefabricate din beton se produc indiferent de conditiile meteorologice in hale inchise, spre deosebire de betonul monolit, turnat in santier, si inevitabil influentat de vremea de afara. Sunt elemente precise (din punct de vedere dimensional), se produc dupa standarde si normative in vigoare, sunt controlate in cadrul fluxului de productie, foarte rar aparand produse neconforme. Suporta deschideri mari, fiind ideale in constructii de poduri si viaducte rutiere. Se monteaza rapid in santiere, se imbina precis, fiind produse sub un control permanent. Avantajele sunt numeroase, am ales sa enumar doar cateva, pe care le consider a fi mai importante.

 

Revista Constructiilor: Prefabricatele sunt soluţia pentru mai puţini muncitori pe şantier – dar care este situatia in fabrica si ce parghii de redresare a starii de fapt ar avea o asociatie profesionala cum este PREFBETON?

 

Gabriel Colobatiu: Fabricile au personal care sa acopere necesarul. Chiar daca o parte dintre muncitorii romani au plecat peste hotare, firmele au acoperit lipsa acestora cu muncitori din afara comunitatii europene (Vietnam, India, Pakistan, Bangladesh etc.)

 

Revista Constructiilor: Ne puteti da o situatie a domeniilor in care se folosesc cel mai mult prefabricatele in tara noastra la momentul actual si estimarile pentru fiecare, in anul pe care l-am inceput? (procent din piata etc.)

 

Gabriel Colobatiu: Prefabricate din beton se folosesc cel mai mult la realizarea strcturilor de hale, indiferent de destinatie: hale logistice, comerciale, industriale. Acest domeniu este urmat de elementele prefabricate pentru infrastructura (elemente de podete si grinzi de pod, predale, precum si separatoare de sens pentru cresterea sigurantei circulatiei. Dar cel mai mare domeniu este cel al prefabricatelor mici (pavele, dale, borduri, tigle) – insa producatorii acestor elemente nu fac parte din organizatia noastra.

 

Revista Constructiilor: In cazul infrastructurii rutiere, prefabricatele standardizate, de serie, sunt o solutie pentru accelerarea lucrarilor, si in acest sens ati lansat in urma cu un an Catalogul de elemente prefabricate standard din beton pentru podete. Cum a fost primit? Deschide el o serie de astfel de instrumente de lucru utile in egala masura proiectantilor din domeniul infrastructurii rutiere si producatorilor?

 

Gabriel Colobatiu: Intr-adevar, am hotarat in Asociatie ca aceste elemente prefabricate standard pentru podete trebuie sa fie cuprinse intr-un catalog si trebuie sa fie proiectate dupa ultimele norme actuale de proiectare care tin cont de Eurocoduri. Cand am demarat acest proiect, am discutat si cu autoritatile, expunand proiectul catre CNAIR, care ne-a incurajat sa facem acest lucru. Din pacate, dupa ce am facut Catalogul si l-am prezentat reprezentantilor CNAIR pentru a fi un instrument unic in proiectarea infrastructurii, ni s-a spus ca nu este suficient acest lucru, si ca trebuie schimbat Normativul lor intern. Acest Catalog face parte din Normativ, dar nu este doar atat. In intalnirea noastra cu reprezentantii CNAIR, acestia ne-au asigurat ca vor demara actualizarea Normativului (care este vechi si depasit, dar dupa care inca se intocmesc Caietele de Sarcini). Apoi ne-au anuntat ca nu mai au ca obiectiv imediat aceasta actualizare. Astfel, din pacate, Catalogul il folosim noi, membrii PREFBETON, in productia acestor elemente. Speram totusi ca autoritatile, in speta CNAIR, vor descoperi importanta acestui catalog si vor decide cat mai curand posibil integrarea lui in Normative.

 

Revista Constructiilor: Tot la acest capitol, al infrastructurii rutiere, un procent important il detin prefabricatele unicat, realizate diferit pentru fiecare proiect in parte – si aici v-am ruga sa subliniati cateva realizari romanesti exceptionale – implementate deja sau in curs de realizare. Au fost cazuri cand s-a recurs la import pentru elemente prefabricate speciale?

 

Gabriel Colobatiu: Nu cunosc ceva realizari exceptionale in domeniul infrastructurii. Pentru ce s-a lucrat pana in prezent, elementele prefabricate din beton folosite au fost cele obisnuite in acest domeniu, grinzi de pod standard si elemente de podet. Nu a fost nevoie sa se recurga la import pentru elemente prefabricte, toate cele puse in opera fiind produse fara probleme in tara.

 

Revista Constructiilor: Despre prefabricare in domeniul structurilor pentru constructii s-a vorbit mai putin, si totusi avantajele ar fi si aici majore, dupa cum o dovedesc spatiile industriale si comerciale ridicate in aceasta solutie. Ce se poate face (ce face PREFBETON) pentru a creste gradul de prefabricare si in acest domeniu? Cum abordati proiectantii, antreprenorii generali si dezvoltatorii imobiliari pentru a-i convinge sa acorde atentia cuvenita prefabricarii?

 

Gabriel Colobatiu: Pentru aceste spatii solutia prefabricata este cea mai folosita iar proiectantii si antreprenorii o cunosc si o folosesc. Noi organizam anual Conferinta PREFBETON – Solutii prefabricate din beton, anul acesta vom organiza editia cu numarul cinci, care li se adreseaza in special acestora. Incercam de fiecare data sa aducem cat mai multi proiectanti, arhitecti, constructori si dezvoltatori pentru a le prezenta solutii prefabricte din tara si din strainatate. PREFBETON isi propune, prin acest eveniment, sa regrupeze principalii parteneri din industria constructiilor – producatori de prefabricate din beton, proiectanti de structuri, arhitecti, profesori si studenti ai universitatilor de profil, antreprenori generali, dezvoltatori imobiliari, furnizori de echipamente si materiale pentru industria constructiilor etc. pentru a impulsiona si mentine un dialog constructiv intre acestia, care sa se concretizeze inclusiv in extinderea colaborarii pe segmentul rezidential, unde utilizarea de prefabricate este inca nejustificat de mica.

 

Revista Constructiilor: Excelenta sub aspect tehnic nu poate fi discutata fara a tine cont si de latura economica, iar ultimii 2 ani nu au fost simpli din acest punct de vedere. Cum s-au reflectat cresterile de preturi la materii prime, materiale si energie in activitatea membrilor asociatiei?

 

Gabriel Colobatiu: Cresterile de preturi la materiile prime, materiale si energie s-au regasit inevitabil si in pretul prefabricatelor. Acest pret a fost acceptat de piata, volumul de prefabricate crescand in 2022 fata de 2021, atat din punct de vedere cantitativ cat si al valorii.

 

Revista Constructiilor: Pentru final, spuneti-ne ce ne ofera viitorul, asa cum s-a conturat el la recenta conferinta Solutii prefabricate din beton, cu tema Un viitor sustenabil, in termeni de:

  • sustenabilitate
  • inovare (ce solutii prefabricate din beton performante au aparut, care pare sa fie viitorul betonului in lume, cu ce noutati vin specialistii din Romania)
  • noi abordari ale sectorului rezidential, si
  • schimbarile aduse de NE 012 in ce priveste viitorul constructiilor din Romania

 

Gabriel Colobatiu: Membrii nostri sunt in permanenta implicati in protejarea naturii, a oamenilor si a comunitatilor prin scaderea amprentei de carbon, pornind de la productie, transport si punere in opera. Astfel, au fost dezvoltate retete speciale pentru producerea elementelor prefabricate din beton, retete care sa reduca consumul de beton. Exista acum noi tipuri de ciment care au o reducere de CO2 cu 40% fata de cimenturile standard.

Asa cun spunea la conferinta si dl prof dr. ing Dan Georgescu, suntem pe drumul cel bun in armonizarea reglementarilor romanesti cu cele europene. Toate actiunile privind reglementarile tehnice in constructii se concentreaza pe reducerea emisiilor de CO2 pentru care si industria constructiilor este responsabila cu 5%. Trebuie asigurata o durata de viata satifacatoare pentru structurile prefabricate din beton, astfel incat interventia asupra acestora pe durata lor de viata sa fie cat mai mica. De asemenea, continuitatea intre elementele prefabricate de beton puse in opera poate ajuta la reducerea consumului de beton si scaderea amprentei de carbon.

Speram ca si pe partea de rezidential sa avem in urmatorii ani o crestere a utilizarii elementelor prefabricate din beton, prefabricate care in alte tari din Europa sunt folosite cu succes.

 

Cea de a cincea editie a conferintei Solutii prefabricate din beton va avea loc in luna octombrie, dar nu am stabilit inca orasul. Vom anunta toate detaliile pe website-ul www.prefbeton.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 32-33

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/02/14/interviul-editiei-februarie-2023-elementele-prefabricate-din-beton-sunt-o-solutie-precisa-rapida-si-eficienta-strict-urmarita-calitativ/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.