«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Aluminiu si sticla – cum sa construim ecologic, functional si sigur

Share

Imbunatatirea eficientei energetice – atat a cladirilor publice, cat si a locuintelor private – este unul dintre elementele esentiale ale strategiei de securitate energetica. In cautarea unor solutii ecologice si cu emisii reduse de dioxid de carbon, arhitectii se orienteaza din ce in ce mai mult catre solutii si materiale care indeplinesc conditiile dezvoltarii durabile. Printre acestea se numara aluminiul si sticla, care, pe langa performantele lor ridicate de izolare termica, garanteaza un design modern si complet functional.

 

Aproximativ 3,5 milioane de locuinte din Romania (dintr-un total de 8,5 milioane) folosesc combustibil solid – in principal lemn, dar si carbune – ars in sobe cu randament scazut. Aproape 2,5 milioane de locuinte sunt incalzite cu GPL, conform datelor incluse in proiectul de Strategie energetica a Romaniei 2020-2030, cu perspectiva anului 2050.

Acest lucru se traduce nu numai printr-un impact negativ asupra mediului, ci si prin costuri ridicate de intretinere a cladirilor. Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor va reduce costurile de incalzire. Urmarirea trecerii la constructii cu emisii zero va permite, de asemenea, independenta fata de gazul importat.

 

Solutii ecologice in constructii contemporane

 

Raspunsul la necesitatile constructiilor eficiente din punct de vedere energetic sunt produsele care nu numai ca garanteaza o performanta ridicata de izolare, dar sunt, de asemenea, fabricate in conformitate cu principiile constructiilor durabile. Mediul inconjurator este influentat de utilizarea in industria constructiilor a solutiilor care reduc consumul de energie al cladirilor si a celor la a caror producere se folosesc solutii ecologice – cum ar fi conversia circulara a materiilor prime. Sticla si aluminiul sunt materiile prime care pot fi reciclate 100%.

 

Aluminiul reciclat este folosit de mult timp de ALUPROF – unul dintre cei mai importanti producatori europeni de sisteme din aluminiu. Reprocesarea deseurilor de aluminiu si reutilizarea lor in productie optimizeaza costurile si reduce semnificativ impactul negativ asupra mediului.

 

Prin recuperarea deseurilor de aluminiu, economisim aproximativ 95% din energia necesara pentru producerea aluminiului primar extras din bauxita, a carui topire este mare consumatoare de energie” – subliniaza Hubert Nuckowski, Director General al ALUPROF SYSTEM Romania. „Reciclarea aluminiului permite, de asemenea, evitarea poluarii aerului cu 95% si a apei cu 97%” – adauga el.

 

Calitatea tehnica ridicata, precum si gama extinsa de sisteme de aluminiu ALUPROF, fac posibila realizarea unor investitii foarte diverse. Acest lucru este evidentiat de utilizarea pe scara larga a solutiilor producatorului polonez in constructii reprezentative de pe piata europeana.

 

 

Smartware CLT Office Building – prima cladire pasiva de birouri din Romania

 

Sediul central al SmartWare este prima cladire de birouri din tara proiectata si certificata ca fiind o cladire pasiva, cu consum redus de energie. Consumul sau mediu de energie este mai mic cu 30% fata de cel al unei cladiri de birouri obisnuite.

Smartware CLT Office Building, Saldabagiu de Munte, Romania. Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-86 Areo

Constructia nu numai ca este foarte eficienta din punct de vedere energetic, dar este, de asemenea, realizata din materiale cu impact redus asupra mediului. Printre altele, aici au fost folosite ferestre si usi din aluminiu ALUPROF MB-86 Aero, sistem cu bariera termica si pereti despartitori mobili din sticla cu profile de aluminiu din gama MB-EXPO Mobile.

 

The Forge din Londra, sau constructia cu zero emisii de carbon in practica

 

Un exemplu de utilizare a aluminiului si sticlei in constructiile ecologice este cladirea de birouri The Forge, ridicata in cartierul londonez Bankside. The Forge este prima cladire comerciala cu emisii zero din Marea Britanie (nu numai in timpul fazei de construire, ci si in timpul functionarii ulterioare), in conformitate cu cerintele in acest sens ale UK Green Building Council.

The Forge, Londra, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-SE 120 SUM

Sistemele de fatada dedicate MB-SE 120 SUM de la ALUPROF au jucat un rol major in optimizarea energetica a acestei investitii.

Datorita utilizarii unei tehnologii de ultima generatie si a unor materiale durabile, tamplaria de la The Forge izoleaza perfect interiorul cladirii si, astfel, reduce la minimum cantitatea de energie electrica necesara pentru a incalzi sau raci spatiul de birouri.

 

Aluminiu si sticla ca sisteme multifunctionale: renovarea Fabricii de bere din Varsovia

 

Un alt avantaj al sistemelor din aluminiu si sticla vine din posibilitatea utilizarii lor intr-o gama foarte variata de situatii. In ciuda tehnologiei lor moderne, acestea reprezinta o solutie excelenta si pentru cladirile istorice. Un exemplu este renovarea Fabricii poloneze de bere din Varsovia, unde utilizarea sistemelor ALUPROF a facut posibila nu numai optimizarea consumului de energie al cladirii, ci si pastrarea caracterului sau istoric. La realizarea investitiei au fost folosite mai multe solutii ALUPROF, printre care o fatada structurala MB-SR50N EFEKT care, datorita unui sistem special de fixare a geamurilor pe montanti si traverse, a permis obtinerea unui efect de perete de sticla uniform si continuu, divizat de o retea de linii inguste, verticale si orizontale, care se potriveste perfect cu arhitectura industriala a monumentului istoric.

Apartamente langa Sladarie – Fabrica de bere din Varsovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-86 ST

Un alt element care combina calitatile aluminiului si ale sticlei folosite in acest proiect este usa culisanta cu ridicare MB-77HS – o solutie ideala pentru a imbina mediul interior cu cel exterior. Avantajul acestui sistem este dat nu doar de confortul in utilizare (in pozitia deschisa, nu ocupa spatiu in interiorul camerei), ci si de parametrii ridicati de izolare si de posibilitatea de a realiza proiecte de mari dimensiuni.

 

Let’s build a better future!

 

Solutiile din aluminiu si sticla reprezinta viitorul industriei constructiilor. Acest lucru este influentat nu numai de valoarea estetica ridicata, ci si de gama larga de aplicatii, dar mai ales de parametrii lor tehnici, care fac posibila realizarea de constructii sustenabile. Izolarea termica, izolarea acustica, etanseitatea sau rezistenta la sarcina vantului si la impact sunt caracteristici esentiale pentru crearea unor investitii rezistente si cu consum redus de energie. Nu fara motiv, aluminiul este al doilea cel mai utilizat metal in industria constructiilor, dupa otel (https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Aluminium).

Avand in vedere ca sectorul constructiilor este cel mai mare consumator de resurse, posibilitatea de a utiliza aluminiu si sticla reciclate reprezinta un avantaj incontestabil. Combinate cu securitatea garantata de solutii de prima clasa, sistemele din aluminiu si sticla reprezinta viitorul constructiilor private si comerciale.

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594

aluprof.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 16-17

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/05/09/aluprof-aluminium-systems-aluminiu-si-sticla-cum-sa-construim-ecologic-functional-si-sigur/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.