Pe 26 aprilie, Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Parlamentului European (PE) si-a adoptat raportul privind revizuirea Directivei 2009/148/CE privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de munca. Federatia Europeana a Industriei Constructiilor (FIEC) avertizeaza din nou ca propunerile prezentate sunt departe de a fi realiste in ceea ce priveste implementarea si vor avea un impact financiar foarte ridicat asupra companiilor de constructii si clientilor acestora.
Din informatiile adunate cu privire la proiectele de amendamente de compromis aflate in discutie in PE, era de asteptat ca valoarea limita de expunere profesionala (OEL) sa fie redusa de 100 de ori in comparatie cu OEL actual, adica la 0,001 fibre/cm3, in termen de 4 ani de la intrarea in vigoare a directivei revizuite, impreuna cu o actualizare la microscopia electronica.
Totusi, conform unor estimari facute la nivel national, unde OEL a fost redus de 10 ori, pe o perioada de cativa ani, costurile intregului proces de indepartare a azbestului s-au marit de 3 pana la 4 ori, in functie de tipul lucrarilor de realizat.
Aceste costuri suplimentare includ adaptarea la proceduri noi si mai lungi, echipamente de protectie individuale, colective si de mediu imbunatatite, proceduri de masurare mai grele si gestionarea deseurilor. In schimb, aceste costuri nu iau in considerare cheltuielile suplimentare implicate pentru laboratoare de a cumpara masini noi si de a-si perfectiona personalul, sume care vor trebui adaugate si ele la aceasta estimare.
Printre alte aspecte ingrijoratoare, era de asteptat ca conceptul de „expunere sporadica si de intensitate scazuta” sa fie eliminat din directiva. Acest lucru va duce cel mai probabil la o schimbare a structurii pietei, expulzand din piata majoritatea firmelor de constructii care se ocupa din cand in cand doar cu azbest, in beneficiul firmelor specializate. Un numar redus de jucatori de pe piata va duce la intarzieri mai mari in executie si la costuri chiar mai mari pentru clienti, asa cum este deja cazul in unele state membre ale UE.
Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor a fost intotdeauna pe primul loc pe agenda FIEC si va ramane o prioritate. Cu toate acestea, FIEC este extrem de ingrijorata de faptul ca propunerile Parlamentului European nu sunt deloc realiste in ceea ce priveste implementarea de catre profesionisti, cu riscul ca regulile prea costisitoare si rigide sa fie un factor de descurajare pentru companii si clientii lor sa lucreze in cadrul legal si pentru proprietarii de case in general sa intreprinda lucrari de renovare costisitoare. O abordare mai realista ar fi ramanerea la propunerea Comisiei Europene pentru un OEL redus la 0,01 fibre/cm3, cuplat cu o perioada de tranzitie de cel putin 5 ani.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns