Capriciile naturii, schimbarile climatice, poluarea aerului, emisiile de dioxid de carbon sunt provocari moderne cu care industria constructiilor se confrunta in ultimul timp. Iar acestora tocmai li s-a adaugat una noua – cresterea drastica a pretului la energie.
Salvarea planetei — ultimul apel pentru schimbare
Constructiile durabile nu mai sunt un moft sau o curiozitate temporara. Reducerea impactului negativ al cladirilor asupra mediului este o necesitate, iar acest imperativ nu se limiteaza la realizarea constructiei sau la comportarea sa in exploatare. Industria constructiilor durabile incepe deja din faza de proiectare si selectie a furnizorilor de materiale de constructie ecologice.
Constructii durabile — aspecte economice
Desi considerentele ecologice au fost si sunt principalul motor al popularitatii constructiilor ecologice, in contextul cresterii preturilor la energie, nu trebuie sa uitam ca acestea influenteaza considerabil economia. Reducerea cererii de energie necesara pentru incalzirea sau racirea incaperilor are un impact puternic asupra costurilor asociate cu utilizarea cladirii, aspect caruia investitorii si potentialii cumparatori sau chiriasi incep sa-i acorde o din ce in ce mai mare atentie.
Ce fel de actiuni pot imbunatati mediul nostru?
Este fundamental ca fiecare cladire noua sa fie construita intr-o perspectiva durabila. Acest lucru nu numai ca va impiedica inmultirea problemelor in viitor, ci este o decizie buna si din punctul de vedere al investitiei in sine. Chiriasii nu vor cauta spatii ineficiente din punct de vedere energetic, a caror intretinere va fi costisitoare, si care, in plus, vor avea reputatia negativa de a fi neprietenoase cu mediul si cu ecosistemul local.
„Solutiile precum ferestrele si usile termoizolate realizate cu sistemele din aluminiu ALUPROF MB-86N, MB-79N sau sistemele pentru constructii pasive MB-104 Passive ofera posibilitatea tehnica de construire a unei cladiri care sa fie eficienta din punct de vedere energetic” — explica Hubert Nuckowski, Director general ALUPROF SYSTEM ROMANIA, completand: „Sistemul nostru MB-79N este echipat cu elemente de izolare termica si cu o garnitura centrala cu doua componente. Iar pentru cei mai pretentiosi utilizatori, avem sistemul MB-79N SI+ cu elemente de izolare termica suplimentare in interiorul profilelor.”
Locuinta moderna. Sisteme utilizate: MB-79N
Pentru cladirile existente, solutia consta in renovare sau revitalizare, ceea ce va permite imbunatatirea eficientei energetice a cladirii. Aceste lucrari au fost demarate deja. Multumita programelor precum Casa Verde Plus sau Romania eficienta, multor cladiri le este crescuta eficienta energetica, dar chiar si asa raman inca destule de facut.
Aceasta imbunatatire nu inseamna neaparat o renovare in detaliu a cladirilor. Prin introducerea unor solutii cum ar fi sistemele de umbrire cu automatizare in functie de vreme, puteti obtine o reducere a incalzirii camerelor in timpul verii si protectie impotriva pierderilor de caldura in timpul iernii. Iar acele cateva grade in minus vara sau in plus iarna se traduc in economii financiare reale datorita reducerii consumului de energie.
ALUPROF va ofera trei categorii de produse, a caror utilizare reduce cantitatea de energie consumata de cladire. Fiecare dintre ele – jaluzelele de fatada Skyflow, rulourile din aluminiu sau parasolarele de tip screen SkyRoll – pot fi echipate cu automatizare in functie de vreme, ceea ce va permite controlul in functie de factorii externi.
Let’s Build a Better Future
Industria constructiilor durabile nu inseamna sa te gandesti numai la ecologia procesului de construire in sine, ci si la modul in care o anumita structura va functiona in viitor si la care vor fi costurile reabilitarii sau eliminarii acesteia. La ALUPROF, provocarile ridicate de constructiile ecologice verzi sunt privite global. Compania se bazeaza pe aluminiu, deoarece este durabil si poate ramane nealterat timp de mai multi ani. In cazul in care este necesara o renovare, ferestrele, usile sau fatadele din aluminiu pot fi recuperate si reciclate. Capacitatea de reciclare a aluminiului este infinita si constituie in egala masura o metoda foarte eficienta din punct de vedere energetic, iar atunci cand ii adaugam performantele ridicate de izolare ale sistemelor din aluminiu – obtinute datorita tehnologiilor pasive dezvoltate de ALUPROF -, sistemele fotovoltaice ce folosesc puncte cuantice sau sistemele de umbrire cu automatizare in functie de vreme, rezultatul este unul foarte bun atat pentru mediu cat si pentru buget.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 28-29
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns