«

»

Calea spre neutralitatea emisiilor de carbon pentru portofoliile de cladiri ale dezvoltatorilor romani

Share

In prezent, intreaga planeta a inteles caracterul imperios al tranzitiei rapide de la emiterea masiva de carbon la un viitor care presupune neutralitatea sub aspectul acestor emisii.

Pentru ca o cladire sa poata fi numita neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, acea cladire nu trebuie sa produca astfel de emisii. Obtinerea unei certificari care atesta neutralitatea sub aspectul emisiilor de carbon reprezinta o modalitate indicata pentru dezvoltatori de a-si demonstra angajamentul fata de mediu si fata de generatiile viitoare. Intr-adevar, pentru ca orice cladire sa fie cu adevarat sustenabila, trebuie sa fie cel putin neutra din punct de vedere al emisiilor.

 

Panelul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) raporteaza dovezi convingatoare ca atenuarea schimbarilor climatice necesita limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Riscurile legate de clima devin din ce in ce mai importante pentru investitori, intermediarii financiari si autoritatile de reglementare. Specialistii prevad o schimbare epistemologica in tehnicile de gestionare a riscurilor, integrand riscurile legate de schimbarile climatice ca fiind globale, ireversibile, masive si sistemice, si numindu-le „Lebedele verzi”. O modalitate de a promova mijloacele de productie si modurile de viata mai sustenabile, protejand in acelasi timp impotriva riscului climatic este reprezentata de realocarea investitiilor catre companii mai sustenabile. Pe de o parte, sectorul financiar, si in special administratorii de active, trebuie sa se asigure pentru  riscurile climatice, pentru a garanta pastrarea valorii portofoliului lor. Pe de alta parte, trebuie sa evalueze ce ar implica aceasta realocare in ceea ce priveste performanta financiara.

Exista multe optiuni pentru decarbonizarea unei cladiri prin eficienta energetica si prin compensarea emisiilor de carbon produse. Alegerea metodei corecte pentru realizarea unui portofoliu neutru din punct de vedere al emisiilor poate fi un avantaj competitiv major pe piata comerciala actuala din Romania.

Industria incepe sa impuna acest lucru prin prisma cerintelor interne de ESG (Environmental, Social and Governance), la nivel de chirias si investitor, iar dezvoltatorii care nu accepta acest lucru pot ramane in urma. Investitorii aplica din ce in ce mai mult acesti factori non-financiari ca parte a procesului lor de analiza, pentru a identifica riscurile materiale si oportunitatile de crestere.

 

Pasul 1. EVALUAREA PORTOFOLIULUI DE CLADIRI

Exista doua metode pentru obtinerea certificarii neutralitatii emisiilor de carbon.

Primul pas este reprezentat de deteminarea cantitatii totale de emisii de carbon asignabile cladirilor din portofoliul de cladiri.

Cel mai important aspect nu-l reprezinta simpla stabilire a obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon, ci masurile de implementare dupa stabilirea acestor obiective. Intrebarea cheie este: „Cum poate fi redusa in modul cel mai rentabil producerea emisiilor din portofoliul de cladiri?

Cladirile contribuie cu aproximativ 40% la producerea emisiilor globale de CO2, incepand cu toata cantitatea de carbon incorporat generat in etapa de fabricare si in timpul oricaror reconditionari, emisii generate de operarea cladirilor, pana la eventuale demolari si reciclari. Consumul de energie al cladirilor reprezinta 28% din totalul emisiilor globale.

Prin urmare, in calitate de proprietari si proiectanti de cladiri, este vital ca:

  1.  sa construim cladiri noi care sunt eficiente din punct de vedere energetic si cu un continut scazut de carbon incorporat al materialelor utilizate, si
  2. sa efectuam modernizari majore in stocul existent de cladiri pentru a reduce necesarul consumului de energie.

Investitorii si consumatorii doresc o mai mare transparenta cu privire la valorile-cheie ESG, cum ar fi emisiile de carbon, si vor selecta in functie de eficienta si profitabilitate pe termen lung. Chiriasii doresc sa utilizeze spatii sustenabile de inalta performanta. Proprietarii nu isi doresc cladiri vacante sau inchiriate pentru valori mai scazute, fenomen inevitabil in cazul in care nu urmeaza calea spre neutralitatea emisiilor pentru cladiri.

Este de observat ca fenomenele meteorologice extreme au impact asupra lanturilor de aprovizionare, precum si asupra operatiunilor directe. Asigurarea rezilientei portofoliului de cladiri este cheia pentru a prospera intr-un viitor incert, precum si pentru atenuarea schimbarilor climatice.

 

Pasul 2: STABILIREA OBIECTIVELOR DE REDUCERE A EMISIILOR DE CARBON

Va alaturati unui grup de companii care si-au luat angajamentul de a se alinia cu obiectivele bazate pe acordul de la Paris de a limita emisiile de carbon pentru o incalzire globala care sa nu depaseasca 1,5 grade fata de valorile preindustriale. Acest aspect nu este aplicabil doar dezvoltatorilor cu portofolii mari de cladiri, companiile mai mici fiind de asemenea incurajate sa intre in actiune. Indiferent de tinta setata, acesta reprezinta un prim pas major.

 

Pasul 3: EFECTUAREAUNUI AUDIT AL EMISIILOR DE CARBON (pentru a afla de unde provin emisiile de CO2)

Nu poti gestiona ceea ce nu masori.” (Peter Drucker, fondator al teoriilor de management)

Aceasta expresie este pe deplin aplicabila in reducerea emisiilor de carbon. Pentru a intelege cum puteti reduce emisiile, mai intai trebuie sa stiti cat de mult carbon emit compania si portofoliul de cladiri si, in mod esential, de unde provin acele emisii. Pentru a determina acest aspect, este necesara efectuarea unui audit al emisiilor de carbon – sau un inventar al emisiilor carbonului. Ca orice alt audit, acesta reprezinta o investigare a cantitatii de carbon pe care il emit cladirile si a surselor respectivelor emisii.

Exista mai multe tipuri de raportare pentru a standardiza acest audit, cum ar fi:

  • Programul USEPA de raportare a gazelor cu efect de sera (GHGRP)
  • GHG Protocol – Protocolul privind gazele cu efect de sera de la World Resources Institute (WRI) si World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)
  • ISO 14067:2018 – Amprenta de carbon a produselor — Ghid si cerinte pentru cuantificare
  • Platforma EDGE a Bancii Mondiale (certificarea creata de International Finance Corporation)
  • Alte platforme europene – in viitor aplicabile exclusiv Romaniei, prin platforme locale

 

Pasul 4: DISTRIBUIREA EMISIILOR IN DOMENIILE DE APLICARE 1, 2 SAU 3

Exista trei domenii de aplicare asociate emisiilor de carbon:

  • Emisiile din domeniul de aplicare 1 sunt reprezentate de emisiile directe, cum ar fi arderea combustibilului sau vehiculele utilizate in situ.
  • Emisiile din domeniul de aplicare 2 cuprind emisiile indirecte provenite din generarea de energie utilizata in cladire.
  • Scopul 3 include toate celelalte emisii indirecte, cum ar fi calatoriile de afaceri si naveta pentru serviciu, eliminarea deseurilor si carbonul incorporat al materialelor.

Emisiile de carbon rezultate din operarea cladirilor si utilizarea energiei intra de obicei in Domeniile de aplicare 1 si 2. Este indicata gruparea emisiilor in fiecare dintre aceste categorii, pentru a vedea cat de mult control este posibil asupra emisiilor de CO2 la nivel de companie. Apoi, este necesara gruparea datelor cat mai mult posibil (per cladire, subcontor etc.), astfel incat sa puteti obtine detalii precise despre sursa exacta. Acest lucru va va ajuta in urmatorul pas: identificarea strategiilor de reducere a emisiilor de carbon.

Foto 1: Domenii de aplicare pentru emisiile de carbon. Sursa: Agentia pentru protectia mediului din SUA (https://www.epa.gov/greeningepa/greenhouse-gases-epa)

 

Pasul 5: IDENTIFICAREA STRATEGIILOR DE REDUCERE A EMISIILOR DE CARBON (la nivel de cladire si de politica interna pentru intreg portofoliul)

Dupa o estimare corecta a cantitatii de carbon emise si a surselor de provenienta a acesteia in operatiuni, pot fi identificate modalitati de reducere a sa. Exista doua posibilitati-cheie de a actiona: la nivel de cladire si la nivel de politica.

Actiuni la nivel de cladire:

  • Inlocuirea intregului sistem de iluminat cu LED
  • Imbunatatirea ferestrelor (utilizarea ferestrelor de tip tripan) si optimizarea aporturilor solare
  • Imbunatatirea izolatiei termice a anvelopei (pereti si acoperis)
  • Instalarea sistemelor de producere a energiei regenerabile in situ
  • Reactualizarea punerii in functiune a echipamentelor
  • Corectarea puntilor termice si etanseitatea
  • Recuperare de caldura a sistemului de ventilare mecanica

 

Actiuni la nivel de politica:

Exista atat actiuni la nivel de portofoliu, cat si la nivel de companie, cum ar fi:

  • Achizitionarea energiei electrice care nu genereaza emisii de carbon
  • Actualizarea ghidurilor de proiectare si a caietelor de sarcini pentru principiile de sustenabilitate, astfel incat toate proiectele noi sa indeplineasca standarde stringente de necesar energetic (ex. Nearly Zero Energy Buildings, ghid publicat in decembrie 2022, pentru cladiri noi si cladiri existente)
  • Orientarea tuturor strategiilor de proiectare catre utilizarea de electricitate
  • Impunerea materialelor sustenabile pentru constructii, cu o cantitate scazuta de carbon incorporat
  • Centrale electrice pentru producerea de energie aplicabila mai multor cladiri

Scopul acestui pas este de a obtine o lista exhaustiva a tuturor modalitatilor prin care pot fi reduse emisiile de carbon. Unele dintre aceste idei pot fi bune, iar altele pot fi inutile. Exista o modalitate sigura de a garanta alegerea strategiilor potrivite si rentabile pentru fiecare caz in parte, analizata in pasul urmator.

 

Pasul 6: COMPARAREA RENTABILITATII FIECAREI STRATEGII

Nu toate strategiile au sens. Probabil ca nu toate strategiile identificate pentru reducerea emisiilor de carbon pot fi implementate. Principalele aspecte de luat in considerare includ:

Locatia

Daca portofoliul de cladiri este extins in toata tara – sau in mai multe tari – fiecare locatie are propriile costuri energetice si factori de emisie locali, care influenteaza intensitatea emisiilor de carbon.

Fezabilitate

Unele strategii pot reduce foarte mult emisiile de carbon, dar sunt inaccesibile sau ar provoca o schimbare majora in operatiunile companiei. Cu toate acestea, merita facuta o identificare a sinergiilor lor cu alte activitati organizationale. De exemplu, poate ca unele dintre strategiile posibile se aliniaza cu o renovare substantiala, deja planificata, a unei cladiri existente si, prin urmare, costurile initiale ar fi avut loc oricum.

Randamentul investitiilor (ROI)

Este probabil ca majoritatea strategiilor sa prezinte un cost initial mai ridicat. Cu toate acestea, multe strategii de reducere a emisiilor de carbon si a consumului de energie vor reduce efectiv costurile asociate utilitatilor. Deci ar putea exista unele strategii care au un randament pozitiv si au sens din punct de vedere financiar.

Analiza Cost – Beneficiu

Unele strategii vor reduce mult emisiile de carbon, dar pot avea un pret ridicat. Cea mai eficienta modalitate este reprezentata de egalizarea tuturor strategiilor, prin impartirea costului de investitie la cantitatea de carbon economisita. Astfel, pot fi prioritizate strategiile care vor fi cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor, si anume cele cu cea mai mica valoare de RON/tona de CO2 redus.

 

Pasul 7: IMPLEMENTAREA CELOR MAI BUNE STRATEGII

Odata estimata rentabilitatea fiecarei strategii de reducere a emisiilor de carbon, acestea pot fi clasificate in ordinea prioritatilor. Urmatorul pas este implementarea lor. Este necesara colaborarea interdisciplinara intre echipele de proiectare, echipele de administrare ale cladirilor si managerii de proiect, pentru a pune aceste strategii in actiune.

 

Pasul 8: URMARIREA, RAPORTAREA SI COMUNICAREA PERFORMANTEI CLADIRILOR

Este importanta urmarirea progresului cladirilor, dupa implementarea strategiilor, pentru a sti daca sunt indeplinite obiectivele propuse.

Instrumente de urmarire

Exista instrumente care sprijina centralizarea si urmarirea emisiilor de carbon din cladiri. LEED Arc reprezinta o platforma care masoara performanta cladirii in cadrul unor categorii-cheie de ESG, cum ar fi consumul de energie si emisiile de carbon, apa, deseuri si transport.

Instrumente de raportare

Dupa cum am mentionat anterior, investitorii si utilizatorii finali solicita o mai mare transparenta in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera. Exista diverse cadre de raportare cu care va puteti alinia, cele mai cunoscute fiind:

  • Global Reporting Initiative (GRI): organizatie internationala independenta de standardizare care ajuta companiile, guvernele si alte organizatii sa inteleaga si sa comunice impactul lor asupra unor probleme precum schimbarile climatice, drepturile omului si coruptia
  • Science Based Targets (SBT): arata companiilor cat de repede trebuie reduse emisiile de gaze cu efect de sera pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice
  • Sustainability Accounting Standards Board (SASB): ghideaza comunicarea informatiilor financiare de sustenabilitate catre investitorii lor, standardul identificand elementele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG – Environmental, Social and Governance)
  • EU Taxonomy and CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – noua legislatie a Uniunii Europene care impune tuturor companiilor mari sa publice rapoarte regulate cu privire la activitatile lor de impact asupra mediului si social. Ajuta investitorii, consumatorii, factorii de decizie politica si alte parti interesate sa evalueze performanta non-financiara a companiilor mari
  • EU Taxonomy and Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFRD) – reglementare europeana introdusa pentru a imbunatati transparenta investitiilor sustenabile, pentru a preveni conceptul de greenwashing si pentru a creste transparenta in ceea ce priveste afirmatiile de sustenabilitate facute de participantii de pe piata financiara

 

Comunicarea progresului

In cele din urma, este importanta responsabilitatea fata de obiective. Acest lucru poate fi obtinut comunicand succesele (si zonele de imbunatatire) atat pe plan intern, cat si extern. Prin comunicarea obiectivelor in cadrul companiei si la nivelul chiriasilor, se va asigura ca angajatii sprijina eforturile viitoare de decarbonizare si se va crea o bucla de feedback pozitiv.

 

Pasul 9: REEVALUAREA SI STABILIREA DE NOI OBIECTIVE

In urma identificarii strategiilor de reducere a emisiilor de carbon, a urmaririi progresului initial si a raportarii catre partile interesate, este timpul unei reevaluari. Pot fi stabilite tinte de ESG mai stringente pentru cladirile din portofoliu. Poate fi extins domeniul de aplicare a emisiilor de carbon in afara cladirilor, pentru a analiza transportul sau alte emisii de domeniul 3. Sau pot fi extinse obiectivele de sustenabilitate pentru a include apa, deseurile, materialele sanatoase, impactul ocupantilor, echitatea sociala etc. Indiferent de alegere, pot fi urmati aceiasi pasi mentionati drept cadru pentru a face operatiunile mai sustenabile.

Foto 2: Imagine prelucrata din Metodologia de obtinere a neutralitatii emisiilor de carbon, JHA Services

 

Ce reprezinta carbonul incorporat?

Carbonul incorporat (sau inglobat) reprezinta termenul pentru emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu fabricarea si utilizarea unui produs sau serviciu. In cazul cladirilor, acestea includ extractia, fabricarea, transportul, instalarea, mentenanta si eliminarea.

Doua treimi din carbonul incorporat sunt emise inainte ca o cladire sa fie pusa in operare. Atentia se indreapta din ce in ce mai mult catre aceasta etapa, oferind o oportunitate de a stimula mai bine decarbonizarea in sectorul constructiilor.

Cu toate acestea, aceasta abordare nu este inca obisnuita, unii investitori fiind ingrijorati de faptul ca cei cu o abordare mai riguroasa a carbonului incorporat sunt impiedicati, nu recompensati, in mediul de reglementare actual.

Foto 3: Abordarea intregului ciclu de viata al unei cladiri. Sursa: www.iigcc.org

 

O abordare a intregului ciclu de viata al unei cladiri

Modul in care abordarea intregului ciclu de viata al unei cladiri poate fi incorporata in practicile investitorilor recomanda patru principii-cheie:

  1. Identificarea si utilizarea evaluarii intregului ciclu de viata, pentru a masura amprenta asupra mediului a materialelor utilizate in proiectele de construire
  2. Stabilirea tintelor generale pe baza cladirilor individuale si extinderea la nivel de portofoliu
  3. Strategie la nivel de portofoliu pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pe mai multi ani
  4. Transparenta si raportare regulata catre partile interesate

Asigurarea sustenabilitatii cladirilor in Europa reprezinta in mare masura o provocare pentru renovare, dar incorporarea unei abordari pe toata durata vietii cladirilor in portofoliile de investitii este, de asemenea, vitala pentru cladirile net zero”, a explicat Peter Sweatman, CEO al Climate Strategy and Partners.

 

BIBLIOGRAFIE:

[1] BOLTON, P., DESPRES, M., PEREIRA Da SILVA, L. A., SAMAMA, F., and SVARTZMAN, R. (2020): The Green Swan: Central banking and financial stability in the age of climate change. Bank for International Settlements Working Paper;

[2] YU, Lawrence, Environmental Sustainable Design (ESD) Group Manager at JHA Consulting Engineers: Carbon Neutral Pathways for Building Portfolios;

[3] epa.gov/greeningepa/greenhouse-gases-epa;

[4] Autocase, How to reduce your carbon emissions portfolio-wide cost effectively;

[5] edgebuildings.com/zero-carbon-pledge.

…..

Compania noastra ofera servicii de proiectare arhitecturala incepand cu anul 1993, incluzand in portofoliul sau constructii de largi dimensiuni in diferite orase ale Romaniei. Datorita nevoii stringente de cladiri sanatoase si eficiente, accentul nostru s-a indreptat catre consultanta in vederea obtinerii certificarilor internationale in sustenabilitate si proiectare conform principiilor de sustenabilitate selectate. Totodata, sprijinim proprietarii in atingerea tintelor de reducere a emisiilor de carbon. Sustenabilitatea poate fi definita drept activitatea de proiectare si construire a cladirilor si oraselor dar si de protejare si regenerare a siturilor, care conduce la cresterea economica, protectia mediului si progresul social pentru generatia actuala, fara a compromite potentialele generatii viitoare in a avea un ecosistem care sa le raspunda nevoilor. Cladirile sustenabile reprezinta o parte integranta de maxima importanta a solutiei la provocarile de mediu actuale.

Certificarile internationale verifica o serie de teme si elemente importante in vederea obtinerii punctajului pentru a atesta calitatea de cladire sustenabila. Aceste criterii includ: eficienta energetica si energia regenerabila, procesul de proiectare integrat, amplasament si comunitate, transport, materiale naturale si sustenabile, calitatea aerului interior, gestionarea consumului de apa, managementul proprietatii si al constructiilor, echitate sociala, sanatatea utilizatorilor si alte principii inovatoare de proiectare sustenabila.

Arhitectii si dezvoltatorii din Romania inteleg importanta aplicarii principiilor de sustenabilitate drept noua norma a viitorului si exista deja o competitie pentru atingerea unor performante din ce in ce mai ridicate.

Suntem unica echipa de proiectare din tara care pune la dispozitie, pe langa serviciile de certificare, servicii de proiectare si certificare in sustenabilitate cumulate.

 

Contact:

E-mail: office@vanel-exim.ro

Tel: (+40) 234.571.094

Mob: (+40) 740.022.882

Expert in sustenabilitate: dr. arh. Laura Gabureanu (Amaiei)

 

Autor: dr. arh. Laura Gabureanu (Amaiei) – LEED AP BD+C, O+M, ID+C, ND | BREEAM NC Assessor | WELL AP | EDGE Expert | SITES AP |  Fitwel Ambassador | Active Score AP

 

 …citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 34-37

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/calea-spre-neutralitatea-emisiilor-de-carbon-pentru-portofoliile-de-cladiri-ale-dezvoltatorilor-romani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.