«

»

Proiectul CONGREGATE: Implicarea consumatorilor in renovarea cladirilor si cooperative pentru energie din surse regenerabile pentru stimularea actiunii la schimbarile climatice

Share

Proiectul CONGREGATE, finantat de European Climate Initiative (EUKI), s-a derulat in perioada noiembrie 2020 – martie 2023, avand ca obiectiv principal incurajarea actiunii climatice locale in Europa Centrala si de Sud-Est prin sprijin acordat autoritatilor locale si nationale din 5 tari pentru implicarea mai larga a consumatorilor pe doua directii importante de interventie. Prima directie s-a concentrat pe dezvoltarea si prezentarea unor solutii tehnico-economice adecvate pentru infiintarea si functionarea cooperativelor public-private de energie din surse regenerabile, ca sprijin pentru municipalitati si, indirect, prosumatori locali individuali si din mediul de afaceri, cu implementare in Bulgaria, Grecia si Republica Ceha. A doua directie a avut in vedere implementarea strategiilor nationale de renovare a cladirilor, venind in sprijinul autoritatilor nationale si locale din Bulgaria, Croatia si Romania prin dezvoltarea unui model de comunicare si constientizare nationala ca baza a unor campanii de schimbare a comportamentului consumatorului, promovand folosirea instrumentelor fundamentate stiintific pentru anchete sociale si monitorizarea performantei energetice pentru o mai buna informare si crestere a impactului politicilor nationale in domeniu. In acest context, Clusterul Pro-nZEB, responsabil pentru implementarea activitatilor in Romania, a avut in vedere, ca actori-tinta principali, institutiile nationale responsabile pentru dezvoltarea si implementarea Strategiei Nationale de Renovare pe Termen Lung (SNTRL) si autoritatile locale care gestioneaza implementarea procesului de renovare la nivel local, avand obligativitatea de a comunica si gestiona campanii de implicare, dar carora le lipsesc atat finantarea, cat si indrumarea cu privire la modul de executare a unor astfel de actiuni.

 

SNRTL urmareste decarbonarea fondului de cladiri pana in 2050, stabilind o rata anuala de renovare treptata pentru a atinge acest obiectiv. Atingerea tintelor de eficienta energetica angajate de Romania depinde de renovarea a 5,6 milioane de cladiri, un total de 644 milioane de metri patrati de suprafata utila incalzita in cladiri publice si private, rezidentiale si nerezidentiale, situate in mediul urban si rural, in zone in curs de dezvoltare, in zone in echilibru economic si in zone in declin economic si/sau demografic. Cladirile rezidentiale reprezinta 90% din intregul fond de cladiri, iar dintre cladirile rezidentiale, locuintele unifamiliale reprezinta 58% din total, urmate de cladirile multifamiliale, cu 33%. Cladirile multifamiliale sunt in centrul atentiei, oferind cel mai mare potential de economisire a energiei si de reducere a emisiilor de CO2. Ancheta derulata in cadrul proiectului a evidentiat ca doar 55% din populatia totala a Romaniei are cunostinte privind programele finantate din fonduri publice pentru renovarea cladirilor si eficienta energetica in sectorul rezidential, din care mai putin de jumatate cunosc aspectele generale ale programului relevant. Ancheta a identificat totodata principalele obstacole in implementarea proiectelor de renovare, respectiv dificultatea procesului de pregatire si depunere a cererilor de finantare, inclusiv disponibilitatea informatiilor inainte de lansarea programului, precum si indrumarea prin proceduri si pasii practici din timpul procesului. Lipsa de transparenta perceputa contribuie la dificultatea de a ajunge la un acord intre vecini pentru initierea proiectelor, sporeste neincrederea in implementare si afecteaza calitatea rezultatelor. Pe aceasta baza au fost formulate ca obiective principale de comunicare promovarea beneficiilor renovarii aprofundate, furnizarea de indrumari pentru accesarea programelor disponibile pentru renovarea aprofundata si facilitarea accesului la instrumentele financiare publice si private disponibile.

Abordarea propusa de proiect aduce beneficii si pentru proprietarii de cladiri, prin promovarea folosirii unei viziuni clare asupra efectelor asteptate ale renovarii si, in consecinta, asupra beneficiilor investitiei preconizate. Proiectul a sprijinit, de asemenea, depasirea limitarilor cauzate de dovezi contradictorii provenite din activitati de renovare finalizate si diverse evaluari tehnice, oferind informatii despre diferente semnificative intre tipurile de cladiri, sursele de incalzire utilizate si comportamentul utilizatorului, pentru a facilita evaluarea informata pentru fiecare utilizator.

 

Pe termen lung, rezultatele proiectului vor fi utile autoritatilor locale si nationale, precum si consumatorilor locali, promovand accesul la informatii corecte privind renovarea cladirilor si folosirea acestora pentru stimularea comportamentului pro-activ al consumatorului. Aceasta are in vedere in primul rand evaluarea tehnica si recomandarile bazate pe dovezi despre impactul real al masurilor de eficienta energetica in diferite tipuri de locuinte multifamiliale/cladiri, oferind o baza solida pentru proiectarea si formularea cerintelor tehnice pentru implementarea viitoarelor programe de renovare. Totodata, abordarea propusa de ancheta socio-economica realizata in cadrul proiectului asigura replicabilitatea pentru monitorizarea regulata a progresului viitoarelor programe de sprijin, facilitand elaborarea de recomandari pentru implementarea SNRTL, proiectarea programelor de sprijin si procesele de elaborare a politicilor publice. Modelul propus pentru campania de comunicare si implicare ofera, de asemenea, un cadru pentru viitoare campanii de implicare la nivel local, sprijinind dezvoltarea capacitatii comunitatilor pentru actiune locala prin stimularea comportamentului individual, inclusiv prin evidentierea beneficiilor mai largi ale eficientei energetice (pentru sanatate, confort, sustinerea economiilor locale, imbunatatirea mediului urban etc.), ca argumente pentru luarea deciziilor orientate spre investitii.

 

Prin transferul celor mai bune practici din fiecare tara partenera, proiectul a facut posibila identificarea celor mai potrivite solutii pentru implementarea programelor ambitioase de renovare si promovarea surselor regenerabile cooperative energetice cu participarea municipalitatilor, a locuitorilor si a mediului de afaceri.

 

Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul proiectului CONGREGATE (www.euki.de/en/euki-projects/congregate/).

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 202 – mai 2023, pag. 22-23

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/05/09/proiectul-congregate-implicarea-consumatorilor-in-renovarea-cladirilor-si-cooperative-pentru-energie-din-surse-regenerabile-pentru-stimularea-actiunii-la-schimbarile-climatice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.