Tot mai multe industrii aleg sa isi orienteze eforturile catre sustenabilitate, iar in cazul industriei constructiilor, eficienta energetica este unul dintre pilonii progresului catre o directie cat mai sustenabila. La nivelul Uniunii Europene, au fost asumate mai multe tinte referitoare la progresul sustenabil al comunitatii, iar una dintre acestea va avea un impact major asupra modului in care sunt proiectate si executate cladirile, indiferent de destinatia lor. Astfel, pana in 2050, statele membre UE au ca scop reducerea cererii de energie privind incalzirea spatiilor de birouri cu 44% fata de anul 2020.
Knauf Insulation si Building Performance Institute Europe au realizat un amplu raport in aceasta directie, una dintre concluzii fiind ca UE poate atinge o economisire a energiei cu pana la 777 TWh – echivalentul consumului energetic al Germaniei si Spaniei la un loc. Pentru a obtine aceasta, insa, este nevoie de renovari ample la nivelul cladirilor de locuinte de pe continent, iar izolarea termica a acestor structuri este directia principala necesar a fi urmata.
Trebuie punctat ca eforturile pe care le vor depune statele membre UE vor fi masive. Aceasta deoarece, in prezent, 3 din 4 cladiri aflate pe teritoriul Uniunii Europene sunt ineficiente energetic. In plus, doar 1% dintre cladiri sunt renovate anual, pentru a fi aduse la standardele curente. Mizele, insa, sunt cel putin pe masura eforturilor. O treime dintre statele membre UE ar reusi sa economiseasca 50% din consumul final de energie necesar pentru incalzirea spatiilor locative, in cazul in care ar izola termic toate cladirile de locuinte. Pentru mai bine de jumatate dintre statele UE, aceste economii ar fi de cel putin 45%.
„Prin simpla actiune de a izola fiecare cladire rezidentiala din Europa putem reduce cererea de energie pentru incalzirea spatiului de locuit cu 44%. Acest raport demonstreaza oportunitatea fantastica de care Europa trebuie sa profite pentru a-si asigura independenta energetica si pentru a aduce o contributie semnificativa la impactul asupra sustenabilitatii climatice”, arata David Ducarme, Chief Operating Officer si Director Adjunct al Grupului Knauf Insulation.
Cu toate ca pana acum o asemenea paradigma a fost mai degraba trecuta cu vederea, este imperativ ca statele membre UE sa prioritizeze intr-un mod propice izolarea termica a cladirilor rezidentiale. Aceste structuri trebuie tratate ca fiind o infrastructura vitala. Mai departe, trebuie inteles si asumat pe deplin rolul cladirilor rezidentiale in atingerea scopurilor privind securitatea energetica a Uniunii, dar si a celor cu privire la neutralitatea climatica. De altfel, si contextul politic din ultimul an arata ca independenta energetica a UE trebuie sa devina o prioritate zero, iar unul dintre modurile in care poate fi atinsa aceasta este prin imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor in care locuiesc sutele de milioane de cetateni ai statelor membre.
„Knauf Insulation a militat in mod continuu pentru a pune eficienta energetica si renovarea cladirilor in centrul oricarei agende politice, dar acum imperativul de a actiona este mai mare decat oricand si acest raport demonstreaza foarte clar calea de urmat — trebuie sa crestem rapid ratele de renovare pentru a izola toate cladirile rezidentiale pana in 2050”, puncteaza Quentin Galland, Public Affairs Manager al grupului Knauf Insulation.
Contextul actual ne indeamna sa fim mult mai atenti la materiile prime din care sunt fabricate produsele utilizate in constructii, atat din punctul de vedere al eficientizarii costurilor energiei pentru cladiri, cat si al calitatii lor, ce poate avea efecte directe asupra sanatatii noastre si a mediului inconjurator.
Knauf Insulation este unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata materialelor izolante, iar produsele din vata minerala obtinute folosind Tehnologia ECOSE® in procesul de productie au la baza un liant revolutionar de productie a izolatiei minerale.
Materialele naturale sunt combinate cu un procent ridicat de materiale reciclabile, totul pentru a crea produse de izolare sustenabile, care asigura: izolare termica si protectie la foc, calitatea aerului interior si izolare acustica, un microclimat perfect si o locuinta care poate sa respire, un mediu inconjurator prietenos si izolatie pe toata durata de viata a cladirii.
Solutiile Knauf Insulation sunt ideale atat pentru constructii noi, cat si pentru renovare si, in plus, ofera performante remarcabile de economisire a energiei, acustica excelenta si rezistenta ridicata la foc. In prezent, Knauf Insulation a inceput productia de vata minerala in cadrul fabricii de la Tarnaveni, judetul Mures, dupa finalizarea procesului de retehnologizare si modernizare a liniei de productie existente, care produce deja vata minerala cu Tehnologia ECOSE®.
Obiectivul companiei in Romania este acela de a avea o linie de productie la standardele Knauf Insulation, ce va asigura conditii superioare si sigure de lucru pentru angajati si solutii de cea mai inalta calitate pentru clienti, precum si cele mai inalte standarde de responsabilitate ecologica.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 27-28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns