«

»

ASRO: SR EN 16757 – Solutia durabila pentru constructii ecologice

Share

Industria constructiilor are un impact major asupra mediului si sanatatii umane, fapt ce determina necesitatea unei abordari mai sustenabile si responsabile in dezvoltarea produselor pentru constructie si a noilor lucrari de constructii. In acest sens, sustenabilitatea lucrarilor de constructie este o preocupare tot mai importanta pentru profesionistii din domeniu, impunand utilizarea de materiale si resurse durabile si reciclabile, precum si reducerea la minimum a impactului asupra mediului si optimizarea eficientei energetice prin planificarea si proiectarea strategica a lucrarilor de constructie.

 

Standardele au un rol important in promovarea sustenabilitatii produselor si a lucrarilor de constructie. Un bun exemplu este standardul SR EN 16757:2023, Sustenabilitatea lucrarilor de constructie. Declaratii de mediu pentru produse. Reguli pentru categoria produselor pentru beton si elemente din beton, publicat de ASRO la inceputul acestui an. Standardul este la a doua editie – care aduce modificari primei editii in scopul armonizarii cu SR EN 15804+A2:2020, Sustenabilitatea lucrarilor de constructie. Declaratii de mediu pentru produse. Reguli de baza pentru categoria produselor pentru constructii – si se concentreaza pe declaratiile de mediu pentru produsele si elementele din beton.

SR EN 16757:2023 are ca scop promovarea sustenabilitatii fabricarii si utilizarii betonului si elementelor din beton, prin stabilirea unor reguli clare pentru declaratiile de mediu. Acesta defineste indicatorii ce trebuie declarati, tipurile de declaratii de mediu ale produsului (DMP) si etapele ciclului de viata care trebuie luate in considerare, precum si calitatea datelor necesare pentru elaborarea DMP-urilor.

SR EN 16757:2023 completeaza regulile de baza pentru categoria de produse de constructii beton si elemente de beton, asa cum este definita in standardul SR EN 15804+A2:2020, prin adaugarea de reguli complementare ale categoriei de produse (c-PCR), si este conceput pentru a fi utilizat impreuna cu acest standard. Este destinat produselor incluse in domeniul de aplicare al comitetelor tehnice europene CEN/TC 104 si CEN/TC 229, dar poate fi aplicabil si altor produse din beton pana cand acestea vor avea propriile lor c-PCR-uri specifice pentru produs.

Documentul se aplica betonului si elementelor din beton pentru cladiri si lucrari de inginerie civila, dar exclude betonul aerat autoclavizat. Cu exceptia anexei G, poate fi utilizat si ca ghid pentru betonul armat cu fibra de sticla.

In plus fata de partile comune ale EN 15804:2012+A2:2019, acesta:

  • defineste limitele sistemului;
  • defineste modelarea si evaluarea caracteristicilor specifice ale materialelor;
  • defineste metodele de calcul pentru repartizarea impacturilor asupra mediului si dezvoltarea indicatorilor de performanta;
  • stabileste cerintele privind calitatea datelor, precum si cerintele privind evaluarea conformitatii si verificarea DMP-urilor.

In general, SR EN 16757:2023 este conceput pentru a sprijini dezvoltarea durabila a industriei de constructii, oferind instrumente si linii directoare pentru evaluarea impactului asupra mediului si incurajand inovatia in producerea de materiale de constructii mai sustenabile. Standardul poate fi utilizat de catre producatorii de materiale de constructii pentru a-si imbunatati practicile de productie si pentru a-si promova produsele ca fiind mai durabile si mai ecologice decat produsele concurente. De asemenea, acesta poate fi utilizat de catre constructori si dezvoltatori pentru a alege materialele de constructii care au cel mai mic impact asupra mediului si pentru a-si imbunatati performantele referitoare la sustenabilitate.

Prin specificarea unor instrumente clare pentru dezvoltarea durabila a produselor de constructii, SR EN 16757:2023 poate contribui la reducerea impactului industriei asupra mediului si asupra sanatatii umane. De exemplu, utilizarea unor materiale mai durabile si mai putin poluante poate reduce emisiile de gaze cu efect de sera si poate imbunatati calitatea aerului si a apei. In plus, acest standard poate stimula inovatia in productia de materiale de constructii, facandu-le mai sustenabile si mai eficiente din punct de vedere energetic.

Este important de mentionat ca SR EN 16757:2023 nu se concentreaza doar pe impactul produselor de constructii asupra mediului si asupra sanatatii umane, ci si pe aspectele sociale si economice ale sustenabilitatii. De exemplu, standardul incurajeaza producatorii sa ia in considerare aspectele sociale, cum ar fi conditiile de munca si drepturile angajatilor, si sa isi imbunatateasca performanta economica prin imbunatatirea eficientei in productie si prin reducerea costurilor pe termen lung.

In concluzie, SR EN 16757:2023 este un standard important pentru industria de constructii, deoarece promoveaza dezvoltarea durabila a produselor de constructii prin stabilirea unor reguli clare pentru declaratiile de mediu. Acesta poate contribui la reducerea impactului industriei de constructii asupra mediului si asupra sanatatii umane, stimuland inovatia in productia de materiale de constructii si incurajand practicile sustenabile in industria de constructii.

Va reamintim ca standardul SR EN 16757:2023 poate fi achizitionat din magazinul online ASRO: https://magazin.asro.ro/.

  

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea de standarde romane originale si pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale ca standarde romane.

Ca parte a comunitatii de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si fiind recunoscut de ETSI ca organism national de standardizare, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru toate partile interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in activitatea de standardizare, fiecare membru al comitetelor tehnice romane este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, isi poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel national, european si international.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 12

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/asro-sr-en-16757-solutia-durabila-pentru-constructii-ecologice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.