«

»

ASRO: Fundatii solide si viitor durabil – Locul standardului SR EN ISO 22476-1 in proiectarea geotehnica moderna

Share

 

Intr-o lume in continua dezvoltare, investigatiile geotehnice si fundatiile reprezinta o parte fundamentala a ingineriei civile, avand un impact direct asupra sigurantei si durabilitatii constructiilor. ASRO, prin comitetul tehnic national ASRO/CT 361 – Geotehnica, acorda o importanta deosebita domeniului. In patrimoniul ASRO/CT 361 sunt peste 140 de standarde aflate in vigoare, iar SR EN ISO 22476-1 este cel mai recent standard adoptat.

 

La sfarsitul lunii februarie, ASRO a aprobat si publicat standardul SR EN ISO 22476-1:2023. Aflat la a doua editie, acesta reprezinta una dintre partile standardului SR EN ISO 22476 – Investigatii si incercari geotehnice. Incercari pe teren, alaturi de alte 13 parti in vigoare si o a 15-a parte in curs de elaborare.

 

Ce aduce nou SR EN ISO 22476-1:2023?

Noua editie aduce o serie de modificari tehnice editiei anterioare, si anume:

  • actualizarea tolerantelor dimensionale ale penetrometrului cu con;
  • inlocuirea claselor de aplicare cu clasele penetrometrului cu con (de la 0 la 3);
  • luarea in considerare a influentei temperaturii asupra monitorizarii masurarilor prin includerea unui senzor de temperatura in penetrometrul conic de clasa 0;
  • adaugarea cerintelor privind etalonarea penetrometrului cu con.

 

Unde si in ce scop se aplica standardul SR EN ISO 22476-1?

Deoarece adopta identic un standard european care la randul lui adopta identic un standard international, SR EN ISO 22476-1 poate fi aplicat in orice zona a lumii, in investigatiile si incercarile geotehnice de pe teren realizate prin metoda penetrarii cu conul electric si cu piezoconul.

Scopul incercarii de penetrare cu con este de a determina rezistenta pamantului si a rocii moi la penetrarea unui con.

Rezultatele incercarii sunt folosite in principal pentru determinarea profilului pamantului, impreuna cu rezultatele prelevarii de esantioane prin forare sau excavare sau in comparatie cu alte rezultate ale unor incercari pe teren. […] Rezultatele pot fi de asemenea utilizate pentru determinarea unor parametri geotehnici, cum sunt proprietatile de rezistenta si deformabilitate ale pamanturilor si rocilor moi, cu conditia ca penetrarea sa fie posibila, precum si pentru obtinerea unor date utilizabile direct in metode de calcul, in general in pamanturile granulare sau fine, dar posibil si in alte depozite.” (SR EN 1997-2:2007)

 

De ce este important standardul SR EN ISO 22476-1 in Europa?

SR EN ISO 22476-1, impreuna cu alte parti din SR EN ISO 22476, este referinta normativa in standardul SR EN 1997-2:2007 – Eurocod 7: Proiectarea geotehnica. Partea 2: Investigarea si incercarea terenului[1].

Aceasta inseamna ca SR EN 1997-2:2007 trebuie sa fie aplicat impreuna cu ultima editie a lui SR EN ISO 22476-1 (si a celorlalte standarde din art. 2 – Referinte normative), dupa cum este indicat in textul respectivului eurocod.

De exemplu, in sectiunea 4 – Incercari pe teren in pamanturi si roci – din SR EN 1997-2:2007 se specifica, printre altele:

„echipamentul si procedurile trebuie sa corespunda cu cerintele din EN ISO 22476-1 […];

„incercarile trebuie efectuate si raportate in concordanta cu o metoda care este conforma cu cerintele stabilite in EN ISO 22476-1”.

Viitoarele editii ale eurocodurilor EN 1997-1 si EN 1997-2, aflate acum in stadiul de proiect, vor face, de asemenea, referire la EN ISO 22476-1.

In plus, SR EN ISO 22476-1 este referinta normativa si in standardele:

SR EN 16907-5:2019 – Lucrari din pamant. Partea 5: Controlul calitatii;

SR EN 16907-6:2019 – Lucrari din pamant. Partea 6: Lucrari din pamant pentru recuperarea de terenuri din apa utilizand umpluturi din material dragat pus in opera prin hidromecanizare;

SR EN 16907-7:2021 – Lucrari din pamant. Partea 7: Punerea in opera prin hidromecanizare a deseurilor miniere.

 

Concluzii

SR EN ISO 22476-1:2023, alaturi de eurocoduri si alte standarde din domeniul constructiilor, este un document tehnic important in proiectarea structurala a cladirilor si a altor lucrari de inginerie civila, acoperind aspecte legate de studiul geotehnic si proiectarea geotehnica. In plus, respectarea standardului contribuie la minimizarea impactului asupra mediului si la promovarea dezvoltarii durabile a infrastructurii la nivel global.

Textul standardului este in limba engleza si poate fi achizitionat de la ASRO, prin magazinul online https://magazin.asro.ro/ sau prin contactarea serviciului Vanzari, la vanzari@asro.ro.

 


[1] Eurocodurile sunt standarde europene si reprezinta codurile de proiectare de referinta in Europa. Toate statele membre ale Uniunii Europene si ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb sunt obligate sa accepte modelele de proiectare conforme cu eurocodurile EN. Eurocodurile sunt destinate utilizarii de catre proiectanti, producatori, constructori, autoritatile competente (in exercitarea atributiilor lor in conformitate cu reglementarile nationale sau internationale), de cadrele didactice, dezvoltatorii de software si comitetele care elaboreaza standarde pentru produse, incercari si standarde de executie conexe. Eurocodurile se afla in prezent in stadiul de revizuire, prin elaborarea de editii noi, pentru a aborda varietatea de noi metode, noi materiale, noi cerinte de reglementare si noi nevoi ale societatii si pentru a extinde armonizarea practicilor in constructii.


 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea de standarde romane originale si pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale ca standarde romane.

Ca parte a comunitatii de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si fiind recunoscut de ETSI ca organism national de standardizare, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru toate partile interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in activitatea de standardizare, fiecare membru al comitetelor tehnice romane este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, isi poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel national, european si international.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

 

citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 40

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/05/09/asro-fundatii-solide-si-viitor-durabil-locul-standardului-sr-en-iso-22476-1-in-proiectarea-geotehnica-moderna/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.