Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) este o asociatie patronala, persoana juridica romana de drept privat, non guvernamentala si non profit, constituita in conformitate cu prevederile Legii nr. 356/2001 cu privire la patronate, avand drept scop fundamental protejarea valorilor breslei.
Principalul sau obiect de activitate consta in sustinerea si apararea intereselor tuturor producatorilor si montatorilor de ferestre, usi, fatade si vitraje izolante, furnizorilor si comerciantilor din domeniu in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, atat in plan national, cat si international, si in promovarea si dezvoltarea productiei de calitate a tamplariei si vitrajelor izolante.
Asociatia a fost fondata in decembrie 2002 de patronii a 12 firme specializate pe executie si montaj tamplarie termoizolanta, si s-a numit initial Asociatia Nationala a Producatorilor de Ferestre din Romania – ANPFR. Pentru a spori reprezentativitatea organizatiei si puterea de a-si face cunoscuta pozitia in probleme de interes comun, Consiliul Director a hotarat schimbarea statutului organizatiei din „asociatie” in „patronat”, numele devenind Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta.
Membri ai patronatului sunt toate tipurile de companii active in acest domeniu: executie si montaj ferestre, usi si fatade cortina, din PVC, aluminiu si lemn stratificat, executie vitraje izolante, furnizori de sistem, furnizori de echipamente de prelucrare, furnizori de feronerie si accesorii, de materii prime si materiale pentru montaj, organisme de certificare, de calificare a personalului, companii specializate in proiectarea fatadelor si peretilor cortina. Organizarea PPTT este structurata pe mai multe comisii de lucru, astfel: producatori tamplarie PVC, producatori tamplarie aluminiu, producatori vitraje izolante, producatori tamplarie din lemn, furnizori, specialisti in domeniul proiectarii fatadelor si peretilor cortina.
Sloganul PPTT este „Produse de calitate, oameni calificati”, iar mottoul utilizat la evenimentele sale este enuntul lui Henry Ford referitor la succes si progres: „A fi impreuna este un inceput. A ramane impreuna este un progres. A lucra impreuna este un succes.”
Initial, PPTT a format impreuna cu Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) o Federatie in ramura constructiilor – FPSC (Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii), la care s-au alaturat ulterior si Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania (UNRMI), Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET) si Patronatul Drumarilor (PD). FPSC este membra a Confederatiei Patronale UGIR. Din anul 2016, FPSC a obtinut prin hotarare judecatoreasca statutul de federatie patronala reprezentativa conform legii dialogului social 62/2011. Aceasta reprezinta o mare victorie a bransei noastre, intrucat in acest moment suntem un partener obligatoriu de dialog cu Guvernul.
Desi puternic marcati de pandemia COVID-19, cu toate provocarile mai mari sau mai mici care au decurs din criza sanitara ce a insotit-o, si de razboiul din Ucraina, anii 2021 si 2022 s-au dovedit din nou o perioada fructuoasa, din punct de vedere al actiunilor intreprinse si obiectivelor atinse de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). Într-un context atipic, in care insa nu au fost pierdute niciun moment din vedere tintele majore de eficientizare energetica, ce presupun, dupa cum bine se stie, o implicare masiva din partea industriei de ferestre, usi si fatade cortina – produse care constituie interfata majora dintre mediul interior si cel exterior, cu efecte directe si puternice asupra consumului de electricitate si caldura – organizatia a militat permanent pentru sustinerea intereselor membrilor proprii, reusind sa repurteze victorii notabile, pe mai multe planuri. Desigur, in acest tablou au existat si umbre, generate, in special, de factori de natura extrinseca, ce au pus in pericol, intr-o anumita masura, echilibrul castigat prin aplicarea programului guvernamental de sustinere a activitatii din constructii din Romania. Paleta activitatilor si realizarilor PPTT este vasta, de aceea vom incerca sa le sintetizam pe cele mai importante din ultimii 5 ani, cu mentiunea ca multe dintre realizari au constituit o incununare a eforturilor pe care specialistii organizatiei le-au depus ani de-a randul.
Obtinerea facilitatilor fiscale in anul 2018
Putem incepe prin a scoate in evidenta cea mai importanta victorie a PPTT, si anume facilitatile fiscale obtinute in 2018, rezultate in urma semnarii Acordului dintre FPSC si Guvernul Romaniei. În data de 29.11.2018, la finalul sedintei solemne de Guvern care a avut loc la Cetatea Alba Carolina, in Sala Unirii, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, domnul Valentin Petrescu, a participat alaturi de premierul Viorica Dancila la ceremonia de semnare a Acordului intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatiilor din Constructii prin care sectorul constructiilor a fost declarat sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani incepand de la 1 ianuarie 2019. Acordul contine 19 puncte si cuprinde masuri pentru urmatorii 10 ani.
Masuri ferme, propuse pentru limitarea efectelor negative ale crizei sanitare
Referitor la pandemie, provocarile sale au fost contracarate cu succes de patronat (FPSC) prin schemele de ajutor negociate cu Guvernul in timpul pandemiei, si prin propunerea, inca de la inceput, a unei serii de masuri de sprijin, cum ar fi: modificarea decretului guvernamental OUG nr. 30/2020, realizata ulterior prin OUG nr. 32/2020, cu privire la starea de urgenta si extinderea domeniilor pentru care a fost emis certificat de situatii de urgenta si care prevede ca indemnizatiile pentru somaj tehnic de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, permitand, astfel, plata indemnizatiilor in conditiile diminuarii incasarilor, simplificarea sistemului de emitere a certificatului de situatii de urgenta, extinderea obiectului de activitate al Casei Sociale a Constructorilor (CASOC), astfel incat sa asigure protectia salariatilor din activitatea de constructii etc. Alte propuneri menite a limita efectele negative ale crizei medicale s-au referit, printre altele, la acordarea de bonusuri de 10% pentru toate taxele platite la timp de catre firme, asigurarea unei discipline a platilor catre antreprenori si furnizori, definirea unor masuri care sa vina in sprijinul cresterii exporturilor, stabilirea de directii clare pentru investitii pe termen scurt si mediu, accelerarea procesului de stabilire a normelor metodologice pentru OUG nr. 29/2020, pentru facilitarea accesarii creditelor de cat mai multe firme care au nevoie de capital de lucru sau investitii, urgentarea procedurilor de plata pentru lucrarile executate, sustinerea eforturilor de digitalizare a domeniului proiectarii, mentinerea facilitatilor oferite de OUG nr. 114/2018 pentru companiile din constructii, instituirea schemei de ajutor de stat prin OUG 130 din 31 iulie 2020 privind Masura 1 – Microgranturi, Masura 2 – Granturi pentru capital de lucru si Masura 3 – Granturi pentru investitii pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19.
Contributie la organizarea judicioasa a industriei si stabilirea obiectivelor prioritare
Trebuie mentionat faptul ca, in prezent, patronatul, in calitatea sa de membru al Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), se bucura de avantaje semnificative in procesul de negociere cu autoritatile publice, premisa respectiva asigurand de cele mai multe ori succesul unor demersuri care in trecutul nu foarte indepartat erau sortite esecului. Acest fapt reprezinta o dovada clara a maturizarii pietei de profil si a consolidarii pozitiei detinatorilor de capital, care astfel au posibilitatea de a-si exercita in mod complet functia de forta motrice a unui sector de activitate recunoscut pentru dinamismul sau, precum si pentru oportunitatile de dezvoltare pe care le are, intr-o conjunctura in care accentul se pune puternic si apasat pe protectia mediului, cresterea confortului utilizatorilor, comportamentul economic responsabil – intr-un cuvant, pe sustenabilitate. Desi, la o analiza superficiala, evaluarea ar putea parea exagerata, calculele permit cu usurinta demonstrarea impactului decisiv pe care industria respectiva il are asupra eficientei energetice a cladirilor, iar din acest punct de vedere este mai mult decat evident ca o organizare judicioasa a sectorului si o stabilire responsabila a prioritatilor pe termen scurt, mediu si lung nu face altceva decat sa asigure conditiile necesare atingerii obiectivelor deosebit de ambitioase stabilite de politicienii europeni.
Contributia PPTT la initierea, elaborarea, revizuirea si stabilirea punctelor de vedere asupra legislatiei cu efect important asupra industriei de tamplarie termoizolanta
Pe segmentul de sticla pentru constructii, anul 2022 a marcat o performanta notabila, prin adoptarea normativului C47. Dupa eforturi care s-au intins pe o perioada de sase ani, anuntam cu satisfactie intrarea in vigoare a reglementarii tehnice privitoare la vitrajul izolant. În mod concret, la data de 1 iulie 2022, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a aprobat, prin Ordin al Ministrului, documentul intitulat Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47-2022. Acesta a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 689 si in Monitorul Oficial nr. 689 bis, Partea I, din data 11 iulie 2022, confirmand astfel o victorie importanta a organizatiei patronale, care pune ordine si clarifica cele mai importante aspecte ale sectorului de vitraje arhitecturale. De mentionat faptul ca in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a noii versiuni, C 47-1986 si-a incetat valabilitatea. Instructiunile stabilesc principalele conditii, caracteristici si nivelurile de performanta ale vitrajelor in constructii, astfel incat acestea sa indeplineasca cerintele fundamentale ale Directivelor Europene si sa fie in conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare. Meritele pentru elaborarea C47 apartin in totalitate membri- lor PPTT, care au activat in cadrul Comitetului Tehnic pentru Sticla si Geam Termoizolant din cadrul patronatului, si anume Valentin Petrescu – presedinte al organizatiei si administrator al companiei Valras Prod, Leon Buzatu – Technical Support Manager la Saint-Gobain Glass Romania, respectiv Dragos Matei – Country Manager al AGC Flat Glass Romania. Experienta tehnica a acestor specialisti si legaturile lor nemijlocite cu productia de sticla arhitecturala si vitraje au constituit garantia unei abordari nepartinitoare, toate eforturile depuse fiind ghidate de dorinta de a asigura o abordare corecta si o aliniere a practicilor industriale din Romania la cele existente in statele dezvoltate ale lumii. Prin adoptarea acestui normativ, Romania a reusit intrarea in lumea civilizata, inclusiv din punctul de vedere al produselor din sticla pentru constructii, noua norma asigurand o calitate corespunzatoare lucrarilor care se vor realiza in viitor folosind astfel de produse. Adoptarea acestei reglementari tehnice este un pas urias inainte in ceea ce priveste calitatea constructiilor, fiind esentiala atat pentru siguranta utilizatorilor, cat si pentru asigurarea unui mediu concurential corect pe piata elementelor arhitecturale din sticla. Faptul ca documentul clarifica toate elementele legate de responsabilitate este o dovada a maturizarii bransei si a alinierii sale la bunele practici din Occident. Desigur, toate celelalte prevederi sunt la fel de importante si speram ca de acum inainte activitatea in acest domeniul sa se deruleze in conditii mult mai bune.
Pe segmentul securitatii la incendiu, in mod normal, normativul P118-1/1999, ce reglementeaza inca acest aspect, ar fi trebuit sa fie la randul sau actualizat periodic, pentru a fi in concordanta cu legislatia europeana in vigoare, pe de o parte, precum si cu tehnologiile moderne care s-au dezvoltat de la data intrarii in vigoare a normativului in discutie si pana in prezent, pe de alta parte. În prezent, P118 pune accent, in principal, pe metodele pasive de prevenire a incendiilor. Consecinta conceptului respectiv se reflecta in stabilirea unor cerinte de combustibilitate impuse majoritatii elementelor pentru constructii, care sunt dublate, de foarte multe ori, de rezistenta la foc. Datorita demersurilor efectuate de patronat catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), s-a reusit incheierea unui protocol de colaborare, in data de 09.03.2022, care are ca obiect „imbunatatirea cadrului legislativ si metodologic privind cerinta fundamentala de calitate a constructiilor, securitate la incendiu si asigurarea de sprijin in fundamentarea stategiei ministerului privind calitatea in constructii si renovarea cladirilor”. Putem concluziona ca in acest moment protectia la foc este un subiect aflat din plin in dezbateri si care isi asteapta solutionarea.
În ultimii ani, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) s-a implicat activ intr-o serie de proiecte de modificare a legislatiei referitoare la domeniul sau de activitate, incercand in acest fel sa-si sprijine atat membrii proprii, cat si celelalte companii active din bransa, prin asigurarea unor conditii mai bune de desfasurare a operatiunilor curente. Eforturile membrilor comisiilor tehnice au fost sustinute, concretizandu-se prin efecte utile vizibile, indiferent de domeniul abordat. Acest succes a fost posibil gratie implicarii puternice a expertilor PPTT, care, cu sprijinul altor specialisti din industrie, au reusit sa-si impuna punctul de vedere si sa creeze astfel conditiile necesare unei dezvoltari armonioase si pe termen lung a firmelor din domeniu. Un exemplu reprezentativ din acest punct de vedere este constituit de modificarile aduse reglementarii cu indicativ MC001 intitulat Metodologie de calcul a performantei energetice a cladirilor.
Cand regulile sunt excesive in raport cu cele din alte zone europene sau cu capacitatea de suportabilitate a pietei noastre, nici macar controlul excesiv nu mai da rezultate. Sustinem ca standardele minimale trebuie corelate si cu posibilitatile tehnico-economice locale, evident intr-un context mai larg la nivel european si mondial de evolutie in timp.
Cu totii cunoastem strategia mondiala Green Deal, dar si problemele economice create de grabirea acestui fenomen, mai ales in ultima perioada. Noile tarife la energie vor ridica clar nivelul preturilor, dar si piata trebuie lasata sa decida, intr-o anumita plaja, la standarde impuse, desigur, prin normative echilibrate si obligatorii. Îngustarea pietei prin norme este o problema aflata permanent in disputa, iar deciziile unui grup foarte restrans de specialisti fara consultari extinse a creat mereu tensiuni, cum se intampla si in cazul de fata. În aceste conditii, le-am readresat celor de la MDLPA rugamintea de a ne transmite un raspuns din care sa rezulte analizarea si luarea in considerare a observatiilor, propunerilor si solicitarilor de revizuire formulate de noi, cei de la PPTT, sustinuti de FPSC si ROENEF, cu privire la proiectul in cauza, care sa se regaseasca in documentul final, aprobat de minister.
Calitatea in constructii, un obiectiv principal al PPTT
Pe segmentul de tamplarie termoizolanta, lucrurile au evoluat mai rapid, ceea ce a permis elaborarea certificatului profesional pentru companii. Aceasta constituie, de asemenea, o contributie importanta pe care PPTT o are la consolidarea industriei de tamplarie termoizolanta din Romania. Baza legala a documentului este reprezentata de legea nr. 10/1995 referitoare la calitatea in constructii, unde se stipuleaza, la capitolul al doilea, ca „certificarea calificarii tehnico-profesionale a operatorilor economici care presteaza servicii de proiectare si/sau consultanta in constructii …, care executa lucrari de constructii, precum si perfectionarea profesionala continua a specialistilor care desfasoara activitati in domeniul constructiilor …” sunt elemente de finitorii ale calitatii lucrarilor.
În vederea realizarii unui model de bune practici in domeniul constructiilor, s-a incheiat protocolul de cooperare intre PSC – PPTT – FPSC, sub forma unui acord asupra unui regulament de certificare bazata pe criterii obiective clar definite din punct de vedere juridic, administrativ si tehnico-economic, avand urmatoarele scopuri:
- Promovarea lucrarilor de calitate;
- Necesitatea unei competitii corecte si transparente intre firmele din sectorul constructiilor;
- Necesitatea mentinerii si dezvoltarii durabile a capabilitatilor tehnice, tehnologice si umane ale operatorilor din sectorul de constructii;
- Necesitatea eliminarii muncii fara contracte legale din domeniul
În prezent, sistemul include verificari ale indeplinirii criteriilor mentionate anterior de catre Comisia Tehnica de Certificare Profesionala (CTCP) a PPTT. Certificatul este emis de FPSC, se acorda pentru fiecare tip de productie in parte si se reinnoieste o data la trei ani. PPTT publica periodic pe site-ul sau lista societatilor care au obtinut „Certificatul Profesional”.
Conform propunerilor actuale, odata ce sistemul de certificare va fi generalizat la nivelul intregului sector al constructiilor, documentele emise pentru companiile din domeniul tamplariei isi vor pastra valabilitatea.
Contributia PPTT la standardizarea nationala, europeana sau internationala
În anul 2021, PPTT a devenit membru ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania) in Colegiul B (Colegiul Beneficiarilor). Ca membru ASRO, PPTT sprijinia, prin propria activitate si contributie, activitatile ASRO ce decurg din programele ei anuale si multianuale, continua monitorizarea standardizarii si cooperarea in traseul armonizarii standardelor in domeniul nostru de activitate si depune la ASRO propunerile de modificare in cazul existentei acestora sau initierii unor proiecte de standarde noi necesare bunei activitati a breslei.
Aceasta activitate este una dintre cele mai importante pe care le desfasoara PPTT, intrucat sta la baza desfasurarii activitatii domeniului. Principiul de baza este crearea si mentinerea unui climat concurential corect, in care firmele serioase sa poata activa cu rezultate cat mai bune.
PPTT participa ca membru la lucrarile comitetelor tehnice ASRO din domeniul specific al executiei si montajului de ferestre, usi si fatade:
- ASRO CT 122 – Sticla pentru constructii;
- ASRO CT318 – Usi, ferestre, elemente de inchidere si accesorii pentru constructii.
Prin aceste comitete tehnice suntem membri si in comitetele tehnice europene sau internationale corespondente: CEN: CEN/TC 33; ISO: ISO/TC 162.
De-a lungul timpului, PPTT a fost implicat la armonizarea celor mai importante standarde pentru bransa noastra, dintre care amintim doar: SR EN 14351, SR EN 13830, SR EN 1279.
PPTT este initiatorul cursului postuniversitar Ingineria si Managementul Sistemelor de Fatade
Facultatea de Îmbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universitatii de Știinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti organizeaza Programul Postuniversitar de Formare si Dezvoltare Profesionala Continua Ingineria si Managementul Sistemelor de Fatade (domeniul de studii Inginerie si Management) in conformitate cu Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 4750/12.08.2019 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si inregistrare a programelor postuniversitare de catre institutiile de invatamant superior (M.Of. Nr.689/21.08.2019). Acest curs vine in sprijinul companiilor membre ale PPTT, in vederea specializarii angajatilor implicati in elaborarea proiectelor tehnice pentru fatadele cortina sau executia acestora. Patronatul a negociat un tarif/cursant preferential pentru membrii sai. Programul postuniversitar vizeaza dobandirea de competente aferente unui standard ocupational pentru educatie si formare de nivel 6, domeniul clasificarii internationale standard a educatiei ISCED 7, care se organizeaza pentru activitati specifice din Clasificarea activitatilor din economia nationala cod CAEN 7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, respectiv pentru ocupatia din grupa majora 2 cuprinsa in Clasificarea ocupatiilor din Romania codul COR 214209 – consilier inginer constructii. Disciplinele urmate au fost: Legislatie si reglementari tehnice, Siguranta si confort, Sisteme de fatade, Software dedicat sistemelor de fatade, Tehnologii de montaj si managementul proiectelor. Cursul postuniversitar s-a desfasurat online, intre 11 ianuarie – 18 martie 2022, cu o deplasare la santiere in lucru, in functie de conditiile sanitare, in zilele de 3-4 martie 2022. Testarea finala de verificare a cunostintelor s-a programat pentru perioada 19.03-02.04.2022. Durata programului postuniversitar este de 180 h didactice, 15 credite de studii transferabile. Pot urma programul postuniversitar absolventii care au cel putin studii universitare cu diploma de licenta (sau echivalenta). Numarul maxim de cursanti este de 18, iar cel minim de 15. Dosarele de inscriere s-au depus in intervalul 8 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022.
Organizarea de cicluri anuale de conferinte, workshop-uri si alte evenimente
Din dorinta de a aduce informatii corecte si de valoare cat mai aproape de toti producatorii din bransa, incepand cu anul 2008, s-au organizat cicluri de conferinte pe intreg teritoriul tarii (Bucuresti, Cluj, Iasi, Bacau, Timisoara, Constanta). În perioada 13-15 iunie 2014, in premiera in Romania s-a organizat la Busteni Conferinta nationala din domeniul vitrajelor. La 29 septembrie 2016, la Iasi s-a lansat seria de conferinte Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei, ajunsa acum la editia a V-a, iar in 30 martie 2017 s-a tinut prima conferinta intitulata Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade, care dorim sa ramana in continuare o traditie pentru breasla. În cadrul acestora, au fost prezentate noutati tehnice, tehnologice, legislative, materiale si echipamente inovatoare, consultanta in afaceri etc.
Activitatea Centrului de Evaluare si Certificare PPTT
PPTT a fost autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) ca Centru de Evaluare si Certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale pentru calificarile:
- Confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice;
- Confectioner geam termoizolator;
- Montator sisteme tamplarie termoizolanta.
Diplomele sunt acordate prin Ministerul Educatiei si sunt recunoscute pe intreg teritoriul UE.
Centrul de Evaluare Competente a avut prima autorizare pe data de 20 decembrie 2012.
S-au certificat pana acum un numar total de 384 de persoane in domeniul executiei si montajului tamplariei si vitrajelor izolante pentru companii din toata tara, dintre care:
- 196 persoane, calificarea Confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice,
- 98 persoane, calificarea Confectioner geam termoizolator,
- 90 persoane, calificarea Montator sisteme tamplarie termoizolanta.
Pentru membrii PPTT care doreau sa-si certifice angajatii sub aspectul competentelor in executia vitrajelor si tamplariei termoizolante din PVC / aluminiu precum si in montajul acesteia, tarifele au fost stabilite preferential, fiind publice si postate pe site-ul patronatului.
Din cauza ingreunarii conditiilor de reautorizare, care, cu aparitia pandemiei COVID-19, au devenit si mai severe, Centrul de Evaluare si Certificare PPTT nu s-a mai putut autoriza din data de 20 septembrie 2018. Totodata, in anul 2021, din cauza pandemiei, Autoritatea Nationala pentru Calificari a sistat pe o perioada mai indelungata autorizarea activitatii centrelor pentru efectuarea proceselor de evaluare competente profesionale.
Sustinerea intereselor breslei
Avand in vedere ca, incepand cu anul 2021, toate cladirile noi trebuie sa fie pRO-nZEB, si tinand cont de propunerile unora dintre membri, s-a decis ca PPTT sa participe, alaturi de alte institutii, asociatii si companii de prestigiu, ca membru fondator al Clusterului pentru promovarea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero – pRO-nZEB.
Am incercat sa-i ajutam pe membrii nostri cu expunere cat mai mare pe pietele externe si in acest context am reusit organizarea unor targuri internationale cu finantare de la bugetul de stat – MADE EXPO Milano 2014, BATIMAT Paris 2017. La capitolul realizari, putem bifa si aprobarea mai multor targuri in cursul anului 2018. La aceste manifestari de prestigiu, participarea, cu tot ce presupune ea (spatii de expunere, dotari, transport exponate etc.), a fost gratuita pentru membrii nostri.
Exista situatii in care apar litigii intre beneficiari si producatorii de tamplarie si vitraje izolante, litigii care se pot dezamorsa in baza unor expertize realizate de o parte neutra si credibila. Patronatul a elaborat la cererea oricarei parti astfel de puncte de vedere tehnice ‒ similare expertizei tehnice ‒ impartiale, care pot dezamorsa situatiile incordate.
Însusindu-si rolul de reprezentant al breslei, PPTT a actionat in interesul tuturor producatorilor de tamplarie de aluminiu si a anulat „brevetul de inventie a peretilor cortina”, actionand pe cai legale, in justitie.
Din perspectiva posibilitatii reluarii, mai amintim si faptul ca PPTT, impreuna cu UTCB, a organizat in anul 2012 un curs de specializare in domeniul tamplariei si vitrajelor, de care au beneficiat membrii interesati.
Mass-media
Patronatul are o vizibilitate si o imagine foarte buna in presa de specialitate, oferind informatii pertinente despre evolutia domeniului. Suntem solicitati permanent atat de presa scrisa cat si audiovizuala.
În plus, se solicita participarea reprezentantilor PPTT la conferintele de profil pentru sustinerea punctelor de vedere ale bransei noastre. Relatia cu mass-media se concretizeaza in: articole in ziare si reviste la nivel national, conferinte de presa, emisiuni radio si TV, dezbateri TV. Mentionam ca avem o stransa colaborare profesionala cu revistele de specialitate.
Beneficiile membrilor
Patronatul este singurul de profil din Romania si reprezinta interesele tuturor companiilor din acest domeniu. În plus, membrilor PPTT li se ofera mai multe beneficii, dintre care putem enumera:
- posibilitatea de a participa direct la initierea, elaborarea si revizuirea reglementarilor tehnice, normativelor si standardelor din domeniul nostru de activitate prin CTS din MDLAP (Comitetele Tehnice de Specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei) si CT ASRO (comitetele tehnice CT 318 si CT 122),
- legislatie in vigoare aplicabila in domeniu,
- certificare profesionala a companiilor la tarife preferentiale,
- conferinte, workshop-uri cu teme legislative, inovatii tehnice, evolutia pietei de profil,
- informatii tehnice si economice de actualitate privind productia si montajul tamplariei termoizolante,
- calificare a personalului implicat in producerea si montajul tamplariei si vitrajelor izolante la tarife preferentiale,
- sustinere si consultanta pentru aplicarea marcajului CE,
- participare gratuita ca expozant la targuri internationale de profil,
- redirectionare cereri de oferte din tara si externe,
- consultanta, arbitraj si sprijin tehnic in cazul unor litigii cu alte companii, in vederea obtinerii unor solutii pe cale amiabila,
- utilizare gratuita a spatiilor patronatului pentru intalniri, reuniuni, conferinte,
- posibilitate de a benficia in lunile de iarna, cu volum scazut de lucrari, de ajutor pentru plata salariilor prin Casa Sociala a Constructorilor.
Autor:
Lorincz Barnabas – director executiv PPTT
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 52-56
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns