1. Ce este SIC?
R: Sistemul de informatii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectura
SIC, Sistemul de informatii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectura, este un instrument dedicat estimarii eficiente si coerente cu realitatea a costurilor implicate in proiectarea de arhitectura. Scopul lui este de a asista arhitectii in radiografierea propriei munci pentru a putea oferta servicii de proiectare in acord cu munca depusa. Un scop secundar, dar foarte important, este de a oferi acces la date despre procesul de proiectare si clientilor arhitectilor: privati sau administratii publice.
2. Care este anatomia SIC?
R: Misiunile arhitectului, PCPC, Metoda de calcul a onorariilor si Modele de contracte
SIC are patru componente principale care participa la informarea costului final al proiectarii:
- Misiunile arhitectului
Lista misiunilor arhitectului are diferite forme in functie de tipul de proiect si de sarcinile stabilite de comun acord cu clientul, prin contract. Misiunile suplimentare se negociaza separat si se tarifeaza folosind instrumentele puse la dispozitie de platforma de calcul PCPC.
- Estimarea timpului alocat proiectarii – platforma comuna de pre-calcul (PCPC)
Pentru a lua in calcul complexitatea diferitelor functiuni (de la hale industriale la spitale), SIC cuprinde o platforma de calcul a timpului necesar proiectarii fiecareia dintre functiuni, PCPC. Aceasta este informata de experientele arhitectilor din Romania cu fiecare dintre aceste functiuni, printr-un formular accesibil aici (existenta PCPC nu ar fi posibila fara contributiile arhitectilor).
- Metoda de calcul a onorariilor
Calculul orei de proiectare se realizeaza coroborand toate elementele implicate in proiectarea de arhitectura, de la spatiul folosit pentru birou la consumabilele necesare comunicarii proiectului.
- Contracte model (inclusiv tipuri de contractare)
In majoritatea cazurilor (cu foarte putine exceptii) arhitectul este cel care propune contractul de proiectare. SIC propune trei tipuri de contracte model, pentru situatiile cel mai des intalnite in profesie: pentru prestare servicii de arhitectura si urbanism, pentru prestare servicii de consultare de arhitectura si urbanism si pentru prestare servicii de arhitectura si urbanism pentru investitii de anvergura redusa.
3. In ce context a fost SIC elaborat?
R: Cand Directivele Comisiei Europene au interzis orice restrictie a pietei libere
OAR a impus in 2001 un sistem de tarife minimale recomandate, la care s-a renuntat in 2010, in urma directivelor Comisiei Europene care interzic orice forma de ingradire a liberei concurente. A urmat o perioada de proliferare a preturilor de dumping, ceea ce a subliniat necesitatea introducerii unui sistem de calcul pentru tarifarea serviciilor din domeniul arhitecturii si urbanismului.
Mai mult, nici arhitectul, nici beneficiarul, nici administratia publica nu mai aveau acces la un barem de evaluare a serviciilor din domeniul arhitecturii si urbanismului, ceea ce creeaza dezechilibre majore.
SIC este instrumentul elaborat pentru a contribui la o piata de arhitectura corespunzatoare eforturilor profesionale.
4. Cu cine seamana SIC?
R: Cu platforme de calcul din Austria, Franta si Belgia
OAR a elaborat SIC in urma studierii modelelor de platforme similare elaborate de asociatii profesionale din alte tari membre UE: Austria, Franta si Belgia, si a schimburilor de experienta cu grupurile ACE: misiuni si onorarii si tematica serviciilor.
5. De ce ai nevoie de SIC?
R: Pentru ca munca arhitectilor sa fie remunerata echitabil iar clientii sa dobandeasca o mai buna intelegere a implicatiilor muncii arhitectilor
Principalele functiuni ale SIC sunt estimarea corecta a timpului necesar proiectarii si tarifarea serviciilor corespunzator cu misiunile arhitectului. SIC sistematizeaza proiectarea de arhitectura, evaluand separat cele patru componente: misiunile arhitectului, estimarea timpului necesar in functie de complexitatea proiectului, costul orei de proiectare/consultanta si modelele de contracte.
SIC pune la dispozitia arhitectilor si a clientilor (administratii publice sau clienti privati) un barem de evaluare a muncii de proiectare/consultanta in domeniul arhitecturii si urbanismului, ceea ce are capacitatea de a construi o piata de arhitectura echitabila atat pentru prestatorii de servicii, cat si pentru beneficiari.
Ne dorim sa contribuim prin acest instrument la orientarea achizitiilor publice spre o arhitectura durabila care sa integreaze criterii de calitate, incluziune si excelenta.
6. Cui se adreseaza SIC?
R: Arhitectilor si clientilor privati sau publici
SIC se adreseaza celor trei principali actori ai proiectarii: arhitectii, clientii privati (persoane fizice sau juridice) si administratiile publice.
Arhitectii pot utiliza SIC pentru a scurtcircuita procesul anevoios de ofertare in lipsa unui sistem uniform, pentru a-si monitoriza mai bine timpul investit in fiecare proiect, luand in calcul atat complexitatea functiunii, prin PCPC, cat si resursele consumate (timp, spatiu, consumabile) prin instrumentul de calcul al orei de proiectare. Sistemul se adreseaza atat arhitectilor tineri cat si celor experimentati: pentru primii, oferind un posibil barem de evaluare a muncii, iar pentru cei cu experienta, oferind posibilitatea de optimizare si radiografiere precisa a fluxului de lucru.
SIC raspunde la nevoia acuta ca contractorii de servicii de proiectare sa aiba acces la date despre complexitatea si justa tarifare a serviciilor: pentru a-si ajusta asteptarile in ceea ce priveste costurile si pentru a intelege mai bine intregul parcurs care conduce la produsul final. Ambele ofera informatiile necesare pentru intelegerea propriilor nevoi si formularea de cerinte precise. Totodata, pune la dispozitie un sistem de comparare a ofertelor datorita explicitarii misiunilor arhitectului pe care fiecare ofertant si le insuseste.
7. Cum se materializeaza SIC?
R: Prin PCPC, Platforma comuna de informatii asupra costurilor de proiectare si prin instrumentul de calcul al costului orei de proiectare
Onorariul arhitectului rezulta din folosirea corelata a doua instrumente de calcul: PCPC si instrumentul de calcul al orei de proiectare. Primul ia in considerare, pe baza contractelor de arhitectura de dupa 2000, timpul necesar (cuantificat in ore) pentru proiectarea diferitelor functiuni (locuinte colective, hale industriale, spitale etc.), in timp ce cel de-al doilea ajuta la calculul costului efectiv al orei de proiectare. Evaluarea costului orei de proiectare se face in baza unui algoritm care tine cont de o serie de variabile care corespund necesitatilor diferitelor moduri de organizare a birourilor de arhitectura.
Sistemul de informatii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectura se traduce intr-un instrument practic: Platforma comuna de informatii asupra costurilor de proiectare (PCPC).
PCPC are la baza un model statistic bazat pe date obtinute in urma colectarii continue de chestionare din 2015 pana in prezent. Cu aceasta ocazie le multumim tuturor celor care au colaborat prin completarea acestor chestionare.
Va invitam pe toti sa ne implicam impreuna in rafinarea instrumentului SIC prin completarea chestionarului. Pentru a incepe procesul, va rugam sa ne scrieti la adresa sic@oar.archi si va vom indruma mai departe.
Toate informatiile despre SIC le gasiti pe site-ul Ordinului Arhitectilor din Romania, la sectiunea dedicata: https://oar.archi/sic/
Pentru explicatii video, va invitam sa urmariti, pe canalul youtube al Ordinului (www.youtube.com/@ordinularhitectilordinroma2991), seria de conversatii initiate de catre arh. Raluca MUNTEANU, vicepresedinte OAR Educatie, cu arh. Rudolf GRAF, arh. Iulia STANCIU, arh. Tudor JITIANU, arh. Alexandru GAVOZDEA, arh. Matei BOGOESCU, arh. Serban TIGANAS si arh. Johannes BERTHLEFF.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 14-15
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns