«

»

ALUPROF ALUMYNIUM SYSTEMS: 3 metode pentru protectia solara eficienta a cladirilor

Share

 

Expunerea excesiva la soare a cladirilor este o problema reala si o provocare pentru sectorul constructiilor. O serie de observatii si studii climatice efectuate in Romania au evidentiat diferente semnificative de temperatura – de pana la 5°C – intre orase (Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca fiind cazurile analizate) si zonele rurale. Iar cresterea prognozata a temperaturii medii anuale a aerului in cursul urmatoarelor decenii poate agrava si mai mult aceasta problema.

 

Insulele urbane de caldura sunt zonele din interiorul oraselor unde temperatura aerului depaseste temperatura imprejurimilor. De obicei, acest lucru are legatura cu numarul mare de cladiri, spatiile verzi reduse si suprafetele de asfalt si beton, care absorb caldura. Aceasta este o problema majora a oraselor de astazi, care duce la cresterea consumului de energie de catre sistemele de climatizare, ceea ce se transpune in costuri mai mari de utilizare si poluare crescuta a mediului. Temperaturile ridicate, care se mentin o perioada indelungata, au un impact negativ asupra confortului, calitatii muncii si odihnei, precum si asupra sanatatii persoanelor aflate in astfel de cladiri.

 

Va prezentam mai jos 3 solutii eficiente, care vor permite protejarea cladirilor de efectele expunerii excesive la soare.

  

  1. Rulouri exterioare

Rulourile exterioare sunt o solutie care se bucura de o mare popularitate, permitand protejarea cladirilor de expunerea excesiva la soare si, implicit, de incalzirea excesiva a incaperilor. Avantajul suplimentar al utilizarii rulourilor exterioare este atenuarea zgomotului din exterior, precum si protectia structurii ferestrelor de factorii atmosferici agresivi.

„Un aspect esential este planificarea utilizarii rulourilor exterioare si a modului de instalare a acestora inca din etapa proiectarii cladirii, ce permite utilizarea mai eficienta a valorilor functionale ale acestui tip de sisteme.  Pe piata sunt disponibile numeroase produse, care se diferentiaza nu doar prin modalitatea de montaj, ci si prin parametrii tehnici. In oferta firmei ALUPROF sunt disponibile urmatoarele sisteme: aplicat, tencuibil sau suprapus” – subliniaza Hubert Nuckowski, Managing Director al ALUPROF SYSTEM Romania.

 

De exemplu, rulourile tencuibile asigura o izolare termica perfecta, deoarece nu interfereaza cu structura ferestrei, a usilor sau a buiandrugului, contribuind astfel la imbunatatirea bilantului energetic al cladirii. Proprietatile termice ale acestora au fost apreciate de Institutul pentru Case Pasive din Darmstadt (PHI), care a recomandat montarea acestora in toate cladirile eficiente energetic. Aici trebuie adaugat ca aceste produse se potrivesc perfect in fatada, devenind parte integranta a acesteia (fata exterioara a casetei ruloului se constituie in baza pentru orice material de finisare, devenind astfel un element al fatadei cladirii care trece neobservat). Un avantaj important al sistemelor tencuibile este posibilitatea utilizarii unei plase impotriva insectelor care functioneaza independent, protejand interiorul de invazii nedorite.

 

In constructiile rezidentiale, se folosesc pe scara larga rulourile suprapuse SKB STYROTERM ale companiei ALUPROF. Tehnologia de montare a acestui tip de solutii presupune asezarea casetei direct pe tocul ferestrei cu ajutorul unui profil adaptiv selectat corespunzator. Aceste profile sunt compatibile cu majoritatea tocurilor de ferestre si usi de tamplarie din aluminiu, lemn si PVC. Institutul German IFT Rosenheim a confirmat in urma testelor efectuate ca, pentru caseta sistemului SKB STYROTERM, rezultatele au indicat  cel mai mic coeficient de transfer termic, comparativ cu alte produse din aceasta categorie.

Rulouri exterioare tencuibile. Sisteme utilizate: SKB STYROTE

 

  1. Jaluzele de fatada

Urmatoarea modalitate de protectie eficienta a interioarelor de expunerea la soare si incalzirea excesiva este reprezentata de jaluzelele pentru fatada. Trasatura caracteristica a acestora este posibilitatea reglarii libere a unghiului de inclinare a lamelelor. Acest lucru permite alegerea gradului adecvat de luminozitate si implicit adaptarea la nevoile individuale ale utilizatorului.

Utilizarea acestui tip de solutie confera fatadei cladirii un aspect modern, elegant si original. Structura sa permite inclusiv crearea unor gabarite mai mari ale structurii, care pot fi utilizate in cazul vitrificarilor extinse. Datorita acestui lucru, jaluzelele se preteaza perfect atat in cladirile de utilitate publica, cat si in investitiile rezidentiale. In oferta firmei ALUPROF sunt disponibile patru tipuri de jaluzele de fatada: aplicate, autoportante si doua variante tencuibile.

„Cu gandul la realizarea cladirilor, unde un rol deosebit il joaca armonia intre aspectele tehnice si estetice, am proiectat o solutie inovatoare care imbina sistemul de jaluzele de fatada SkyFlow cu sistemul de fatada montant-traversa al firmei – MB-SR50N. Pentru montantii fatadei au fost proiectate profile speciale de mascare, care permit montajul structurii fatadei si profilelor de mascare, avand totodata functie de ghidaj pentru jaluzelele de fatada. Datorita acestui lucru, deciziile privind montajul acestui tip de protectii pot fi luate intr-o etapa ulterioara a dezvoltarii investitiei, cand cladirea are deja realizata fatada” – adauga Hubert Nuckowski.

 

  1. Screenuri

Merita atentie si sistemele de protectie solara de tip screen. Materialele textile speciale utilizate in aceasta solutie protejeaza eficient interioarele de lumina solara si reduc efectul de stralucire, care poate aparea de exemplu pe ecranele monitoarelor. Acestea reprezinta si un accesoriu stilat, ce confera interioarelor un caracter unic. Sistemul de screenuri ales corespunzator poate avea si rol de plasa impotriva insectelor. In oferta ALUPROF sunt disponibile trei sisteme:  SkyRoll Zip, SkyRoll Classic si SkyRoll Eco.

„O atentie deosebita merita sistemul Zip. Datorita utilizarii pe marginile tesaturii a unei tehnologii pe care o cunoastem din actiunea unui fermoar, aceasta este integrata direct cu ghidaje din doua piese, ce asigura un efect de maxima etansare si tensionare a materialului. Acest lucru permite in cel mai mare grad protejarea incaperii de insecte si asigura o rezistenta crescuta la vant puternic” – completeaza Hubert Nuckowski.

 

 Pergola – protectie solara pentru zonele de relaxare din jurul cladirilor

In categoria sistemelor de umbrire, nu putem sa nu mentionam si pergolele. Ele reprezinta o solutie versatila, ce permite acoperirea unei suprafete mari si implicit protejarea de razele soarelui, precum si de ploaie. Acest produs se preteaza perfect in cazul caselor familiale, ca acoperis pentru terase sau gradini, precum si in cladirile comerciale – de exemplu, pentru crearea unor gradini de vara in restaurante sau cofetarii. Un avantaj esential al pergolei este posibilitatea utilizarii unor paravane laterale, precum screenuri sau panouri glisante de sticla, astfel produsul putand fi utilizat indiferent de conditiile atmosferice.

In oferta firmei ALUPROF se afla pergole in doua sisteme: MB-OpenSky 140 si MB-OpenSky 120. Ambele solutii sunt disponibile sub forma sistemului pentru prefabricare individuala, reprezentand o propunere interesanta pentru producatorii de tamplarie din aluminiu.

 

Let’s build a better future

Fenomenul insulelor urbane de caldura reprezinta o problema majora, atat in Romania, cat si in alte state UE. Eliminarea sa necesita utilizarea unor solutii eficiente. Montarea rulourilor exterioare, a jaluzelelor pentru fatade, a screenurilor sau pergolelor, care asigura o protectie eficienta impotriva expunerii excesive la soare, poate conduce la imbunatatirea calitatii vietii, precum si la reducerea costurilor legate de climatizare si ventilare. Aceasta este o modalitate eficienta de limitare a consumului de energie, a emisiilor de CO2 si, implicit, de lupta impotriva schimbarilor climatice.

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594

aluprof.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 18-19

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/aluprof-alumynium-systems-3-metode-pentru-protectia-solara-eficienta-a-cladirilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.