«

»

INTERVIUL EDITIEI martie 2023: TeraSteel deschide o noua fabrica de panouri termoizolante cu o investitie de 20 de milioane de euro

Share

Unitatilor de productie situate in Parcul Industrial de la Saratel, Jud. Bistrita-Nasaud (fabrica de productie panouri termoizolante), in localitatea Bistrita (fabrica de productie profile zincate) si la Leskovac, in Serbia – care deja pozitioneaza compania ca producator de top pe piata panourilor sandwich si a profilelor zincate din Europa Centrala si de Est – TeraSteel este pe cale sa le adauge o noua fabrica in sud-estul tarii. Un prim beneficiu va fi eficientizarea lanturilor logistice. Intr-o abordare mai larga, aceasta fabrica va marca si extinderea influentei pozitive a TeraSteel drept companie-furnizor de exemple de bune practici in domeniu, cu o  filosofie de business puternic orientata spre sustenabilitate, responsabilitate, reducerea amprentei de carbon si solutii pentru energia alternativa. O noua investitie (substantiala) este intotdeauna un act de curaj, si cu atat mai mult in conditii de impredictibilitate accentuata, ca cele cu care se confrunta industria constructiilor si a materialelor de constructii in ultimii ani. Aceasta, insa, in particular, a fost cu siguranta un pas foarte bine calculat.

Expert  in dezvoltare si strategie de afaceri (printe multe altele), dl Cosmin Patroiu, CEO TeraSteel, ne povesteste despre solutiile cu care compania bistriteana vine in intampinarea celor mai noi solicitari din partea pietei si despre directiile pe care le are in vedere TeraSteel in acest an.

Cosmin Patroiu, CEO TeraSteel

 

Revista Constructiilor: TeraSteel a intrat in cel de-al 29-lea an de existenta, si a depasit borna de 15 ani de la fabricarea primului panou termoizolant. In urma cu jumatate de an, ne spuneati ca poate deveni liderul pietei de panouri termoizolatoare in spatiul CEE. Ce actiuni concrete ati facut in aceasta directie?

Cosmin Patroiu: De la bun inceput, in business am mers pe principiul fapte, nu vorbe”, pentru ca in general oamenii de business trebuie sa actioneze mai mult si sa vorbeasca mai putin. Doar prin fapte poti produce schimbarea in bine, poti sustine economia, poti crea noi locuri de munca.

TeraSteel este prima companie romaneasca care dupa 1990 si-a deschis o fabrica in strainatate, fabrica care in timp record a reusit sa devina liderul pietei de panouri termoizolante in Serbia.

Astazi ne consolidam pozitia in piata prin deschiderea unei noi unitati de productie in Lehliu Gara, judetul Calarasi, unde vom crea peste 60 de locuri noi de munca.

Suntem foarte dinamici, intelegem rapid nevoile specifice ale pietei in care activam, suntem focusati pe nevoile de business ale partenerilor nostri, din dorinta de a le aduce siguranta, confort si plusvaloare.Toate aceste atu-uri ne pozitioneaza la ora actuala ca un producator de top pe piata panourilor sandwich si a profilelor zincate din Europa Centrala si de Est.

 

Revista Constructiilor: Le ce valoare se ridica investitia, ce va produce noua fabrica si ce tari va deservi?

Cosmin Patroiu: Investitia in noua unitate de productie se ridica la peste 20 de milioane de euro. Noua fabrica va deveni functionala in a doua parte a anului 2024, iar productia se va axa in principal pe panouri termoizolante, inclusiv cu miez de vata minerala.

Noua investitie nu doar ca ne asigura capabilitatea de a livra un volum mai mare de panouri sandwich in piata, ci ne asigura totodata  si optimizarea costurilor din punct de vedere logistic.

Este clar ca tintim consolidarea pozitiei noastre in partea de sud a tarii, precum si in tarile invecinate: Bulgaria, Republica Moldova si, de ce nu, o parte a Ucrainei.

 

Revista Constructiilor: Cum ati incheiat anul 2022 sub aspectul volumului productiei/vanzarilor, comparativ cu 2021, si cum se prefigureaza 2023? Este satisfacator ce pare sa aduca anul in curs? Sau vedeti actiuni posibile pentru a imbunatati rezultatele?

Cosmin Patroiu: Razboiul din Ucraina, inflatia puternica, explozia costurilor la energie sunt doar cateva dintre cauzele care au facut ca anumite proiecte sa fie amanate, investitiile sa fie diminuate pe fondul nesigurantei iar dezvoltatorii sa devina mult mai precauti.

Overall, TeraSteel a inregistrat o mica scadere din punct de vedere valoric in 2022, comparativ cu 2021. Pentru 2023, insa, estimam o revenire a pietei, cu preponderenta in a doua jumatate a anului.

In ceea ce priveste solutiile tehnice pe care le oferim, anul acesta avem tot mai multe cereri pentru structurile de profile zincate modulare pentru parcuri fotovoltaice cu prindere la sol.

Este important de stiut ca avem capacitatea de a livra structuri modulare integral personalizate pentru fiecare proiect, care nu mai necesita prelucrare pe santier. Mai mult decat atat, asiguram si proiectare dedicata pentru fiecare proiect, iar la cerere putem livra si structuri pentru sisteme de parcare cu panouri fotovoltaice.

 

Revista Constructiilor: Se simte o cat de mica tendinta de crestere a cererii de produse sustenabile in Romania, o orientare mai evidenta catre cladirile verzi, eficiente energetic?

Cosmin Patroiu: Constructiile viitorului vor fi sustenabile si eficiente energetic. Chiar daca in Romania, mai ales in categoria dezvoltatorilor mici, piata este inca puternic influentata de factorul pret, astfel incat de foarte multe ori se opteaza pentru panouri cu miez de spuma poliuretanica de tip PUR, observam o crestere a preferintei pentru panouri cu miez de spuma poliizocianurata de tip PIR, care ofera o rezistenta si o reactie superioara la foc.

Pentru proiectele de anvergura sunt preferate materialele care asigura cladiri sustenabile, eficiente energetic, chiar daca sunt mai mari costurile constructiei. Costurile de mentenanta ulterioare sunt insa mult diminuate, fapt care optimizeaza in timp investitia.

Pot spune asadar ca exista piata si pentru acest tip de produse, chiar daca nivelul acesteia este mult mai mic decat in Germania sau in tarile nordice, de exemplu.

 

Revista Constructiilor: Ce produse din portofoliul TeraSteel se preteaza cel mai bine aceastei nise de piata?

Cosmin Patroiu: Pentru acest tip de proiecte avem in portofoliu panourile LEAD. Ele sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii speciale ce permite o etanseitate superioara si o economie de pana la 20% a consumului de energie, in comparatie cu media pietei. Produsele care au la baza tehnologia LEAD le ofera beneficiarilor cladirilor posibilitatea de a obtine certificari BREAM si LEED BD+Cv4.1.

 

Revista Constructiilor: Cum raspunde oferta TeraSteel nevoii de rezistenta si reactie superioara la foc? Dar celei de flexibilitate? Stim ca una dintre abilitatile companiei, daca putem spune asa, este acea de a concepe constructii industriale modulare pentru spatii mici, intre cladiri existente, o alta „nisa” din ce in ce mai extina, cu cerere in continua crestere.

Cosmin Patroiu: In ultimii ani exista o cerere crescuta pentru spatii de pana in 5.000 de metri patrati, aflate in imediata periferie a marilor orase sau chiar in parcuri industriale. Nu avem o problema in a livra produse si accesorii pentru acest tip de spatii de multe ori cu cerinte speciale in ceea ce priveste parametrii tehnici, ba chiar, mai mult decat atat, putem asigura intreaga constructie prin divizia noastra de Hale la Cheie, ceea ce inseamna: proiectare, productie, livrare si executare hale metalice in conformitate cu cerintele clientului.

 

Revista Constructiilor: In directia programului de sustenabilitate Planet Passionate am vazut promovarea sistemelor modulare pentru parcuri fotovoltaice. Ce oferiti, concret, in acest pachet?

Cosmin Patroiu: Foarte concret, oferim consultanta in proiectare pentru indeplinirea parametrilor optimi fiecarui proiect, care pot varia foarte mult in functie de: altitudine, tipul de sol, panta acestuia etc. si totodata produse personalizate 100% , care nu necesita prelucrari ulterioare pe santier. Si bineinteles ca oferim garantie si postgarantie pentru lucrarile executate de noi.

 

Revista Constructiilor: Aveti conturat un obiectiv specific pentru perioada urmatoare?

Cosmin Patroiu: Intr-o lume foarte complicata, obiectivul nostru este simplu. Acela de a fi aproape de clientii nostri, de a livra produsele pe santiere in timp util, la pretul agreat.

Credem foarte mult in parteneriatele pe termen lung, in faptul ca un business este facut de oameni, iar cifrele sunt un rezultat firesc al bunei colaborari.

  

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 44-45

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/03/15/interviul-editiei-martie-2023-terasteel-deschide-o-noua-fabrica-de-panouri-termoizolante-cu-o-investitie-de-20-de-milioane-de-euro/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.