«

»

Cum mai stam, acum, cu Securitatea la Incendiu in Romania? (II)

Share

arh. Horia Mihai NICOLESCU

Acest articol este continuarea anuntata a materialului aparut in numarul anterior, din aprilie 2023, al revistei (CUM MAI STAM, ACUM, CU SECURITATEA LA INCENDIU IN ROMANIA?)

Consider ca, in acest moment geopolitic, pentru Romania sunt prioritare doua directii de dezvoltare ale securitatii la incendiu:

  • protejarea mostenirii noastre culturale nationale (dupa cum voi argumenta in acest articol)
  • intarirea rezilientei la socurile unui razboi a cladirilor care concura la sanatatea nationala – spitalele (aspect pe care il voi dezvolta in articolul urmator)

De ce tocmai aceste directii sunt cele mai importante ACUM?

Pentru ca actiunile care au loc astazi la granitele Romaniei, combinate cu trendurile istorice de comportament ale vecinilor nostri fata de noi, precum si consecintele imediate ale acestor actiuni conduc la aceasta concluzie. Detalierea acestei afirmatii o puteti gasi in cele doua articole care urmeaza.

  

  1. SECURITATEA LA INCENDIU A MOSTENIRII NOASTRE CULTURALE NATIONALE

Consider acest domeniu esential pentru pastrarea fiintei nationale, in contextul actual, in care avem un razboi la granitele Romaniei, o serie de tari neprietene si care si-au dovedit de-a lungul timpului acest sentiment fata de Romania (incercand mereu sa reconfigureze, in detrimentul romanilor, granitele in aceasta parte a Europei) si un sentiment din ce in ce mai acut, in ultimii 30 de ani, ca mersul nostru in timp nu se face in directia pe care o speram!

Sa nu uitam ca ne-am pastrat unitatea de popor si limba datorita unor generatii de exceptie – care au pus TARA inaintea avantajelor personale si care s-au jertfit pentru aceasta idee. Protejarea acestor „comori” care ne certifica si justifica existenta istorica milenara in acest spatiu carpato-danubian se sprijina pe cativa „stalpi”, dintre care unul este esential: unitatea de limba si cultura a romanilor.  

Evenimentele istoriei recente dovedesc fara de tagada ca – spre ghinionul nostru, de popor mic asezat aici, la intretaierea liniilor de forta ale unor mari imperii agresive si care s-a incapatanat de peste doua mii de ani (si se incapataneaza in continuare) sa ramana pe aceste tinuturi – trebuie sa ne protejam cu orice pret radacinile si dovezile existentei noastre istorice. In acest sens, va trebui ca protectia la foc a scrierilor fundamentale ale neamului romanesc sa fie o prioritate absoluta in vremurile care vor veni!

Pastrarea cu orice pret a tuturor acestor artefacte (carti, scrieri, monezi, hristoave etc.) este o datorie sfanta pe care istoria ne-a asezat-o pe umeri si pe care trebuie sa o purtam cu mandrie! (Si de care trebuie sa ne si achitam onorabil!, ar trebui adaugat aici).

Norocul nostru este ca o mare parte a acestor dovezi se afla adunate (prin osardia catorva generatii de „bibliotecari” devotati cauzei si patrunsi de maretia ei) in doar cateva locuri din Romania, printre care – in principal – la Biblioteca Academiei Romane.

Asezate in conditii improprii (in care doar pronia cereasca le-a ferit pana acum de niste evenimente nedorite si care ar fi putut sa le distruga iremediabil si definitiv), aceste comori nepretuite ale neamului nostru ar trebui, in sfarsit, puse la adapost (macar in ceea ce priveste pericolul de a fi distruse de foc). Din experienta unei vieti dedicate protectiei la foc a bunurilor de valoare ale tarii noastre, imi permit sa trag – din exterior – cateva concluzii care sa poata ajuta ca viitoarele actiuni de protectie la foc sa fie incununate de succes. Cele ce urmeaza se vor tocmai niste jaloane pe drumul alcatuirii unui asemenea „set de principii” care vor trebui urmarite si aplicate cu hotarare la incercarile viitoare de structurare a unor echipe functionale si profesioniste care sa poata duce la bun sfarsit aceasta sarcina grea si de mare responsabilitate nationala.

 

In cele ce urmeaza, am organizat aceste propuneri pe cateva capitole, grupand astfel suma cerintelor care par – de multe ori, pentru cineva nefamiliarizat cu componenta acestui domeniu – eterogene. Dupa lecturarea acestui material, sper ca „tesatura complexa” a acestui domeniu foarte special sa inceapa sa fie mai clara, iar liniile directoare ale lui sa devina mai vizibile.

Prima sarcina a organizatorului unei asemenea actiuni este sa creeze o echipa mixta / mai multe echipe mixte – in care fiecare component trebuie sa aiba un domeniu clar de responsabilitate profesionala din cadrul paletei de lucrari necesare.

 

A – Principii generale de buna conduita

  1. La formarea echipelor mixte trebuie sa se evite situatia ca acestea sa urmareasca prioritar doar adjudecarea unei parti cat mai consistente din valoarea contractului (banii, profitul) in loc de performanta din domeniile vizate, strict necesare scopului licitatiei (detectia si stingerea). In acest fel, valoarea investitiei s-ar putea reduce cu sume importante – bani care ar putea fi folositi de acelasi beneficiar pentru o alta necesitate stringenta a sa.
  2. Pentru o buna conlucrare intre echipe (aspect esential pentru succesul unui asemenea proiect), echipa mixta trebuie alcatuita astfel incat sub-echipele componente sa se cunoasca anterior bine intre ele si sa aiba o incredere reciproca puternica. In situatia noastra, centrul de greutate si decizie al echipei mixte trebuie sa il aiba echipa care asigura partea de siguranta la foc si aceasta trebuie sa stabileasca (prin negociere transparenta cu restul echipelor) continutul, valoarea si durata tuturor celorlalte lucrari conexe care mai trebuie indeplinite.
  3. Trebuie inteleasa si acceptata ideea ca aceasta lucrare complexa are un singur scop: siguranta la foc a depozitelor de valori nationale si modul in care se poate maximiza eficienta sa (incat sa acopere toate componentele managementului securitatii la incendiu – la un nivel cat mai inalt); ceea ce inseamna mai mult decat suma instalatiilor si a echipamentelor necesare prevazute prin proiecte. Este nevoie de o viziune integrata asupra modului de a asigura nivelul de securitate maxim posibil la incendiu la depozitele care trebuie protejate. In consecinta, trebuie ca tot restul subiectelor ansamblului de lucrari sa se subordoneze acestui criteriu sau sa fie eliminate (daca nu sunt componente ale MSI).

Mai intai, trebuie inteleasa perfect – la nivelul beneficiarului si al comisiei de analizare a ofertelor – diferenta esentiala dintre simpla categorie de „securitate la incendiu – SI” si conceptul de „management al securitatii la incendiu – MSI”. Securitatea la incendiu (SI) reuneste – intr-o conceptie generalista – mijloacele care concura la obtinerea nivelului cerut de securitate la incendiu (atat echipamentele puse in opera cat si know-how-ul necesar pentru functionarea acestora). Mangementul securitatii la incendiu (MSI) este un concept infinit mai larg, care presupune reunirea tuturor domeniilor care pot concura (intr-o viziune cat mai exhaustiva posibil) la obtinerea performantelor celor mai inalte privind scopul urmarit. Astfel, de exemplu, daca ne referim la calificarea personalului implicat, se poate merge pana la unitatile in care acesta s-a instruit, la calificativele obtinute pe parcursul formarii sale, la experienta relevanta castigata de-a lungul anilor de practica s.a.m.d., iar daca ne referim la echipamente, se poate ajunge la istoricul incidentelor in care ele au fost implicate, la modul de certificare a echipamentelor, la reputatia unitatilor care au acordat aceste certificate, la analiza in detaliu a rapoartelor de certificare rezultate in urma testelor executate, raportata la practica curenta mondiala a momentului s.a.m.d.. Rezulta astfel ca MSI acopera o arie incomparabil mai extinsa decat zona la care se refera SI. De aici decurge si viziunea mult mai deschisa a MSI fata de cea a SI si, implicit, numarul extrem de mic al specialistilor MSI raportat la cei calificati in domeniul SI – unde orice diploma emisa de o institutie abilitata in domeniu ii permite posesorului practicarea meseriei respective.

Pe cale de consecinta, existenta in echipa a unei autoritati cu practica recunoscuta in domeniul MSI ii confera acesteia o viziune extrem de deschisa si care creeaza premisele obtinerii unei solutii de securitate la incendiu de durata si cu performante cat mai inalte. Este evident ca antrenarea unor specialisti in MSI nu este nici usoara si nici ieftina; consider insa ca bunurile cu totul aparte care sunt aici in joc si valoarea lor incomensurabila pentru poporul nostru justifica pe deplin acest efort material in cadrul unei astfel de operatiuni cu caracter de unicat.

 

B – Despre solutia TEHNICA care trebuie adoptata

Solutia TEHNICA are o pondere deosebita in eficienta finala a conceptului de securitate la incendiu care va fi adoptat. Avand in vedere specificul materialelor care trebuie protejate de un incendiu, se impune o atentie deosebita la selectarea propunerilor – intrucat fiecare autor al unei propuneri isi va sustine oferta cu obstinatie. De aceea, vor trebui efectuate niste analize obiective in scopul identificarii solutiei optime pentru componenta HARD ce va fi aleasa la licitatie (aici se va dovedi nepretuita prezenta si participarea specialistului in MSI, versus diversii practicieni in SI disponibili in piata). Astfel, sunt absolut necesare urmatoarele analize:

I. Analiza comparativa generala a solutiilor propuse de stingere, in raport cu criteriile specifice generale de evaluare a acestora, respectiv:

  • Eficienta si viteza de stingere a sistemului;
  • Efectul asupra bunurilor protejate din zona de risc;
  • Efectul asupra oamenilor aflati (accidental) in zona de risc;
  • Efectul asupra mediului inconjurator;
  • Costurile reduse in exploatare ale instalatiei.

Daca materialul de protejat sunt cartile, din start se pot elimina unele solutii (de exemplu, stingerea cu apa sub forma de picaturi sau jet) care sunt incompatibile cu caracterul materialului de protejat (desi, in prezent, aceasta este solutia utilizata in multe dintre aceste depozite!) si altele cu potential distructiv (generatori de aerosoli, stingerea cu CO2  s.a.), astfel incat in discutie raman doar inundarea cu gaze inerte sau sistemele REDOX.

 

II. Analiza comparativa concreta a posibililor agenti gazosi de stingere (cu accent pe INERGEN IG-541 si NOVEC 1230) referitoare la:

a. Costurile de productie ale agentului de stingere, la cerintele calitative mondiale. Aici, castigator este INERGEN-ul, intrucat este un gaz natural (alcatuit exclusiv din gaze naturale stabile chimic, aflate in mod curent in structura aerului pe care il respiram in mod obisnuit), pe cand NOVEC-ul este un gaz de sinteza, obtinut printr-un proces chimic industrial complex si relativ scump (aspect care se regaseste si in pretul sau comercial);

b. Posibilitatea utilizarii produselor romanesti (doar a celor fabricate in unitati cu peste 60 de ani de experienta), cu costuri reduse si fara a recurge la importuri. Din nou, INERGEN-ul este castigator, el fiind produs de peste 60 de ani intr-o fabrica romaneasca de prestigiu si de mare tehnicitate;

c. Efectul agentului de stingere asupra mediului ambiant, cu referire la 3 criterii (numite si „amprenta ecologica” sau „footprint”-ul produsului), respectiv:

  1. Potentialul de distrugere a stratului de ozon (ODP – ozone depletion potential) – aici, cei doi agenti de stingere mentionati mai sus sunt comparabili (neavand niciun efect advers asupra ozonului);
  1. Durata de remanenta in atmosfera a compusilor de descompunere termica (LTP – lifetime potential), raportata la continutul in substante din grupa 7 a tabelului lui Mendeleev (care au toate actiune agresiva asupra oxigenului). In cazul de fata, este vorba despre fluor, intrucat NOVEC-ul contine, in alcatuirea sa, acest element (si aceasta transpare atat din alcatuirea stereochimica a moleculei de NOVEC (fig. 1), unde atomul de oxigen este rosu, cel de fluor este verde, iar cel de carbon este gri, cat si din denumirea sa tehnica: C6 Fluorocetona FK-5-1-12.

Fig. 1: Molecula de NOVEC

 

Fluorul, care este toxic, are o durata de remanenta in atmosfera de cateva zile, dupa descompunerea chimica pe care agentul de stingere NOVEC o sufera in cazul ruperii moleculei drept urmare a temperaturilor inalte din timpul unui incendiu. Acest fapt afecteaza pozitia NOVEC-ului in „ierarhia ecologica” a gazelor de stingere. In aceeasi ierarhie, INERGEN-ul ramane pe prima pozitie, de neatacat – intrucat el este alcatuit exclusiv din gaze naturale stabile, aflate in mod curent in structura aerului pe care il respiram.

 

  1. Cat despre potentialul de incalzire globala (GWP – global warming potential), acesta este ZERO la ambii agenti de stingere.

 

d. Reducerea vizibilitatii la descarcare (efect de racire cu producere de ceata, aparut la trecerea – prin evaporare – a agentului de stingere de la faza lichida la faza gazoasa), care constituie un impediment in orientarea persoanelor aflate in curs de evacuare din zona de descarcare a agentului de stingere cat si pentru interventia pompierilor). Aici este de mentionat ca numai NOVEC-ul este stocat in faza lichida, pe cand INERGEN-ul se afla stocat in stare gazoasa, nemainecesitand asadar un fenomen de evaporare care presupune absorbtia caldurii din mediul ambiant (care duce la formarea cetii ambientale si la reducerea vizibilitatii in zona de descarcare).

 

Asadar, este de subliniat ca, la toate criteriile, INERGEN-ul (IG 541) este castigatorul absolut.

 

III. Un caz separat si cu totul special il reprezinta sistemul REDOX, care presupune mentinerea permanenta a atmosferei zonelor interioare de protejat la un continut de oxigen sub 16% (prag sub care oxigenul nu mai este suficient pentru a intretine arderea, ea neputand fi nici macar initiata). Acest sistem (cunoscut sub denumirea comerciala de FirePASS®) este cea mai revolutionara viziune asupra securitatii la incendiu aparuta; din pacate, este atat de „revolutionara” incat are putine sanse sa fie adoptata in Romania urmatorilor ani. Tocmai din acest motiv, cred ca merita sa zabovim putin asupra acestui concept care s-ar putea sa schimbe multe in domeniul protectiei la foc. Despre ce este vorba?

 

FirePASS® este primul sistem din lume care poate preveni in totalitate initierea unor incendii de clasa A, B sau C. Sistemul genereaza si circula permanent in spatiile protejate un aer hipoxic, cu o concentratie de 15-16% O2, care inhiba aproape toate scenariile de incendiu.

Agentul hipoxic FirePASS® are proprietati de inertizare similare cu azotul – Nitrogen (IG-100), dar asigura si securitatea persoanelor din zona de deversare.

Amestecul impiedica reaprinderea cu un aport continuu de agent pentru o post-inertizare fara limite de timp, deoarece agentul se regenereaza automat la fata locului.

Sistemul de stingere FirePASS® este mai flexibil decat altele, iar continua sa regenerare asigura si securitatea incaperii fata de mai multi factori: biologici, radioactivi sau chimici. Acest aspect este extrem de important in ipoteza unor atacuri in caz de razboi.

Referitor la posibilitatea de a respira aerul in acest sistem, ea este echivalenta cu a respira intr-un avion sau la un hotel din zona montana, fara insa a asocia discomfortul inerent presiunii scazute din aceste situatii.

FirePASS® este un sistem de ventilare care mentine o presiune pozitiva in zonele protejate. Datorita acestei presiuni pozitive, sistemul de prevenire poate fi cuplat cu un sistem aditional de filtrare care sa ofere imunitate cladirii la orice agenti de lupta biologici, chimici sau radioactivi sub forma de aerosoli. Pentru acest motiv, spatiile protejate pot fi utilizate si ca zone de adapost pentru situatii de urgenta (aspect foarte interesant in contextul geopolitic actual al Romaniei!).

Utilizat in sistemul Dual Mode, FirePASS® poate asigura o protectie totala la incendiu. In acest caz, atmosfera constanta preventiva poate fi mentinuta cu un sistem de urgenta sau cu aer hipoxic stocat in cilindri presurizati. Avantajul este ca, in cazul unui atac care face brese in integritatea spatiilor protejate, se activeaza sistemul de stingere pentru a mentine o presiune pozitiva a aerului hipoxic in aceste spatii. Astfel, de fapt, pentru a preveni un incendiu catastrofic, sistemul FirePASS®  trebuie doar sa impiedice patrunderea aerului din exterior.

 

Din pacate, in ciuda faptului ca prezinta asemenea performante, sansele de a fi instalat in Romania sunt extrem de reduse, in situatia unei acerbe „rezistente la noutate” manifestate pana acum de autoritatile noastre din domeniu.

 

C – Despre cum se poate face dovada obiectiva a eficientei solutiei adoptate 

In final, trebuie facuta evaluarea vulnerabilitatilor spatiilor protejate prin prisma unei analize globale de tip „aparare in adancime” in urmatorii trei pasi care analizeaza succesiunea masurilor de protectie la incendiu previzionata a fi aplicata:

Pasul 1 – daca s-au luat toate masurile posibile ca incendiul sa nu apara;

Pasul 2 – (daca totusi incendiul a aparut) daca s-au luat toate masurile posibile ca acesta sa nu se extinda;

Pasul 3 – (daca totusi incendiul s-a si extins) daca s-au luat toate masurile posibile ca el sa provoace pagube minime, umane si materiale.

 

Aceasta metoda de analiza este, pana in prezent, cea mai eficienta in a depista orice „scapare” din zidul de aparare conceput impotriva unui incendiu si a consecintelor acestuia, fiind folosita in aviatie, industria nucleara si in alte domenii de varf unde se cere o securitate maxima la incendiu. Din nou, prezenta unui specialist MSI este, aici, de neocolit.

 

D – Despre maximizarea eficientei solutiei adoptate 

In aceasta etapa de abordare, trebuie analizat atent ce mai ramane valabil din materialele produse pentru eventualele tentative similare anterioare (daca acestea exista) de realizare a protectiei la foc a acestor spatii, ce mai trebuie completat si ce trebuie eliminat din acestea (ca nefacand parte din tematica reala a acestei etape). Poate ramane valabila analiza de risc de incendiu (necesara la fiecare incercare de ridicare a nivelului de SI al spatiilor respective), de la care trebuie plecat. Viziunea trebuie sa insemne insa aplicarea consecventa a principiilor MSI.

Ce inseamna MSI in cazul unor depozite (arhiva nationala)? Abordarea MSI inseamna obtinerea unei sigurante la foc maxim posibile, printr-o abordare sinergica pe toate liniile posibile ale securitatii la incendiu: componenta HARD (echipamente principale: instalatia de detectie si stingere, echipamente conexe: tamplarie corespunzatoare etc.) + componenta SOFT (mentenanta, service, educatia personalului etc.). Astfel, trebuie rezolvate corect din punct de vedere al MSI urmatoarele aspecte:

 

  • Componenta HARD: detectie, stingere INERGEN + altele (ex: aerosoli solizi cu sublimare), partea constructiva (ferestre si usi, reparatii si finisaje); aceste aspecte le pot asigura diverse formatii profesioniste care sa respecte insa riguros aceasta viziune integrata si calitatea echipamentelor instalate.

 

  • Componenta SOFT: formarea unei constiinte proactive de securitate la incendiu in cadrul personalului care deserveste arhiva (prin conferinte/lectii), angajarea unui manager profesionist de securitate la incendiu (format pentru acest caz special), contract de mentenanta cu o firma de specialitate pentru pastrarea in timp a performantelor echipamentelor etc. Aceste servicii le poate asigura integral doar o firma profesionista de specialitate, cu practica dovedita in domeniu, organizata pe orizontala si care sa atinga toate domeniile MSI. ATENTIE! Doar partial si incomplet, aceste aspecte le poate asigura si proiectantul si monteur-ul sistemelor instalate.

 

E – Important! 

Nu trebuie uitata nici asigurarea unui nivel acceptabil de securitate la incendiu pe toata durata de executie a lucrarilor, cand exista perioade in care sistemele vechi au fost dezafectate iar cele noi nu au fost inca puse integral in functiune. Solutia este implementarea temporara a unor sisteme de protectie compensatorii, cu instruirea corespunzatoare a personalului suplimentar angajat temporar.

 

F – CONDITIILE pentru o buna colaborare intre parteneri, in executie

  1. Pentru atingerea performantelor cerute prin CS (caietul de sarcini), este rezonabila varianta ca toate lucrarile componente (rezultate din CS) sa fie atribuite direct si simultan mai multor entitati din echipa mixta, in functie de domeniile de activitate specifice ale acestora si in care doresc sa performeze. Astfel, lucrarea in ansamblu va fi – de fapt – integrarea a mai multe lucrari/contracte cu specific diferit si care se vor inchide/asambla doar la final. Coordonatorul echipei mixte va asigura coordonarea echilibrata a fiecarei echipe in cadrul ansamblului lucrarii.
  2. Este recomandat ca o singura firma sa se ocupe strict numai de lucrarile de SECURITATE LA INCENDIU (detectie, alarmare si stingere). Toate celelalte cerinte ale caietului de sarcini se vor transfera/repartiza celorlalti membri ai echipei mixte, care vor deveni responsabili de acestea (vezi mai sus).
  3. De regula, durata de executie atribuita acestui punct – SECURITATEA LA INCENDIU (detectie, alarmare si stingere) – care este miezul si stalpul intregii lucrari, oricat de complexa ar fi aceasta, trebuie sa fie suficienta pentru a evita „fusereala” (lucrul de mantuiala, cu „scaparea” unor aspecte importante), corelata cu amploarea lucrarii si sub rezerva colaborarii corecte a restului membrilor echipei mixte.
  4. In sfarsit, pentru o derulare fluida si fara sincope a lucrarilor, trebuie ca platile din partea beneficiarului pentru echipamentele necesare si achizitionate in acest scop sa se faca ritmic si fara intarzieri (de regula, strict la maximum 30 de zile de la prezentarea si inregistrarea facturii aferente complete la acesta).
  5. Daca partenerii nu se cunosc anterior intre ei, iar unul dintre ei iese din grafic (ramane in urma), trebuie acceptat ca finalizarea lucrarilor celorlalti sa fie complet independenta de stadiul lucrarilor celui intarziat, iar aceasta nu trebuie sa fie o conditie de neplata catre cei „care si-au facut treaba in grafic”. Aceasta conditie ajuta la finalizarea in termen a ansamblului.
  6. In aceste conditii, rolul coordonatorului echipei mixte devine esential si acesta va trebui sa dea dovada de calitati deosebite de negociere si aplanare a tensiunilor dintre echipele de executie – pentru ca „masinaria” sa functioneze fara sa se gripeze.

 

Sper ca aceste cateva idei sa foloseasca coordonatorului unei asemenea echipe mixte in armonizarea executiei, pe care este chemat sa o duca la bun sfarsit.

(va urma)

 

Autor: arh. Horia Mihai NICOLESCU, presedinte director general al Grupului SIGURA

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 26-29

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/05/09/cum-mai-stam-acum-cu-securitatea-la-incendiu-in-romania-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>