Cand un business este deja de niste ani prezent pe piata de profil si este caracterizat de un nivel de inovare care il scoate din „pluton”, cu greu mai poti spune despre el ceva care sa nu fie deja cunoscut. 9 ani de evolutie constanta, un lant logistic radical diferit, un portofoliu extrem de vast de produse comercializate, 75.000 de clienti (multumiti) si peste 1 milion de euro economisiti in 2022 pentru acestia vin sa confirme ca Vindem-ieftin.ro nu este doar expresia celei mai puternice revolutii in domeniul comertului cu materiale de constructii din ultimii 100 de ani, ci si o constanta pe care fiecare partener se poate baza pe termen lung. Iar foarte multi dintre cititorii revistei au avut ei insisi ocazia sa se convinga de acest lucru, fie in viata privata, de constructori ai propriilor visuri si case, fie prin intermediul relatiilor comerciale de tip producator – vanzator. Daca in acest numar al revistei nu spunem o poveste noua, cu siguranta spunem (reluam) o poveste frumoasa, a carei concluzie importanta este ca, indiferent de provocari, crize si impredictibilitati, un om a creat o cale ca produsele pentru constructii sa ajunga intotdeauna in cele mai convenabile conditii de la producatorii lor la destinatari, cu un plus-beneficiu pentru mediu, pe acest traseu.
Invitatul nostru, in acest numar, este un antreprenor care continua sa inspire, si un permanent model de curaj: Cosmin Raileanu, fondatorul Casei de Comenzi Vindem-ieftin.ro.
Revista Constructiilor: Povestea Casei de Comenzi Vindem-ieftin.ro a inceput in „improbabilul Ramnicu Sarat”. Care a fost cea mai puternica motivatie? Si – din experienta pe care o aveti – cum pornesti ca antreprenor cu viziune extinsa intr-un oras mic? Este un handicap sau un avantaj?
Cosmin Raileanu: Cea mai puternica motivatie a fost sa schimb ceva in industria materialelor de constructii. Ideea mi-a venit cand imi construiam casa si am simtit pe pielea mea ce inseamna sa-ti cumperi materiale de constructii, dar mai ales cum este impartita aceasta piata intre marii retaileri si depozitele locale. Practic nu aveai variante decat sa cumperi de la acestia.
De cand am lansat conceptul m-am gandit sa ajungem direct la fiecare client ce construieste, fara ca marfa sa mai treaca prin Ramnicu Sarat. Pot spune ca a fost un avantaj sa incep din Ramnicu Sarat, pentru ca am obtinut foarte rapid contracte de la marii furnizori sau producatori, acestia neavand foarte multe alternative in zona. Daca incepeam in Bucuresti sau in alt oras mare, nu reuseam sa obtin atat de multe contracte cu furnizori renumiti. Forta de munca din Ramnicu Sarat a fost mai accesibila, comparativ cu orasele mari, unde salariile ar fi fost duble.
Revista Constructiilor: Cum se traduce in cifre aceasta viziune? La momentul 2014 si acum, cand povestea se apropie vertiginos de o varsta rotunda? Sau, daca preferati, ce cifre definesc aspectele la care tineti in masura cea mai mare?
Cosmin Raileanu: Cred ca este foarte important sa aduci valoare clientului si sa te focusezi pe nevoile acestuia, pentru ca mai departe clientii te vor recomanda la cunostintele lor, iar transpunerea in cifre este doar o consecinta a valorii incontestabile pe care acest model o aduce clientilor sai. Am crescut cu o medie de 50% pe an pana la o cifra de afaceri de 15 milioane de euro in 2022.
Ne dorim ca fiecare client ce construieste sa obtina de la noi o oferta inainte de a lua o decizie, deoarece astfel clientii isi pot verifica sursele pe care le au deja; de multe ori, cei care nu cunosc piata primesc de la unii constructori, arhitecti sau designeri oferte cu mult peste pretul pietei, si din comoditate sau din alte motive acestia nu prea au unde verifica.
La noi este simplu, clientul trimite doar o lista cu cantitatile si un consultant dedicat (redenumit de noi de curand Depozit Virtual) va prelua acest necesar si va discuta cu clientul exact nevoile lui, apoi ii oferteaza si livreaza.
Revista Constructiilor: Ca sa rezumam (sau pentru ca repetitia este mama invataturii…), Vindem-ieftin.ro inseamna:
Cosmin Raileanu: Inovatie, concept unic in Romania, consultanta, preturi corecte prin negociere, scurtarea lantului de la fabrica la client.
Vindem ieftin pentru ca vindem mult.
Vindem mult pentru ca vindem ieftin.
Revista Constructiilor: La ce nivel estimati ca poate ajunge (si functiona fara sincope majore) o astfel de piata, ca extindere geografica?
Cosmin Raileanu: Modelul nostru de business functioneaza cu succes pe intreg teritoriul Romaniei, fiind confirmat de peste 75.000 de clienti care au comandat de la noi. In urmatorii ani, Depozitul Virtual va accelera dezvoltarea cu succes si pe pietele europene, iar in 30 de ani va deservi toate pietele de pe glob.
Revista Constructiilor: Cel mai mare obstacol in (acest model de) business este/ar fi…?
Cosmin Raileanu: Cel mai mare obstacol a fost reticenta clientilor de a plati in avans. In 9 ani de activitate am dovedit insa ca suntem o firma serioasa si transparenta, care isi respecta fiecare client in parte. Am primit peste 500 de recenzii video de la clientii ce au comandat, recenzii care surprind livrarea, descarcarea si prezentarea produselor, avem peste 75.000 de clienti in Romania si Europa si ne dorim ca in urmatorii 10 ani sa ajungem langa fiecare client ce construieste la nivel european.
Revista Constructiilor: „Cumperi totul dintr-un singur loc” implica si partea de consultanta de specialitate? Si, daca da, cum sunt pregatiti oamenii care o ofera?
Cosmin Raileanu: Consultanta este principalul avantaj pe care il oferim. Noi sfatuim toti clientii sa ceara oferte din mai multe locuri pentru a compara preturile inainte de achizitie. Nevoile clientilor sunt identificate si intelese, iar apoi li se ofera materialele de care au nevoie. Fiind un domeniu nisat, nu toti clientii au cunostinte despre proprietatile anumitor materiale sau despre produsele nou lansate pe piata. Consultantii dedicati au parte de training-uri saptamanal.
Revista Constructiilor: Cum schimba in bine lumea acest concept de business? Prin el insusi, ca mecanism de desfasurare, dar si prin resursele pe care vi le pune la dispozitie?
Cosmin Raileanu: Exact cum Uber, Airbnb, Booking, Glovo si alte modele de business disruptive au adus beneficii si chiar un mod de viata pentru majoritatea consumatorilor, asa am adaptat si noi Vindem-ieftin.ro pentru a pune accent pe transparenta, consultanta si economie pentru fiecare client ce construieste.
Materialele de constructii, pentru a fi vandute, au nevoie de consultanta umana, pe termen lung este nevoie de calcule pentru realizarea proiectelor si mai ales de negocierea preturilor, pentru ca fiecare client are nevoi diferite si nu poti pune un pret la un produs oriunde in Romania, indiferent de cantitate.
Cu cat ai o cantitate mai mare, cu atat pretul trebuie sa fie mai mic, si noi facem cu succes aceasta negociere pentru proiecte mici, medii, mari sau chiar foarte mari, totul cu plecare din fabrica catre client.
Din ce in ce mai multi clienti sunt tinuti la distanta de compania catre care se duc prin instrumente automatizate, roboti, inteligenta artificiala, insa ei isi doresc sa personalizeze discutia cu un consultant de la care poate cumpara cam tot ce au nevoie. Clientul are nevoie de lamuriri si de suport in timp real. Modelul nostru de business are si un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, transportul marfurilor realizandu-se o singura data: de la fabrica la client.
Revista Constructiilor: Mentoratul a aparut ca intentie, sau ca o consecinta?
Cosmin Raileanu: Mai mult ca o consecinta. Gestionarea unui Depozit Virtual presupune anumite procese, proceduri si un sistem de lucru complex si integrat. Mentorii le ofera suport Depozitelor Virtuale in primele 3 luni, pentru a se obisnui cu tot fluxul de lucru.
Practic, prin mentorat ne dorim sa aducem o autonomie fiecarui Depozit Virtual in maximum trei luni, astfel incat acesta sa fie profitabil si sa castige de trei ori mai mult decat daca ar fi angajat in vanzari intr-un mod obisnuit.
In virtutea faptului ca business-ul nostru este unic, am fost nevoiti sa ne educam si sa inovam acest ecosistem, ne-a dus in directia de dezvoltare profesionala continua.
Revista Constructiilor: Modul acesta de a tranzactiona materiale de constructii suna foarte atragator pentru cumparator. Care sunt insa marile avantaje ale furnizorului?
Cosmin Raileanu: Casa de Comenzi Vindem-ieftin.ro deruleaza un proces de vanzare reala si rapida cu toti producatorii. Impreuna cu acestia construim parteneriate de durata, bazate pe incredere si colaborare perfect avantajoasa de ambele parti. Noi nu stocam marfa, nu creditam piata si nu cerem sa fim creditati.
Orice producator de materiale de constructii isi doreste sa lucreze alaturi de parteneri care sa ii ofere siguranta tranzactiilor si a colaborarii, iar noi ne-am transformat intr-o echipa de vanzari si marketing pentru toti producatorii de materiale de constructii din Romania.
Clientul plateste produsele in avans, iar banii ajung mai repede la furnizorul de la care s-a facut achizitia. Plata se face rapid si sigur, iar modelul de business fara stocuri elimina instant blocajele din depozit si intarzierile de plata, esentiale chiar, in aceasta perioada de criza.
Stim cu totii ca stocarea marfurilor intr-un depozit fizic presupune pentru un furnizor diferite costuri precum: chirie, utilitati, salarii pentru gestionar si manipulanti, combustibil pentru motostivuitor etc. Casa de Comenzi Vindem-ieftin.ro scoate din pret aceste cheltuieli de depozitare, manipulare si gestionare, care uneori ajung si la 20%. Concret, clientul discuta cu un consultant, iar ulterior marfa este livrata direct de la producator, fara sa mai treaca prin depozit sau hypermarket.
Revista Constructiilor: Cum s-au reflectat in dinamica furnizorilor Vindem-ieftin.ro episoadele de criza din ultimii ani, cu o piata a materialelor de constructii in declin, pe fondul cresterilor accentuate de preturi, scaderilor de stocuri si impredictibilitatii accentuate? Prin ce parghii reusiti sa controlati genul acesta de momente?
Cosmin Raileanu: La noi piata se misca in timp real si suntem actualizati cu preturile producatorilor aproape instant. Ce am invatat in ultimii ani este ca nimeni nu are cel mai bun pret pentru mult timp.
Au fost stocuri lipsa, au fost probleme in aprovizionarea cu materie prima si preturile au crescut foarte mult, unele chiar peste normal, si toate acestea au dus la o destabilizare a pietei de constructii.
Practic, nu iti mai poti bugeta un proiect pe 1-2 ani, pentru ca schimbarile au fost si de la o saptamana la alta, iar dezvoltatorii si clientii ce construiesc nu si-au putut bugeta concret proiectele.
Avantajul nostru in piata este ca avem alternative la toate produsele si practic ii punem pe masa clientului mai multe variante, astfel incat el sa aleaga calitatea si pretul in raport cu pretentiile sau necesarul din proiect. Chiar si in perioade grele am reusit sa fim langa fiecare client si sa ii gasim o solutie, astfel incat sa trecem cu bine impreuna peste orice blocaj.
Revista Constructiilor: Daca ati fi invitat, si nu gazda, la Tribul Antreprenorilor, ce intrebare considerati ca v-ar ajuta sa va puneti cel mai bine in valoare ca antreprenor?
Cosmin Raileanu: „Ce problema rezolva in piata business-ul pe care l-ai creat?”
Este important ca tot ceea ce oferim in piata sa aduca valoare pentru ca business-ul sa poata functiona. Cu cat este mai mare valoarea adusa, cu atat vei avea clienti recurenti si recomandari din partea acestora si vei reusi sa scalezi mult mai rapid, cu cheltuieli mici de marketing, iar asta ar insemna o profitabilitate crescuta pentru companie.
Revista Constructiilor: Din aceasta pozitie de antreprenor cu viziune si care a revolutionat un segment intreg de piata, cum apreciati anul 2023? Si cum intentionati sa-l marcati pe urmatorul, pentru un „10 cu felicitari”?
Cosmin Raileanu: Eu, ca antreprenor, am trecut prin criza din 2008 si stiu ca un business cu principii sanatoase, orientat catre dezvoltarea continua a oamenilor din echipa, orientat catre parteneriate sanatoase si cu o atentie desavarsita pentru clienti, concomitent cu o gestionare atenta a cheltuielilor operationale si de marketing, nu poate decat sa pluteasca in aceasta perioada si sa ajunga cu bine la tarm, indiferent de furtuna care vine.
Consider ca singura varianta pe care o are un antreprenor pentru a atinge succesul este sa continue si sa inoveze fara a se gandi o clipa sa renunte. Noi nu am gasit in Ramnicu Sarat angajati specializati in vanzari si am fost nevoiti sa gasim o varianta. Acum, aceasta varianta numita Depozit Virtual este considerata o inovatie in industria noastra.
Cu alte cuvinte, nu mai crestem angajati in vanzari, ci dezvoltam parteneriate cu antreprenori asumati si autonomi ce vor impanzi international aceasta piata.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 30-32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns