Aparitia Codului Constructiilor va aduce debirocratizarea, reducerea numarului de avize si aprobari si introducerea unor noi mecanisme care sa asigure procese administrative mai eficiente, digitalizare si calitate in constructii.
Noul cod mai vine cu impunerea, pentru marii dezvoltatori imobiliari care construiesc mai mult de 500 de locuinte, a unei taxe de echipare edilitara. Practic, vor participa financiar la dezvoltarea retelelor in zona, adica a infrastructurii de drumuri, retelisticii si dotarilor de cartier.
Prin Cod, se propune si crearea unui Registru national al cladirilor, un sistem informatic care va contine datele despre toate constructiile autorizate, indiferent de finantare – publica sau privata, inclusiv date privind riscul seismic al cladirilor, iar acest lucru va veni in ajutorul celor care doresc sa achizitioneze sau sa construiasca o noua locuinta.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati sau construiti o locuinta noua
Exista diferite tipuri de defecte care pot aparea in constructii, iar o tendinta noua in achizitia de locuinte este legata de atentia crescuta a potentialilor clienti in ceea ce priveste calitatea lucrarilor si a listarii eventualelor defectiuni.
De aceea, inspectia tehnica este de un real folos, intrucat contine toate defectele sau problemele prezente pe o proprietate. O inspectie tehnica trebuie sa aiba loc cat mai repede dupa finalizare, dar nu inaintea „curateniei constructorului”, prin care se intelege indepartarea oricarui material si echipament de protectie. Serviciile de inspectie tehnica vor putea observa lucruri pe care proprietarii este posibil sa nu le vada, pentru ca inspectorii stiu regulamentele corecte de construire si specificatiile de proiectare ale proprietatii.
Completarea listelor pentru inspectia tehnica cu minimum de efort ii ajuta atat pe constructori, cat si pe proprietarii de locuinte sa economiseasca timp si bani, justificand astfel necesitatea unei investitii in instrumente organizationale.
Importanta inspectiei tehnice a cladirii
Proprietarii de locuinte nu stiu intotdeauna cum trebuie sa verifice daca exista daune in diferite locuri, in timp ce inspectorii au o lista de verificare complexa, pentru a se asigura ca lucrurile functioneaza cum trebuie. In interior, principalele verificari sunt menite sa garanteze ca instalatiile sanitare si electrice functioneaza impecabil. In exterior, prioritatea este sa va asigurati ca nu exista probleme cu zidaria sau cu jgheaburile. De exemplu, caramizile trebuie sa fie curate si sa aiba o culoare similara, in timp ce mortarul trebuie sa fie ferm si consistent. Jgheaburile si scurgerile trebuie sa fie fixate clar si in siguranta; in mod similar, toate tiglele de pe acoperis trebuie sa fie de buna calitate si montate corespunzator.
Listele pentru inspectiile tehnice sunt, de obicei, realizate in fiecare camera si impartite in sectiuni sau tipuri de sisteme utilizate, pentru a nu fi omis nimic. Inspectia tehnica presupune, de fapt, verificarea masurii in care o anumita caracteristica este realizata conform scopului si daca poate fi utilizata in siguranta. Unele aspecte ale inspectiei tehnice pot parea banale, dar este important sa fiti foarte atent, pentru ca o problema minora poate lua amploare rapid, daca nu este rezolvata la timp.
Cum va poate ajuta PlanRadar cu listele pentru inspectia tehnica?
Aplicatia software de monitorizare a proiectelor de constructii si imobiliare PlanRadar ofera o modalitate digitala de a va monitoriza orice eroare detectata pe santier. Functiile de management al defectiunilor pot fi folosite pentru a inregistra defecte, pentru a aloca lucrari de reparatii si pentru a urmari progresul, iar listele pentru inspectia tehnica pot fi generate cu usurinta utilizand functia de raportare. In loc sa depinda de o ruleta si o camera foto, utilizatorii pot crea tichete pentru defecte cu imagini si calcule, stocand toate datele in siguranta, in acelasi loc. De asemenea, PlanRadar ofera si posibilitatea de a realiza rapoarte personalizate pentru proiecte, respectand sabloanele standard impuse de regulamente, insa eliminand seturile de date duplicat.
Cu cat aveti mai multe date despre lucrarile pe care le finalizati, cu atat aveti mai multe informatii pentru repararea defectelor. Pentru inspectorii independenti, utilizarea sistemelor software de management poate contribui la economisirea a pana la 4 ore pe saptamana, numai in ceea ce priveste inspectiile tehnice, in comparatie cu inregistrarea manuala a listei cu defecte.
Aflati acum cum va poate ajuta PlanRadar sa realizati inspectia tehnica rapid si cu acuratete. Listele pentru inspectia tehnica sunt exhaustive, dar gestionabile cu instrumentele digitale potrivite. Va puteti programa pentru un demo personalizat gratuit sau va puteti inregistra pentru o perioada de testare gratuita de 30 de zile a aplicatiei.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 6-7
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns