«

»

Uniunea Geodezilor din Romania se implica in promovarea si dezvoltarea tinerilor viitori specialisti din domeniul masuratorilor terestre

Share

 Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) devine din ce in ce mai profund si  direct implicata in dezvoltarea si promovarea tinerilor specialisti, respectiv a studentilor, din domeniul masuratorilor terestre. Acest lucru se datoreaza, in parte, nevoii de a raspunde provocarilor in continua crestere cu care se confrunta tinerii privitor la etapele de urmat pentru a fi relevanti in piata locurilor de munca la finalizarea studiilor, dar si de a-i pune fata in fata cu mediul profesional pentru a beneficia de informatii si instrumente actuale.

Uniunea a inceput sa ia masuri concrete cu privire la promovarea tinerilor, astfel incat, in cadrul celui mai mare eveniment al geodezilor din Romania, organizat de catre UGR, Saptamana Geodeziei Romanesti, care are loc anual, tinerilor li se ofera tot mai mare expunere prin activitatile si actiunile organizate de catre Comisia de Tineret a UGR, reprezentata de catre drd. ing. Iaroslav Zifceac, presedinte al acestei comisii.

 

La editia cu numarul 3 a Saptamanii Geodeziei Romanesti, organizata in colaborare cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, prin Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, si care a adunat peste 200 de specialisti din Romania si din strainatate, reprezentanti ai mediului privat, academic, dar si ai institutiilor publice (ANCPI, Ministerul Transporturilor, CNC etc.), pe langa temele de foarte mare actualitate dezbatute, prezentarile de lucrari stiintifice si de tehnologii de ultima generatie, a avut loc si prima editie a concursului tip maraton Mapwithus, dedicat exclusiv studentilor.

Concursul a fost organizat de catre Comisia de Tineret a UGR si s-a desfasurat sub coordonarea drd. ing. Iaroslav Zifceac,  presedintele Comisiei de Tineret, sef lucr. dr. ing. Vlad Paunescu, reprezentant al sponsorului oficial, Cornel & Cornel Topoexim, si sef lucr. dr. ing. Loredana Crenganis, din partea Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului.

Interesul foarte mare al studentilor pentru acest concurs s-a datorat temei de maxima actualitate din punct de vedere al importantei sale pentru mediul profesional. Concursul a avut un obiectiv real, palpabil, si a implicat realizarea Sublivrarii 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului, livrabil apartinand lucrarilor de inregistrare sistematica finantate in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

„Unul din principalele obiective asumate in acest mandat este deschiderea Uniunii catre si pentru tineri. Nu a fost o surpriza pentru nimeni faptul ca, dupa finalizarea concursului, au fost firme care si-au aratat interesul de a incheia colaborari cu studentii implicati. Incercam sa corelam activitatile dedicate tinerilor cu nevoile relevante si actuale ale mediului profesional”, a subliniat dl Mircea Afrasinei, presedintele UGR.

 

Pentru editia cu numarul 4 a Saptamanii Geodeziei Romanesti, care va avea loc la Oradea in perioada 10 – 13 mai, Uniunea a decis sa vina si mai mult in sprijinul tinerei generatii, astfel ca prin Comisia de Tineret a lansat concursul UGR iti gaseste sponsor si te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din Romania. Concursul se adreseaza tuturor studentilor, indiferent de ciclul de studiu si anul in care se afla, cu conditia sa apartina domeniului masuratorilor terestre, si care isi doresc sa participe la acest eveniment. Castigatorii concursului vor beneficia de cazare, masa, transport si achitarea taxei de participare. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul oficial www.ugr.ro.

„Motorul” acestor actiuni este grupul de firme membre ale Uniunii Geodezilor din Romania, carora li s-au alaturat si alti sponsori din afara Uniunii, care au constientizat importanta sprijinirii dezvoltarii profesionale a tinerilor geodezi.

In cadrul evenimentului, pe langa posibilitatea de a participa la concursul Mapwithus, editia cu numarul 2, respectiv de a interactiona cu mediul profesional si de a face networking, tinerilor le sunt dedicate si activitati in cadrul workshop-urilor de prezentare a intregului proces de realizare a masuratorilor cu drona si scanner-ul, pana la interpretarea si manipularea datelor rezultate.

In primele 5 zile de la lansarea concursului au fost inregistrate un numar de peste 20 de aplicatii venite de la studenti din toate colturile tarii, dar si din Republica Moldova, demonstrand interesul crescut al acestora pentru evenimentul ce va avea loc la Oradea. Dupa cum bine se stie, la data de 1 decembrie 2022, UGR a trecut granitele tarii, fiind constituita prima filiala din Republica Moldova, coordonata de catre conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultatii Constructii, Geodezie si Cadastru din cadrul UTM, pana la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii.

 

 

Saptamana Geodeziei Romanesti cu numarul 4, ce va avea loc in frumosul oras cu arhitectura ArtNouveau, este o editie speciala, deoarece in paralel cu acest eveniment va avea loc si prima Adunare Generala a CLGE (Consiliul European al Geodezilor) din anul 2023, la care vor participa reprezentantii tarilor membre CLGE. In pregatirea manifestarilor ocazionate de Adunarea Generala a CLGE, organismul european va fi sustinut de catre reprezentantii APCGC (Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie) si UGR, ambele reprezentand Romania in cadrul CLGE.

Caracterul special al evenimentului este dublat de valoarea istorica si simbolica a orasului Oradea pentru lumea masuratorilor terestre, deoarece, in secolul XV, marele om de stiinta austriac Georg von Peuerbach a stabilit ca acest oras sa fie centrul de referinta al calculelor sale astronomice, astfel ca, pentru o perioada de aproximativ doua secole, „meridianul 0”, stabilit ulterior in burgul regal Greenwich din Regatul Unit, era de fapt un punct situat in proximitatea actualului Palat Espicopal Romano–Catolic. Tot aici a luat nastere şi primul observator astronomic din Europa.

Toate acestea arata importanta fundamentala pe care Oradea a avut-o in dezvoltarea domeniul geodeziei la nivel mondial, iar alegerea, de catre organizatori, a Municipiului Oradea drept gazda a acestei manifestari nu a fost aleatorie.

Vom reveni cu detalii.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 200 – martie 2023, pag. 52-53

 

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/03/15/uniunea-geodezilor-din-romania-se-implica-in-promovarea-si-dezvoltarea-tinerilor-viitori-specialisti-din-domeniul-masuratorilor-terestre/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.