«

»

CARMEUSE: SUPERCALCO® si constructiile pe baza de canepa – HEMPCRETE: o solutie ecologica, sustenabila, cu amprenta negativa de carbon

Share

CONSTRUCTIILE CU HEMPCRETE: O SOLUTIE ECOLOGICA, SUSTENABILA, CU AMPRENTA NEGATIVA DE CARBON

Constructiile rezidentiale si cladirile comerciale sunt printre cei mai mari consumatori de energie si emitatori de CO2. In prezent, cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie din Europa, procent din care incalzirea termica este cel mai mare consumator, cu peste 50%.

In acest context, la nivel european se incearca valorificarea evolutiilor tehnologice recente si incurajarea sporirii eficientei energetice.

Materialele de constructie din canepa au devenit din ce in ce mai populare in lucrarile de constructii, deoarece contribuie la reducerea amprentei de carbon a cladirilor si pot duce chiar la realizarea unei amprente negative pentru intreaga cladire.

 

Hempcrete sau Hemplime este un material bio-compozit obtinut prin amestecarea canepei macinate cu lianti pe baza de var. Multiplele sale beneficii (cum ar fi permeabilitatea, emisiile nete negative de carbon, izolarea termica, confortul acustic si durabilitatea) au condus la cresterea potentialului sau pe piata constructiilor – de exemplu, in Franta, canepa a cunoscut o crestere de 400% in ultimii 10 ani (sursa: www.researchgate.net/publication/265450145_Building_with_Hemp_and_Lime).

 

Hempcrete in Romania

Interviu cu Catalin Boteanu, primul proprietar si constructor al unei case de canepa construite prin metoda pulverizarii, in Romania

 

I: Exista in prezent un trend de a ne intoarce la radacini, in cautarea unui stil de viata mai sanatos. De ce ati ales combinatia de canepa si var, dintre toate celelalte optiuni existente?

CB: Acum cativa ani am stat la un prieten, in Germania, intr-o casa din hempcrete. Primul lucru pe care l-am observat a fost ca vara, la 30oC, casa lui era racoroasa, iar eu nu aveam simptome ale alergiilor mele obisnuite, nici stranut sau gat uscat, totul era atat de confortabil! Ulterior am cercetat in amanunt beneficiile construirii cu canepa si asa am ajuns la ceea ce vedeti voi astazi.

 

I: Cat de usor s-au desfasurat lucrarile? Ce provocari ati intampinat?

 CB: Lucrarile ne-au luat ceva timp, dar totul tine de organizare. Turnarea fundatiei a durat aproximativ doua saptamani, structura din lemn –  o saptamana pentru asamblare,  dar dupa alte trei de pregatire, apoi s-a ajuns la etapa de pulverizare, intr-un ritm de vreo 10 m3/zi. Deci depinde de suprafata totala, de cati muncitori sunt implicati si de toate celelalte lucrari esentiale, la fel ca in orice alt tip de casa.

 

I: Cat de mult conteaza cantitatea si calitatea varului folosit? Influenteaza proprietatile si microstructura hempcrete-ului (din punct de vedere al izolarii etc.)?

 CB: Eu zic ca destul de mult. Diversi oameni vin cu o multime de idei, dar trec cu vederea importanta materialelor. Noi am folosit SuperCalco A5 – varul de la Carmeuse – pe care l-am trimis in Franta pentru analiza. Au confirmat calitatea si constanta probelor pe care le-am trimis, asa ca am fost multumiti. L-am folosit si pentru tencuiala interioara si s-a pretat foarte bine.

 

I: Care sunt costurile unei constructii cu hempcrete?

 CB: Aceasta este o intrebare pe care lumea o tot pune. Dar o casa nu inseamna doar peretii, fundatia sau structura. O casa este un intreg proiect impartit in sectiuni de cost (de la fundatie, la echipamentul necesar pentru incalzirea prin pardoseala si asa mai departe), deci este o chestiune de preferinta si alegere personala. O construiesti tu in regie proprie sau nu… Pana la urma, nu exista o diferenta financiara semnificativa intre a construi in mod traditional sau cu hempcrete; costurile sunt similare si depinde de fiecare ce alegeri face.

 

I: Exista si in Romania piata, cerere pentru astfel de constructii?

 CB: Exista clar interes si un trend pozitiv. Si deja avem proiecte prin care ii ajutam si pe altii sa construiasca cu hempcrete. Avem know how-ul, cunoastem tehnologia, monitorizam constant toate aspectele constructiei noastre cu canepa si var si avem incredere in materialele folosite.

 

*****

 

Care este rolul varului in amestecul Hempcrete?

 

Permeabilitate: Permite transferul vaporilor de apa prin pereti

Conductivitate termica mai redusa: Conductivitate termica mai redusa decat a cimentului clasic

Absoarbe mai mult CO2: Se absoarbe mai mult CO2 in timpul procesului de carbonatare cu hempcrete

Flexibilitate: Flexibilitate mai mare decat a cimentului; reduce crapaturile

Biocid: pH-ul ridicat al varului actioneaza ca biocid si protejeaza impotriva mucegaiului

 

*****

 

SUPERCALCO® – CONSTRUCTII PE BAZA DE CANEPA

Solutii viabile pentru constructii sustenabile

Consumul de energie din cadrul cladirilor reprezinta una dintre cele mai mari provocari de mediu, intrucat cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 35 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivelul UE (inclusiv emisiile generate in mod direct sau indirect de consumul de energie electrica).

 In prezent se lucreaza intens la dezvoltarea unor noi tehnologii pentru a construi cladiri cu consum energetic cat mai aproape de zero (nZEB), cum ar fi locuintele pasive. Carmeuse se afla in prima linie a cercetarilor, dezvoltand si promovand solutiile hempcrete, prin gama sa de produse SuperCalco®.

Acest produs ecologic este utilizat ca material izolator si este obtinut in urma mixarii SuperCalco® cu canepa si apa. Este o inovatie care creste eficienta energetica a cladirilor, fiind totodata si o solutie excelenta in combaterea emisiilor

de CO2.

Carmeuse Romania
Str. Carierei nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel: +40 268 516 841
Email: constructii@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 4-5

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/03/15/carmeuse-supercalco-si-constructiile-pe-baza-de-canepa-hempcrete-o-solutie-ecologica-sustenabilacu-amprenta-negativa-de-carbon/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.