In ultimii ani, Romania a suferit inundatii devastatoare, ce au cauzat daune semnificative infrastructurii, locuintelor si afacerilor. Aceste inundatii au avut un impact sever asupra vietii multor romani, iar autoritatile cauta in mod constant modalitati de a reduce efectele distructive ale acestor dezastre naturale. Una dintre tehnologiile care s-au dovedit utile in gestionarea inundatiilor este scanarea LiDAR.
Dezvoltarea scanarii LiDAR, impreuna cu dezvoltarea platformelor UAV, a dus la o revolutie in cartografiere, topografie, monitorizarea mediului si alte aplicatii similare.
LiDAR, acronim pentru Light Detection and Ranging, este o tehnologie de senzori activi care foloseste impulsuri laser pentru a crea o imagine tridimensionala a terenului.
In combinatie cu echipamentele UAV, LiDAR-ul poate fi utilizat pentru a cartografia zone greu accesibile sau periculoase, cum ar fi zonele montane sau terenurile inundate, si nu numai.
Aceasta tehnologie a fost folosita in mod traditional in cartografiere si topografie, dar are aplicatii tot mai diverse si in cadrul colectarii datelor topografice necesare gestionarii bazinelor hidrografice, dovedindu-se deosebit de utila in gestionarea inundatiilor, deoarece poate oferi informatii precise si detaliate despre topografia unei zone, informatii ce pot fi utilizate pentru a prezice impactul inundatiilor.
Pe langa gestionarea inundatiilor, scanarea LiDAR are si alte aplicatii potentiale, in ansamblu avand utilitate intr-o gama larga de domenii, de la arheologie pana la silvicultura si planificarea urbana. Pe masura ce tehnologia devine tot mai disponibila si accesibila pe scara larga, ne putem astepta la aplicatii din ce in ce mai inovatoare ale LiDAR-ului in anii urmatori.
Cu totii depindem de apa – pentru baut, gatit si spalat, dar si pentru agricultura si industrie. Pentru a gestiona bazinele hidrografice si a preveni inundatiile si alte dezastre naturale, este important sa avem date precise si detaliate despre teren. Resursele de apa de pe intreg teritoriul pot fi corelate in raport cu unitatile majore de relief, pe bazine hidrografice, pe regiuni, acest ultim criteriu avand ca scop sublinierea lor in raport cu cerintele socio-economice actuale.
Factorul uman precum si schimbarile climatice pot determina modificari considerabile ale resurselor de apa naturale. Cu scopul de a eficientiza si monitoriza cu usurinta schimbarile privitoare la natura si dimensiunea evenimentelor de hazard, sunt necesare noi cai de abordare, cum ar fi tehnologia LiDAR.
Una dintre cele mai importante utilizari ale tehnologiei LiDAR in cadrul bazinelor hidrografice este de a crea harti precise ale reliefului. Aceste harti pot fi folosite pentru a identifica zone cu un risc crescut de inundatii sau alunecari de teren si pentru a dezvolta strategii de gestionare a riscurilor. De asemenea, hartile LiDAR pot fi folosite pentru a evalua potentialul hidroenergetic si pentru a identifica sursele de apa potabila.
Datele LiDAR pot fi folosite in hidrologie, pentru a estima debitul de apa la suprafata, acest lucru putand fi util pentru estimarea riscului de inundatii, in modelarea 3D la nivel de peisaj a modificarilor acoperirii terenurilor. Acest tip de masuratori constituie una dintre cele mai eficiente metode de colectare a datelor de suprafata, care este utila pentru evaluarea riscului de hazardare. Se pot astfel detecta schimbarile de nivel ale raurilor sau se poate masura cantitatea de zapada din munti, parametri care indica nivelurile viitoare ale apei din rauri si lacuri.
In Romania, scanarea LiDAR a fost utilizata pentru a crea harti precise ale inundatiilor, care sunt esentiale in dezvoltarea de strategii eficiente de gestionare a revarsarilor de ape. Aceste harti arata posibilitatea extinderii inundatiilor intr-o zona, inclusiv adancimea si viteza apei de inundatie, combinand datele colectate cu ajutorul tehnologiei LiDAR cu cele colectate din batimetrie. Aceste informatii sunt cruciale in determinarea rutelor de evacuare, identificarea zonelor vulnerabile si dezvoltarea sistemelor de avertizare pentru inundatii.
Cu ajutorul scanarii LiDAR au fost create harti precise ale inundatiilor din zona acumularilor nepermanente. Acestea au fost utilizate pentru a dezvolta un sistem de avertizare in caz de inundatii care poate alerta persoanele de decizie cu privire la inundatiile potentiale si poate furniza informatii despre rutele de evacuare.
La scanarea LiDAR s-a apelat, de asemenea, in mai multe localitati din Romania, pentru identificarea zonelor cu risc de inundatii. Cu ajutorul tehnologiei de scanare LiDAR, administratia locala a putut identifica zonele predispuse la inundatii si a dezvoltat strategii de gestionare a viiturilor pentru a reduce impactul acumularilor de ape.
Sub aspectul beneficiilor, utilizarea tehnologiei LiDAR poate duce la o crestere a preciziei si a acuratetei datelor aferente reliefului, precum si la o sporire a eficientei si eficacitatii in ceea ce priveste colectarea si gestionarea datelor topografice. Aceasta poate fi utila pentru a preveni dezastre naturale si pentru a proteja comunitatile si infrastructurile din zonele afectate.
In concluzie, dezvoltarea scanarii LiDAR, impreuna cu echipamentele UAV, au deschis noi oportunitati in domeniile cartografiei si topografiei: tehnologia LiDAR poate fi o unealta valoroasa in gestionarea bazinelor hidrografice si a riscurilor naturale asociate, precum inundatiile si alunecarile de teren. Aceasta poate ajuta la crearea de harti precise ale reliefului si la monitorizarea schimbarilor terenului in timp real, contribuind la dezvoltarea de strategii mai eficiente de gestionare a riscurilor.
Aceasta combinatie ofera o solutie mai eficienta, mai precisa si mai rapida decat metodele traditionale, permitand o mai buna intelegere a lumii inconjuratoare si luarea deciziilor in timp real.
Autor: ing. Simion BRUMA – CEO, BDS Topografie SRL, vicepresedinte al Uniunii Geodezilor din Romania, filiala Cluj
(Ing. Simion BRUMA este topograf autorizat, cu peste 15 ani de experienta in topografie, cartografie, cadastru si silvicultura.)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 54-55
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns