Sistemul de educatie din Romania se confrunta cu mari provocari in ceea ce priveste relevanta educatiei si formarii pentru piata muncii. Acest lucru influenteaza direct ocuparea fortei de munca, Romania aflandu-se sub nivelul mediu al statelor membre ale Uniunii Europene. Indicele european al competentelor (ESI), care masoara performanta sistemelor de competente ale UE, arata ca Romania se numara printre tarile cu cele mai scazute rezultate, in special in ceea ce priveste dezvoltarea si activarea competentelor pe piata muncii (CEDEFOP, 2020). Romania apartine grupului de tari cu „performante scazute”, ajungand pe ultimul loc in clasamentul „formare recenta” si penultimul in „abilitati inalte de calculator”.
In acelasi timp, societatile de astazi se confrunta cu noi provocari generate de progresul tehnologic accelerat si de o noua revolutie industriala in care liniile de demarcatie dintre sistemele fizice, digitale si biologice dispar treptat, schimbari care vor avea un impact puternic asupra economiei si organizatiilor, asupra serviciilor publice si asupra stilului de viata al cetatenilor. Un capital uman capabil sa se adapteze este o conditie esentiala pentru ca aceste tendinte globale sa se transforme in Romania in oportunitati de creare a unei calitati mai bune a vietii si a unei dezvoltari economice durabile. Promovarea inovatiei, a transformarii digitale, a sustenabilitatii, precum si a obiectivelor Pactului ecologic european ca principii de functionare in sectorul privat necesita un angajament ferm fata de crearea cadrului necesar si a instrumentelor pentru a raspunde nevoilor specifice si uneori critice ale dezvoltarii capitalului uman in Romania, in acest deceniu.
In aplicarea cadrului strategic in domeniul energiei si climei, pentru care sunt dezvoltate pachete legislative si de sprijin financiar considerabile, una dintre provocarile implementarii este legata de faptul ca solutiile de construire eficiente energetic sunt adesea solicitante din punct de vedere tehnic. Exista o lipsa de pregatire adecvata pentru arhitecti, ingineri, auditori, mesteri, tehnicieni si instalatori, in special pentru cei implicati in renovare. Cu toate acestea, imbunatatirea eficientei cladirilor existente si renovarile au cel mai mare potential de a stimula cererea, asa ca este necesara o crestere solida a numarului de profesionisti calificati. Cresterea ocuparii fortei de munca este de asteptat sa aiba o dinamica diferita in perioada 2023-2030 in toata Europa, Romania fiind una dintre tarile critice, in care acest risc poate fi depasit doar printr-o calificare extinsa a resurselor umane din constructii.
Astfel, este evidenta necesitatea evaluarii nevoilor de formare pentru sectorul constructiilor, a dezvoltarii de strategii pentru a le satisface si a promovarii unor scheme eficiente de formare. Initiativa anterioara a avut rezultate foarte bune, totusi recomandarile de certificare, calificare sau pregatire a mesterilor incluse in strategia nationala elaborata nu sunt inca aplicate corespunzator. De asemenea, exista o nevoie continua de a adapta programele nationale de formare profesionala pentru a reflecta noile nevoi de calificare.
In acest context, proiectul BUS4RoBOOST urmareste repornirea Platformei Nationale de Calificare in constructii, revizuirea Analizei Status Quo si a Foii de Parcurs Nationale dezvoltate in cadrul proiectului BUILD UP Skills Romania (ROBUST), pentru a se asigura alinierea la tintele energetice UE 2030. Scopul general este de a asigura o strategie si o foaie de parcurs reinnoite pentru calificarile din sectorul constructiilor, adaptate cerintelor de eficienta energetica si digitalizare. Platforma Nationala de calificare reuneste toate partile interesate relevante, atat din sectorul constructiilor, cat si din sectorul educatiei si formarii profesionale din Romania si va reda o viziune de ansamblu pentru evolutia pe termen scurt, mediu si lung a necesarului de specialisti in domeniul constructiilor, ce va fi necesara pentru elaborarea strategiei. Se preconizeaza ca Platforma Nationala de Calificare in constructii sa actioneze ca un catalizator pentru stabilirea unui cadru national eficient si de parteneriate multiple, oferind totodata o interfata intre abordarea nationala si organismele europene pentru politici si programe coerente la nivel european in sectoarele pregatirii si certificarii fortei de munca.
Consortiul care asigura implementarea proiectului este format din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN-INCERC, Asociatia Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero – pRO-nZEB, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Asociatia Orase Energie Romania, Business Development Group, Asociatia Clusterului Technology Enabled Construction (TEC), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania. In proiect sunt implicate organizatii cu vaste cunostinte in ceea ce priveste nevoile de calificare in sectorul constructiilor.
Proiectul a fost lansat la Bucuresti, in luna decembrie 2022, cu ocazia Seminarului National BUS4RoBOOST, prin care a fost reactivata Platforma Nationala pentru Calificare in Constructii (PNC), fiind facilitat schimbul de informatii si experienta privind identificarea calificarilor relevante pentru lantul valoric in sectorul de constructii, inclusiv previzionarea cerintelor conform dezvoltarii estimate a pietei. Au fost, totodata, identificate actiuni pentru activarea si implicarea membrilor PNC in activitatile proiectului BUS4RoBOOST si, pe termen lung, pentru lansarea schemelor de calificare a fortei de munca in constructii necesare pentru atingerea tintelor 2030.
In cadrul proiectului vor fi organizate 7 evenimente regionale pentru promovarea initiativelor si facilitarea consultarilor dintre partile interesate (in luna martie 2023 la Craiova, in luna mai 2023 la Cluj-Napoca si Timisoara, in luna octombrie 2023 la Ploiesti si Brasov, in luna noiembrie 2023 la Iasi si in luna februarie 2024 la Constanta) si un seminar national (in luna aprilie 2024, la Bucuresti).
Pe baza consultarii si implicarii active a actorilor-cheie, se are in vedere ca, la finalul actiunii propuse, foaia de parcurs national actualizata sa fie aprobata de autoritatile si partile interesate relevante, cu angajamentul de a realiza si implementa strategia propusa.
Cofinantat prin programul LIFE al Uniunii Europene, Acord de grant nr. 101076873. Punctele de vedere si opiniile exprimate apartin exclusiv autorului (autorilor) si nu reflecta in mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeana si nici autoritatea finantatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Autor: dr. ing. Horia PETRAN
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 34-35
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns