«

»

OAR: Lansarea concursului international de solutii REGENERAREA URBANA A ZONEI PIETEI CIBIN

Share

Ordinul Arhitectilor din Romania si Municipiul Sibiu anunta oficial lansarea Concursului International de Solutii Regenerarea urbana a zonei Pietei Cibin.

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune solutii in vederea regenerarii urbane a zonei Pietei Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare.

 

Procesul de regenerare urbana a Pietei Cibin actioneaza pe trei paliere: pe de o parte, vizeaza regandirea zonei alocate actualmente pietei Cibin, completand functiunea principala de piata agroalimentara cu un set de functiuni complementare. Pe de alta parte, aduce in discutie valoarea istorica a acestei zone si maniera in care insertiile propuse reusesc sa o puna in valoare. Nu in ultimul rand, urmareste optimizarea relatiei acestui areal cu centrul istoric si raul Cibin prin cresterea calitatii spatiilor publice. Zona de concurs este amplasata la limita nord-vestica a centrului istoric al Municipiului Sibiu, in proximitatea raului Cibin. Ea este constituita din amplasamentul Pietei Cibin, impreuna cu strazile perimetrale care o bordeaza, precum si din strazile care asigura legatura dintre acest amplasament si nucleul istoric si din legatura transversala dintre acestea. Proiectul aduce cu sine oportunitatea de a redefini maniera de utilizare si perceptie a unui sit actualmente destructurat dar cu o evolutie dinamica din perspectiva istorica. Obiectivele de investitie asumate de Autoritatea Contractanta sunt (1) regenerarea urbana a zonei Pietei Cibin prin construirea unei cladiri in care sa functioneze piata agroalimentara si parcarea Pietei Cibin, impreuna cu dezvoltarea urbana a acestor spatii publice si (2) dezvoltarea urbana a zonei de legatura dintre Piata Cibin si centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei si prin punerea in dialog a solutiei propuse cu tesutul istoric si Raul Cibin.

 

Autoritatea Contractanta a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmand sa devina beneficiarul proiectului contractat in urma concursului.

 

Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in conformitate cu prevederile internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism dupa cum sunt mentionate in Ghidul de bune practici in organizarea concursurilor de solutii de arhitectura si urbanism OAR, publicat in 2018 si revizuit in 2022, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Concursul de solutii este public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana, si este organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

 • arh. Mirjam NIEMEYER
 • arh. Iris GLEICHMANN
 • arh. Ildiko MITRU
 • arh. Michael ENGEL
 • arh. Horia MOLDOVAN
 • arh. Cristian SANDRU – Reprezentant al Filialei Teritoriale Sibiu-Valcea a OAR
 • arh. Gheorghe PATRASCU – Reprezentant Autoritate Contractanta

 

Membri supleanti:

 • arh. Astrid ROTTMAN
 • arh. Ioana URDEA – Reprezentant Autoritate Contractanta

 

PREMIILE ACORDATE

 • Premiul I: contract de servicii de proiectare cu valoarea estimata la 3.734.608 lei fara TVA
 • Premiul II: 113.770 lei, TVA inclus
 • Premiul III: 56.885  lei, TVA inclus

 

CALENDARUL CONCURSULUI 

 • Lansarea oficiala a concursului: data lansarii oficiale in SEAP
 • Data limita predare proiecte: 2 iunie 2023, ora 16:00
 • Analiza formala proiecte (verificare comisie tehnica): 5–8 iunie 2023
 • Jurizare proiecte: 9–12 iunie 2023
 • Anunt oficial castigator si publicarea rezultatelor (conferinta de presa cu juriul): 13 iunie 2023

 

Mai multe detalii pot fi gasite pe pagina oficiala a concursului: https://oar.archi/concursuri/oar/regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin/

si in limba engleza: https://oar.archi/en/concursuri/oar/urban-regeneration-cibin-market-area/

 

Va invitam sa urmariti, in continuare, pentru anunturi si stiri privind concursul, si pagina oficiala de Facebook a Ordinului Arhitectilor din Romania: https://www.facebook.com/OARNational/

sau OAR Concursuri: https://www.facebook.com/oar.concursuri/

 

 …citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 22

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/oar-lansarea-concursului-international-de-solutii-regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.