Evenimentul IGS Educate the Educators in Romania (online) s-a desfasurat, asa cum a fost anuntat in numerele anterioare ale Revistei Constructiilor, in zilele de 9, 11 si 17 mai 2023, in intervalul orar 16:00 – 20:00. Unul dintre avantajele organizarii unui astfel de eveniment in sistem online a fost ca s-au putut alege zile si ore accesibile pentru cat mai multi participanti. Atunci cand sunt organizate cu prezenta fizica, aceste cursuri se desfasoara, de regula, in doua zile succesive, cu un program de 8 ore/zi. Un alt avantaj l-a constituit faptul ca au putut fi invitati nu mai putin de 7 lectori, in timp ce, daca s-ar fi desfasurat in sistem fizic, International Geosynthetics Society (IGS) ar fi sustinut financiar participarea a 3-4 lectori.
IGS Educate the Educators in Romania a debutat cu o introducere efectuata de dr. ing. Ernest OLINIC, presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor, care a prezentat pe scurt istoria asociatiei, activitati recente si viitoare, dar si situatia participantilor: 42 de cadre didactice inscrise, din 7 universitati din tara. Reamintim ca aceste cursuri au fost dedicate exclusiv cadrelor didactice, o conditie impusa de IGS.
Ing. Patricia GUERRA-ESCOBAR, membru al Consiliului IGS si presedintele Comitetului European al IGS, a facut o scurta prezentare a IGS si a programului IGS Educate the Educators, cu obiectivele lui.
Au urmat 3 prezentari ale doamnei dr. ing. Madalena BARROSO, cercetator la Laboratorul National de Inginerie Civila (LNEC) din Portugalia si presedinte al IGS Portugalia, avand ca teme: Tipuri si functii ale materialelor geosintetice, Geosintetice cu rol de etansare si Geosintetice utilizate la depozitele de deseuri.
Prima zi a evenimentului a fost completata de prezentari facute de 2 dintre cei 4 sponsori: ing. Laura CARBONE, reprezentand Huesker GmbH, si ing. Ionel DAVIDESCU, reprezentand Inoveco. Ceilalti 2 sponsori, Maccaferri Romania si Viacon Geotechnical Solutions, au sustinut financiar evenimentul si au acceptat ca timpul alocat lor pentru prezentari de studii de caz sa fie folosit pentru prezentarile lectorilor invitati.
A doua zi a evenimentului a debutat cu o prezentare a prof. Martin ZIEGLER de la RWTH Aachen – Universitatea Tehnica din Renania de Nord-Westfalia, in trecutul apropiat, presedinte al Comitetului European al IGS. Prezentarea a fost o adevarata lectie despre Interactiunea dintre pamant si geosintetice – cum functioneaza. In mare masura, prezentarea s-a bazat pe prelegerea invitata de la A 7-a Conferinta Europeana de Geosintetice de la Varsovia, Polonia, din septembrie 2022, unde, la fel ca la cursurile Educate the Educators, s-a bucurat de o mare apreciere.
Domnul dipl.-ing. Gerhard BRAU, recent membru in Consiliul IGS si actualmente membru al Universitatii Tehnice din Munchen, a completat subiectul masivelor de pamant armat cu o prezentare pe tema Instructiuni de proiectare pentru structuri armate cu geosintetice, concentrata in special in jurul factorilor de reducere in timp a caracteristicilor mecanice ale geogrilelor.
Dr. ing. Oliver DETERT a completat imaginea structurilor armate cu materiale geosintetice in general si cu geogrile, in particular, cu o succesiune de studii de caz prezentate in cadrul lucrarii Exemple de aplicare a structurilor de pamant armate cu materiale geosintetice.
Ziua a 2-a s-a incheiat cu o prima prezentare, dintr-un numar total de trei, a domnului ing. Pietro RIMOLDI, fost presedinte al Comitetului Tehnic IGS pentru aplicatii hidraulice (TC-H), in prezent presedinte al Comitetului Tehnic IGS pentru armare (TC-R). Tema primei prezentari a ramas in zona utilizarii materialelor geosintetice pentru functia de armare, de data aceasta, concret, armarea bazei sistemului de fundare, respectiv imbunatatirea terenului de fundare.
In cea de-a 3-a zi, dl. ing. Pietro RIMOLDI a sustinut alte doua prezentari extrem de interesante pe temele: Stabilizarea terenului de fundare al drumurilor si cailor ferate si Geosintetice pentru control antierozional.
Ultima prezentare, de data aceasta gandita a fi de o ora si jumatate, in timp ce celelalte au fost programate de 45 minute, si care s-a intins pe parcursul a doua ore, a fost sustinuta de ing. Eric BLOND, consultant independent, presedinte al Comitetului Tehnic IGS pentru aplicatii hidraulice (TC-H) si secretar al IGS America de Nord. Tema prezentarii, aparent nu foarte ofertanta, s-a demonstrat a fi o lectie de experienta teoretica si practica in domeniul utilizarii materialelor geosintetice pentru filtrare si drenaj.
In total, evenimentul a constat in aproape 12 ore de prezentari foarte interesante, sustinute de specialisti cu reputatie mondiala, implicati in activitatile International Geosynthetics Society si recunoscuti de IGS, umbrela sub care s-a putut desfasura acest eveniment, la a carui organizare au contribuit, in calitate de presedinti ai Comitetului European al IGS, si le adresam multumiri: Martin ZIEGLER, Laura CARBONE si Patricia GUERRA-ESCOBAR.
Fiind primul curs Educate the Educators organizat in sistem online in Europa si doar al treilea desfasurat, dupa Polonia in 2014 si Portugalia in 2015, au fost invitati sa participe reprezentanti ai asociatiilor membre din Europa si au raspuns pozitiv invitatiei reprezentanti din IGS Slovenia, IGS Serbia si IGS Nordic, care au apreciat pozitiv cursul si, pe acelasi model, intentioneaza sa il organizeze in tarile lor.
Toti lectorii au avut amabilitatea sa ne puna la dispozitie prezentarile lor si intregul material, care contine aproape 800 de pagini, a fost transmis catre toti participantii.
Asociatia Romana a Geosinteticelor apreciaza ca evenimentul reprezinta un succes din toate punctele de vedere. Conform regulilor IGS, s-a urmarit ca numarul cadrelor didactice participante sa se situeze intre 30 si 40, au fost 42 de inscrisi, cu o prezenta medie (in baza raportarilor platformei pe care s-a desfasurat cursul) de 29 cadre didactice, plus ceilalti invitati. De asemenea, lectorii invitati au apreciat participarea la aceste cursuri si posibilitatea prezentarii activitatii lor in fata cadrelor didactice din Romania.
Asociatia Romana a Geosinteticelor doreste sa le multumeasca tuturor participantilor, sponsorilor si Revistei Constuctiilor, recent devenita partener media.
Autor: conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC, Presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor, Director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 53-55
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns