«

»

VINDEM-IEFTIN.RO: Abaterile de la STAS in constructii pun in pericol viata oamenilor/ proprietarilor

Share

 Cutremurele din Turcia si activitatea seismica din judetul Gorj au repus pe tapet siguranta constructiilor, dar mai ales modul in care se construieste. Pornind de la dezastrul prin care a trecut Turcia, avem instinctul de a crede ca fierul folosit in constructii a fost de slaba calitate, si ca acesta ar fi principalul motiv pentru care s-au prabusit un numar foarte mare de cladiri la cutremur. Dar trebuie precizat ca peste 70% din fierul beton si profilele din Romania provin din Turcia, importurile realizandu-se de peste 25 de ani.

In situatia de fata nu este vorba despre calitatea produsului, ci de nerespectarea normelor in constructii, de faptul ca nu s-au folosit cantitatile corespunzatoare pentru manopera structurilor, dar nici Φ-urile recomandate, acestea fiind inlocuite de unele cu dimensiuni mai mici.

Desi locuiesc in constructii noi, teama ca acestea ar putea fi distruse de un seism a incoltit in sufletele oamenilor. Siguranta blocurilor si reputatia dezvoltatorilor imobiliari sunt puse sub semnul intrebarii de oamenii care intentionau sa-si cumpere un apartament intr-un complex rezidential.

Piata imobiliara romaneasca este extrem de dinamica si in continua expansiune. Unii dezvoltatori imobiliari isi anunta intrarea pe piata, in timp ce altii, deja existenti, lanseaza noi proiecte rezidentiale.

Ce se intampla de fapt?

In Romania, aproape orice petic de pamant devine tinta dezvoltatorilor imobiliari. Rezultatul? Constructii care nu se incadreaza absolut deloc in peisajul urban, cum ar fi un bloc construit in mijlocul unui cartier de case, o constructie ridicata langa o statie PECO, si lista poate continua. Cu toate ca normele din domeniu au devenit mai exigente, cadrul legislativ nu ii impiedica pe unii constructori sa execute in continuare lucrari slabe. Nici Planurile Urbanistice Zonale nu sunt corect reglementate, si exista constructori care profita din plin de aceste carente din sistem.

 

Profitul unora calca in picioare vietile altora

Abatarile de la STAS sunt o metoda prin care dezvoltatorii imobiliari isi reduc costurile cu materialele, dar isi maximizeaza profitul. O cantitate insuficienta sau o dimensiune mai mica a materialelor vitale pentru structura de rezistenta a unui imobil pot pune in pericol viata celor care locuiesc acolo, in caz de calamitate.

O alta situatie care merita abordata este cea a materialelor de constructii din gama eco. Cand auzi „eco”, te duci cu gandul la ecologic. In realitate, nu este chiar asa. Eco reprezinta o abatere de la STAS, produse mai subtiri, mai usoare, mai mici, cu caracteristici mai slabe, comparativ cu gamele profesionale. De exemplu, plasa sudata 8 eco este de 7,5.

Interesul dezvoltatorilor imobiliari este sa-si maximizeze profitul cu cheltuieli minime. Prin urmare, cei mai multi dintre ei construiesc cu materiale de calitate inferioara, iar executia lasa destul de mult de dorit. Un dezvoltator imobiliar construieste cu aproximativ 400-500 euro/mp + teren, iar apoi ajunge sa vanda chiar si de 4-5 ori mai scump.

Au fost cazuri in care oamenii au facut credite bancare pentru a-si plati in avans locuinta aflata in stadiul de proiect, iar la scurt timp dezvoltatorul a intrat in insolventa. Pentru a-si reduce si mai mult costurile de construire, unele entitati au ridicat blocuri pe care nu le-au mai conectat la sistemele de utilitati. Acest lucru se traduce prin nefunctionalitatea locuintei si costuri mari pentru racordarea la utilitati „pe persoana fizica”.

 

Paza buna trece primejdia rea

Orice client poate evita surprizele neplacute daca se informeaza corect inainte de a bate palma cu dezvoltatorul imobiliar. Cautati informatii despre dezvoltator si despre proiectele finalizate. Cititi recenziile celor care locuiesc acolo. Daca ati cumparat un apartament in stadiu de proiect, puteti programa cateva vizite pe santier alaturi de un specialist in constructii. Acesta isi poate forma o parere legata de modul in care imobilul este construit, iar in caz de nereguli, poate anticipa eventualele probleme. De asemenea, puteti verifica compania pe site-ul Ministerului de Finante, pentru a va asigura ca are capacitatea financiara de a duce la final proiectul si ca nu intra in insolventa.

De asemenea, toti oamenii care vor sa construiasca ar trebui sa ceara 3 oferte din locuri diferite pentru aceeasi lista de materiale, cu scopul de a compara preturile inainte de achizitie.

Maximizarea profitului cu costuri minime este o practica intalnita la majoritatea producatorilor de bunuri, nu doar la dezvoltatorii imobiliari. Cel mai sanatos ramane sa va informati bine inainte de a face o investitie imobiliara.

 

Autor: Cosmin RAILEANU – fondator si CEO, Vindem-ieftin.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 201 – aprilie 2023, pag. 29

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/04/11/vindem-ieftin-ro-abaterile-de-la-stas-in-constructii-pun-in-pericol-viata-oamenilor-proprietarilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.