«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Camera de zi in aer liber – o lunga istorie a pergolelor in arhitectura gradinii

Share

Pe vremuri, pergolele decorau proprietatile romanilor. Astazi, ele sunt o solutie arhitecturala intens folosita atat in​​ gradina, cat si in spatii de birouri si comerciale din toata lumea. Particularitatile acestui element arhitectural determina caracterul sau universal. Pergola permite nu numai realizarea un climat atractiv in jurul unui imobil, ci poate da viata gradinii, insufletind activitatile recreative si afacerile.

 Perspective nesfarsite. Sisteme utilizate: MB-OPENSKY 120

 

Istoria pergolei curge in acelasi ritm cu istoria arhitecturii

Aceasta constructie de gradina este cunoscuta in arhitectura de mii de ani. Cea mai veche pergola descoperita, apartinand probabil unui oficial de rang inalt, a fost construita in Egipt in jurul anului 1400 i.Hr. Inca din cele mai vechi timpuri, atat coloanele masive, din piatra, cat si coloanele usoare din lemn erau finisate cu grinzi sau spaliere, pe care plantele se impleteau, oferind adapost impotriva razelor fierbinti ale soarelui si permitand intalniri in natura. Pergolele constituiau si un element de trecere intre incaperile succesive ale casei si infrumusetau intrarea in gradina.

Astfel de constructii erau inca intalnite la vilele romane, in perioada Evului Mediu si a Renasterii. Pentru proprietari, pergolele erau sinonime cu luxul – in functie de forma cladirii, asigurau spatiu pentru odihna, plimbare sau pentru cultivarea plantelor – pe coloanele din piatra putea fi agatata, de exemplu, vita de vie.

In modernism, pergola nu s-a limitat la a fi doar loc de odihna, ci a devenit o prelungire a liniei cladirii si un decor suplimentar pentru gradina. Structura sa usoara inca sustinea plantele – verdeata din jurul cladirii, armonizata perfect cu cladirile albe la moda de atunci.

Pergola moderna continua sa fie un tip de structura arhitecturala autoportanta sau montata pe perete, al carei acoperis este sustinut de mai multi stalpi. Pe piata constructiilor au aparut insa noi materiale, drept care materia prima folosita la construirea pergolelor poate fi, de exemplu, aluminiul. Structurile realizate din acesta pot fi echipate cu sisteme laterale speciale – sticla si usi glisante, ceea ce extinde si mai mult posibilitatile de utilizare a acestui spatiu. Cum? Imediat va explicam!

 

Beneficiile vietii in compania naturii

Pergola va permite sa dezvoltati spatiul intr-un mod atractiv si sa cresteti valoarea investitiei. Va permite sa extindeti in mod eficient sufrageria casei si sa transferati cotidianul si in gradina sau pe terasa. In functie de spatiul disponibil si de preferintele individuale, este posibil sa o atasati unui perete al cladirii si sa creati o terasa acoperita, sau sa plasati constructia in mijlocul gradinii, unde natura este cel mai aproape de dumneavoastra. Oricum, beneficiile de a fi inconjurat de natura au fost dovedite stiintific. Doua ore (!) pe saptamana sunt suficiente pentru a va bucura de o sanatate mai buna si de bunastare mentala, fapt dovedit in 2019 de catre cercetatorii de la Universitatea din Exeter.

Modul de a folosi o pergola este limitat in practica doar de imaginatia noastra. Pasionatii de petreceri in gradina pot destina spatiul acoperit cu o pergola activitatilor in aer liber, pasionatii de gatit il pot transforma in asa-numita bucatarie de vara, iar cei care pretuiesc odihna si relaxarea o pot utiliza ca acoperis pentru un jacuzzi. Pergola din aluminiu va permite sa va bucurati de timpul petrecut alaturi de cei dragi indiferent de conditiile meteorologice. Echiparea cu geam si usi glisante creste semnificativ confortul utilizarii constructiei, intrucat protejeaza impotriva ploii, vantului sau frigului.

Caracterul universal al acestei solutii o face sa fie utilizata si de clientii business. O pergola cu lamele mobile folosita ca gradina de vara protejeaza clientii de soarele intens, iar dupa apus va permite sa va bucurati de cerul noptii. Pe de alta parte, gandita ca un spatiu de relaxare in aer liber asociat biroului, le ofera angajatilor un moment de ragaz de la indatoririle lor profesionale, iar contactul cu natura contribuie la reducerea efectelor stresului si la cresterea productivitatii (concept cunoscut sub numele de design biofilic).

 

O noua dimensiune a gradinii cu ALUPROF

O noutate in oferta de solutii arhitecturale pentru gradina vine de la ALUPROF. Noul nostru produs – o pergola cu sistemul MB-OPENSKY 120 – se incadreaza perfect in conceptul de constructie durabila, atat in ​​ceea ce priveste cladirile rezidentiale, cat si cele comerciale.

Aluminiul, materialul din care este fabricata, este reciclabil, ceea ce face ca solutia sa fie una prietenoasa cu mediul. Structura constructiei se caracterizeaza prin rezistenta ridicata la coroziune si garanteaza durabilitatea, chiar si atunci cand este expusa la conditii meteorologice dure.

Un confort sporit este asigurat de utilizarea lamelelor mobile in pergola. Ca rezultat, gradul de acoperire oferit de tavan poate fi ajustat, ceea ce permite utilizarea confortabila si sigura a sistemului chiar si in timpul unei furtuni. Garniturile impiedica patrunderea ploii in interior, iar sistemul de drenaj ascuns in stalpi asigura scurgerea continua a apei. Toate acestea creeaza conditiile pentru un confort superior in cazul intalnirilor ce pot avea loc in spatiul din gradina.

Instalarea paravanelor si panourilor glisante vitrate permite ca pergola in sistem MB-OPENSKY 120 sa fie amenajata in orice mod. Bucuria de a folosi aceasta solutie poate fi extinsa si la orele de noapte, totul datorita utilizarii iluminarii pe baza tehnologiei LED. Este posibila inclusiv instalarea de elemente de incalzire speciale, datorita carora constructia va putea fi folosita si in perioada rece.

Oaza de liniste din gradina. Sisteme utilizate: MB-OPENSKY 120

 

Trebuie subliniat ca pergola de la ALUPROF este usor de folosit. Datorita actionarii electrice, este posibila utilizarea dispozitivelor controlate prin tehnologia SMART, astfel incat schimbarea setarilor pergolei se poate face chiar si din aplicatiile telefonului mobil.

 

Let’s build a better future!

Unicitatea pergolelor realizate cu ajutorul MB-OPENSKY 120 este rezultatul functionalitatii, esteticii si calitatii deosebite a acestui sistem, care sunt intotdeauna o prioritate pentru ALUPROF. Suntem constienti de beneficiile comunicarii cu natura si stim cum sa o realizam, interferand in acelasi timp cat mai putin agresiv cu mediul natural. Asa sunt create solutii care imbina utilul, arhitectura si natura intr-un tot coerent – subliniaza Hubert Nuckowski, de la ALUPROF.

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594

aluprof.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 30-31

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/03/15/aluprof-aluminium-systems-camera-de-zi-in-aer-liber-o-lunga-istorie-a-pergolelor-in-arhitectura-gradinii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.