«

»

PIPELIFE: Calitatea retelelor edilitare

Share

O retea edilitara (apa, gaz natural, canalizare), realizata din materiale plastice, este conceputa pentru o durata de viata de minimum 50 de ani. Producatorii acestor materiale au la dispozitie standarde de fabricatie care impun performante de calitate, bazate pe modelari matematice ce tintesc ciclul de viata de minimum 50 de ani in exploatare. Pe de alta parte, este cert ca aceste produse realizate din materiale plastice de ultima generatie pot avea durata de viata chiar si de 100 de ani, lucru demonstrat prin studiile realizate de asociatii ale producatorilor de materiale din mase plastice, un exemplu relevant in acest sens fiind studiile conduse de catre TEPPFA (the European Plastic Pipes and Fittings Association).

Din pacate, insa, foarte frecvent apar informatii de la beneficiarii proiectelor, sau chiar in mass- media, despre retele de apa sau canalizare care, dupa ce au fost date in exploatare, prezinta neconformitati de proiectare si/sau executie grave (ex: spargerea retelei de apa sub presiune, infiltratii/exfiltratii la retele de canalizare, la imbinarile mufa/cep, avand ca efect uneori surparea terenului in zona si alte neplaceri majore). Aceste deficiente aparute pe parcursul exploatarii unei retele edilitare constituie un mare disconfort pentru populatie si necesita lucrari de remediere scumpe, afectand grav bugetele companiilor de apa si, nu in ultimul rand, maresc cheltuielile generale de exploatare.

 

Din ce cauza persista aceste neconformitati?

1. Neconformitati de proiectare, cum ar fi:

  • necunoasterea sau neluarea in seama a reglementarilor nationale in domeniu, la alegerea unei solutii si implicit a materialelor de constructii aferente (ex: HG 668 din 2017 ; ORDIN 435 din 2021);
  • greseli tehnice similare aparute in diferite proiecte, in capitolele care descriu materialele cerute si performantele acestora. Astfel, apar „Caiete de sarcini” si „Fise tehnice” incoerente, cu greseli tehnice si de reglementare grave. Din cauza acestor neconformitati rezultate in faza de proiectare, in final constructorul va alege materialul cel mai ieftin si cu suspiciuni legate de calitate.

2. Producatorii fac compromis la calitate, folosind materii prime ieftine si din surse necontrolate, emit declaratii de conformitate care de regula nu acopera constanta calitatii produsului standardizat, din care cauza persista in continuare solicitarea si obtinerea „Agrementului tehnic”, pe baza unor declaratii chiar false, cateodata, privind performantele produsului realizat.

3.  Neconformitati de executie: nerespectarea caietului de sarcini si a instructiunilor de pozare ale producatorului de materiale, folosirea materialelor de umplutura necorespunzatoare, compactarea insuficienta etc. Materialul necorespunzator va periclita suprafata exterioara a conductelor de presiune, vor aparea crapaturi ce duc la deterioarea stucturii (slow crack propagation) si in cativa ani vor aparea avarii. La retelele de canalizare, nerealizarea patului de sustinere al conductei, si implicit al caminelor, corespunzator din punct de vedere structural compromite din start rezistenta constructiei la sarcinile geostatice ale acoperirii si la cele dinamice rezultate din trafic.

 

Care ar fi solutiile de contracarare a acestui fenomen?

  1. Editarea unui „GHID DE BUNE PRACTICI” in proiectare care sa tina cont de evolutia produselor noi in domeniul retelelor edilitare realizate din materiale plastice, a standardelor nationale armonizate/ nearmonizate din domeniu, si a reglementarilor in vigoare, inclusiv a celor care stau la baza obligativitatii detinerii unui „Agrement Tehnic” in constructii.
  2. Avizarea proiectelor inainte de postarea lor pe SICAP, inclusiv de catre specialistii imputerniciti de beneficiarii proiectelor, pentru a se evita acele greseli si neconcordante din documentatii care lasa loc unor interpretari gresite.
  3. Sa fie impusa prin Caietul de sarcini (inclus in Planul Calitatii) verificarea prin sondaj a materialelor utilizate, cu testarea acestora intr­un laborator independent. Bineinteles, trebuie stabilite clar modul de prelevare a mostrelor de produs, frecventa verificarilor in functie de volumul livrarilor dintr­un tip anume de material si sursa de finantare a acestor verificari.
  4. Pentru a elimina orice suspiciune privind performantele declarate ale unui produs de constructii agreat de proiectant la elaborarea unei documentatii, se recomanda ca:
  • Materialele de constructii frabricate dupa un Standard National (aici intelegem si standardele europene adoptate ca SR EN­uri) sa fie agreate cu prioritate;
  • In cazul in care se va opta pentru utilizarea unui material asemanator ca performanta cu cea standard, dar fabricat pe baza unui Agrement Tehnic, sa se impuna clarificarea si demonstrarea fara dubii a diferentei dintre performantele celor doua categorii de materiale prin analiza „Rapoartelor de inspectii” emise de Laboratorul acreditat/ notificat care a realizat testele in vederea intocmirii documentatiei de solicitare a unui Agrement Tehnic.

 

Aflati mai multe despre expertiza specialistilor nostri si obtineti consiliere si produse de calitate vizitatanu-ne la www.pipelife.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 199 – februarie 2023, pag. 17

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/02/14/pipelife-calitatea-retelelor-edilitare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.