Peste 20.000 de morti si peste 6.200 de cladiri din Turcia si Siria distruse au lasat in urma cele 2 cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. Aceasta tragedie ne face sa ne intrebam cat de pregatita ar fi tara noastra in eventualitatea unui astfel de seism. Numai in Bucuresti sunt peste 350 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, la care se adauga inca aproximativ 2.150 de cladiri incadrate in diferite alte clase de risc.
In 1975, Comisia Comunitatilor Europene decidea demararea, in baza articolului 95 al Tratatului, a unui program in domeniul constructiilor. Obiectivul acestuia era eliminarea barierelor tehnice in schimburile comerciale si armonizarea specificatiilor tehnice.
In cadrul acestui program de actiune, comisia a luat initiativa stabilirii unui ansamblu de reguli tehnice armonizate pentru proiectarea constructiilor; in prezent, aceste reguli sunt utilizate in statele membre ca o alternativa, intr-o prima etapa, la legislatia in vigoare pe care urmeaza sa o inlocuiasca ulterior.
Timp de cincisprezece ani, Comisia Europeana a coordonat, cu ajutorul unui Comitet Director alcatuit din reprezentantii statelor membre, dezvoltarea programului eurocodurilor, fapt ce a condus la aparitia primei generatii de coduri europene in anii 1980.
In 1989, comisia si statele membre ale Uniunii Europene si ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb – AELS – au decis, pe baza unui acord intre Comisie si CEN, sa transfere la CEN, printr-o serie de cereri de standardizare, pregatirea si publicarea eurocodurilor, cu scopul de a le atribui in viitor statutul de standard european (EN).
In acest mod, se stabileste, de facto, o legatura intre eurocoduri si totalitatea directivelor Consiliului si/sau deciziile Comisiei privind standardele europene (de exemplu Directiva Consiliului 89/106/EEC privind produsele pentru constructii – DPC – si Directivele Consiliului 93/37/CEE, 92/50/EEC si 89/440/EEC privind lucrarile si serviciile publice, ca si directivele echivalente ale AELS, destinate revigorarii pietei interne).
Un avantaj major al eurocodurilor este faptul ca acestea permit o colaborare mai eficienta intre tarile europene. Proiectantii din diferite tari pot utiliza aceleasi standarde si metodologii, ceea ce le permite sa lucreze impreuna mai usor si sa isi impartaseasca cunostintele si experienta.
In plus, eurocodurile au fost create cu scopul de a imbunatati siguranta constructiilor si de a reduce riscurile legate de schimbarile climatice si de alte probleme de mediu. De exemplu, codurile incluse in domeniul proiectarii structurilor specifica modul in care structurile trebuie proiectate pentru a rezista la cutremure, vanturi puternice si inundatii.
Romania este printre statele europene cele mai expuse la dezastre produse de cutremure, iar Bucurestiul este in top 10 cele mai vulnerabile orase ale lumii, astfel ca proiectarea cladirilor in conformitate cu Eurocod 8 este vitala.
Standardul SR EN 1998 – Proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur (Eurocod 8) contine 6 parti care se axeaza pe proiectarea seismica a constructiilor existente si noi, inclusiv cladiri, poduri, tuneluri si alte structuri publice sau industriale. Eurocodul specifica metodologiile si procedurile necesare pentru evaluarea riscului seismic, proiectarea structurala, evaluarea performantei seismice si verificarea proiectelor inainte de construire.
Eurocod 8 se bazeaza pe principiile ingineriei seismice si include reguli si recomandari privind rezistenta si stabilitatea structurilor, precum si modul in care acestea trebuie proiectate pentru a rezista la fortele seismice. De asemenea, abordeaza si aspecte importante precum protejarea activitatilor umane in cazul unui cutremur (de exemplu, siguranta evacuarii), precum si protejarea bunurilor si a infrastructurii.
Aplicarea standardului SR EN 1998 in proiectarea seismica a constructiilor poate ajuta la reducerea numarului de victime si de pagube materiale in cazul unui cutremur. De asemenea, acesta contribuie la cresterea gradului de siguranta si de incredere a publicului in constructiile din Romania.
Eurocod 8 este un instrument esential pentru proiectarea constructiilor rezistente la cutremure. Aplicarea acestuia poate asigura o protectie adecvata a oamenilor si a bunurilor in cazul unui cutremur, si poate contribui la cresterea gradului de siguranta si incredere a publicului in constructiile din tara noastra.
Va reamintim ca toate standardele Eurocod (impreuna cu anexele nationale) au versiune in limba romana si pot fi achizitionate din magazinul online ASRO: https://magazin.asro.ro/.
Despre ASRO
ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.
Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.
Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.
Contact:
Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns