In lumea geotehnicii si a ingineriei constructiilor, intelegerea proprietatilor fizice ale materialelor este esentiala. Doua concepte-cheie in aceasta privinta sunt degradarea si fragmentarea, aspecte ce pot fi masurate in laborator prin anumiti coeficienti, cum ar fi cel de degradare (IDG) si cel de fragmentare (IFR). Ei ofera indicii importante pentru a anticipa modul in care aceste materiale se pot modifica de-a lungul timpului si sub anumite conditii.
ASRO a publicat anul trecut doua standarde care au ca scop incercarile geotehnice de laborator care stabilesc metodele de determinare a celor doi coeficienti, IDG si IFR.
SR EN 17542-1:2022, Lucrari din pamant. Incercari geotehnice de laborator. Partea 1: Incercare standard pentru capacitatea de degradare stabileste principiul si metodele de determinare a „coeficientului de degradare” a materialelor necesare pentru efectuarea lucrarilor din pamant. Coeficientul de degradare, sau IDG, diferentiaza comportamentul anumitor materiale si este utilizat pentru a evidentia schimbarea caracteristicilor geotehnice (dimensiunea particulelor, continutul de argila, plasticitate etc.) in raport cu caracteristicile observate imediat dupa excavare.
Modificarile in dimensiunea particulelor apar ca urmare a actiunii combinate a elementelor climatice sau geohidrologice (inghet, cicluri de imbibare-uscare) si stresului mecanic la care materialul este supus. In cazul materialelor degradabile, necesare la lucrarile din pamant, aceste modificari duc la o reducere semnificativa si continua a caracteristicilor mecanice si geometrice ale lucrarilor in care sunt utilizate.
Cele doua metode pentru determinarea IDG prezentate in standard nu sunt echivalente, astfel ca orice rezultat obtinut prin acest document trebuie sa faca referire la metoda utilizata. Standardul subliniaza faptul ca fiecare test are specificitatea sa, iar rezultatele nu sunt intersanjabile sau direct comparabile.
Cel de-al doilea standard publicat este SR EN 17542-2:2022, Lucrari din pamant. Incercari geotehnice de laborator. Partea 2: Incercare standard pentru capacitatea de fragmentare. Acesta stabileste principiul si metodele de determinare a „coeficientului de fragmentare” a materialului necesar la lucrarile din pamant. Coeficientul de fragmentare, sau IFR, diferentiaza comportamentul anumitor materiale si este utilizat pentru a evidentia schimbarea dimensiunii particulelor de la momentul in care materialul este excavat pana la implementarea sa ulterioara si, in anumite cazuri, pe parcursul intregii sale durate de viata.
Coeficientul de fragmentare (IFR) subliniaza importanta intelegerii caracteristicilor fizice ale materialului si a modului in care ele pot fi afectate de stresul mecanic. Acest lucru este esential pentru utilizarea eficienta si durabila a respectivelor materiale in diferite aplicatii de constructii sau inginerie.
Modificarile in dimensiunea particulelor apar ca urmare a rezistentei structurale a rocii, care nu poate sustine stresul mecanic la care este supusa in timpul implementarii si utilizarii sale. Prin urmare, acest coeficient reprezinta un instrument foarte important pentru anticiparea si planificarea modului in care materialele necesare la lucrarile din pamant se pot modifica de-a lungul timpului.
Cei doi indicatori, IDG si IFR, ofera un cadru de referinta pentru anticiparea si planificarea comportamentului materialelor necesare la lucrarile din pamant. Intelegerea acestor caracteristici este esentiala pentru optimizarea utilizarii materialelor in diverse aplicatii de constructii sau inginerie, garantand astfel siguranta si durabilitatea constructiilor.
In concluzie, cele doua standarde publicate de ASRO, SR EN 17542-1:2022 si SR EN 17542-2:2022, deschid noi perspective pentru industria constructiilor si geotehnica, oferind un cadru solid pentru evaluarea si anticiparea comportamentului materialelor necesare pentru efectuarea lucrarilor din pamant. Aplicarea corecta a coeficientilor de degradare si fragmentare contribuie la cresterea eficientei si durabilitatii proiectelor de construire.
Cele doua standarde pot fi achizitionate de la ASRO, prin intermediul magazinului online https://magazin.asro.ro/ sau prin contactarea Biroului Vanzari, la email vanzari@asro.ro.
Despre ASRO
ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea de standarde romane originale si pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale ca standarde romane.
Ca parte a comunitatii de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si fiind recunoscut de ETSI ca organism national de standardizare, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru toate partile interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.
Prin participarea in activitatea de standardizare, fiecare membru al comitetelor tehnice romane este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, isi poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel national, european si international.
Contact:
Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns