«

»

ECOSTRATOS: Oamenii si natura. Trendul european de inverzire a liniilor de tramvai cu rulouri de sedum

Share

In ultimii ani, tendinta de inverzire a liniilor de tramvai a devenit tot mai populara si a inceput sa se raspandeasca in numeroase orase din intreaga Europa. Aceasta tendinta nu este doar o modalitate de a face orasele mai frumoase, ci are si beneficii importante pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

Printre cele mai populare plante folosite pentru inverzirea liniilor de tramvai se numara sedumul, o planta suculenta usor de intretinut si care poate supravietui in conditii dificile.

Covoare de sedum cu specii atent selectionate

Utilizarea sedumului la inverzirea liniilor de tramvai aduce beneficii importante pentru comunitate. Cel mai important dintre acestea este ca un covor de sedum imbunatateste calitatea aerului, prin captarea particulelor de praf si a poluantilor din aer. De asemenea, sedumul ajuta la reducerea nivelului de zgomot, contribuind la crearea unui mediu mai linistit si placut pentru locuitori.

In plus, sedumul contribuie la imbunatatirea vizuala a spatiului urban, prin aducerea unui element de natura in oras. Aspectul verde al liniilor de tramvai creeaza un mediu mai placut si mai estetic pentru oameni. Acest lucru are un impact pozitiv asupra starii de bine a locuitorilor si poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii in oras.

 

Stiati ca:
Sedumul absoarbe CO2 si diverse particule din aer, stocand in medie 1,23 kg CO2 pe metru patrat pe an?
Acest lucru inseamna ca 813 m² de cale de rulare inverzita cu sedum absoarbe o tona de CO2 pe an. O tona de CO2 este echivalenta cu emisiile rezultate in urma conducerii unui automobil pe benzina pe o distanta de aproape 10.000 km.

 

Insa avantajele inverzirii liniilor de tramvai cu sedum nu se opresc aici. Aceasta practica contribuie si la reducerea riscului de inundatii, prin absorbtia apei de ploaie si drenarea acesteia catre sol. De asemenea, plantele au un efect de racire asupra mediului inconjurator, reducand riscul de deformare a liniilor de tramvai in perioadele de canicula.

Inverzirea liniilor de tramvai poate avea un efect pozitiv asupra economiei locale. In multe orase, aceasta practica a dus la cresterea valorii proprietatilor imobiliare din zona si a atras investitii din partea companiilor care isi doresc sa se asocieze cu un brand ecologic si sustenabil. Astfel, o masura relativ simplu de pus in practica poate contribui la dezvoltarea economica a orasului si la cresterea calitatii vietii pentru locuitorii sai.

 

In Germania, inverzirea liniilor de tramvai cu sedum este o practica tot mai raspandita. Printre cele mai importante proiecte se numara cel din Berlin, unde aproximativ 120.000 de metri patrati de linii de tramvai au fost inverzite cu sedum, conform datelor din 2021. De asemenea, in orasul Köln, exista o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati de linii de tramvai acoperite cu sedum.

Linie de tramvai cu sedum, in Berlin – Germania

Un alt proiect important din Germania este cel din orasul Leipzig, unde a fost infiintata o linie de tramvai complet inverzita cu sedum, numita „Grüne Linie” (Linia Verde). Aceasta linie de tramvai are o lungime de 3,7 km si este inverzita cu o varietate de specii de sedum si ierburi.

 

Polonia este un alt exemplu de tara europeana care a investit in inverzirea liniilor de tramvai cu sedum. In orasul Wrocław, de exemplu, exista un proiect important de extindere a spatiului verde pe liniile de tramvai. Proiectul a inceput in 2018 si se extinde pe o suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati, in special in zonele mai putin verzi ale orasului.

Aceasta linie este considerata unul dintre cele mai mari proiecte de inverzire a liniilor de tramvai din Europa Centrala si de Est. De asemenea, orasul Poznań a inverzit o mica sectiune de tramvai in 2017, iar alte orase, cum ar fi Gdańsk si Cracovia, au proiecte similare in planificare sau in curs de dezvoltare.

Linie de tramvai cu sedum, in Poznan – Polonia

 

In Portugalia, au fost realizate cateva proiecte impresionante de inverzire a liniilor de tramvai cu sedum. De exemplu, in orasul Porto, s-a creat un proiect de inverzire a unei portiuni de 3,7 km a liniei de tramvai cu sedum, care a fost finalizat in 2018. Suprafata totala acoperita cu sedum in acest proiect este de aproximativ 4.000 de metri patrati, ceea ce a adus beneficii majore pentru mediul urban.

Linia de tramvai verde din Porto, Portugalia, a devenit o atractie turistica si a fost foarte bine primita de catre comunitate.

Orasul Lisabona a realizat si el un proiect similar pe o portiune de 1,5 km a liniilor de tramvai, cu o suprafata acoperita cu sedum de aproximativ 2.000 de metri patrati.

Linie de tramvai cu sedum, in Porto – Portugalia

 

Acestor proiecte li se alatura numeroase altele din orase europene, precum Amsterdam, Barcelona, Copenhaga, Paris si Viena, care au inceput sa investeasca in inverzirea liniilor de tramvai, demonstrand astfel ca utilizarea sedumului poate fi o solutie eficienta si ecologica pentru imbunatatirea mediului urban si crearea unor spatii verzi in zonele aglomerate.

In Europa, trendul de inverzire a liniilor de tramvai cu sedum continua sa se dezvolte, fiind adoptat de tot mai multe orase. In Romania, desi inca sunt putine astfel de proiecte, trendul a inceput sa castige teren si exista deja initiative de inverzire a unor trasee de tramvai din orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Arad, Resita, Galati sau Iasi.

Specialistii in urbanism considera ca aceasta tendinta se va extinde si in viitor, datorita beneficiilor semnificative aduse pentru mediu si comunitate.

Prin urmare, trendul de inverzire a liniilor de tramvai cu sedum este o solutie inteligenta, sustenabila si estetica, care poate aduce beneficii semnificative pentru mediul urban si comunitatea locala. Este de asteptat ca acest trend sa se dezvolte si sa devina tot mai raspandit in intreaga Europa, dar si in Romania, in urmatorii ani.

 

Ecostratos a inceput productia de rulouri de sedum in Romania, oferind solutii inovatoare si durabile pentru inverzirea liniilor de tramvai din tara noastra. Folosind specii de sedum adaptate conditiilor locale, venim cu o solutie eficienta pentru imbunatatirea calitatii vietii in mediul urban. Intr-un efort de a face orasele noastre mai verzi si mai sanatoase, invitam toate autoritatile locale si companiile de transport sa ia in considerare aceasta solutie.

Aflati mai multe despre inverzirea liniilor de tramvai cu sedum de pe site-ul nostru si alaturati-va misiunii noastre de a crea orase mai verzi si mai sanatoase pentru toti locuitorii.

 

ECOSTRATOS SRL
Arad, str. Clopotului, nr. 128
E-mail: office@ecostratos.ro
Web: www.ecostratos.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 6-7

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/ecostratos-oamenii-si-natura-trendul-european-de-inverzire-a-liniilor-de-tramvai-cu-rulouri-de-sedum/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.