«

»

AUSTROTHERM: geoBLOCK® – polistiren expandat intr-un concept revolutionar, pentru constructii, amenajari si ingineria geotehnica

Share

 

Usor de manipulat si de instalat, polistirenul este cunoscut ca un material durabil, datorita rezistentei sale mecanice ridicate, cu o masa ce nu va apasa pe structura cladirii; este rezistent in conditii de inghet si dezghet, la intemperii, mucegai, fiind un produs hidrofob, cu o permeabilitate extrem de redusa; in acelasi timp, polistirenul este si accesibil din punct de vedere financiar. Folosit initial in industria alimentara, acest material a cunoscut o larga aplicabilitate, iar in prezent este folosit cu succes mai ales in constructii, sub forma polistirenului expandat pentru izolatii termice.

Austrotherm a lansat pe piata din Romania blocurile de polistiren expandat geoBLOCK®, un produs revolutionar cu numeroase aplicatii in ingineria geotehnica. Dezvoltat de specialistii Austrotherm, geoBLOCK® poate fi utilizat cu succes in mod special in lucrarile de infrastructura.

 

In urma analizelor tehnice, am constatat ca principalele domenii de utilizare, in Romania, pot fi construirea rambleelor de autostrazi, drumuri nationale si judetene proiectate pe terenuri compresibile (reducand foarte mult volumul de material de umplutura ce trebuie excavat, transportat, depozitat, pus in lucrare, compactat corespunzator si eventual tratat cu var si/sau ciment). Iar in prezent exista perspectiva realizarii unor sectoare de autostrazi importante ale caror trasee strabat terenuri dificil de abordat cu solutiile clasice.

GeoBlock® EPS le permite inginerilor, arhitectilor si constructorilor sa proiecteze pentru functii-cheie de geosinteza si sa selecteze cea mai buna combinatie de produse pentru a atinge obiectivele proiectului. Cu o rezistenta si o flexibilitate fara precedent, Geofoamul EPS ofera, de asemenea, solutii inovatoare pentru o serie de probleme, inclusiv protectia impotriva socurilor de natura seismica si a zgomotului si amortizarea vibratiilor.

 

Un avantaj remarcabil, fata de modelele traditionale, este densitatea produslui. Densitatea blocului de polistiren de la Austrotherm reprezinta in jur de un procent din densitatea solului compactat. Astfel, nu mai este nevoie de structuri laterale de sprijin, iar materialul este mult mai bine legat, comparativ cu solurile necoezive sau coezive. Pe de alta parte, un sistem de acoperire pe fata expusa a umpluturii este necesar pentru a proteja geoblocurile de radiatiile ultraviolete si de expunerea la intemperii.

 

Produsul, fiind extrem de versatil, poate fi utilizat si in zona de design urban. Acoperisurile vegetale ofera multe beneficii unei cladiri, in special in zonele aglomerate. Acestea reduc scurgerile prin gestionarea apei pluviale, imbunatatesc calitatea aerului si reduc temperaturile atmosferice. Geofoamul EPS este ideal in acest gen de aplicatie, deoarece poate fi taiat pentru a se potrivi cu geometrii ciudate, poate fi instalat pe acoperis fara echipament special si nu adauga nicio sarcina apreciabila structurii acoperisului.

 

Geofoamul EPS poate fi taiat si modelat chiar in locatia unde va fi aplicat, cu usurinta, pentru a crea profiluri arhitecturale si de peisaj interesante. Un alt avantaj, implicit, al utilizarii geofoamului EPS pentru un acoperis verde este valoarea suplimentara de izolare termica pe care o ofera.

 

Datorita rezistentei sale ridicate la compresiune si greutatii reduse, GeoBlocul EPS se preteaza si in diverse utilizari in zona de divertisment, la sali de cinema, amfitatre, sali de gimnastica etc., atat pentru proiecte noi de construire, cat si la renovari.

 

Desi in tari precum Norvegia, Olanda, Grecia, Turcia, Canada, SUA, utilizarea EPS sub forma de blocuri si-a dovedit eficacitatea inca din anii ‘70, in Romania folosirea sa se afla si in prezent la cote foarte reduse. Noi va oferim ocazia sa va convingeti de calitatile acestui material si de performantele sale intr-o vasta gama de proiecte de constructii.

***

Austrotherm este prezent pe piata din Romania cu linii de productie polistiren expandat si extrudat in 4 fabrici: Bucuresti, Horia (jud. Neamt), Calan (jud. Hunedoara) si Arad, acoperind cu succes livrari la nivel national si european.

www.austrotherm.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 8-9

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/03/15/austrotherm-geoblock-polistiren-expandat-intr-un-concept-revolutionar-pentru-constructii-amenajari-si-ingineria-geotehnica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.