«

»

BDS TOPOGRAFIE: Inovatii tehnologice in sfera geoinformatiei care transforma industria constructiilor

Share

 

Industria constructiilor este una dintre cele mai importante din lume, cu un impact semnificativ asupra economiei globale si a modului in care oamenii traiesc si lucreaza. In prezent, aceasta industrie se confrunta cu numeroase provocari, de notorietate fiind costurile ridicate, cerintele complexe de proiectare si timpul limitat de executie. Tehnologiile moderne, precum scanarea LiDAR si fotogrammetria metrica, au inceput insa sa modeleze acest domeniu, permitandu-le constructorilor sa realizeze lucrarile intr-un timp mai redus, cu costuri mai scazute, dar totodata respectand cerintele privitoare la precizii si tolerante.

 

In lumea constructiilor, calitatea datelor topografice este cruciala pentru bunul mers al proiectelor. De aceea, infiintarea BDS Topografie a fost un pas important pentru a oferi servicii de topografie inginereasca de inalta precizie in Romania si nu numai.

BDS Topografie a fost creata din dorinta de a aduce tehnologii avansate in domeniul topografiei si de a satisface nevoile clientilor in mod eficient” explica Ioan SFARGHIE, unul dintre cofondatorii companiei. „Tinand cont de faptul ca fiecare proiect este unic in felul sau, abordarea noastra este de a lucra indeaproape cu clientii nostri pentru a ne asigura ca indeplinim nevoile lor specifice, astfel incat livrabilele sa fie usor interpretabile, asigurand o transparenta a realitatii din teren.

Ana Maria BRUMA, administratorul BDS Topografie, completeaza: „In ultimii ani, compania a inceput sa investeasca tot mai intens in tehnologii de aerofotografiere si de scanare performante, precum senzori LiDAR, camere fotogrammetrice, camera FLIR, dispozitive UAV, senzori multispectrali, scanner SLAM, precum si intr-un senzor sonar pentru efectuarea masuratorilor batimetrice. Toate acestea ne-au ajutat sa ne extindem serviciile in corelare cu multe alte domenii de activitate, permitand gasirea unor solutii adecvate pentru cernitele fiecarei lucrari in parte.”

Scanarea rapida si precisa a constructiilor, a elementelor de infrastructura si a naturii terenului cu ajutorul senzorilor LiDAR si SLAM poate fi combinata si validata prin imbinarea rezultatelor obtinute cu datele colectate utilizand masuratorile clasice efectuate cu statia totala si cu receptoarele GNSS, amplificand astfel multitudinea datelor pe care echipa noastra le furnizeaza sub forma de servicii beneficiarilor.

Suport FLIR aerian la stingerea incendiului, monitorizare evolutie focar

Personalul din cadrul companiei este unul tanar si ambitios, aflat intr-un proces de instruire continua, deoarece – cum bine stim – invatarea nu se termina niciodata, pe fondul dezvoltarii tehnologice accelerate, care face ca aceasta perioada sa fie una infloritoare pentru domeniile topografiei si constructiilor, favorizand o constanta aparitie a diverselor solutii tehnologice revolutionare pe piata din Romania, si nu numai. Asadar, in prezent continuam sa investim in noi tehnologii si echipamente pentru a ne mentine in varful pietei.

Colegul nostru si cofondator al companiei, Ioan SFARGHIE, este de parere ca scopul final al acestor investitii si al procesului de instruire continua este acela de a oferi servicii de topografie superioare, mentinand astfel competitivitatea pe piata, altfel spus, vrem sa fim recunoscuti ca lideri in domeniu, capabili sa raspundem nevoilor clientilor nostri intr-un mod eficient, precis si inovator, oferind cele mai bune solutii si rezultate intr-un timp cat mai avantajos.

„Bazandu-ne pe cele mai noi tehnologii si cele mai bune practici din domeniu, reusim cu succes sa imbinam utilul cu placutul in meseria noastra: astfel, putem utiliza scanerele cu tehnologie SLAM pentru a scana si cartografia cladiri, terenuri si situri cu o precizie milimetrica, iar dispozitivele UAV pe care sunt montati senzori de aerofotografiere si LiDAR – pentru zonele cu teren accidentat si plin de vegetatie, unde panta si natura terenului fac imposibila efectuarea masuratorilor topografice utilizand metodele clasice, care, daca ar fi trebuit aplicate, ar fi dus la un proces de scanare si cartografiere de lunga durata si cu un rezultat foarte costisitor”, detaliaza Catalin SABOU, seful departamentului de scanare din cadrul BDS Topografie.

Ultima tehnologie achizitionata este scanerul SLAM, pe care deja l-am utilizat cu mult succes in cadrul diferitelor lucrari. Acesta permite masurarea rapida prin impulsuri laser a zonelor de interes. Datele obtinute sunt apoi procesate, obtinandu-se ca rezultat point cloud-ul (norul de puncte), care este ulterior clasificat mi si utilizat in procesul de vectorizare, prin care se extrage informatia planimetrica si altimetrica utilizata la realizarea planurilor topografice, a modelului digital de elevatie, la crearea curbelor de nivel, in procesul de calcul al volumetriei, pentru relevarea spatiilor comerciale si a spatiilor de locuit, dar si la inventarierea arboretului din zona parcurilor si zonelor forestiere, la masurarea cailor de transport (drumuri, autostrazi, cai ferate, tuneluri s.a.), la scanarea subterana a pesterilor, minelor si galeriilor, la masurarea in scopul conservarii a monumentelor si siturilor arheologice. Toate cele mentionate mai sus sunt dovada utilitatii senzorului de scanare SLAM in procesul topografic de masurare.

Scanare SLAM subterana

Verificare verticalitate cladire cu ajutorul statiei totale robotizate avand ca suport norul de puncte din SLAM

 

BDS Topografie a inceput sa ofere servicii de topografie din anul 2010, dar s-a extins ulterior in scanarea LiDAR, SLAM, fotogrammetrie, batimetrie si cadastru, intre timp, compania crescand rapid, gratie unei abordari integrate si personalizate in ceea ce priveste nevoile pietei.

Ana Maria BRUMA concluzioneaza: „BDS Topografie este deschisa la noi provocari, raspunzand cu promptitudine si interes participativ la gasirea si alegerea celor mai bune solutii pentru proiectele care sunt in derulare, dar si pentru cele viitoare. Sunt convinsa de faptul ca colegii mei se comporta exemplar in derularea activitatii lor de ingineri geodezi, ingineri topografi, cartografi, iar pe parcursul celor peste 13 ani de activitate am avut oportunitatea de a vedea cum multi profesionisti s-au format si si-au acumulat experienta profesionala, spiritul de echipa si tainele topografiei sub umbrela BDS Topografie SRL.

 

BDS Topografie SRL

Floresti, str. AvramIancu nr. 408I, Corp C1, parter, ap. 3, jud. Cluj

office@bdstopografie.comwww.bdstopografie.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 50-52

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/bds-topografie-inovatii-tehnologice-in-sfera-geoinformatiei-care-transforma-industria-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.