200: Sunt multe? Sunt putine?
La o prima vedere, n-ai spune ca sunt asa multe. Dar daca te gandesti ca avem aparitie lunara (11/an, cu exceptia lui ianuarie – o luna considerata mai… „moarta” pentru constructii), iti dai seama ca sunt destul de multe. 18 ani de activitate (2005-2023), plus alti vreo 7 sub o alta titulatura, dupa cum veti putea observa mai jos.
Pare greu de crezut, dar, desi sunt directorul acestei reviste, eu nu scriu in ea. De ce oare?, va veti intreba. Pentru ca Revista Constructiilor a fost de la inceputurile ei revista specialistilor in constructii. De-a lungul anilor au scris in ea adevaratii specialisti ce activeaza in acest sector si pe aceasta piata, oamenii din firme, oameni din cercetare si, desigur, cadrele didactice de la facultatile de constructii. Iar eu sunt de alta formatie, cu alta pregatire. Viata m-a adus totusi aici.
Eu ma ocup cu managementul revistei, aduc banii necesari desfasurarii activitatii in bune conditii. Si credeti-ma ca nu este putin, si nu este usor lucru, sa tii in viata o revista care traieste numai din publicitate.
Am rugat-o pe colega mea, Alina Zavarache – redactor sef, sa ma ajute in acest demers. Sa-mi „finiseze” gandurile, acum, la ceas aniversar.
De unde aceasta pornire de a le asterne pe hartie?
In primul rand, din dorinta de a aduce un pios omagiu celor alaturi de care am plecat la drum in 2005. Si care din pacate numai sunt alaturi de noi la acest moment: dl Ionel Cristea (presedinte fondator), dl Ciprian Enache (redactor sef) si dl Cezar Iacob (tehnoredactor, mai apoi director tehnic). Toti trei decedati, varsta si boli necrutatoare ducandu-i intr-o alta lume, cu siguranta mai dreapta decat aceasta.
In al doilea rand, pentru ca dumneavoastra, cititorii, colaboratorii nostri, sa stiti povestea adevarata a Revistei Constructiilor. Sa incepem, asadar …
Pe la sfarsitul anilor ‘90 ai secolului trecut, exista un trust de presa: „CIVIO – Reviste Specializate”. Patron: domnul Viorel Cioaba. Dansul trebuie mentionat neaparat deoarece cred ca a fost un adevarat „pionier al revistelor specializate” la noi in tara. Acest trust de presa ingloba mai multe astfel de reviste, printre care si Constructii Civile si Industriale. Cum probabil va aduceti aminte, in 1996 are loc adevarata schimbare de regim din Romania, in urma alegerilor desfasurate… democratic. Tot atunci, domnii Ionel Cristea si Ciprian Enache sunt inlaturati din TVR, de la conducerea redactiei economice. In 1997, raspunzand provocarii dlui Cioaba, preiau fraiele revistei Constructii Civile si Industriale, aflata atunci la inceputuri, pe la numarul 7.
In 2003 sunt angajati in CIVIO: Alina Zavarache (redactor), Cezar Iacob (tehnoredator) si subsemnatul, la difuzare.
In 2004, probleme interne (si nu simple) ale respectivului trust de presa ii determina pe Ionel Cristea si Ciprian Enache sa paraseasca CIVIO. Si, incepand cu februarie 2005, sa puna bazele Revistei Constructiilor. Au plecat impreuna cu tot colectivul redactional, si au creat o noua editura: STAR PRES EDIT SRL. Numarul 1 al noii reviste a specialistilor in constructii, aparut in februarie 2005, a prins in copera I putin din azurul noii primaveri si al noilor sperante.
Iar eu, Elias Gaza, cu ce sa ma ocup la aceasta noua revista? Dl Cristea: Elias, te apuci de publicitate – sa produci bani! … Si sa castigi mai multi bani! Peste ani, glumeam impreuna, fiind intru totul de acord ca am fost cel mai reusit pariu pe care l-a facut in toata viata sa.
2005-2008 a reprezentat o perioada foarte buna pentru revista: se construia mult, internetul inca nu luase avant, concurenta era inca mica … In 2009 a lovit insa criza, iar veniturile au scazut abrupt. Norocul nostru a fost ca am avut de unde „sa cadem”, sa reducem costurile, inclusiv la nivel de personal. Si asa, cu eforturi mari si fara pretentii exagerate, manati de pasiune si nu de castig material, am reusit sa ramanem in picioare. Am reusit chiar sa ne redresam, odata cu revenirea economiei mondiale pe o linie de plutire. A fost si un antrenament bun criza aceea din 2009, care ne-a pregatit pentru actuala (si pentru cate altele vor mai urma).
Cu o echipa tot mai restransa si cu mai multa munca, am continuat sa scoatem, luna de luna, o revista in care specialistii din constructii sa se regaseasca. Fara orgolii exagerate, dar cu bucuria lucrului facut cu temeinicie, astazi va punem in fata numarul 200. Sunt multe? Sunt putine? Dumneavoastra, cititorii nostri, sunteti cei mai in masura sa apreciati.Va multumim fiecaruia si tuturor pentru ca faceti parte din povestea noastra. O poveste pe care tot cu ajutorul dumneavoastra o ducem mai departe.
Iar eu, Elias Gaza, voi lasa iar (deocamdata) scrisul in grija adevaratilor specialisti si ma voi tine in continuare de publicitate. Cumva, stiu ca nu doar pentru mine insumi si pentru cei care au fost, ci si pentru dumneavoastra, colaboratorii, clientii, partenerii Revistei Constructiilor, pot fi un pariu castigat.
Sa ne vedem cu bine la numarul 250!
Elias Gaza, Director Executiv, Revista Constructiilor
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns